Stickning Av Galvaniserad Tråd: 2-3 Mm Och Andra Storlekar, Tips För Val Och Användning

Innehållsförteckning:

Video: Stickning Av Galvaniserad Tråd: 2-3 Mm Och Andra Storlekar, Tips För Val Och Användning

Video: Stickning Av Galvaniserad Tråd: 2-3 Mm Och Andra Storlekar, Tips För Val Och Användning
Video: Annas Artificia - tips: förbättra din flerfärgsstickning 2024, Maj
Stickning Av Galvaniserad Tråd: 2-3 Mm Och Andra Storlekar, Tips För Val Och Användning
Stickning Av Galvaniserad Tråd: 2-3 Mm Och Andra Storlekar, Tips För Val Och Användning
Anonim

En tråd är en lång tråd av metall, närmare bestämt en lång produkt i form av en sladd eller tråd. Sektionen är inte nödvändigtvis rund, den kan vara trapetsformad, fyrkantig, triangulär, oval och till och med sexkantig. Tjockleken varierar från några mikron till flera centimeter.

Bild
Bild

Olika metaller används vid tillverkningen, liksom legeringar från flera typer av metaller. Det kan vara gjutjärn, titan, zink, stål, aluminium, koppar. Lika brett som trådens tillämpningsområde i industrin är typerna av trådprodukter lika varierande.

Bild
Bild

Särdrag

Stickningstråd är en tråd för allmänna ändamål. Förutom konstruktion är tillämpningsområdet ovanligt brett. Det här är hushållens behov och landsbygdsindustrin. Sommarstugor, personliga dottertomter, gods på marken, landskapsdesign - stickningstråd krävs överallt.

De gör ett nät, metallrep, taggtråd av det.

Bild
Bild

En "bunt" är gjord av lågkolstål och trådstång erhålls genom kalldragning . Nästa steg i den tekniska processen är värmebehandling: glödgning. Trådstången värms upp och kyls sedan långsamt i specialugnar. Denna metod återställer kristallgitteret av stål som skadats under dragning, produkten blir flexibel, stark och förlorar kvarvarande spänning i metallen.

Bild
Bild

Vyer

Efter glödgning blir stickstråden bekväm för att sticka knutar medan armering och andra delar fästs. För beslag används 2 typer av glödgning: ljus och mörk. Trots de yttre skillnaderna finns det inga skillnader i tekniska egenskaper mellan typerna av glödgning.

En sådan tråd har en låg kostnad, men den skiljer sig inte i hållbarhet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den galvaniserade typen har utmärkta korrosionsskyddande egenskaper, den är inte rädd för nederbörd och dess långa livslängd gör att den kan användas i öppna områden . Det finns en slags stickningstråd tillverkad speciellt för fästbeslag: "Kazachka". Den säljs i färdiga bitar, vilket gör att du betydligt kan spara tid på ämnen för bindning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Alla typer av sticktråd, dess storlekar, typer, nomenklaturspecifika regleras av GOST 3282-74:

  • produkter som har genomgått värmebehandling är märkta med bokstaven "O" och är uppdelade efter deras motståndskraft mot bristning i undergrupperna I och II;
  • den släta ytan är märkt "B", den ändrade profilen - "BP";
  • märkning "C" betyder ljusglödgning, "CH" - mörk glödgning;
  • den galvaniserade typen är indelad i klasser: "1C" - ett tunnare lager av zinkbeläggning, "2C" - ett tjockare lager;
  • "P" -märkning innebär ökad tillverkningsnoggrannhet.

Stickningstrådar 2 och 3 mm används inom jordbruket och för att fästa armeringsjärn med stor diameter.

Bild
Bild

Vilken ska man välja?

För konstruktion väljs typerna, styrda av stångens diameter: ju tjockare armering, desto större diameter kommer sektionen att behövas. För stänger med den mest efterfrågade armeringen på 8–12 mm används produkttjocklekar på 1, 2 mm och 2, 4 mm. Optimala dimensioner kännetecknas av lämplig laststyrka och god knutelasticitet.

Bild
Bild

För ramar som ska utsättas för ökad mekanisk och atmosfärisk spänning väljs en produkt bland låglegerat stål med ljus eller mörk förzinkning med en diameter på 3 millimeter eller mer . Om den är avsedd att användas i öppna områden bör en galvaniserad eller polymerbeläggning väljas. För bindning av druvor och installation av spaljéer används också stickningstrådar på 2 och 3 mm.

Bild
Bild

Användningstips

För att beräkna den önskade mängden stickningstråd för att binda armering kan du utföra enkla beräkningar med formeln F = 2 x 3, 14 x D / 2, där F är trådens längd och D är armeringens diameter. Genom att beräkna längden på det erforderliga segmentet och multiplicera resultatet med antalet noder i ramen kan du få det nödvändiga antalet.

Det uppskattas att 10 till 20 kg tråd krävs per ton armeringsjärn. För att beräkna vikten måste den resulterande filmen multipliceras med trådens specifika vikt (massa 1 m).

Bild
Bild

Stickmönstret påverkar också konsumtionen: om du i mitten av strukturen kan sticka knutar genom en (i ett rutmönster), så är alla lederna bundna runt kanterna . Trådens diameter spelar roll: ju tunnare den är, desto fler varv i knuten kommer att krävas.

Bild
Bild

För att binda armeringen används speciella krokar: enkla, skruvade och halvautomatiska . Stickningstång skiljer sig inte mycket från en krok, men de har nippers i sin design. Med den vändbara tången kan du använda tråden direkt från spolen. Den professionella stickpistolen har hög arbetshastighet: att knyta en knut tar inte mer än en sekund, men det är ett mycket dyrt verktyg, och dess användning är motiverad i storskalig konstruktion.

Rekommenderad: