Svetsklämmor: Magnetiska Modeller För Svetsbordet, Rörklämmor Och Annat Arbete. Hur Väljer Man?

Innehållsförteckning:

Video: Svetsklämmor: Magnetiska Modeller För Svetsbordet, Rörklämmor Och Annat Arbete. Hur Väljer Man?

Video: Svetsklämmor: Magnetiska Modeller För Svetsbordet, Rörklämmor Och Annat Arbete. Hur Väljer Man?
Video: Smartest DIY Welding Table Clamps 2024, Maj
Svetsklämmor: Magnetiska Modeller För Svetsbordet, Rörklämmor Och Annat Arbete. Hur Väljer Man?
Svetsklämmor: Magnetiska Modeller För Svetsbordet, Rörklämmor Och Annat Arbete. Hur Väljer Man?
Anonim

När man utför svetsarbete ensam kan det vara mycket obekvämt (eller till och med omöjligt) att svetsa det önskade elementet på en viss plats i strukturen. Utmärkta hjälpare att lösa detta problem kommer att vara speciella klämmor för svetsning , som vi kommer att titta närmare på i den här artikeln.

Bild
Bild

Särdrag

Klämma för svetsning - Detta är en speciell enhet som fungerar som en fixtur av vissa delar vid tidpunkten för svetsning eller bearbetning. Den angivna enheten förbinder de enskilda elementen i den svetsade strukturen så tätt som möjligt, vilket underlättar nästan alla arbeten med dem.

Strukturellt består en sådan produkt av två huvuddelar: ram och en rörlig anordning som pressar elementen som ska svetsas. Genom att ändra avståndet mellan ramen och den rörliga delen uppstår ett tätt grepp om ytorna som ska svetsas. En gängad skruv eller spak kan användas som en klämmekanism.

Genom att ändra åtdragningskraften är det möjligt att reglera svetselementens fastspänningstäthet, vilket är nödvändigt vid fixering av tunga arbetsstycken.

Bild
Bild

Hörnklämmor används för sammanfogning av rörämnen i olika vinklar. En sådan produkt är den vanligaste eftersom den används nästan överallt. Det är ganska lämpligt för svetsning hemma, inom montering av metallkonstruktioner, såväl som i industriell produktion. Baserat på den önskade vinkeln kan klämman ha en konstant fogvinkel eller möjligheten att justera lutningen på delarna.

Svetsvinkelklämmor har ett antal obestridliga fördelar. Låt oss överväga dem

  1. Tjockväggig metall används för att öka fogarnas styvhet. På grund av detta minskar sannolikheten för att svetsen böjer sig från överhettning av metallen eller annan deformation under drift.
  2. Kopparpläterade gängade delar används vid konstruktion av hållbara klämmor. Detta görs så att smälta metallstänk inte förstör trådarna, och klämmekanismen håller så länge som möjligt.
  3. Användningen av den beskrivna anordningen gör att svetsaren inte kan hålla en av delarna som ska svetsas med sin fria hand, och den styva fixeringen gör det möjligt att arbeta med elektroden i vilken vinkel som helst.
Bild
Bild

Kvaliteten på svetsarbetet beror inte bara på svetsarens färdigheter själv, utan också på verktyget som han använder i sitt arbete.

Med hjälp av ytterligare verktyg som klämmor kan du inte bara avsevärt minska tiden för att slutföra uppgiften, utan också bli av med behovet av att passa och sträcka arbetsstyckena för vidare arbete.

Bild
Bild

Olika sorter

Idag finns det ett stort utbud av klämmor som används för vissa typer av fixering. … Låt oss ta en titt på de vanligaste typerna av dessa armaturer som finns i alla butiker för svetsutrustning.

Kroppsklämmor … Denna klämmekanism kan användas för att klämma fast arbetsstycket på en mängd olika sneda och parallella ytor. Denna enhet fick sitt namn på grund av att klämman utförs av hela kroppen. Produkten består av 2 metallstänger anslutna med en metallplatta på ena sidan. En av stavarna är fast fixerad vid metallplattans ände, och den andra har en åtdragningsskruv och rör sig fritt längs hela plattan. För att klämma in delen är det nödvändigt att föra ihop båda stängerna och sedan trycka på det återstående avståndet med spännskruven. Denna typ av klämmor anses vara den vanligaste vid svetsning.

Bild
Bild

Skruvklämma . Det är också ett ganska populärt verktyg. Den har många versioner, men driftsprincipen förblir oförändrad: klämman utförs genom att dra åt skruven. Denna produkt kan tillverkas i form av ett kroppsklämma. I detta fall passerar klämbulten genom stången, och slanten är gjord i form av en läpp. Ett bra verktyg av denna typ bör tillverkas av verktygsstål genom smide. Smidda föremål är härdade och härdade för att säkerställa hållbarhet.

Bild
Bild

Magnetisk klämma (magnetisk vinkel) … Detta är en annan vanlig typ av klämmor bland svetsare, eftersom den är konstruerad för att förfästa två metallprofilrör och har möjlighet att snabbt justera utan att skruvarna måste lossas. Den beskrivna anordningen kan ha olika geometriska former (triangel, fyrkant, femkant).

Bild
Bild

Spärrklämma . Utseendet liknar en stor klädnypa. Den kläms fast för hand, och närvaron av en spärrmekanism tillåter inte frigörning av ryggen. För att lossa klämman måste du trycka på specialknappen på handtaget.

Bild
Bild

Vakuumklämmor . De är 2 handvakuumpumpar fixerade på en metallram parallellt med varandra. En sådan klämma är tre-axlig. Den beskrivna produkten används för sammanfogning av två plåtar.

Bild
Bild

G-formad klämma . Lämplig för svetsning. Sådana strukturer är gjorda av verktygsstål, vilket ger dem ökad styrka och hållbarhet. Enheten kan på ett tillförlitligt sätt fixa ihop flera nödvändiga element samtidigt, med vilka svetsarbete utförs.

Bild
Bild

C-formad klämma . Detta är samma G-formade klämma, men bara den har förmågan att greppa den med ett stort avstånd från bordskanten.

Bild
Bild

Rör . Utformningen av en sådan anordning är baserad på ett metallrör med en fast läpp, och den rörliga läppen har en låsmekanism. Klämman utförs av en skruv, som är placerad på en fast läpp. Den kan användas för svetsning av kanaler.

Bild
Bild

Hur väljer man?

Innan du köper en klämma måste du förstå att det inte finns någon enda (universell) typ av klämmekanism som är lämplig för alla tillfällen i livet. Var och en av sorterna av dessa enheter är utformad för specifika uppgifter.

  1. Om du behöver svetsa 2 stycken i 90 graders vinkel och du bara har G-klämmor , kommer det att vara mycket svårt att lösa problemet med deras hjälp, särskilt om du svetsar runda rör.
  2. Vinkelklämma hjälper inte heller om du behöver svetsa ihop 2 plåtar i ett plan.

Därför måste utförandet av vissa svetsarbeten närma sig ansvarsfullt och veta exakt vilken typ av hjälpverktyg som kommer att behövas i ett särskilt fall.

När typen av önskad klämma är bestämd är det nödvändigt att göra ett val beroende på verktygets kvalitet.

Bild
Bild

Var uppmärksam på området och tjockleken på tryckbackarna: ju bredare och tjockare de är, desto mer klämkraft kan de motstå (och området ger också ett säkert grepp om arbetsstycket). Dessa är mycket viktiga parametrar som inte bör underskattas, för under svetsningen drar metallen mycket ofta bort från överhettning och skrupelfria klämmor gör att delarna kan svetsas att röra sig. Detta leder oundvikligen till skrot eller till ytterligare spänning av arbetsstycket för efterföljande svetsning.

Nödvändig var uppmärksam på gängan och skruvanslutningarnas utformning . Som nämnts tidigare är det önskvärt att de är uttömda - det här är den bästa lösningen. Och titta också på den befintliga gänghöjden - ju större den är, desto mer klämkraft kan muttern tål. Det är bäst att välja det maximala steget, eftersom en sådan produkt kommer att hålla mycket längre.

Klämmans storlek är lika viktig för att välja det perfekta verktyget . Allt är individuellt här, så uttrycket "mer" i detta fall betyder inte alls "bättre". En för stor klämma kan inte användas i en liten struktur, och en liten kan förmodligen inte räcka för att klämma fast det dimensionella elementet. Det är därför storleken på klämman som ska köpas bör baseras på den maximala bredden på de två delarna som ska svetsas (plus ett litet mellanrum).

Rekommenderad: