Parkettspackel: Färglöst Parkettspackel, Vad Man Ska Välja, Hur Man Spacklar På Ekparkett, Kiilto Gap -komposition

Innehållsförteckning:

Video: Parkettspackel: Färglöst Parkettspackel, Vad Man Ska Välja, Hur Man Spacklar På Ekparkett, Kiilto Gap -komposition

Video: Parkettspackel: Färglöst Parkettspackel, Vad Man Ska Välja, Hur Man Spacklar På Ekparkett, Kiilto Gap -komposition
Video: DIY Wood Floor Repair Project | Cheap Quick Fix [Wood Filler Putty and Furniture Touch Up Marker] 2024, Maj
Parkettspackel: Färglöst Parkettspackel, Vad Man Ska Välja, Hur Man Spacklar På Ekparkett, Kiilto Gap -komposition
Parkettspackel: Färglöst Parkettspackel, Vad Man Ska Välja, Hur Man Spacklar På Ekparkett, Kiilto Gap -komposition
Anonim

Parkett används för att täcka golvet i många lägenheter och hus. Men dess livslängd är inte särskilt lång, och efter ett tag kräver det reparation. Spackel kan hjälpa till med detta, som finns både i flytande form och i form av en speciell pasta.

Bild
Bild

Ansökan

Kittparkett är det billigaste sättet att reparera golvet själv. Med denna process kan du återskapa golvets ursprungliga utseende helt. Om det behövs måste du ta bort det gamla lagret av beläggningen eller utföra en slipning. När det är torrt blir kittet helt osynligt och täcker trägolvet jämnt. Blandningen är mestadels färglös, men den är ganska effektiv mot alla marker.

Verktyget används för parkettgolv för att eliminera sprickor .som uppstår på grund av dålig installation av golvmaterial eller på grund av förändringar i luftfuktighet och temperaturförhållanden i rummet. Renoveringsprocessen kan utföras samtidigt med slipning: vid den tidpunkt då ett lager lack appliceras. Huvudsyftet med kittet är att minska ytdefekter: olika sprickor och andra brister. I början av arbetet är parketten täckt med en speciell förening för att skydda den, och därefter appliceras en blandning som upprepar skuggan på golvet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det täcker perfekt alla luckor i golvbeläggningen. Du kan till och med använda den utan att förbereda parketten speciellt. När arbetet är klart kommer parkettgolvet att återfå sitt ursprungliga utseende. Träplankornas struktur kommer att återställas helt och områdena som behandlats med blandningen sticker inte ut från den allmänna bakgrunden.

Vyer

En sådan blandning för golv kan beredas med egna händer eller köpas i en järnaffär färdig.

Enligt appliceringsmetoden är kittet uppdelat i flera typer:

  • Grundläggande eller startmassa. Detta alternativ används för att eliminera betydande nackdelar med parkett.
  • Den andra gruppen är den sista. Hon avslutar behandlingen av golvet.
  • Den tredje typen inkluderar universella föreningar som kan användas på träytor. De kombinerar egenskaperna hos de två föregående grupperna.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Kittet är också uppdelat i underarter beroende på kompositionen.

Nedan följer några av dessa underarter:

  • Gipsbaserad blandning. Det är mycket populärt på grund av sin mångsidighet, det fäster bra på golvet och har en låg kostnad. Både bas och efterbehandling används.
  • Det oljebaserade kittet är lämpligt för parketter av olika träslag. Dess nackdel är den långa torktiden. Detta beror på dess oljiga sammansättning.
  • En akrylbaserad produkt används för att eliminera och maskera små golvfel. Blandningen är miljövänlig, eftersom dess grund är vatten. Den är elastisk och tål mekanisk skada väl. Dess nackdelar inkluderar dålig vidhäftning till sprickans kanter efter torkning. Efter en tid förstoras sprickan, och på grund av detta kan kittet falla av från det.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Nästa typ är alkyd, tillverkad av hartser av sojabönor och linoljor. Blandningen är mycket viskös, elastisk, utmärkt för slipning.
  • Latexbaserat kitt liknar det tidigare utseendet, det är också en finish. Den används beroende på parkettgolvets ojämnheter för att undvika sprickor. Den fäster perfekt på en slät yta och har egenskapen ångpermeabilitet. Kostnaden är flera gånger högre än gipstypen.
  • Dispersion är ett urval av alla nödvändiga komponenter för att förbereda kittet med egna händer.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Först måste du välja önskad ton så att den matchar golvets färg . Kompositionen är lätt nog att förbereda. Det är nödvändigt att blanda de dammpartiklar som finns kvar efter slipning med den köpta basen. Detta ger färgen samma färg som parkettgolvets träplankor. Du kan spackla i ett jämnt lager och applicera ämnet på sprickor och oegentligheter upp till sex millimeter stora.

Det mest budgetmässiga primerreceptet har PVA -lim som bas. På grund av dess låga kostnad används denna metod i stor utsträckning.

Bild
Bild

Det finns en uppdelning efter typen av blandningens huvudämne:

  • Parkettmassa, som har vatten som huvudämne, torkar snabbt. Det producerar inte heller giftiga ångor om temperaturen är hög, därför är det ett miljövänligt material och helt ofarligt. Men det rekommenderas inte att använda det för att injektera hårt träslag: kastanj, ek, cederträ och andra ytor.
  • En annan typ är parkettblandning. Till exempel Kiilto Gap. Detta alternativ är baserat på ett lösningsmedel. Den är mångsidig och passar alla typer av golv. Denna kitt är mer hållbar än en vattenbaserad blandning.

Bland nackdelarna kan man notera en obehaglig arom på grund av lösningsmedel i kompositionen och brandfarlighet. Dessutom fäster den perfekt på lackade ytor och bar trä.

Bild
Bild
Bild
Bild

Subtletter av val

Det finns ett stort antal alternativ för parkettkitt på byggmaterialmarknaden, så när du väljer det måste du följa några tips.

Plastblandningen uppnår störst effekt när den appliceras på golvet . Det torkar också mycket snabbt och är utmärkt för slipning. Produkten måste vara säker för miljön och människor, eftersom den ständigt kommer i kontakt med ytan. Dessutom bör kittet för parkett, efter ett tag efter torkning, inte komma ur sprickor, klyva, gå sönder, slipa, spricka och krympa, minska i volym.

Om fixeringen med beläggningen är på den högsta nivån, kommer injekteringen att hålla ganska länge.

Bild
Bild
Bild
Bild

Förutom den färdiga kompositionen kan du använda en speciell torr blandning för att göra ditt eget kitt. I det här fallet är det bäst att välja produkter som kommer att innehålla många små partiklar i basen, vilket gör att du kan få den mest enhetliga parkettytan efter att du har applicerat injekteringen.

Innan produkten används måste golvbeläggningen förberedas: rengöras från smuts och slipas - och först då kan trägolvet grundas. Lim primers är idealiska för detta. De ger utmärkt vidhäftning av injekteringsbruk till hela ytan av parketten.

Bild
Bild

Huvudkriterierna för att välja ett parkettkitt är följande positioner:

  • Användarkomfort. När den appliceras på parkettytan som ska behandlas säkerställs komforten av plasticiteten hos en köpt eller självberedd blandning.
  • Kompositionen måste vara säker och miljövänlig. Bland dess huvudsakliga ämnen bör det inte finnas några skadliga och giftiga komponenter, eftersom en person ständigt kommer att vara i omedelbar närhet av golvbeläggningen.
  • Dessutom bör de torkade skikten av injekteringsbruk inte torka ut och sönderfalla, eftersom krympdeformation oundvikligen leder till bildning av olika typer av sprickor, sprickor och sprickor. Glöm inte att driftsvillkoren direkt beror på kvaliteten på anslutningen och fixeringen av injekteringsmedlet med själva parkettgolvet.
Bild
Bild

Följande regel om användning av en primer är tillämplig inte bara när den används för parkettgolv, utan är också ett viktigt kriterium vid applicering av blandningen på andra typer av beläggningar. Rengöring av det behandlade området på golvet är mycket viktigt: det är nödvändigt att slipa och grunda med en produkt som är perfekt matchad och lämplig för denna typ av träbeläggning

Allt detta måste beaktas när du väljer ett högkvalitativt och lämpligt kitt för parkett. Dess rätta val påverkar direkt livslängden och utseendet på träytan.

Rekommenderad: