Ramankare (25 Bilder): Mått På Metallankarbultar 10x112 Mm, 10x152 Mm, 10x72 Mm, 10x92 Mm Och Andra För Ihåliga Strukturer, Hur Man Väljer Och Fixar

Innehållsförteckning:

Video: Ramankare (25 Bilder): Mått På Metallankarbultar 10x112 Mm, 10x152 Mm, 10x72 Mm, 10x92 Mm Och Andra För Ihåliga Strukturer, Hur Man Väljer Och Fixar

Video: Ramankare (25 Bilder): Mått På Metallankarbultar 10x112 Mm, 10x152 Mm, 10x72 Mm, 10x92 Mm Och Andra För Ihåliga Strukturer, Hur Man Väljer Och Fixar
Video: Lär dig att göra enkelt textiltryck 2024, April
Ramankare (25 Bilder): Mått På Metallankarbultar 10x112 Mm, 10x152 Mm, 10x72 Mm, 10x92 Mm Och Andra För Ihåliga Strukturer, Hur Man Väljer Och Fixar
Ramankare (25 Bilder): Mått På Metallankarbultar 10x112 Mm, 10x152 Mm, 10x72 Mm, 10x92 Mm Och Andra För Ihåliga Strukturer, Hur Man Väljer Och Fixar
Anonim

Ramankare - fästelement som är konstruerade för att ansluta ramstrukturen (främst fönster eller dörrar) med huvudväggsmaterialet (tegel, betong, etc.) . Strukturellt ligger detta fästelement nära andra, så kallade ankartappar, men det har ett antal skillnader. Artikeln kommer att överväga funktionerna hos ramfästen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

De största skillnaderna mellan ramankaren och andra fästanordningar av ankartyp är förlängd hårnål med försänkt koniskt huvud … Allt detta är nödvändigt för att kunna fästa den volymetriska strukturen hos en fönsterram eller dörrkarm till det vanligtvis fylliga väggmaterialet. Fästelementen är utmärkta för installation av ihåliga strukturer, till exempel moderna ramar av metall-plastfönster eller ramar av metalldörrar.

Uppgiften att fästa är att fixera ramen säkert i öppningen … Eftersom sådana strukturer, förutom konstanta belastningar, ständigt upplever variabla dynamiska effekter (till följd av deras funktionalitet), ställs särskilda krav på de fästelement som är avsedda för deras installation. Det måste vara starkt mot rivning och böjning, samtidigt som det tål vibrationer.

Det är av denna anledning som de populära expansionspluggarna med polyeten- eller plasthylsa är oacceptabla. Med tiden kan plast kollapsa just i samband med de förändrade vektorerna för applicering av krafter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Metallförankringsbulten och distanshylsan gör det möjligt att kombinera alla krav för ett sådant fästelement, vilket har väsentligt utökat tillämpningsområdet för ramankare. För närvarande köps de inte bara för att installera ett fönster eller en dörr, utan också för att installera olika typer av strukturer, inredning eller hängande inte särskilt tung utrustning.

Framväxten av ramankare har i regel orsakat behovet av standardisering, de motsvarar TU, eftersom sådana fästelement inte fanns alls under utvecklingen av GOST . Men legeringen (stål, rostfritt stål, mässing, aluminium) som används för tillverkning måste strikt följa GOST, enligt vilket metallurgiska företags produkter är standardiserade.

Bild
Bild

Dimensioner

Förutom det material som ramfästena är tillverkade av, utsätts dess storlek - längd och diameter - också för standardisering. På grund av de särdrag hos fästet, i vilket metallflikar bildas, som fäster fästelementet, kan det inte vara för kort . Kilning i omedelbar närhet av materialets yta - det spelar ingen roll om det är tegel eller betong - kan orsaka förstörelse och följaktligen förlorar anslutningen sina huvudsakliga egenskaper. Detta är naturligtvis mest relevant för tegelkonstruktioner. Det är av denna anledning som minsta längd är 72 mm.

Bild
Bild

Dowels av denna längd finns i två standarddiametrar: 8x72 mm och 10x72 mm . Det första provet tål vanliga 30 kg för fraktur, och det andra är konstruerat för installation av tyngre strukturer. Den minst långa ankartappen är konstruerad för installation av icke-ramkonstruktioner, har en blygsam storlek på 10x32 mm; denna produkt är ganska sällsynt, eftersom de uppgifter för vilka den utvecklades löses framgångsrikt med billigare fästelement med plast- eller polyetenhylsa.

Bild
Bild
Bild
Bild

Följande storleksgrupp har en standardlängd på 92 mm . Följaktligen är det möjligt att köpa ankare 8x92 mm och 10x92 mm, beroende på ansträngningen som detta fästelement måste motstå. Det är mycket problematiskt att använda de två första storleksgrupperna för installation av fönsterkarmar eller dörrkarmar på grund av deras lilla längd, varav en del kommer att täckas av den mest monterade karmstrukturen. Deras tillämpningsområde är något annorlunda: fasadelement, inredning, icke-ihåliga strukturer med liten tjocklek. Dyvar med en längd på 100 mm eller mer kan betraktas som ramar. De är också indelade i två grupper beroende på diametern: 8x100 mm och 10x100 mm.

Nästa standardstorleksgrupp med samma diametrar har en längd 8х112 mm och 10х112 mm . Sådana ankare är ganska lämpliga för installation av standardfönsterkonstruktioner, och om de inte har öppningsramar kan detta fästelement anses vara idealiskt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

I fallet när konstruktionens storlek är större än standarden, och även samtidigt är stora skärmar monterade i den, vilket allvarligt påverkar tyngdpunkten när de öppnas, måste du välja långsträckta ankare: 8x132 mm och 10x132 mm … De kan också anses vara minimala när du installerar metalldörrar. I familjen med ramfästen finns det också riktiga "monster" som används vid installation av strukturer med stor massa och storlek: 8x152 mm och 10x152 mm.

De första är ganska sällsynta, eftersom produkter av denna längd främst används för stora konstruktioner som är tunga, den förstärkta versionen av fästelement är fortfarande mer populär bland användare. Mycket specifika ankare är också sällsynta. 10x202 mm.

Alla tillverkare inkluderar inte stora produkter i sitt sortiment, eftersom de är mindre populära.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur väljer man?

När man väljer ramankare bör man utgå från de uppgifter som måste lösas . Om fästet innebär liten ansträngning är det knappast värt att betala extra för förstärkta och långsträckta ankare, vilket kan bli mycket dyrare. Naturligtvis bör du vara uppmärksam på materialet från vilket fästelementen är gjorda. Mässing kan fungera bra i en aggressiv miljö, särskilt vid hög luftfuktighet, men den har liten styrka. Samma fördelar och nackdelar med aluminiumfästen.

Galvaniserat stål är fortfarande det mest populära materialet, men det korroderar och kommer sannolikt inte att hålla länge under hög luftfuktighet. Rostfritt stål har visat sig bra. Men med alla de positiva egenskaperna hos produkten är det mycket dyrare. Som du kan se är valet av material från vilket ankaret ska tillverkas inte alls en lätt sak.

Det är viktigt att studera de produkter som presenteras i butiken innan du köper och installerar. Var särskilt uppmärksam på distanshylsan.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Om dess väggar är mindre än 0,8 mm tjocka, sannolikt kommer sådana fästelement inte att kunna skapa tillräckligt motstånd vid installation av fönster, och ännu mer dörrkarmar. Genom att vara fastklämd i ett hål i ett fast material, under påverkan av de applicerade krafterna, deformeras eller till och med förstörs hylsan, vilket kan få mycket obehagliga konsekvenser fram till kollapsen av den monterade strukturen.

Bild
Bild

Särskild försiktighet bör iakttas vid val av fästelement för ofullständiga material . Så ankaret för ihåliga tegelstenar kan inte vara kort, det är bättre att välja maximal längd. Dessutom bör en sådan plugg ha flera distanszoner. Samma krav gäller vid val av fästelement för luftbetong. I alla fall, om materialet är tveksamt är det bättre att köpa fästelement i specialaffärer, där det finns möjlighet att få expertråd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur fixar man det?

För att installera en karm eller dörrkarm, förutom en uppsättning ankare, kan du inte klara dig utan några verktyg:

  • hammarborr med en uppsättning borrar för att borra väggmaterial och för att borra ett hål i en metallkonstruktion;
  • en hammare;
  • Phillips -skruvmejsel eller motsvarande bit för installation på en skruvmejsel, vissa hantverkare klarar med samma perforator i borrläge vid låga hastigheter;
  • byggnadsnivå;
  • penna.
Bild
Bild
Bild
Bild

Att fixera ramen med ankare steg för steg ser ut så här

  • Ramen måste kilas på plats , var noga med att justera den vertikala och horisontella nivån. Kilar kan vara gjorda av trä eller plast. Du behöver en hammare för att installera dem.
  • Rammärkning för hål … Det är vanligt att borra på 30 cm avstånd från hörnen, men det här är inte en orubblig sanning, ibland måste du ta hänsyn till väggens egenskaper och ändra standardavstånden, som regel påverkar detta inte kvaliteten på raminstallationen. På de platser som väljs för borrning är det nödvändigt att göra en svepning av ankarhuvudet.
  • På anvisade platser hål borrade … Efter byte av borr är det vidare nödvändigt att borra väggmaterialet på ett tillräckligt djup för att installera fästelementen.
  • Borrat hål rengör genom att ta bort skräp, damm och skräp .
  • Sätt in ankaren i det borrade hålet . Du kan behöva använda en hammare, detta bör göras utan onödig ansträngning.
  • Med en Phillips -skruvmejsel eller bit dra åt ankaren .
  • Vid installation av nästa ankare kontrollera ramens position med en nivå - om ingen förskjutning har inträffat, gör alla åtgärder som beskrivs ovan.

För installation av en liten svängbar ram med en sida på mindre än 1 m räcker det med 4 pluggar. Vanligtvis används två ankare för att installera ramar på varje sida av ramen.

Icke-standardiserade ramar med stor längd eller höjd kräver fler ankare.

Rekommenderad: