Diamantglasskärare: Hur Man Använder Dem Och Vilken Typ Av Diamanter Används För Att Skära Glas? Professionella Glasskärare Och Andra Modeller

Innehållsförteckning:

Video: Diamantglasskärare: Hur Man Använder Dem Och Vilken Typ Av Diamanter Används För Att Skära Glas? Professionella Glasskärare Och Andra Modeller

Video: Diamantglasskärare: Hur Man Använder Dem Och Vilken Typ Av Diamanter Används För Att Skära Glas? Professionella Glasskärare Och Andra Modeller
Video: Diamond roller glass cutter UNBOXING and using tips 2024, Maj
Diamantglasskärare: Hur Man Använder Dem Och Vilken Typ Av Diamanter Används För Att Skära Glas? Professionella Glasskärare Och Andra Modeller
Diamantglasskärare: Hur Man Använder Dem Och Vilken Typ Av Diamanter Används För Att Skära Glas? Professionella Glasskärare Och Andra Modeller
Anonim

Att skära glasplåt med en glasskärare är ett ansvarsfullt och noggrant arbete som kräver viss förberedelse. Först och främst bör du välja ett högkvalitativt och pålitligt verktyg som passar bekvämt i din hand och som tillåter även en oerfaren hantverkare att skära glaset exakt, exakt, utan fel.

Bland de flera typerna på verktygsmarknaden är den mest populära diamantglasskäraren, som i sin tur också finns i två typer. En eller annan typ bör väljas utifrån de uppsatta uppgifterna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Typöversikt

En diamantglasskärare är den enklaste designen, vars vikt inte överstiger 80-100 g. Den består av ett handtag med ett anslutningsrör, ett hammarformat huvud och en ram, där en syntetisk eller naturlig diamant placeras. Det är diamanten som används för att skära glas och fungerar som ett skärelement. Modeller utrustade med ett syntetiskt skärelement är idealiska för skärning av glas med en tjocklek på upp till 5-6 mm, och ett verktyg med naturlig diamant (tillverkad som regel i sovjettiden) skär tjockare blad-7-10 mm och tjockare. Denna faktor påverkar utan tvekan produktens kostnad. Baserat på designfunktioner (som kristallslipning) är diamantglasskärare uppdelade i två typer.

  • Modell med fräsar, krökt kant . Tänderna är i linje med axeln. Denna typ av mekaniskt verktyg är mer lämpligt för nybörjare.
  • Modell med en fyrkantig kant, som påminner om en pyramid . Detta är en professionell typ av glasskärare som uteslutande används av erfarna glasskärare.

Diamantglasskärare som marknadsförs av inhemska, kinesiska och europeiska tillverkare har en acceptabel kostnad, vilket gör detta verktyg överkomligt för varje genomsnittlig köpare.

Förutom det överkomliga priset, funktionaliteten och användarvänligheten kännetecknas diamantglasskärare av många funktioner och fördelar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

En modern diamantglasskärare av hög kvalitet ser exakt ut som modellerna som producerades för 30-40 år sedan. Dess längd, tillsammans med spetsen, kan variera från 8 till 20 cm. Enligt de etablerade standarderna når längden på skärarens professionella modell 2,2 cm, verktyget för nybörjare är 1,6 cm. Flera faktorer kan hänföras till huvuddragen i diamantglasskärare.

  • Möjligheten att utföra ett särskilt tunt snitt, vilket är viktigt för resultatets noggrannhet och tydlighet.
  • Hög prestanda. En diamantglasskärare med ett naturligt skärelement kan klippa upp till 15 km glas, och en modell med en konstgjord sten skär upp till 10 km glas.
  • Känslighet och chockmotstånd. Detta säkerställs genom silverlödning av spetsen på en stålhållare.
  • Möjlighet att installera om spetsen. Tack vare skruven kan spetsen på en glasskärare med kvadratisk kant återställas, det vill säga en trubbig skärkant kan ändras till en skarpare.
  • Förekomsten av en speciell skyddande korrosionsskyddande beläggning (i de flesta högkvalitativa modeller), som motstår hög luftfuktighet.
  • Bekväm handtag form. Vanligtvis har handtagets kant en tårform som gör att instrumentet kan glida smidigt in i handen. Handtagen är gjorda av plast eller trä.
Bild
Bild
Bild
Bild

Förutom, högkvalitativa modeller har sidoslitsar, som inte är dekoration, men tjänar till att bryta av glasskivan längs de snittade linjerna . Och även med sidan med slitsar är det bekvämt att knacka på snittlinjen om en stor bit glas skärs av.

Efter att ha studerat alla tekniska egenskaper, liksom verktygets funktioner, är det säkert att säga att en diamantglasskärare är bättre än en olje- och rullskärare både för professionellt arbete och för användning hemma.

Bild
Bild
Bild
Bild

Urvalstips

Trots att en glasskärare är en konstruktivt enkel enhet är det inte så lätt att välja den som det verkar vid första anblicken, särskilt för en nybörjare. För att köpa ett kvalitetsverktyg som kommer att hålla länge måste du vara uppmärksam på några nyanser.

  • Tänk på omfattningen av arbetet. Om enheten behövs för att ersätta fönsterglas eller ett element i en inredningsartikel (hylla, glasinsats), räcker det med att köpa en modell med skär som krumlinjärt skär kanten. För hemmabruk eller kommersiellt bruk är en fyrkantskniv en stor hjälp.
  • För att förstå vilken typ av glasskiva du måste arbeta med - glasets tjocklek, hårdhet och struktur måste beaktas.
  • Var uppmärksam på ergonomin och formen på verktygshandtaget. Det är önskvärt att det är av trä. Om handtaget är av plast måste en halkskyddande beläggning finnas.
Bild
Bild
Bild
Bild

Det är också viktigt hur väl diamanten är lodad i hållaren . Dessutom kräver skärhuvudets form och dess storlek uppmärksamhet. Små diamanter (0,02-0,1 karat) gör ett utmärkt jobb med att klippa glas, vars tjocklek inte överstiger 5 mm, medan större (0,02-0,15 karat) är lämpliga för tjocka glas. När du köper en glasskärare måste du komma ihåg att spår av korrosion, bucklor eller de minsta graderna är oacceptabla på ytan av någon av dess komponenter.

Och enhetens integritet bör övervakas noggrant under hela driftstiden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man använder?

Att använda ett nytt verktyg, särskilt för nybörjare, kräver viss kunskap om det förberedande arbetet och själva processen med att skära glas. Användbar information sparar inte bara tid, utan förhindrar också glasskador under skärning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Träning

Innan du börjar skära glas måste du förbereda platsen och ytan där processen kommer att äga rum. Förberedelser åtföljs av implementering av vissa regler som inte bör försummas.

  • Ytan som glaset ska ligga på ska vara så platt och slät som möjligt . Detta beror på det faktum att under skärning utövas ett starkt tryck på själva glaset, vilket kan leda till bildning av oönskade sprickor på platser där det finns oegentligheter på ytan.
  • Ytan ska inte vara metall eller trä . Det är bättre att täcka det med en mjuk trasa (filt, bomull), detta kommer att förhindra att det glider eller repas, och först placera glasduken.
  • Glaset måste vara rent och torrt . Föroreningar kan avlägsnas med vatten eller fotogen, torka av med en tidning, pappershandduk, men inte med en trasa, eftersom ludd kan finnas kvar, vilket kommer att störa glasets korrekta snitt. Om glaset inte är nytt, ska det, förutom rengöring, avfettas och torkas.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Efter att ha förberett ytan och glaset för skärning är det absolut nödvändigt att förbereda skyddsglasögon för att skydda mot små skräp från att komma in i ögonområdet, samt köpa handskar med en gummerad beläggning på fingrarna. Ibland innan du skär (detta gäller nybörjare) bör du träna på att använda glasskäraren korrekt, till exempel på onödiga glasbitar. Handen kommer snabbt att behärska och komma ihåg instrumentets mekanism.

En annan viktig punkt är att kontrollera skärpningen av verktyget. Detta kräver också att en onödig glasbit skärs. Om det uppstår en obehaglig gnissling under skärningen måste glasskäraren slipas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Skärprocess

Genom att placera glaset på en lämplig yta kan skärprocessen utföras

  • Märken görs på glaset med en markör . Om glaset är mönstrat görs alla markeringar på den rena sidan.
  • Märkena är sammankopplade i en linje . För detta används en linjal (helst en trä, eftersom plast kan glida på glaset).
  • Kanten på diamantstenen sätts i början av skärlinjen och verktyget skärs längs med en kontinuerlig rörelse . Det är bättre att skära från glasets kant mot dig, samtidigt som du gradvis lindrar trycket på glasskäraren. Du måste hålla verktyget i handen precis som en penna. Med rätt process hörs alltid ett crunch-liknande ljud. Ett korrekt snitt är en subtil vit tunn linje. Du kan bara köra glasskäraren längs en viss linje en gång.
  • Glaset är trasigt . Längs den formade snittlinjen (på glasets baksida) är det nödvändigt att enkelt knacka med en hammare (för att fördjupa sprickorna), och sedan glider glaset till bordskanten och bryts av. Detta bör göras med handskar.

Det mesta av glasskivan kan brytas av för hand, och en liten sektion kan brytas av med tång.

Bild
Bild
Bild
Bild

Efter att glaset har skurits och brutits av är det nödvändigt att ge kanten på glasskivan släthet. Om glaset skärs för att passa in i ett fönster, en dörr eller en porträttram är det inte nödvändigt att slipa kanterna. Om detta är glas för hyllor, ett akvarium, ett soffbord, en bordsskiva, så är kantbehandling nödvändig. Detta görs på flera sätt.

  • Ett skärpningsfäste är installerat på en konventionell elektrisk borr och kanterna bearbetas långsamt.
  • Sandpapper sträcks över ett träblock. Det är optimalt att använda två typer av papper - först grovt och sedan fint.
  • Med hjälp av en slipsten.

Vilken metod som än väljs är det viktigaste att inte skynda på så att det inte bildas sprickor på glaset på grund av glidning, eftersom detta material är mycket ömtåligt.

Rekommenderad: