Bandkassetter: De Bästa Kompakta Kassetterna För En Bandspelare. BASF, TDK Och Nya Bandkassetter. Deras Storlek

Innehållsförteckning:

Video: Bandkassetter: De Bästa Kompakta Kassetterna För En Bandspelare. BASF, TDK Och Nya Bandkassetter. Deras Storlek

Video: Bandkassetter: De Bästa Kompakta Kassetterna För En Bandspelare. BASF, TDK Och Nya Bandkassetter. Deras Storlek
Video: Are Cassette Tapes Really Coming Back? 2024, Maj
Bandkassetter: De Bästa Kompakta Kassetterna För En Bandspelare. BASF, TDK Och Nya Bandkassetter. Deras Storlek
Bandkassetter: De Bästa Kompakta Kassetterna För En Bandspelare. BASF, TDK Och Nya Bandkassetter. Deras Storlek
Anonim

Trots det faktum att framstegen inte står stilla verkar det som om ljudkassetter ganska nyligen åtnjöt rekordpopularitet. Hittills har intresset för dessa bärare, liksom deras funktioner och enhet, börjat växa snabbt. Många användare försöker hitta både sällsynta använda och nya kompakta kassetter från de bästa tillverkarna på Internet. Det är värt att notera att till exempel mer än 50 tusen enheter av denna utrustning såldes i Storbritannien 2018, medan 2013 var 5 tusen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Historia

Historien om kassetter för bandspelare går tillbaka till 60 -talet av förra seklet. Under perioden från 70 -talet till 90 -talet var de praktiskt taget den enda och därför den vanligaste bäraren av ljudinformation . I minst två decennier har musik, utbildningsmaterial, gratulationer och andra ljudfiler spelats in på ljudkassetter. Dessutom användes bandkassetter aktivt för inspelning av datorprogram.

Dessa bärare användes mycket i studiet av främmande språk. Kassetter, som utför vissa uppgifter, användes i nästan alla områden och branscher. Detta fortsatte tills de första CD -skivorna dök upp på 90 -talet av XX -talet . Dessa medier gjorde ljudkassetter till en historia och en symbol för en hel era på rekordtid.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den första kompakta kassetten i branschens historia presenterades för allmänheten av Philips redan 1963. Efter bara ett år i Tyskland massproducerades dessa medier redan. Formatet lyckades erövra världsmarknaden på rekordtid av två huvudskäl.

  • Det var möjligt att få en licens för tillverkning av kassetter helt gratis, vilket gjorde produkterna själva billiga och så tillgängliga som möjligt.
  • En annan obestridlig fördel med kassetter är förmågan att inte bara lyssna, utan också spela in ljud. Det är av denna anledning som de snabbt pressade ut sina konkurrenter som DC International flerspårspatroner och kassetter från världsmarknaden.

1965 lanserade Philips produktion av musikljudkassetter, och ett år senare var de redan tillgängliga för den amerikanska konsumenten. Inspelning av ljud på de första kassetterna, samt att lyssna på dem, utfördes med diktafoner. Förresten, det är värt att fokusera på den största nackdelen med de första Philips -märkeskassetterna. I det här fallet talar vi om den låga kvaliteten på inspelning och uppspelning.

Men 1971 hade detta problem eliminerats och de första exemplen på kompakta bärare med kromoxidtejp dök upp på marknaden. Genom introduktionen av innovativa lösningar var det möjligt att förbättra ljudkvaliteten, vilket gjorde det möjligt att göra de första studioinspelningarna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Utan tvekan berodde den rekordstora utvecklingen av kassettindustrin på utvecklingen av motsvarande enheter avsedda att lyssna på dem. Det är osannolikt att kassetter skulle ha fått sådan distribution om bandspelare och röstinspelare för dem inte hade blivit tillgängliga för den vanliga köparen. Förresten, vid den tiden den obestridda ledaren bland stationära däcktillverkare var det japanska företaget Nakamichi . Det var detta märke som satte de standarder som andra tillverkare strävade efter i sin utveckling. Reproduktionskvaliteten förbättrades ständigt, och i mitten av 80-talet kunde de flesta märken nå samma nivå som Nakamichi.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ungefär samtidigt dök de första bärbara enheterna (bomboxar) upp på marknaden, vilket nästan omedelbart blev rekordstort. Tack vare konkurrensen mellan japanska och taiwanesiska tillverkare började priserna på denna utrustning sjunka betydligt och blev så överkomliga som möjligt . Tillsammans med ljudkassetter har boomboxar blivit en integrerad del av hiphop-kulturen. En annan viktig händelse för industrin i de beskrivna medierna var uppfinningen av spelare. Detta gav en ny impuls till försäljningen av kassetter nästan över hela världen.

På Sovjetunionens territorium började bandspelare och kassetter bara dyka upp i slutet av 60 -talet . Under de första tio åren var de dessutom praktiskt taget otillgängliga för en vanlig köpare. Detta berodde först och främst på den ganska höga kostnaden, som inte gick för många medborgare i Sovjetunionen.

Förresten, av samma anledning skrevs innehållet i kompaktkassetter upprepade gånger, vilket i sig negativt påverkade inspelningens kvalitet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det bör noteras att massproduktionen av bandkassetter, liksom apparater för deras reproduktion, bidrog till den aktiva utvecklingen av nya musikaliska trender och stilar. Ett av de ljusaste avsnitten i dessa medias historia var det massiva framträdandet i slutet av 80 -talet av piratkopierade skivor . Både producenter av musiksamlingar och artister själva led av dem. Trots många kampanjer till stöd för den senare fortsatte antalet piratkopierade kassetter, liksom efterfrågan på dem, att växa i rekordfart.

I väst nådde marknaden för de aktuella enheterna en topp i slutet av 80 -talet av förra seklet. En aktiv minskning av försäljningsvolymerna började registreras (först i form av årliga procentsatser) närmare 1990 -talet. Det bör noteras att för 1990-1991. kassetter sålde bättre än de kompaktskivor som vid den tiden erövrade världsmarknaden.

Mellan 1991 och 1994 stabiliserades den nordamerikanska ljudkassettmarknaden med en försäljning på 350 miljoner enheter per år . Dock för 1996-2000. försäljningen sjönk bokstavligen och i början av 2001 stod bandbaserade kassetter för högst 4% av musikmarknaden.

Man bör komma ihåg att den genomsnittliga kostnaden för en kassett var 8 USD, medan en CD kostade köparen 14 USD.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Det är nödvändigt att lyfta fram de viktigaste och obestridliga, även idag, fördelarna med de legendariska bärarna. Dessa inkluderar följande viktiga punkter.

  • Jämfört med CD -skivor har de en överkomlig kostnad.
  • Ökat motstånd mot mekaniska skador. Samtidigt kan kassettlådan gå sönder om den tappas.
  • Maximalt skydd av filmen i huset.
  • Möjlighet till transport i avsaknad av en kassetthållare utan risk för att skada inspelningen.
  • Som regel kommer CD-skivor inte att spelas upp i närvaro av vibrationer och frånvaro av ett buffersystem (anti-shock).
  • Innan CD-R- och CD-RW-skivorna kom var en av kassettens främsta konkurrensfördelar möjligheten att skriva om flera gånger.
Bild
Bild
Bild
Bild

Naturligtvis finns det inte mindre betydande nackdelar, som inkluderar följande faktorer

  • Känslighet för temperaturökning.
  • Jämförligt dålig ljudkvalitet. Denna nackdel eliminerades nästan helt med tillkomsten av krommodeller, men samtidigt ökade deras kostnad.
  • Ökad risk för filmtuggning. Mest troligt stod alla som använde kassettspelare, spelare och bilradioer inför liknande problem. Samtidigt kunde även en trasig film limmas ihop och enheten kunde fortsätta att användas. Det är värt att tänka på att i sådana situationer kommer en del av inspelningen naturligtvis att skadas.
  • Det beskrivna mediet är endast avsett för ljudfiler, inget annat format kan spelas in på dem, till skillnad från CD och DVD.
  • Problem med att hitta rätt komposition, vilket kräver en viss tid och lämplig kompetens. I det här fallet talar vi om ett sådant koncept som mekanisk återspolning av filmen till önskad plats. När du använder en CD, MP3 -spelare och andra moderna media och enheter är denna process så enkel som möjligt. Förresten, när det gäller att söka efter ljud, är kassetter sämre än legendariska vinyler, på vilka du enkelt visuellt kan bestämma början på varje inspelning.
Bild
Bild
Bild
Bild

Enhet

När kassettindustrin utvecklades förändrades utseendet, storleken och utformningen av själva enheterna regelbundet. Som ett resultat kunde utvecklarna hitta det bästa alternativet, som blev en kompromisslösning, med hänsyn till så viktiga punkter som enkel design, prestanda och naturligtvis överkomlig kostnad för masskonsumenten.

Förresten, vid en tidpunkt var en hög kvalitetsnivå ett särdrag och det främsta kännetecknet för produkter från företag som representerar den stigande solens marknad på världsmarknaden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Med tanke på den förnyade efterfrågan på ljudband, är många användare intresserade av denna medias enhet, som har blivit en riktig legend och personifierar en hel era. Kassettkroppen kan vara transparent och allt dess innehåll kommer att vara tydligt synligt genom den . Det bör noteras att funktionerna hos denna del inte bara reduceras till ett effektivt skydd av filmen och andra element från mekanisk skada och damm. Vi pratar också om kompensation av vibrationsbelastningar under driften av enheten.

Kroppen kan vara oskiljbar om dess två halvor är fast förbundna med varandra genom limning . På de yngre modellerna från ledande tillverkare användes dock små skruvar eller miniatyrspärrar som fästelement. Den hopfällbara kassettkroppen ger åtkomst till dess "insidor", vilket möjliggör felsökning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Utformningen av alla ljudkassetter inkluderar följande komponenter

  • Rakord är ett litet transparent element som ligger framför filmen och tillåter i vissa fall effektiv rengöring.
  • En tryckkudde placerad på en metallremsa (platta) och ansvarig för filmens enhetliga och täta passform på bandinspelarens huvud och andra reproducerande anordningar.
  • Korrugerat foder (vanligtvis transparent), som säkerställer likformig lindning av filmen på spolarna, minskar buller under kassettens drift och kompenserar för vibrationer.
  • Rullar (matning och mottagning), dämpning av last under återspolning.
  • Det viktigaste elementet, det vill säga själva filmen.
  • Spolar som bandet lindas på och lås för att fixa dem.
Bild
Bild

Förutom alla ovanstående bör du fokusera på några delar av fallet. Vi pratar om kortplatser som är utformade för att fixera kassetten i banddrivningsmekanismen på däcket, bandspelaren eller spelaren . Det finns också platser för matning av uppspelnings- och inspelningshuvuden till filmen.

Särskild uppmärksamhet bör ägnas åt nischer i ärendet, som förhindrar oavsiktlig radering av poster. Det visar sig att bandkassetten samtidigt är genomtänkt till minsta detalj och en enkel mekanism.

Bild
Bild
Bild
Bild

Typöversikt

Naturligtvis, med utvecklingen av industrin och tillhörande teknik, började tillverkarna erbjuda potentiella konsumenter olika typer av kassetter. Deras huvudsakliga skillnad var magnetband, på vilken kvaliteten på ljudinspelning och reproduktion direkt berodde. Som ett resultat dök 4 typer av kassetter upp på marknaden.

Typ I

I det här fallet talar vi om användningen av olika järnoxider i produktionsprocessen. Kassetter av denna typ dök upp nästan från de första dagarna och användes aktivt fram till slutet av branschen . De var ett slags "arbetshäst" och användes både för inspelning av intervjuer och för musikaliska kompositioner. I det senare fallet krävdes kvaliteten på motsvarande nivå. Utifrån detta fick utvecklarna ibland leta efter icke-standardiserade lösningar.

En av dessa var appliceringen av ett dubbelskikt av arbetsbeläggningen, liksom användningen av olika tillsatser för järnoxid.

Bild
Bild
Bild
Bild

Typ II

DuPont -ingenjörer letade efter sätt att maximera kvaliteten på inspelning och uppspelning och uppfann magnetisk tejp för kromdioxid. För första gången såldes sådana enheter till försäljning under varumärket Basf. Därefter sålde skaparna av tekniken produktionsrättigheterna till Sony. Så småningom andra japanska tillverkare, däribland Maxell, TDK och Fuji, tvingades starta ett aktivt sökande efter alternativa lösningar … Resultatet av arbetet från deras specialister var en film, vid tillverkning av vilken koboltpartiklar användes.

Bild
Bild
Bild
Bild

Typ III

Denna typ av kassettband såldes på 70 -talet och tillverkades av Sony. Filmens huvuddrag var avsättningen av ett kromoxidskikt på järnoxiden. Formeln, kallad FeCr, levde inte upp till förväntningarna, och i början av 1980 -talet hade kompaktkassetter av typ III nästan helt försvunnit.

Det är värt att notera att dessa dagar kan hittas på vissa auktioner och försäljningar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Typ IV

Utvecklarna kunde uppnå enastående resultat genom att applicera ett lager av rena järnpartiklar direkt på filmen. men band av denna typ krävde skapandet av speciella bandhuvuden . Som ett resultat har nya typer av enheter dykt upp, inklusive amorfa, sendast och andra inspelnings- och uppspelningshuvuden gjorda av magnetiska material.

Som en del av den aktiva utvecklingen av kassettindustrin arbetar alla tillverkningsföretag ständigt med att skapa nya formuleringar och metoder för deras tillämpning. Utvecklarnas arbete reglerades dock av befintliga standarder. Med hänsyn till alla nyanser på uppspelnings- och inspelningsenheterna dök upp speciella regulatorer och alternativet "Fin BIAS -justering ". Senare utrustades utrustningen med fullfjädrade kalibreringssystem, vilket gjorde det möjligt att ändra inställningarna i manuellt eller automatiskt läge, med hänsyn till typen av magnetband.

Bild
Bild
Bild
Bild

Topptillverkare

Nyligen kan du allt oftare höra om återupplivningen av vinylskivornas era. Parallellt finns det ett växande intresse för ljudkassetter. Det bör noteras att efterfrågan på sådana produkter ökar. Användare är intresserade av både begagnade och nya enheter.

Nu, på olika temasidor, kan du enkelt hitta reklam för försäljning av kassetter från legendariska märken som Sony, Basf, Maxell, Denon och, naturligtvis, TDK . Produkterna från just dessa märken åtnjöt en verkligt rekordpopularitet på en gång.

Dessa märken blev en slags personifiering av en hel era och förknippades av många med standarden på ljudkvalitet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Naturligtvis har produktionen av kompaktkassetter av de nämnda märkena idag redan avbrutits. Detta betyder dock inte att produktionen har slutat helt och dessa legendariska medier har äntligen blivit musikindustrins historia. För närvarande släpps de fortfarande av National Audio Company (NAC), som grundades vid en tidpunkt i Springfield (Missouri, USA) . Trots alla framsteg som uppnåtts föds både rena ljudkassetter och med redan inspelade musikaliska kompositioner.

Under 2014 kunde NAC sälja cirka 10 miljoner enheter av sina produkter. Men i oktober i år meddelade tillverkaren ett tillfälligt arbetsstopp.

Orsaken till detta beslut var en banal brist på råvaror (gamma järnoxid), på grund av en kraftig ökning av efterfrågan.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vårdfunktioner

Som med alla enheter maximerar hanteringen av ljudkassetter deras livslängd. Detta gäller både deras direkta användning och vård och förvaring. Till exempel rekommenderas att kassetter förvaras i lock (kassetter) och placeras i ett speciellt rack (stativ).

Det är mycket oönskat att lämna media i uppspelningsenheten . Detta kan negativt påverka själva kassetten och till och med bandspelaren. Du bör också undvika långvarig exponering för direkt solljus.

Det bör komma ihåg att hög temperatur är kontraindicerad för ljudkassetter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Följande riktlinjer hjälper dig att förlänga livslängden på dina kassetter

  • Se till att etiketten på kassetten fäster ordentligt före användning.
  • Kontakt med magnettejp bör undvikas.
  • Håll enheten så långt borta från motorer, högtalare, transformatorer och andra magnetiska föremål som möjligt. Det gäller förresten också själva bandspelarna.
  • Om möjligt rekommenderas att undvika frekvent och lång återspolning av bandet, vilket påverkar dess tillstånd och följaktligen ljudkvaliteten negativt.
  • Det är nödvändigt att regelbundet och noggrant rengöra magnethuvudet, rullarna och axeln med hjälp av speciella lösningar. I detta fall är det viktigt att inte använda smörjmedel vid bearbetning av element i kontakt med filmen.
  • Tejpens skick bör ständigt övervakas. Särskild uppmärksamhet ägnas åt densiteten på dess lindning på spolar (spolar). Du kan spola tillbaka den med en vanlig penna.

Förutom allt ovanstående måste du ta hand om korrekt förvaring av bandkassetter. Det bör komma ihåg om de skadliga effekterna av ultraviolett strålning, damm och fukt på dem. Med ett kompetent förhållningssätt till driften av sådana medier kommer de att hålla i många år.

Rekommenderad: