Sticksågblad För Trä: Hur Man Väljer Handsticksågar? Långa Filer För Pussel

Innehållsförteckning:

Video: Sticksågblad För Trä: Hur Man Väljer Handsticksågar? Långa Filer För Pussel

Video: Sticksågblad För Trä: Hur Man Väljer Handsticksågar? Långa Filer För Pussel
Video: How to Choose a Jigsaw Blade for Cutting Curves 2024, Maj
Sticksågblad För Trä: Hur Man Väljer Handsticksågar? Långa Filer För Pussel
Sticksågblad För Trä: Hur Man Väljer Handsticksågar? Långa Filer För Pussel
Anonim

I skolplanen för arbetskurser för pojkar finns klasser med sticksåg. Och inte förgäves - för någon kommer de att vara användbara i vuxenlivet för dagligt professionellt arbete, någon kommer att använda det här verktyget i garaget för att utföra mindre manuellt arbete. En annan sak är att för de flesta konsumenter verkar valet av bara pusslet i sig verkligen viktigt, medan få människor går in på detaljerna om valet av sågar. Många tror att alla sågar bara är indelade i sådana för metall och trä, men även de senare föreslår en mycket mer förgrenad klassificering.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Skillnaden i sågar för en sticksåg för trä beror på att materialet som sågas (även om det konventionellt kan kallas trä) kan ha olika tjocklek och densitet. I detta fall är de minsta egenskaperna viktiga, eftersom även lutningsvinkeln för tänderna måste ta hänsyn till det valda materialets struktur. Fel val orsakar ofta ytterligare problem, eftersom processen oväntat kan dröja länge (detta är förvånande för många, men även metallsågar kan ha svårt att skära ved).

Själva materialet kan lida, för att inte tala om det helt uppenbara misstaget när sågen helt enkelt inte passar din modell av verktyget.

Den till synes lösningen kan vara de universella filer som är populära på marknaden .men experter hävdar att detta är mer en marknadsföring knep. Enligt yrkesverksamma, på grund av skillnaden i strukturen hos enskilda material, kan det helt enkelt inte finnas en såg som skulle skära något arbetsstycke lika bra, och därför bör en godtrogen köpare inte lyssna på sådan orättvis reklam.

Bild
Bild
Bild
Bild

Märkning

En oärlig säljare kan aldrig lura dig om du är insatt i markeringar, eftersom all nödvändig information om duken är krypterad i en alfanumerisk uppsättning, som nödvändigtvis tillämpas på den. I de flesta fall består märkningen av latinska bokstäver och siffror - låt oss försöka ta reda på vad de betyder.

Den första bokstaven är pusselskaftstypen . Det beror på denna indikator om bladet passar din sticksåg. De mest populära produkterna är T-formade och X-formade skaftsågar, i vars märkning motsvarande bokstav i första hand finns, mindre ofta finns det också U. Fråga vilken skaft din sticksåg har, annars blir till och med en bra fil onyttig.

Bild
Bild
  • Siffrorna är dukens längd . Det finns fyra huvudklasser: standard (75 mm i längd), medel (90 mm), långsträckt (150 mm) och lång (över 150 mm). Märkningen anger inte sågens längd i sin helhet - siffror från en till fyra tilldelas dessa klasser, det första numret i markeringen indikerar exakt längden.
  • Återigen är bokstaven tändernas dimensioner . De kan vara antingen mycket stora (D) eller mycket små (A). Om du behöver någon mellanposition, var uppmärksam på B (närmare de små) och C (närmare de stora).
Bild
Bild
Bild
Bild

En annan bokstav är specificiteten i tillämpningen av duken i fråga . Det här brevet kanske inte alls finns i märkningen, men dess närvaro klargör ytterligare syftet med produkten. Till exempel indikerar X möjligheten till universell användning av sågen (även om detta inte kommer att ge idealiska resultat i alla fall), och O anger syftet med skärning med krökta svängar. Knivar med ett P i slutet av markeringen är tjockare och lämpliga för snedskärning, med R - speciellt utformade för mycket tunna och delaminerande material, medan F indikerar ökad bladstyrka.

Det finns också en separat markering som anger materialet från vilket duken är gjord, eftersom denna faktor också spelar roll.

För mjukt trä används vanligtvis HSC -sågar (stål med högt kolinnehåll, den bästa lösningen för trä i allmänhet), för hårdare - HM / TC (hårda legeringar), BiM (bimetal) kan också användas som någon genomsnittlig lösning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vyer

Att förstå markeringarna innebär att du snabbt kan avgöra vilken fil du har i handen, men det betyder inte att du har lärt dig att välja en produkt baserat på materialet som ska bearbetas. Samtidigt är klassificeringen av dukar ganska omfattande, vilket alltid lämnar utrymme för fel i valet. För att undvika slöseri med pengar, överväg hur vissa egenskaper hos sågen påverkar tillämpningsområdet.

Bild
Bild

Till storlek

Till skillnad från samma metallplåtar är trämaterial sällan tunna: till exempel kan brädans tjocklek lätt överstiga en centimeter. För ett framgångsrikt snitt krävs en betydande längdmarginal, vilket gör att bladet kan gå upp och ner, så det är inte förvånande att pusselfiler för trä vanligtvis är ganska långa. Ju tjockare virke, desto längre bör själva sågen vara - upp till 150 mm eller mer. En annan sak är att längden, på ett eller annat sätt, är relaterad till tjockleken.

Bild
Bild

Samtidigt kan tjocka brädor av fiberplattor och spånskivor grovt skäras med ett tjockt blad, men för lockig skärning krävs en så tunn sån som möjligt, vilket utesluter risken för skada på mönstret.

Det är av den anledningen att något kortare exemplar vanligtvis väljs för fina arbeten, men när du skär tunga plattor kommer de att fungera långsamt och snabbt slits ut.

Bild
Bild
Bild
Bild

Efter material

Ovan har vi bara beskrivit de huvudsakliga materialen som dukarna är gjorda av (i samband med märkning). Låt oss nu titta närmare på dem - med en indikation på hur bra de passar ett träd.

Kolstål (HCS -märkning) det kännetecknas inte av den högsta hållfastheten, men god elasticitet, för vilken det med rätta kallas den bästa lösningen för att skära trä. Det är det som anses vara ett universellt material för träbearbetning, eftersom det "tar" allt: färskt trä, fiberplatta eller spånskiva och plywood, och om det behövs kommer även plast att falla för det. Dessutom säljs det överallt, därför bör du inte leta efter något annat när du först experimenterar med en pussel eller i färd med ditt vanliga arbete.

Bild
Bild

Härdat stål (HSS) lämpligt för trä är mycket värre - trots den ökade hållfastheten kan detta material inte skryta med elasticitet, och därför tränger det helt enkelt ner i tätt trä. Sådana sågar är bättre lämpade för relativt mjuka metaller, de kan bara användas för mjukt trä och bara när det inte finns något alternativ.

Bild
Bild
  • Bimetalliska blad (BiM) kombinera de bästa kvaliteterna av de två ovanstående - de är båda mycket hållbara och elastiska, de är ofta gjorda med diamantdammning. En annan sak är att en sådan såg kan kosta betydligt mer, medan något mer blygsamt skulle räcka för trä. Vanligtvis produceras dessa banor för sega legeringar och täta metaller. Även om det finns specialsågar för trä, tycker vana hantverkare vanligtvis om dem för sin låga produktivitet.
  • Hårdmetallblad (HM) deras struktur är optimal för kakel och keramik. För träbearbetning används de ganska sällan och oftare, dock i avsaknad av ett alternativ, även om de i vissa situationer verkligen kan visa sig vara ett värdigt alternativ.
Bild
Bild
Bild
Bild

Vid tänderna

Detta kriterium har störst inverkan på det färdiga snittet, vilket bestämmer dess skönhet och noggrannhet. Det kan ta en nybörjare tid att lära sig att skilja mellan olika tandmönster, men med tiden kommer han att lära sig att bestämma en lämplig duk efter dess utseende, utan att ta till några märken.

  • Fräsens tänder är en av de mest populära lösningarna, de är lämpliga för olika träslag (dvs. massivt trä), såväl som polymerer eller icke-järnmetaller. Som ett resultat visar sig snittet vara ganska grovt och tjockt, men produktiviteten är på högsta nivå, därför är detta den optimala lösningen för att skära ämnen.
  • Fräsning av vågiga tänder De kännetecknas av enhetlighet i arrangemanget och viss jämnhet, de är väl lämpade för att skära pressade paneler av laminerat trä, liksom icke-järnmetaller och stål med mindre föroreningar av kol. En sådan duk ger ett mycket tunnare och rakare snitt.
  • Sätt tänderna med slipning kännetecknas av det faktum att de liksom riktas mot sidorna av huvudriktningen. De kan hantera både mjuka och hårda träslag i höga hastigheter, men tappen kan vara ganska stor.
  • Fri vinkeljord , är utformade för alla träslag, liksom för många typer av polymerer. Fördelen med att välja till förmån för just ett sådant blad kommer att vara snittets höga noggrannhet, vilket gör det möjligt att inte bearbeta kanterna på arbetsstycket dessutom.
Bild
Bild
Bild
Bild

På svansen

Typerna av skaft har redan beskrivits ovan, det återstår att bestämma vilket alternativ som passar din sticksåg. Det enklaste sättet att ta reda på det är genom att hänvisa till instruktionerna eller genom att noggrant undersöka den tidigare använda sågen för fastsättning på verktygskroppen. Inte alla tillverkare strävar efter att uppnå mångsidigheten i sina fästen, och vissa tillhandahåller till och med olika fästen för olika modeller, vilket gör konsumenten ännu mer förvirrad.

Låt oss dock försöka förstå de viktigaste trenderna

T-skaft är dock den mest populära i vår tid, och den är indelad i ettstopp (korsformad) och tvåbärande. Om den förra finns överallt och används av många modeller av märkena DeWalt, Bosch, Makita, Metabo och Skil, är den senare ganska sällsynt och finns bara i Bosch.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • U-formad skaft kännetecknas av en halvcirkelformad skåra i slutet. Bland tillverkarna är det bara Skil och DeWalt som använder det, huvuddelen av sticksågarna skärps för T-formade filer.
  • Rakt och slätt skaft med X -märke mycket populär bland märken vars namn inte är så kända: till exempel Bort, DeFort, Hander.
  • Ibland stöter man också på skaft med specifika runda hål , men de passar bara vissa Makita -modeller.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Om du bor borta från stora marknader kan uppgiften att hitta den optimala sågen verka nästan överväldigande.

Helst kan du komma bort från problemet helt och hållet om du i ett skede av att välja en sticksåg försöker välja den som är utformad för de vanligaste filerna med ett T-format one-stop-skaft, särskilt eftersom denna standard är allmänt används av många ledande tillverkare av elverktyg.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur väljer man?

Slutligen kommer vi att ge några fler tips om hur hur man väljer de bästa sågarna för en sticksåg.

  • Om du arbetar med trä regelbundet, försök att köpa en uppsättning filer samtidigt för både manuella elektriska och stationära verktyg. Detta tillåter dig inte bara att bli distraherad i arbetet, utan du kan också välja det bästa alternativet när som helst för den träslag du har i dina händer (med hänsyn till specifikationerna för att utföra en specifik uppgift). Separat noterar vi att detta tillvägagångssätt också låter dig spara pengar, eftersom grossist alltid är billigare.
  • Läs noggrant instruktionerna för själva pusslet - det kan ge värdefulla tips om vilka filer som är bäst för honom. När du försöker hitta det bästa alternativet, var beredd att i detalj beskriva för säljaren av specialaffären både det planerade materialet och den utrustning som används. Samtidigt, aldrig gå till en butik med noll kunskapsbas - se en nykomling, en skrupelfri säljare kan lura.
  • Som regel är den bästa lösningen att välja blad från samma tillverkare som tillverkade sticksåg, med hänsyn till att skaften i olika modeller av tillverkaren kan skilja sig åt. Samtidigt produceras bra nagelfiler av kända märken: Makita, Bosch eller DeWalt.

Rekommenderad: