Akrylprimer: Vad är Skillnaden Mellan En Latexblandning, En Universalprodukt För Trä Och Väggar Från "Nortex Primer", En Komposition För Arbete På Metall Och Betong

Innehållsförteckning:

Video: Akrylprimer: Vad är Skillnaden Mellan En Latexblandning, En Universalprodukt För Trä Och Väggar Från "Nortex Primer", En Komposition För Arbete På Metall Och Betong

Video: Akrylprimer: Vad är Skillnaden Mellan En Latexblandning, En Universalprodukt För Trä Och Väggar Från "Nortex Primer", En Komposition För Arbete På Metall Och Betong
Video: Spraymåla stol med Prosol 2024, Mars
Akrylprimer: Vad är Skillnaden Mellan En Latexblandning, En Universalprodukt För Trä Och Väggar Från "Nortex Primer", En Komposition För Arbete På Metall Och Betong
Akrylprimer: Vad är Skillnaden Mellan En Latexblandning, En Universalprodukt För Trä Och Väggar Från "Nortex Primer", En Komposition För Arbete På Metall Och Betong
Anonim

Att utföra reparationsarbete enligt reglerna kan avsevärt förbättra prestandaegenskaperna hos efterbehandlingsmaterial. Fokus ligger på akrylprimern, som hantverkarna lägger särskild vikt vid idag. För att förstå vad som lockar detta material till proffs kommer vi att förstå dess funktioner och studera de finesser som valts.

Bild
Bild

Särdrag

Akrylprimer är ett byggmaterial för bearbetning av vertikala och horisontella ytor, vilket är nödvändigt för maximal vidhäftning av det motstående materialet till den behandlade ytan. Med andra ord, jorden gör det möjligt för tapeter, kakel eller annat material att hålla fast och pålitligt , exklusive eftersläpning av efterbehandling av byggmaterial från den bearbetade basen.

Det används för väggar, golv och tak, bearbetning av ytan på ungefär en dag för limning, läggning eller målning. Med tillkomsten av detta material har möjligheterna att avsluta arbetet avsevärt ökat. Idag kan bearbetning av plan med dekorativt gips, kitt, färg inte klara sig utan det.

Bild
Bild
Bild
Bild

Detta gäller särskilt innan golvet installeras: till exempel kan ett självhäftande golv av epoxi, vars bas inte behandlas med en primer, snabbt förlora sin visuella attraktion och brister är möjliga vid installationen. Detta material används inte bara för inredning: en sådan förstärkning är bra för utomhusarbete (till exempel för att bearbeta fasaden). Konsistensen hos den färdiga vätskan liknar mjölk. En liten lukt kan kännas i vissa sorter under bearbetningen.

Det säljs oftare i burkar och burkar i olika storlekar, detta låter dig välja den optimala summan av medel för att bearbeta det erforderliga området. Hantverkare köper ofta stora burkar, vilket utesluter inköp av extra material om det behövs.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Färgen på primern beror på märket. Produkten har en viss viskositet, om den kommer i kontakt med huden är det svårt att tvätta bort den om du inte gör det direkt.

Fördelar och nackdelar

Akrylprimer har många fördelar. Det är en lösning som gör mer än att bara binda efterbehandlingsmaterialet till den behandlade ytan. Denna komponent i reparationen utmärks av djup penetration - beroende på typ bearbetas planet till ett djup av 5 till 10 cm. En primer är nödvändig för att stärka basen, vilket ger den styrka. Även lösa väggar, som kännetecknas av porositet, blir mer homogena och tätare efter bearbetning. Om kompositionen har förtjockats kan den spädas ut med vanligt vatten utan förlust av kvalitetsegenskaper.

Förutom vidhäftning bidrar denna komposition till att väggarna absorberar mindre fukt, detta är viktigt när du klistrar dem med tapeter. Genom att minska basens absorptionsförmåga kan du minska förbrukningen av det applicerade ytmaterialet. Detta har en märkbar effekt på byggmaterial som självutjämnande golv, tapetlim och till och med färg, för vilken du kan använda en primer för att uppnå större glans.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dessutom kan du bearbeta ytan på basen med en primer för att måla mörka ytor på ytan med ljusa färger av färger.

Detta material minskar inte ånggenomsläppligheten hos ytan. I processen med torkning skapas ett kristallgitter på det, som fungerar som en ram som rymmer efterbehandlingsmaterialen. Tillsammans med bildandet av en mesh akryl primern skyddar ytan från effekterna av skadliga mikroorganismer … Denna vätska är också aktiv i interaktion med en yta på vilken det finns mindre orenheter som hindrar planets finish. Primern tar bort de negativa effekterna av föroreningar.

När det gäller färg minimeras strimmor, luckor och synliga problemområden efter applicering av en primer. Det noteras att det är mycket lättare och bekvämare att applicera färg och lack på en yta behandlad med akrylprimer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Denna produkt torkar snabbt och bromsar därför inte reparationsprocessen. En sådan primer är lämplig för den kemiska sammansättningen av huvuddelen av de motstående materialen, den sticker ut för sina hydrofoba egenskaper, vilket gör att du kan applicera tapetlim och måla så jämnt som möjligt. Nackdelen med en akrylprimer är omöjligheten att täcka ytan av järnmetaller.

Andra nackdelar inkluderar en högre förbrukning av koncentrerat material, vilket kräver en tydlig överensstämmelse mellan vatten och blandning. Vissa sorter är inte miljövänliga. Därför, förutom utomhusarbete, är deras användning oacceptabel. En universell sammansättning kan inte helt ge de egenskaper som är inneboende i varje specifik art.

Bild
Bild
Bild
Bild

Akrylprimer varierar i dispersion från 0,05 till 0,15 mikron. Detta gör att partiklarna kan tränga in så djupt som möjligt, vilket ger ytan som ska behandlas enhetligt.

Vissa sorter kan läggas till sammansättningen av speciella akrylfärger (högst 15% av den tillgängliga volymen).

Den typ av lösningsmedel som används kan vara av den vanliga, snabba, långsamma typen av verkan, vilket förklarar de olika torkningsgraderna för primern. Hållbarheten är 2 år.

Grundens struktur är matt. I genomsnitt räcker 1 liter för 8-9 liter kvadratmeter (med 1 behandlingsskikt). Denna indikator kan emellertid variera beroende på typen av substrat: ju mer väggarna absorberar, desto fler primers försvinner.

Bild
Bild

Detta material förlorar sina egenskaper i frost. Förvara inte akrylprimer i kylan. Den totala hållbarheten ska inte överstiga 1 år. Du måste placera produkten utom räckhåll för barn. Om jorden kommer in i dina ögon måste de snabbt sköljas med vatten.

Detta hjälpmaterial förhindrar att mortelblandningar torkar ut, eliminerar bildandet av luftbubblor på utjämningsskiktet. Applikationen är lämplig för cementbetonggolv (inklusive uppvärmda versioner), tegelstenar av keramik och silikat, trä, metall (järnmalm), gips, kalk.

Bild
Bild

Högtäckande polyakrylvarianter förhindrar blå missfärgning och sönderfall och hjälper till att skydda mot fukt. De är bra för att förbereda underlaget för parkettlack, olika emaljer, oljefärger, marmorflis och strukturgips.

Vyer

Faktum är att akrylprimer kan kallas universell. Det är det sista steget i ytberedningen för dispersionsfärger baserade på akryl, gips, tegel och GLV. En annan typ av lösningsmedel kan användas i dess sammansättning.

Till exempel är vattendispersiva sorter avsedda för inomhusbruk. De har ingen karakteristisk lukt och är en ofarlig typ av råmaterial. Organiska analoger avger motståndskraft mot vittring, så sådant material kan användas för att förbereda plan för fasaddekoration. Användningen av en sådan lösning skyddar ytan från mögel.

Bild
Bild
Bild
Bild

Konventionellt kan akrylprimer delas in i fyra typer:

  • genomträngande;
  • djupt genomträngande;
  • förstärkning;
  • lim.

Samtidigt är varje typ av akrylprimer olika. Skillnaden manifesteras i möjligheterna för varje typ, färg, beredningsmetod. Det finns inte bara universella sorter av sådant material: idag på byggmarknaden kan du köpa speciella grundfärger för betong, väggar och trä, samt alternativ för korrosion.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Enligt frisättningsformen är akrylprimer uppdelad i tre typer:

  • torrt koncentrat;
  • färdig lösning;
  • blandning i en sprayburk.

En koncentrerad lösning av en förstärkande akrylprimer måste spädas till önskad konsistens med vanligt vatten. Denna teknik låter dig spara på inköp av en lösning och utföra behandling av ytor (väggar, golv, tak) utan att tänka på en eventuell brist. Den klassiska versionen är bekväm för dem som inte är vana vid att förbereda lösningen på egen hand. Dosen är ekonomisk.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vad är skillnaden?

Skillnaden mellan arten är uppenbar, eftersom de skiljer sig åt i typen av påverkan:

  • Den första kategorin sticker ut på grund av den lägre penetrerande förmåga … Handlingens huvudfokus ligger på själva ytan. Sådant material är bekvämt där det inte finns något signifikant behov av djupimpregnering. Den impregnerande kompositionen täpper till väggens porer och mikrosprickor (golv, tak), vilket leder till samma absorptionsförmåga hos basen i varje område.
  • Den andra sorten är annorlunda viskositetsnivå … Den används bäst för opålitliga skäl. I synnerhet kan det vara plan uppförda i strid med tekniken, till exempel kan det vara betong eller gips med en övervägande sand. En sådan grund sönderfaller, så utan grundlig förberedelse kommer det inte att vara möjligt att göra någonting med det på länge. Produkten har ett högt pris, detta bidrog till utseendet på en massa billiga analoger, vilket gör det svårt att välja en kvalitetsprodukt.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Stärka jorden har maximal effekt. Den är konstruerad för de mest utmanande och svaga yttyperna. Denna sort hanterar inte bara sprickor: den kan binda damm och fungerar för dåligt vidhäftade basområden.
  • Lim akrylprimer har sina egna skillnader: efter bearbetning lämnar den en ganska tät film med en karakteristisk grovhet på basen. Till skillnad från tidigare analoger kännetecknas denna akrylbaserade antiseptiska primer av förmågan att jämna ut basen och förbereda den för den sista fasaden.
Bild
Bild
Bild
Bild

Volym

Mängden akryl- eller latexprimer beror på allmänt accepterade tillverkarstandarder. Idag säljs den i burkar, hinkar och burkar.

Beroende på tillverkarens standarder kan volymen vara 1, 2,8, 5, 7, 10 liter. Marken för plast är minimal: ballongen räcker till 2,5 kvadratmeter. m. Råvaror i en 10-liters behållare räcker för att hantera väggarna i ett litet kök 2 gånger.

Bild
Bild

Färger

Färgen på latexprimern beror på tillverkningsföretagets teknik. I den klassiska versionen är lösningen klar (färglös). Bland sorterna finns material i vitt och rosa, vilket är förknippat med utvecklingen av ett material med tonvikt på ljus och färgfasthet. Vissa produkter har en ljusgrå ton.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vilken är bättre att välja?

När du väljer en typ av akrylprimer finns det flera kriterier att tänka på. Detta hjälper dig att förstå vilken typ av material som är värt att köpa.

  • Välj produkter från ett pålitligt märke. Billiga material kan inte alltid klara bearbetningen på rätt nivå.
  • Aerosol är bara värt att överväga om en minimal mängd arbete planeras, mindre korrigering av det skadade området behövs (till exempel måste du ändra området förorenad tapet, demontera skadade kakel).
  • Efter att ha studerat alla sorter, ge företräde åt ett smalt profilerat syfte, bestämma typen av yta. Den universella sorten har tagit lite från varje art, det kommer inte att ge rätt träningsnivå.
Bild
Bild
  • När du väljer en produkt, tänk på dina möjligheter: om du inte vill röra koncentratet på egen hand tills en homogen lösning erhålls, eller är rädd för att du inte kommer att gissa konsistensen, bör du föredra den färdiga jorden.
  • Börja med den typ av yta och den specifika ytan du ska använda: grunden för betong och metall är annorlunda.
  • Var uppmärksam på versionen med korrosionsskyddande egenskaper om metallfasadens efterbehandling planeras.
  • I rum med hög luftfuktighet är en variation som förhindrar bildning av mögel och mögel lämplig.

Var uppmärksam på förpackningen. Vanligtvis specificerar tillverkaren egenskaperna hos ett visst material som tillverkas. Detta gör att du kan förstå hur lämplig denna primer är för att behandla ytorna på ditt hus (lägenhet). Om råvarutypen och ytan som ska behandlas inte matchar, utesluts inte en upprepad reparation snart.

Bild
Bild

tips och tricks

Varje primer måste användas strikt i enlighet med de tekniska instruktionerna. Detta kommer att förbättra kvaliteten och de praktiska egenskaperna hos alla råvaror som står inför.

Akrylprimer appliceras strikt på en ren och förberedd yta. I detta fall ska ytan som ska bearbetas vara så fettfri, torr och slät som möjligt. Det är värt att uppmärksamma hållbarheten: efter att det har gått förlorar materialet sina kvaliteter, så det är meningslöst att vänta på utmärkt vidhäftning från primern.

Beroende på områdets storlek används en rulle och en pensel för bearbetning. En borste behövs för hörn och trånga fläckar som valsen inte kan nå. Rullen gör att du kan förenkla och påskynda ytbehandlingen avsevärt för att göra fördelningen av primerlösningen jämn.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om lösningen är koncentrerad är det nödvändigt att förbereda den strikt enligt instruktionerna som anges av tillverkaren på förpackningen. Bearbetningen kan utföras vid temperaturer från +6 till 35 grader. Om du behöver grunda planet utomhus kan du arbeta vid en temperatur på +12 grader.

Experter rekommenderar att ytan behandlas två gånger. I detta fall måste varje lager som appliceras på ytan torka väl. Minsta tillåtna intervall mellan två behandlingar är 4-5 timmar (förutsatt att rummet är varmt). Resterna stängs tätt och avlägsnas till en mörk plats. Du kan inte lagra dem i ljuset. Lagringstemperaturen motsvarar bearbetningstemperaturen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tillverkare och recensioner

Ett brett utbud av akrylprimrar finns på den moderna byggmarknaden. Bland överflödet av varor är de mest diskuterade materialen företagens lösningar:

  • " Nortex jord " -antiseptiska djupt penetrerande produkter för beredning av vattendispersionslack och -färger.
  • " Lacra " - högkvalitativ latexprimer baserad på vattenhaltig akryldispersion med mögeltillsatser.
  • Cerisit - lösningar för djup penetration i form av en vattenhaltig dispersion av akrylsampolymerer, kompletterat med pigment och mineraltillsatser.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • " Prospektörer " -universell primer för inomhusbruk, klar att spädas för mycket absorberande ytor.
  • Vika - akrylprimer i två toner (grå och vit), avsedd för behandling av ytor av metall och plast, med korrosionsskyddande egenskaper.
  • Caparol - en universell produkt för inomhus- och utomhusbruk, avsedd för mineraltyper av ytor.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Knauf - ett universellt preparat för behandling av väggar, golv och tak med vidhäftande egenskaper och ytutjämning.
  • " Styren " - en djupt genomträngande primer baserad på akrylsampolymerer, avsedd för mycket absorberande ytor, inklusive tegel, betong, gips, cement.
  • " Tex " - ett primer-vattentätningsmedel för avdammning av porösa typer av ytor för kitt, målning, tapeter.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

I allmänhet är recensionerna om dessa formuleringar positiva. Kommentarerna indikerar en stor konsumtion av hushållsmark. Ibland krävs det mycket mer för att bearbeta golv och väggar än vad tillverkaren anger.

Rekommenderad: