Torkning Av Trä: Vilka Defekter Hos Trävirke Bildas Vid Torkning? Vilka är Vägarna? Vakuum- Och Kammartorkning, Andra Metoder

Innehållsförteckning:

Torkning Av Trä: Vilka Defekter Hos Trävirke Bildas Vid Torkning? Vilka är Vägarna? Vakuum- Och Kammartorkning, Andra Metoder
Torkning Av Trä: Vilka Defekter Hos Trävirke Bildas Vid Torkning? Vilka är Vägarna? Vakuum- Och Kammartorkning, Andra Metoder
Anonim

Miljövänligt naturligt trä är alltid efterfrågat och populärt, vilket förklaras av den höga hållbarheten, presentabla utseendet och rimliga priser på träprodukter. Det finns budgetalternativ för virke, men bland dem kan det finnas dyra, gjorda av elitarter av lövträd eller barrträd. Förutom konstruktion kan timmer användas för att tillverka möbler, hushållsartiklar eller musikinstrument.

Kvaliteten på träämnen beror inte bara på träslagets egenskaper, utan också på torkningsgraden . Om ett otorkat träämne används för arbete kommer den färdiga produkten med tiden att börja spricka och deformeras och förlora sitt ursprungliga utseende och användbara egenskaper. För att förbereda obehandlat trämaterial för vidare användning är olika alternativ för tretorkningsteknik obligatoriska.

Bild
Bild

Behovet av torkning

Träförformar i form av stockar har en hög grad av fukt, så de kommer att behöva gå igenom en cykel som kallas trätorkning .… Fuktigheten i arbetsstyckena kan gradvis minska på ett naturligt sätt, men det kommer att ta lång tid och leda till ett kaotiskt fenomen av kompression och expansion inne i träfibrerna. Av denna anledning utförs torkningen av arbetsstyckena under strikt kontroll och under vissa förutsättningar.

Våt och otorkad trästruktur tenderar att ruttna, spricka och skeva. För att undvika sådana ogynnsamma fenomen används olika metoder för att bringa träet i skick med de angivna parametrarna för fuktnivån. Torkningsförhållanden och cykeltider är direkt relaterade till hur överflödig fukt avlägsnas.

Varje metod för att torka trä har sina egna egenskaper, med både fördelar och nackdelar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Grundläggande metoder

Den moderna träbearbetningsindustrin närmar sig lösningen på problemet med att torka trä med olika metoder, dessa metoder används för att torka alla typer av trä. Beskrivningen av den tekniska processen i varje torkningsmetod är olika, men tekniken består som regel av flera steg. Idag används följande typer av trätorkning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Mikrovågsinstallationer

Tack vare denna teknik torkar kortet under påverkan av högfrekventa pulser. Principen för drift av mikrovågsinstallationer liknar den för en mikrovågsugn . Pulserna låter dig värma träet jämnt, från vilket fukt lämnar i form av ånga. Het ånga gör det möjligt att inte bara torka sågsnittet med hög kvalitet, utan också att jämna ut brädet, som började deformeras under påverkan av högt fuktinnehåll. Utrustningen för mikrovågstorkningskammare är utformad så att överflödig fukt kan avlägsnas från det slutna utrymmet med hjälp av forcerad ventilation.

Detta är den vanligaste torkmetoden som används för att förbereda tunna snitt eller små träbitar från högvärdiga träslag.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Snabbt

När det är nödvändigt att torka det skördade råvirket på kort tid, en speciell kammare används där konstgjord ventilation och luftvärme till de angivna temperaturparametrarna utförs . Nackdelen med snabbtorkningsmetoden är risken att bränna träämnen, därför anses torkning av trä på detta sätt vara en ganska svår process. Om torkningsprocessen utförs hemma, lindas träämnena först med ett lager papper och sedan med plastfolie. I en sådan lindning görs hål för ånga att släppa ut, och omslagspappret bör bytas ut mot ett torrare var 8: e timme.

Bild
Bild
Bild
Bild

Infraröda strålar

Metoden gör det möjligt att torka det ursprungliga våta arbetsstycket på kort tid, men kostnaden för den färdiga produkten ökar eftersom processen med torkning med infraröda strålar är energikrävande och därför dyr. Den infraröda torkningskammaren, i vilken stora arbetsstycken staplas, är stor i storlek och kräver vissa lediga områden med möjlighet att ansluta kameran till en strömförsörjning . Infraröda strålar, som passerar genom det våta timret, värmer virket och genom dess naturliga mikrosprickor går fritt tillbaka.

Metoden för torkning med infraröd strålning gör att du kan torka arbetsstycket effektivt och jämnt, samtidigt som du bibehåller en viss mängd fukt i träskiktet, vilket säkerställer det sågade timmerets elasticitet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vakuum

Detta alternativ kallas en dyr typ av torkning av virke, eftersom organisationen av denna process kräver stora fria ytor och dyr specialutrustning. Oftast används vakuumtorkningstekniken för att torka ädla trädarter - cederträ, ek, aska, bok . Kvaliteten på torkning med vakuummetoden anses vara den bästa, men höga energikostnader ökar den slutliga produktionskostnaden avsevärt.

Som ett resultat av fuktavdunstning är trämaterialet inte benäget att spricka, eftersom hela processen sker jämnt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Atmosfärisk

Det längsta naturliga torkalternativet för träbitar, vilket inte garanterar perfekta resultat. I det här fallet torkar träet ut i staplar som ligger utomhus under en baldakin. Avdunstning av fukt sker när materialet blåses med luft, liksom när det utsätts för naturliga temperaturer. Det atmosfäriska torkningsalternativet gör det möjligt att bibehålla den naturliga fuktbalansen i arbetsstyckena, men så att träet inte vrider sig är det nödvändigt att fixa det säkert i speciella hållare.

Trots de ekonomiska fördelarna kräver denna metod lång tid och lite ansträngning för att ordentligt organisera processen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ledande

Metoden för ledande torkning är baserad på användning av kokplattor, mellan vilka de ursprungliga träämnena placeras under pressen. Den höga temperaturen gör det möjligt att snabbt torka vått virke och bibehålla en optimal fuktbalans i det, i enlighet med de fastställda parametrarna . Dessutom sker konduktiv torkning även under en press, vilket utesluter risken för defekter i form av krökning av arbetsstyckena och deras efterföljande sprickbildning. Kraften för pressen väljs i enlighet med arbetsstyckets tjocklek, fuktnivå och träslag.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kammare

Att torka sågat virke i en speciell stor torkkammare anses vara det mest prisvärda och utbredda alternativet, vilket ger snabb bearbetning av de ursprungliga ämnena. I kammaren kan du justera temperaturnivån, ventilationsluftens hastighet och även ställa in luftfuktigheten … Oftast torkas timmer eller golvbrädor i sådana torkammare. Varaktigheten av träbearbetningen beror på dess ursprungliga fukthalt och i genomsnitt 7-10 dagar, medan materialets fuktnivå sjunker till 18-20%.

Nackdelen med kammartorkningsmetoden anses vara ojämn torkning och risken för defekter på träet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

I ett flytande medium

Tekniken är baserad på användning av speciella formuleringar av vätskor som inte kommer in i en kemisk reaktion med vatten. Ceresin, olika fetter, paraffiner och andra vattentäta komponenter kan användas som sådana komponenter, som enligt processtekniken måste värmas till mer än 100 ° C . Ett träämne placeras i den uppvärmda kompositionen, medan fukt avdunstar från träet, eftersom det utsätts för uppvärmning. Tekniken är ganska mödosam och används inte i stor utsträckning.

Alternativ för trätorkning väljs beroende på dess ursprungliga fukthalt, ämnens storlek, liksom deras kvantitet och krav på materialets kvalitet efter torkning.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Efterföljande lagring

Efter avslutad torkning avlägsnas endast helt kylda träämnen från torkkammaren. Det är omöjligt att påskynda denna process artificiellt, den måste passera naturligt. Därefter måste du vidta nödvändiga åtgärder för att bevara virket, vilket ger det en viss fuktnivå. Goda resultat kan uppnås om ett antal krav följs vid lagring av virke.

Till exempel, när det är nödvändigt att spara ett virke eller en standardplatta, bör små luckor göras mellan raderna i detta virke, vilket underlättar fri luftcirkulation och förhindrar uppkomsten av svamp eller mögelsporer på träet. För långvarig lagring av torkat virke är det nödvändigt att ta bort barken från arbetsstyckena. Detta görs av den anledningen att skadedjur kan finnas i barken, som matar på trä och förstör dess utseende.

Under lagring måste dessutom timmer skyddas från effekterna av nederbörd och plötsliga temperaturförändringar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vilka laster kan bildas?

Under arbetet med att torka sågat virke kan det uppstå trädefekter i arbetsstyckena, som vanligtvis är indelade i dolda och uppenbara, det vill säga synliga med blotta ögat. Om träfibrernas naturliga spänning överskrider de tillåtna gränserna, bildas synliga defekter, som är vanliga att inkludera eventuella sprickor, svamp- eller mögelskador, knutar som faller ut, en missfärgning av träet mot mörkare, samt förvrängning av ämnen.

Utseendet på dolda defekter uppstår efter bildandet av spänningar i träfibrerna, vilket underlättas av den ojämna fördelningen av fukt i förhållande till arbetsstyckets sektion … Dessutom anses ojämn torkning av materialet också vara en dold defekt, oftast observeras detta vid stapling av ämnen under torkning. Sprickor, rynkor och vridning på trä orsakas vanligtvis av ojämn torkning. Sådana defekter kan ses på ändstyckena på arbetsstyckena, dessutom kan de också uppträda i form av inre eller ytliga sprickor som ligger på brädans plan.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Sprickbildning i arbetsdelarnas änddelar är den vanligaste typen av defekter som visar sig tidigare än andra typer av torkningsdefekter .… Detta förklaras av det faktum att avdunstning av fukt på skivans eller träets änddelar sker på grund av den höga fuktkonduktiviteten hos träfibrer som ligger i den gemensamma riktningen. Förlust av fukt orsakar krympning och spänning på fibrerna. Ju högre grad av sådan stress, desto större är sannolikheten för sprickbildning, som oftast visas i radiell riktning. Ett korrekt valt torkläge hjälper till att undvika en sådan defekt, vilket inte kommer att orsaka överskridande av dragfibrernas draghållfasthet.

Sprickbildning av trämaterial sker i etapper . I början av denna process visas grunda och små sprickor, vars riktning är inriktad på materialets djup med 4-5 mm. Om torkprocessen fortsätter med samma parametrar i detta skede, börjar mindre sprickbildning expandera, de kan gå ännu djupare in i trästrukturen och tränga igenom hela sektionen av arbetsstycket.

Det är endast möjligt att utesluta sprickor på virket om intensiteten av fuktavdunstning från arbetsstyckets ändsidor reduceras.

Bild
Bild
Bild
Bild

När det gäller en sådan defekt som varp, så kan det på virke vara spiralformat, såväl som längsgående och tvärgående … Alla typer av warpage kan finnas även på ett arbetsstycke, men bara en av dem kommer att uttalas. Oftast är timmer med en bred yta på 20 cm eller mer utsatt för tvärgående vridning. Denna defekt ses särskilt ofta vid sågning av en blandad eller tangentiell typ.

Vid sågning radiellt snedvrids arbetsstyckena sällan. Träets kvalitet påverkar också vridningen av virke eller dess längsgående vridning . Till exempel uppstår en sådan defekt oftast om det ursprungliga arbetsstycket har en rulle eller snett lager av träfibrer, men det är lämpligt att kasta sådana arbetsstycken redan innan torkningsprocessen startas. Vridning är en följd av ett brott mot tekniken för trätorkningsprocessen som utförs. Under lagring kan ett otillräckligt antal distanser mellan brädorna, liksom olika höjder på sådana distanser, leda till bildandet av denna defekt.

Bild
Bild

Om okylda material lossas från torkkammaren omedelbart efter torkcykelns slut, finns det en risk att träämnena utsätts för vridning efter kylning. För att undvika att en sådan defekt uppträder är det nödvändigt att inte bara observera tekniken för materialtorkningsprocessen, utan också reglerna för lagring . I. För detta ändamål, i en hög med sågat trä, fixeras 2-3 övre rader med ämnen i speciella pneumatiska klämmor, och ibland placeras en belastning som trycker på dem jämnt ovanpå de torkade brädorna.

Rekommenderad: