Kanalfläkt (61 Bilder): Tyst Avgassystem För Kåpor Med En Diameter På 100 Och 200 Mm, Mått 125 Och 315 Mm För Ventilationssystem, En Hushållscentrifugalfläkt

Innehållsförteckning:

Video: Kanalfläkt (61 Bilder): Tyst Avgassystem För Kåpor Med En Diameter På 100 Och 200 Mm, Mått 125 Och 315 Mm För Ventilationssystem, En Hushållscentrifugalfläkt

Video: Kanalfläkt (61 Bilder): Tyst Avgassystem För Kåpor Med En Diameter På 100 Och 200 Mm, Mått 125 Och 315 Mm För Ventilationssystem, En Hushållscentrifugalfläkt
Video: Hur du byter drivmatta på din Lynx eller Ski-Doo! Vi tipsar och visar! 2024, Maj
Kanalfläkt (61 Bilder): Tyst Avgassystem För Kåpor Med En Diameter På 100 Och 200 Mm, Mått 125 Och 315 Mm För Ventilationssystem, En Hushållscentrifugalfläkt
Kanalfläkt (61 Bilder): Tyst Avgassystem För Kåpor Med En Diameter På 100 Och 200 Mm, Mått 125 Och 315 Mm För Ventilationssystem, En Hushållscentrifugalfläkt
Anonim

Utsläpp av frånluft genom fönster löser inte tillräckligt problemet med ventilation. Men även de mest noggrant utformade kanalsystemen klarar ofta inte denna funktion. De får hjälp av specialiserade ventilationsanordningar som skapar ett förbättrat luftflöde.

Bild
Bild

Enhet och driftsprincip

Kanalfläkten har ett annat namn - direktflödesinstallation. Sådana anordningar är monterade inuti ventilationskanalkomplexet. För att de ska fungera normalt väljs de i enlighet med luftkanalernas geometri och tvärsnitt. Det är absolut nödvändigt att varje sådan fläkt är tillverkad tillsammans med en elmotor, de har ett gemensamt hölje. Men grundprincipen för drift för hushållsavgasfläktar kan skilja sig åt: bland dem finns både axiella och centrifugala enheter.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Oavsett denna uppdelning innehåller enheterna:

  • motor;
  • ytterhölje;
  • Arbetshjul.
Bild
Bild
Bild
Bild

För tillverkning av fodralet kan användas:

  • enkelt stål;
  • zinkbelagt stål;
  • plast;
  • andra material.
Bild
Bild
Bild
Bild

Den axiella enheten är en propelleranordning, närmare bestämt dess anpassning till placering i kanalen. Även vid det maximala driftsläget kännetecknas en sådan teknik av låg effektivitet. Den når en mer eller mindre anständig nivå endast i runda kanaler. För att förbättra kvaliteten på axelblocken monterar deras skapare ofta hjälpskovlar bakom huvudhjulen. Denna teknik låter dig öka effektiviteten upp till 85%.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den diagonala fläkten har en speciell pumphjulskonfiguration som kan utsättas för kraftigt statiskt lufttryck. Denna belastning genereras av centrifugalkraft. Eftersom det atmosfäriska flödet är riktat längs axeln sker hybridisering av de axiella och radiella scheman faktiskt. En sådan teknisk lösning hjälper till att säkerställa en effektivitet på 80%. Det diametriska systemet är byggt på ett sådant sätt att luftströmmen går runt fläkthjulets hela omkrets.

Bild
Bild
Bild
Bild

Korsflödesfläktar tar ganska mycket plats. De passar dock inte bra med runda kanaler. Effektivitetsnivån (vid en genomarbetad design) är upp till 65%. Sådana mekanismer används huvudsakligen som en integrerad del av luftridåer. För att bestämma effektiviteten hos kanalfläkten är det nödvändigt att dividera luftvolymen per timme med den totala motoreffekten och sedan multiplicera resultatet med tryckskillnaden som skapas av maskinen.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att minska aerodynamiska förluster försöker de säkerställa att luftkanalen går direkt från inloppssidan från 1 diameter eller mer och från sidan av urladdningen från fläkten - från 3 diametrar eller mer. Men denna teknik räcker inte för att lösa alla tilldelade uppgifter. Designfunktionerna och individuella nyanserna för fläktar från ett antal tillverkare kan skilja sig avsevärt. Detta beror på:

  • särskild användning;
  • utvecklarens önskan att skapa en ljudlös enhet;
  • introduktion av atypiska pumphjul i konstruktionen;
  • genom att variera styrskovlarnas anordning och andra delar.
Bild
Bild

Det är praktiskt taget omöjligt att exakt beräkna effektiviteten och bestämma de verkliga luftförlusterna utan särskild kunskap. Motsvarande beräkningar utförs baserat på resultaten av tester för exakt fördelade luftflöden, och detta gäller främst inom industriområdet. Erfarenheten av att använda kanalblock låter oss dock med säkerhet säga att detta är det mest effektiva enhetsformatet för alla situationer. De kan användas som grund för ett ventilationssystem i alla byggnader.

Bild
Bild

Kanalfläktar kan anslutas med manuell eller automatisk styrning. Men det beror inte på beslut från byggare och designers, utan på en specifik modell. Du kan ansluta trådarna så att luftens rörelse tvingas fram när ljuset tänds i badrummet, toaletten eller det kombinerade badrummet. Användningen av isolerade switchar är dock mycket vanligare. När det gäller fallet är plasten av hög kvalitet bättre lämpad för hushållsfläktar - den behöver inte den höga hållfasthet som finns i industriella installationer.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att göra enheten tystare skapas fallet oftast inte monolitiskt, utan i form av en serie lager . Den totala prestandan beror på pumphjulets placering. En elmotor ansvarar för att köra hjulet. Bladen, även kallade blad, roterar medan de fungerar, och kollision med luften gör att den kan skjutas i önskad riktning. Den roterande delen av fläkten brukar kallas fläkthjulet, och bladen är monterade på den.

Bild
Bild

Både tysta och högljudda fläktar bör vara utrustade med galler. De utför två viktiga uppgifter samtidigt: de ger skydd mot skräp och förbättrar utseendet. Termiskt skydd är också mycket viktigt, vilket hjälper till att säkerställa en stabil drift av enheten vid temperatursteg. Några av avgasfläktarna är också utrustade med returventiler, som hindrar luft från att tas genom kanalen från gatan in i rummet. Denna fara uppstår om:

  • enheten är avstängd;
  • motorn är trasig;
  • det är kallare i huset än ute.
Bild
Bild
Bild
Bild

Den passiva typen av backventil stängs endast av tyngdkraften. Den praktiska effektiviteten hos denna metod är låg och den används endast ibland. Den självstängande delen reagerar på att det parasitiska luftflödet stoppas. Sådana system används ofta i kök och toaletter. Det finns också ventiler som styrs av elektriskt drivna sensorer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelningen av det senare alternativet begränsas just av beroendet av elnätet. Själva driften av en kanalfläkt börjar med skapandet av en sektion av pumphjulet där trycket reduceras. För att rusa dit passerar luften genom gallret; men så fort han rör vid bladen ökar trycket. Det driver luft genom kanalerna i önskad riktning. Termiska kontakter bryter den elektriska kretsen om värme blir farlig för motorn.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Den otvivelaktiga fördelen med kanalanordningar är just deras mångsidighet. Du kan köpa samma typ av enhet för bostäder, för industrilokaler och för offentliga byggnader. Möjligheten att gömma utrustning bakom undertak förbättrar avsevärt byggnaders konstruktionsegenskaper. Installation kan utföras utan hjälp av proffs, och efterföljande underhåll kommer att reduceras till rengöring av blad och hus från damm en gång var 6 eller 12 månader. Kanalsystemet kan fungera kontinuerligt.

Bild
Bild

Det är obekvämt att hålla fönster i det här läget . Och plast och metall -plast - dubbelt, för förutom ett oreglerat inflöde kan du också framkalla slitage på tätningsmaterial. I detta fall fungerar kanalfläktarna på samma nivå med vissa lägesinställningar. Moderna produkter är utrustade med block som avbryter spänningsstötar, vilket radikalt minskar risken för att enheten förstörs. Det enda problemet är att kanalfläktar inte kan rena luften, och om denna uppgift krävs måste annan utrustning användas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Typer och tekniska egenskaper

En frånluftskanalfläkt kan tömma ut förbrukad luftmassa till utsidan. Syftet med tillhandahållandetypen av sådana enheter framgår också av deras namn. Och reversibla system skiljer sig åt genom att de godtyckligt kan ändra rotationsförloppet för rotorer och pumphjul. Med den här funktionen kan du kombinera luftavdrivning med extraktion av färska portioner. Det runda tvärsnittet i ett antal system gör det möjligt att montera dem på flexibla luftkanaler.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fläktar med en fyrkantig sektion är inte särskilt populära. De tar mycket plats och skapar betydande luftflödesmotstånd. Axiella system (med en cylindrisk kropp) utmärks positivt av den lägsta ljudnivån. Denna omständighet överskuggas något av den minskade effekten och lämpligheten endast för små utrymmen. Vissa axialfläktar kan fortfarande generera 50dB ljud.

Bild
Bild
Bild
Bild

Radialfläktar driver inte flödet längs elmotorns axel. När hjulet snurrar rusar luften som sitter i bladen till kanten av hjulet och kastas sedan av centrifugaleffekten. Varierande av bladens position bestämmer luftflödets rörelseförlopp. Om de är riktade bakåt reduceras apparatens totala effekt. Samtidigt reduceras dock buller och strömförbrukning.

Centrifugalanordningar har först nyligen kommit i masscirkulation. Användningen av speciella fysiska effekter kan garantera betydande effekt med lågt ljud. Dessutom har dessa enheter ett minimalt fotavtryck, vilket gör dem idealiska för små utrymmen. Kanalfläktar för allmänna ändamål fungerar i en naturlig, vardaglig miljö. Men det finns också enheter av speciella grupper, bland vilka det är värt att notera mekanismer för rökavlägsnande.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sådana system kan fungera även i en brandsituation (när de faktiskt borde användas). Den värmebeständiga kroppen bryts inte ner även när den värms till 600 grader och högre. Designen är också genomtänkt på ett speciellt sätt, så att man kan behålla funktionaliteten hos huvuddelarna. Explosionssäkra kanalfläktar finns. Sådana anordningar kan destillera luft innehållande ångor som är lätt brandfarliga eller benägna att detonera.

Bild
Bild
Bild
Bild

Högtemperaturenheten används ofta i privata och offentliga bad, bastur, uppvärmda pooler. Det används också i heta butiker. En speciell typ av kanalfläkt monteras där en massa dammföroreningar och fasta inneslutningar av olika fraktioner flyger i luften. När det gäller volymen under drift är den maximala ljudnivån 55 dB. Men det rekommenderas att minska denna siffra till 40 eller till och med 30 dB för att utesluta överbelastning av hörselorganen även med den allmänna ljudbakgrunden.

Bild
Bild
Bild
Bild

De modeller som marknadsförs som tysta skapar fortfarande ett visst ljud .dess volym är dock begränsad till 25 dB. Designen modifieras genom tillägg av distanser och exakt dimensionerade lager. Detta undviker den minsta vibrationen av elmotorn. Ett ytterligare säkerhetsmått är det rationella valet av antalet blad och beräkningen av deras lutning i förhållande till hållaren. Denna teknik säkerställer eliminering av vibrationer i den rörliga luftströmmen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Eftersom även detta inte alltid är tillräckligt, täcks gruvorna i vissa fall med ljudabsorberande material. Ljuddämpare placeras nära enheternas höljen. En backningsanordning behövs där det krävs för att tillföra in- och utflöde med en maskin. Fläktar utan retur är värdefulla i områden med systematiska strömavbrott. Och det bör också nämnas att det på ett antal ställen är nödvändigt att använda enheter som är utformade för att fungera i nätverk med en spänning på 12 volt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dimensioner

Kanalfläktarnas mått kan variera. I flerbostadshus är det bäst att montera dessa enheter, vars dimensioner motsvarar massvarianterna av gruvor och lådor:

  • 100 mm;
  • 200 mm;
  • 125 mm.
Bild
Bild

Kanalanordningar med en storlek på 315 mm kännetecknas av hög prestanda, de kan ventilera även stora (för att inte tala medelstora) rum. Det finns alternativ med stål- och plasthus. Tack vare användningen av rullager lyckas vissa tillverkare öka normal driftstid till 40 000 timmar eller mer. Fläktar med ett tvärsnitt på 160 mm har en ganska betydande prestanda, de kan pumpa från 400 till 560 kubikmeter. m luft per timme. I detta fall ökar kostnaden bara något jämfört med produkter av mindre dimensioner.

Bild
Bild

Det finns uppgraderade versioner av samma storlek, som skiljer sig åt i:

  • minskat buller;
  • alternativ för fjärrkontroll;
  • ökad kraft.
Bild
Bild

Kanalfläktar med ett tvärsnitt på 150 mm tillåter i genomsnitt att pumpa från 400 till 550 kubikmeter i timmen. m luft. Det finns dussintals företag som tillverkar block av denna standardstorlek. Därför är det inte svårt att välja lämpliga system. Utmärkt prestanda garanterad (justerad för begränsat rörledningstvärsnitt). Möjligheten att gömma en liten produkt bakom ett falskt tak eller i en vägg ökar avsevärt rummets estetiska egenskaper.

Bild
Bild

Fläktar med ett tvärsnitt på 250 mm är utmärkta för att ventilera även stora ytor. Eftersom effektivitet är särskilt viktigt här, är de flesta system konstruerade för att slutföra runda kanaler. Det är möjligt att säkerställa en rationell elförbrukning. De största enheterna med en diameter på 400 mm kan också endast installeras i cirkulära kanaler genom vertikal eller horisontell anslutning. Det är mycket viktigt att vara utrustad med enheter som reglerar vridningshastigheten.

Bild
Bild

Valbara kriterier

Först och främst bör du analysera:

  • enhetens avsedda syfte;
  • erforderlig effekt;
  • optimal geometri;
  • området som kan anges för enheten.
Bild
Bild

En första approximation av prestanda kan göras med onlinekalkylatorer . Men det är mycket mer korrekt att göra en korrekt beräkning med hjälp av speciell programvara eller till och med att kontakta proffs. Ljudet av ljudet från fläktarna som arbetar i ett dåligt besökt teknisk rum kan försummas. När det gäller luftflödes rörelsehastighet bör den inte vara mindre än 11 och mer än 14 m per sekund under inhemska förhållanden. Från början är det också värt att besluta om förekomsten av backventiler, termiskt skydd, varaktigheten av enhetens kontinuerliga drift, och så vidare.

Bild
Bild

Det rekommenderas att du bekantar dig med säkerhetsföreskrifterna på IP -skalan. Fuktbeständighet är särskilt värdefullt i sanitära anläggningar och kök där luftfuktigheten är konstant hög. Dessutom bör du vara intresserad av motståndskraft mot dammpartiklar. Kostnaden för ventilationsutrustning bestäms inte bara av dess effekt, utan också av närvaron av hjälpalternativ. Värdet på de material som används spelar också en roll.

Bild
Bild

Den avgörande faktorn för att bestämma erforderlig effekt är det ventilerade området. Här måste du också ta hänsyn till det begränsande luftflödet. Kanalfläktar kan till och med ta bort dålig lukt från flera rum samtidigt. Detta gäller när dörrar ständigt är öppna eller vid installation av valv. Men då krävs det att man använder enheter med en effekt på minst 40 watt.

Högtemperaturfläktar är antingen centrifugala eller axiella . I de flesta fall genererar de inte betydande buller, men de ger hög prestanda. Resursen för sådana system är stor. För kök och värmeutrustning, inklusive matlagning, rekommenderas att använda modeller med stålblad. De är mycket mer resistenta mot de vanliga effekterna av fett och sot.

Bild
Bild

Installation

Vid installation av ventilationskanalen, se till att högst ¾ av luftkanalernas diameter är upp till väggen. Skillnaden mellan diametrarna på inloppsledningen och ventilationsanordningen bör vara maximalt 8% nedåt och 12% uppåt. Det är nödvändigt att kontrollera att luftabsorption sker utan några hinder, att det inte finns några främmande föremål i kanalen. Jämfört med fläkten kan luftkanalen på utloppssidan förminskas med högst 15%och utökas med högst 7%. Om möjligt bör rätvinkliga svängar undvikas och ersättas med 45-graders varv.

Bild
Bild

Det enklaste sättet är att installera kanalfläkten i luftkanalens inlopp. Därför lägger de först en luftkanal och mäter dess diameter noggrant och väljer först en apparat för ventilation. För hushållsändamål används enheter med en diameter på 9-30 cm. Den optimala platsen där du kan installera fläkten är toppen av väggen nära själva taket. Experter rekommenderar att du utför arbete under renoveringen så att den dekorativa finishen inte störs.

Bild
Bild

Anslutningsschemat för axialfläktar är följande:

  • infästning med fästen på väggar och tak;
  • anslutning till luftkanaler för grenrör;
  • blåsa ut luckor med tätningsmedel eller polyuretanskum;
  • installation av ett dekorationsgitter på den första delen av kanalen.
Bild
Bild

Det är absolut nödvändigt att kontrollera om enheten är ordentligt pressad mot ventilationskanalerna. Annars kommer fläkten att blåsa mot väggarna i luftpassagen att generera buller och leda till haverier. Den exakta sekvensen av steg finns i den tekniska dokumentationen. Säkerhetsåtgärder bör inte brytas, även om det verkar som att det kommer att ta lång tid. Eftersom elektriska ledningar måste skyddas mot mekaniska skador, är de täckta med plastlådor eller ett gipsskikt.

Bild
Bild

Om fläkten är korrekt ansluten bör den ständigt vara strömförande när enheten är i standbyläge. Detta måste bekräftas av indikatorer på fallen. Innan installationen påbörjas är det nödvändigt att bedöma ventilationssystemets prestanda. Du kan inte klara dig utan fläktar om ett test med brinnande tändstickor eller med ett pappersark visar ett negativt resultat. Toalettfläktar är vanligtvis anslutna direkt till strömställare.

Bild
Bild

Den bästa punkten för en toalettkanalfläkt är ovanför toaletten . En axiell till- och frånluftsfläkt installeras genom att ta bort skyddskåporna från enhetens fodral. Vidare används en speciell limblandning. Efter att enheten har satts in på en specifik plats pressas den så hårt som möjligt mot ytan i 3-5 minuter. Sätt sedan tillbaka skyddskåpan till den position som är reserverad för den.

Bild
Bild

Det är mycket viktigt att kontrollera tätningen av alla fogar. Det är där, i de till synes minsta sprickorna, som en massa smuts och fett tränger in. Det är där som svampar och patogena bakterier "gillar" att bosätta sig. Att installera ett fint nät vid inloppet minskar risken för igensättning ytterligare. Detta kommer att göra fläktbladen mer skyddade.

Rekommenderad: