Tegelankare: Distans För Ihåliga Och Massiva Tegelväggar, Dimensioner För Murade Ankare. Hur Fixar Man Dem?

Innehållsförteckning:

Video: Tegelankare: Distans För Ihåliga Och Massiva Tegelväggar, Dimensioner För Murade Ankare. Hur Fixar Man Dem?

Video: Tegelankare: Distans För Ihåliga Och Massiva Tegelväggar, Dimensioner För Murade Ankare. Hur Fixar Man Dem?
Video: Rocna - ankare 2024, April
Tegelankare: Distans För Ihåliga Och Massiva Tegelväggar, Dimensioner För Murade Ankare. Hur Fixar Man Dem?
Tegelankare: Distans För Ihåliga Och Massiva Tegelväggar, Dimensioner För Murade Ankare. Hur Fixar Man Dem?
Anonim

Byggnadsarbete är en integrerad del av livet för alla invånare på planeten. Denna typ av aktivitet gör det möjligt att skapa de mest bekväma levnadsvillkoren och förbättra vardagen. För konstruktion av bostäder och industribyggnader använder specialister en stor mängd byggmaterial, men tegel fortsätter att inta en ledande position i många år. Trots användarvänligheten för detta byggmaterial rekommenderar experter vid konstruktion av konstruktioner att använda speciella fästelement - ankare. Tillverkare har utvecklat flera produktalternativ som skiljer sig åt i storlek och design.

Bild
Bild

Vad det är?

Tegelankare är en populär typ av fixeringselement som kan användas både under konstruktion och i processen för reparation och restaurering . Denna produkt ser ut som en vanlig byggbult, men den har designfunktioner som gör att du på ett tillförlitligt sätt kan ansluta alla tegelelement, samt fixa delar av olika vikter på ytan.

Fästelementet måste placeras i ett förberedt hål medan den fördjupade processen börjar öka den speciella hylsan, vilket skapar maximal vidhäftning mellan föremålet och väggen.

Tillverkare ökar artificiellt vidhäftningsgraden på ankare genom att applicera speciella skåror på dem.

Bild
Bild

Översikt av arter

Den höga efterfrågan på fixeringselement och deras breda användningsområde har tvingat tillverkarna att utveckla ett brett utbud av delar som skiljer sig åt i storlek, design och tekniska egenskaper. Dessa funktioner har en direkt inverkan på särdragen i funktionen av element, och vissa detaljer är utformade för att lösa ett smalt problemområde med ökad komplexitet. Expansionsankare för tegelvägg och murverk kan användas för massivt, ihåligt och ihåligt byggmaterial liksom för sandkalk och tegelstenar. För att studera alla typer mer ingående är det bättre att överväga varje för sig.

Bild
Bild

Dubbla distanser

En ny version av fixeringsenheterna - ankare med dubbla expansionselement, som har en distanshylsa som öppnas i två riktningar.

Med den här funktionen kan du förbättra fixeringseffekten inte bara i vanligt murverk utan även i produkter av ihåligt material.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hamrad

Det vanligaste fästet används för att arbeta med massiva tegelstenar. Principen för driften av det drivna ankaren är öppningen av distanshållaren i ett tidigare förberett hål, följt av att skruva in den gängade delen i den drivna delen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kil

Kilfästen är speciella fästelement som är utrustade med en speciell spännbit.

Ett särdrag är tillförlitlig fixering efter full expansion i det förberedda hålet, närvaron av skruvar och ett infällt huvud.

Bild
Bild
Bild
Bild

MSA

Typ MSA -produkter är förbättrade låsanordningar som är utrustade med speciella mässingshylsor. Designfunktionen är närvaron av längsgående snitt som delar produktens yta i separata expanderande element.

Den inre delen är cylindrisk för att maximera expansionen av expansionshylsan.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hex huvudbultar

Ankarbultar med sexkant är ett fixeringselement där en klassisk bult används istället för en stång och en mutter. Ett utmärkande drag är att elementet fästs i tegelhålan vid tiden för att dra åt muttern, vilket leder till deformation av hylsan.

Tillverkarna producerar också modeller som kan dras åt med en skruvmejsel.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Kemisk

Förankringsprodukter, vars princip är baserad på en kemisk reaktion, är en populär och populär anordning för arbete med ihåliga och porösa tegelstenar. Skillnader - fylla det borrade hålet med lim efter att ankaret placerats inuti det . Fördelar - hög fixeringsnivå. Nackdelen är omöjligheten att använda strukturen tills limmet har stelnat helt. Denna tidsperiod beror på kompositionens komponenter och egenskaper, den måste anges av tillverkaren i instruktionerna.

Kapseln med lim kan placeras både inuti produkten och i en separat flaska.

Bild
Bild
Bild
Bild

Material (redigera)

På grund av det faktum att ankarstavar på en monolitisk beklädnad används när det är omöjligt att utföra en bandning med en bärande vägg, använder tillverkare basalt och glasfiber för tillverkning av fixeringselement. Dessa material har inte bara en hög styrka, utan kan också klara ett brett temperaturintervall , och har också en låg värmeledningsförmågaskoefficient, vilket avsevärt minskar sannolikheten för bildandet av kalla öar. Under drift beter sig glasfiberprodukter bäst av allt.

Experter rekommenderar inte att man köper stålankare, som under drift kan ackumuleras kondensat, vilket oundvikligen kommer att orsaka frätande processer.

Bild
Bild

Dimensioner

På hyllorna i järnaffärer kan du se ett brett utbud av ankarbultar med olika diametrar och storlekar. Valet av modell beror på dess syfte och funktionella belastning.

Stålprodukter med metriska gängor med diametrar från 6 till 24 mm , och längden varierar mycket, används vid standardreparationer.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Fastsättning

För att skapa tillförlitliga strukturer rekommenderar experter att förstärka strukturerna med speciella fixeringselement - ankare. Ankarfästningsdelar är enkla produkter, vars installation och fastsättning inte bör orsaka svårigheter även för nybörjare . Trots procedurens enkelhet, innan du fäster delen, är det nödvändigt att göra en beräkning för utdragningen och följa alla rekommendationer från specialister för att säkert fästa den.

Bild
Bild

Grundläggande regler

För att få maximalt resultat rekommenderar erfarna hantverkare att ta hänsyn till ett antal regler och tekniska funktioner under installationen av ankare. Storleken på det borrade hålet måste strikt matcha fästelementets diameter. Installera inte små ankare i stora hål.

Det är strängt förbjudet att installera ankare vid skarvarna mellan tegel som är fyllda med cementbruk . Det är också oönskat att välja svaga områden med ett stort antal sprickor och flis för arbete.

För att skydda trådarna från deformation rekommenderar experter att man undviker hammarens direkta kontakt med metall och att använda packningar av trä eller gummi.

Innan arbetet påbörjas är det nödvändigt att noggrant markera arbetsområdet med bestämningen av ankarets placering . Det är kategoriskt omöjligt att borra urtag nära varandra, eftersom tegelkonstruktionen är porös och ömtålig, vilket säkert kommer att framkalla förstörelse av strukturen. Vid isoleringsarbeten kan klämmorna köpas separat.

Om det behövs kan du utföra inte bara horisontell förstärkning, utan också vertikal - det viktigaste är att undvika utseendet av en minimal avfasning.

Bild
Bild

När du väljer en fixeringsenhet rekommenderar experter att följa följande standarder:

  • ärmlängden bör inte vara mindre än 6 cm;
  • den optimala nivån för stångens inträde i väggen är 9 cm;
  • det rekommenderade antalet ankare per 1 m2 är 4 st.
  • områden nära öppningar och vid leder måste förstärkas.

Felaktigt val av fixeringselementets storlek, typ och material kan framkalla en försvagning av strukturen, liksom utseende av sprickor och fel på väggarna.

Specialborstar, dammsugare eller andra praktiska medel hjälper till att ta bort skräp och damm från urtaget.

Bild
Bild

Teknologi

För att få en tillförlitlig och hållbar design rekommenderar experter följande åtgärder:

  • märkningsarbete och exakt bestämning av klämmornas placering;
  • borrning av ett hål med erforderlig diameter i det valda arbetsområdet;
  • fullständig rengöring av spåret från damm och främmande skräp;
  • installation av fixeringsdelen;
  • full åtdragning av bulthuvudet.

En viktig punkt är att hålets djup inte ska ta hänsyn till slutskiktets tjocklek, vilket inte tillåter att den maximala fixeringsnivån skapas.

Rekommenderad: