Kassettdäck (36 Bilder): Sovjetunionens Bästa Nya Och Bandspelare. Betyg Av Moderna Modeller

Innehållsförteckning:

Video: Kassettdäck (36 Bilder): Sovjetunionens Bästa Nya Och Bandspelare. Betyg Av Moderna Modeller

Video: Kassettdäck (36 Bilder): Sovjetunionens Bästa Nya Och Bandspelare. Betyg Av Moderna Modeller
Video: Return of Soviet-Union | Soviet march 2019 2024, April
Kassettdäck (36 Bilder): Sovjetunionens Bästa Nya Och Bandspelare. Betyg Av Moderna Modeller
Kassettdäck (36 Bilder): Sovjetunionens Bästa Nya Och Bandspelare. Betyg Av Moderna Modeller
Anonim

På senare tid verkade det som att kassettdäck, som åtnjöt rekordpopularitet på 80- och 90 -talen av förra seklet, praktiskt taget blev historia. Men många människor visar nu intresse för denna teknik. På tematiska forum diskuteras aktivt egenskaperna och betygen för de bästa vintagemodellerna, liksom möjligheten att köpa dem.

Bild
Bild

Historia

Kassettdäckens historia går tillbaka till 1964. En av de viktigaste händelserna var utgivningen av den första bandspelaren av Aiwa. Bara några år senare spreds den då avancerade tekniken i rekordfart nästan över hela världen. Förresten, 1980 presenterade Aiwa för allmänheten den bästa enheten enligt den tidens mått.

En av höjdpunkterna för 1900 -talets musikindustri var lanseringen av den första kompakta kassetten av Philips . Det bör noteras att utvecklaren inte införde några begränsningar för användningen av hans uppfinning. Som ett resultat blev både media själva och bandspelare, som snabbt erövrade marknaden, utbredda.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Några av de mest populära är modellerna producerad av Akai Electric Company Ltd . Detta japanska företag grundades sommaren 1929 av Masukishi Akai. Högkvalitativa däck utrustade med tre huvuden var särskilt efterfrågade, nämligen Akai-modellerna GX-90, GX-F91, GX-F95 och GX-R99 . Tillverkningen av sådana bandspelare upphörde för mer än tre decennier sedan. Trots detta har intresset för dem inte helt försvunnit, och nyligen har det till och med vuxit.

Ett annat legendariskt märke i kassettdäckens historia är Pioneer. Föregångaren till varumärket var Fukuin Shokai Denki Seisakusho, grundat i Tokyo 1938. Efter 9 år registrerades Fukuin Denki, som 1961 döptes om till Pioneer Electronic Corporation. Däck av detta märke erövrade bokstavligen marknaden på en gång och var allmänt kända.

I Sovjetunionen, liksom i väst, var bärbara bandspelare före stationära modeller. Specialisterna på fabriken "Vilma" blev pionjärerna inom skapandet av inhemska bandspelare-set-top-boxar.

Det bör noteras att det då handlade om försök att skapa analoger av importerad utrustning.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Generella egenskaper

Mycket av mekaniken i ett kassettdäck är koncentrerad till banddrivenheten, som inkluderar motorer och rullar. Huvudfunktionen för CVL är att mata filmen med en stabil hastighet mot huvudet . I detta fall flyttas tejpen från matningsspolen till den mottagande, med förhindrande av störningar.

Den enklaste mekanismen bestod av en roterande axel (sparkel) och en gummirulle pressad mot den. Mellan dessa två element finns ett kassettband, som drogs framför uppspelningshuvudet. I mer avancerade modeller använde utvecklarna 2 toner, vilket gjorde det möjligt att skapa 2 separata par (leverans och mottagning).

Sådana enheter var utrustade med två eller tre motorer och hade som regel inskriptionen Dual Capstain på kroppen.

Bild
Bild
Bild
Bild

De flesta enheter som övervägs hade en inspelningsfunktion, därför minst två huvuden . En av dem var ansvarig för att radera skivor, och den andra var universell (inspelning och återgivning). Detta arrangemang kallas två huvuden. De dyrare och högkvalitativa däcken var dock utrustade med tre huvuden:

  • radering;
  • inspelning;
  • reproducerar.

Det är värt att notera att de två sista huvuden kunde tillverkas i form av en smörgås, det vill säga att de hade en kropp. Modeller med diskreta huvuden tillverkades också. Särskild uppmärksamhet bör ägnas enheter som har en så kallad genomgångskanal, gjorda enligt ett helt separat schema.

I sådana modeller är alla huvuden åtskilda längs banan.

Bild
Bild
Bild
Bild

För dem som har planerat eller planerar att spela in ljud på egen hand, en av de viktiga funktionerna är förmågan att kalibrera enligt den typ av film som används . Den tidigare IEC -organisationen ansvarade för standardiseringen av alla typer av kassettband. Av en eller annan anledning var det emellertid nödvändigt att justera förspänningsströmmen, inspelningsnivån och ett antal andra parametrar. Baserat på detta utrustade branschledarna sin utrustning med generatorer med olika frekvenser.

Under gryningen av kassettindustrin introducerades modeller med och utan reproduktionsförstärkare på marknaden. Dessutom uppmärksammade vissa potentiella köpare närvaron av ett sådant alternativ som "Autoreverse". Förresten, inställningen till denna funktion var tvetydig. Å ena sidan gav det en bekväm användning av utrustningen, eftersom behovet av att vrida kassetten eliminerades. Samtidigt gick de roterande mekanismerna med huvuden installerade på dem ganska snabbt ut, vilket negativt påverkade reproduktionskvaliteten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Modellbetyg

Med hänsyn till utvecklingen av modern teknik och den utbredda användningen av nya generations bärare har utgivningen av de beskrivna enheterna upphört. Men att döma av det växande intresset, kassettdäck kan mycket väl vara tillbaka på modet i många länder runt om i världen. Det är värt att notera att för närvarande är många användare intresserade av recensioner och möjligheten att köpa ny utrustning. I detta fall är sökobjekten både billiga budget- och toppmodeller av högsta klass.

Idag är det fullt möjligt att hitta icke-bärbara bandspelare i Ryssland och andra länder. Och vi pratar om både enkla instegsenheter och mer komplexa tvåkassettmodeller. Med tanke på teknikens växande popularitet på många tematiska resurser kan du hitta betyg för de mest populära modellerna samtidigt.

Bild
Bild

Bland alla tillgängliga sorter kan man urskilja följande prover på produkter från ledande tillverkare

Modell DX-57 från Akai. Idag är detta märke välkänt för moderna musiker som tillverkare av elektroniska instrument. Företaget specialiserade sig emellertid vid tillverkningen av mer än ett brett utbud av bandspelare, inklusive kassettbandspelare. DX-57 är utrustad med tre huvuden och har en förspänningsströmregulator.

Denna modell blev tillgänglig för konsumenterna i slutet av 90 -talet av förra seklet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Denon DR -M24HX - kassettdäck, som föddes i slutet av 80 -talet. Hon fick från utvecklarna 3 magnethuvuden, en stabiliserad drivmekanism, samt ett system för manuell justering av alla viktiga parametrar. Enheten har på en gång vunnit en hel armé av fans. Och tillverkningsföretaget själv blev senare känt för att släppa högkvalitativa stereoförstärkare.

En annan egenskap hos DR-M24HX är dess effektiva brusreduceringssystem, vilket eliminerar det karakteristiska sus som följer med uppspelning av ljud inspelat på ljudkassetter.

Bild
Bild
Bild
Bild

DRS-810 - en senare modell av däcket i samma Denon -företag. Utåt är det något som liknar CD-spelare, som vid den tiden redan hade börjat erövra marknaden. Ett av däckets designfunktioner är den horisontella laddningen av kassetter. På grund av detta gick möjligheten att spåra processen att spela och flytta bandet från en rulle till en annan förlorad. Det bör noteras att dessa enheter var utrustade med fjärrkontroller. Men för närvarande är det ganska svårt att hitta ett fungerande däck med en fjärrkontroll.

Utvecklarna glömde inte bort brusreduceringssystemet och förspänningsströmregulatorn.

Bild
Bild
Bild
Bild

TD-V662 från det berömda JVC -företaget. I det här fallet talar vi om en av de mest värdiga representanterna för den enorma familjen kassettdäck från mitten av 90-talet. På grund av dess tekniska egenskaper är modellen, som föddes 1993, lika kapabel att interagera med alla befintliga typer av kassettband. Denna funktion uppskattades omedelbart av musikälskare. Originaliteten i modellens yttre utseende ges av placeringen av facket för kassetter i den centrala delen av enheten. Förutom det traditionella hörlursuttaget (1/4 tum) och Dolby B och C-system, liksom HX Pro, fick däcket en CD-Direct-kontakt.

Det bör erinras om att JVC vid en tidpunkt var erkänt som en av ledarna inom video- och ljudutrustningsindustrin. Idag presenterar den på marknaden en rad bomboxar, videokameror och hörlurar.

Bild
Bild

Kassettdäck СТ-S740S är ett utmärkt exempel på kvaliteten på företagets produkter som har blivit en sann legend. Modellen dök upp på marknaden under 70 -talet av förra seklet och kunde konkurrera med kassettinspelare av det kända märket Nakamichi. Förresten, den senare var bokstavligen ursprunget till branschens historia och producerade vid den tiden utrustning som anses vara kvalitetsstandard. Skaparna utrustade CT-S740S med ett avancerat brusreduceringssystem för den tiden, vilket blev ett verkligt genombrott för Pioneer-specialister.

Nu är det ganska svårt att hitta den här modellen i ett anständigt skick, men med en viss uthållighet kan du uppnå önskat resultat.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sony misslyckades initialt med att bli en av tillverkarna av pålitliga och högkvalitativa stationära bandspelare. Situationen förändrades dock till viss del med utseendet på TC-K611S-modellen 1994. Detta var ett av de framgångsrika försöken från det japanska varumärket att deklarera sig inom detta marknadssegment. Modellen utvecklades dock för kassetter med filmer baserade på metallpulver och kromdioxid. Det betyder att modellen inte kommer att vara det bästa alternativet för dem som letar efter en enhet uteslutande för högkvalitativ ljudåtergivning. Samtidigt kommer det att vara det bästa alternativet för entusiaster i hemmet.

I detta fall kommer den maximala kvaliteten att tillhandahållas av tre magnethuvuden och ett Dolby S -system.

Bild
Bild
Bild
Bild

Från sortimentet av det legendariska Yamaha -märket är det värt att lyfta fram kassetten däck KX-300 . Modellen skapades i Japan på 80 -talet och fick magnethuvuden av amorfa metaller. Detta tillvägagångssätt maximerade kvaliteten på det återgivna ljudet. När du köper detta däck bör du komma ihåg att på grund av dess betydande ålder är det troligt att elementen i drivmekanismen måste bytas ut. Lyckligtvis är det numera oftast inget problem att hitta och köpa allt du behöver. KX-300 är utrustad med två magnethuvuden, ett brusreduceringssystem och en fjärrkontroll.

Samtidigt är modellens huvudfunktion automatisk kalibrering.

Bild
Bild

Listan över modeller av stationära kassettspelare som var populära på en gång skulle vara ofullständig utan en representant för familjen Nakamichi . En av de kända representanterna för detta märkes sortiment är BX-125E-däcket. Den kombinerar hög kvalitet och tillförlitlighet, uppbackad av ett beprövat rykte som en riktig jätte i branschen. Många ägare i sina recensioner fokuserade på modellens snygga design. Men med alla fördelar när det gäller en uppsättning ytterligare funktioner skilde det sig praktiskt taget inte från sina närmaste konkurrenter.

I det här fallet talar vi om däck som tillhör ett prissegment.

Bild
Bild
Bild
Bild

Detta är naturligtvis inte en komplett lista över enheter som presenterades på marknaden under kassettindustrins storhetstid. Med tanke på rekordbehovet var ett brett utbud av produkter från många tillverkare sedan tillgängligt för potentiella köpare.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vilken ska man välja?

Idag kan man hitta ett vintage -däck i gott och till och med perfekt skick på populära online -auktioner. I det här fallet talar vi om både billiga modeller och produkter från Denon, Nakamichi, Akai, Pioneer och andra ledare inom den en gång blomstrande industrin. Naturligtvis är varje köp i det här fallet en "gris i en poke", eftersom teknikens tillstånd endast kan kontrolleras efter att beställningen har mottagits. Samtidigt värderar beprövade säljare i regel sitt rykte och riskerar inte deras image.

Förresten, moderna ION- och Pyle -modeller kan köpas på Amazon med leverans till Ryska federationen. Denna utrustning kan anslutas till en dator eller bärbar dator via USB. Men dessa enheter, stiliserade som riktiga däck, är betydligt sämre än prototyperna när det gäller ljudkvalitet. När du väljer ett kassettdäck bör du komma ihåg att modeller av hög kvalitet bör ha 2, eller helst 3 drivmotorer. Dessa modeller var också utrustade med tre huvuden. Erfarna ägare påpekar att ett tvåkassettdäck inte alltid är ett bra alternativ av följande skäl.

  1. Allteftersom antalet delar ökar, drabbas tillförlitligheten och prestandan.
  2. Knappt någon kommer att behöva skriva om låtar från en kassett till en annan. Med andra ord kommer enhetens nyckelfunktion att förbli okänd.
Bild
Bild
Bild
Bild

En annan viktig punkt är varumärkesval. Produkter från inhemska tillverkare kommer inte att vara det bästa alternativet. Ett undantag, förutsatt att det är möjligt att hitta enheten i perfekt skick, kan vara " Electronics MP-204" och "Mayak-233 ".

Det är viktigt att ta hänsyn till att däcket, som släpptes i god tid av en av branschledarna, kan vara i ett "döende" tillstånd. Det är av denna anledning som det starkt rekommenderas att sådana köp behandlas med största försiktighet. Naturligtvis, först och främst, bör du kontrollera tillståndet och prestandan för CVL, som är nyckelkomponenten i alla kassettdäck.

En annan viktig punkt är närvaron av ett fungerande brusreduceringssystem. Förresten, inhemska "Mayaks" hade ett liknande alternativ. Om det är möjligt är det också värt att fokusera på modeller avsedda för användning av alla fyra befintliga filmtyperna, nämligen Metal, Fe, FeCr och Cr.

För närvarande, i överväldigande majoritet av fallen, köps däck inte för att spela ljudfiler, utan som ett originalelement i interiören. Av denna anledning, när du väljer, bör du ägna särskild uppmärksamhet åt teknikens utseende. Enligt statistik och recensioner är bandinspelare, som producerades i början av 80 -talet av förra seklet, särskilt efterfrågade.

Rekommenderad: