Manila Hampa: Skörd Av Bananhampa. Vad Det är? Hampasorter Från Manila, Fiber För Rep Och Annan Användning Av Materialet

Innehållsförteckning:

Video: Manila Hampa: Skörd Av Bananhampa. Vad Det är? Hampasorter Från Manila, Fiber För Rep Och Annan Användning Av Materialet

Video: Manila Hampa: Skörd Av Bananhampa. Vad Det är? Hampasorter Från Manila, Fiber För Rep Och Annan Användning Av Materialet
Video: Hampan - en kärlekshistoria 2024, Maj
Manila Hampa: Skörd Av Bananhampa. Vad Det är? Hampasorter Från Manila, Fiber För Rep Och Annan Användning Av Materialet
Manila Hampa: Skörd Av Bananhampa. Vad Det är? Hampasorter Från Manila, Fiber För Rep Och Annan Användning Av Materialet
Anonim

Den industriella användningen av bananfibrer kan verka obetydlig jämfört med populära material som siden och bomull. På senare tid har dock det kommersiella värdet av sådana råvaror ökat. Idag används den över hela världen för en mängd olika ändamål - från tillverkning av förpackningsbehållare till skapandet av kläder och bindor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

Bananfiber är också känt som abaca, manilahampa och kokos. Dessa är alla olika namn på samma råvara som erhållits från Musa textilis -växten - textilbanan. Det är en örtartad flerårig från bananfamiljen. Världens största leverantörer av denna fiber är Indonesien, Costa Rica, Filippinerna, Kenya, Ecuador och Guinea.

Banan kokos är en grov, lite träig fiber. Det kan vara sandigt eller ljusbrunt.

När det gäller dess fysiska och operativa egenskaper är abacus något mellan en delikat sisal och en hård kokosnöt . Materialet klassificeras som halvstyva fyllmedel.

Jämfört med kokosfibrer är manila mer hållbar, men samtidigt elastisk.

Bild
Bild
Bild
Bild

Plusserna med abacus inkluderar:

  • brottgräns;
  • elasticitet;
  • andningsförmåga
  • slitstyrka;
  • fuktmotstånd.

Manilahampa har förmågan att snabbt ge upp allt ackumulerat vatten, därför är det mycket motståndskraftigt mot sönderfall. Latexmaterial har dessutom fjäderegenskaper.

Manilafibrer är kända för att vara 70% starkare än hampfibrer. Samtidigt är den en fjärdedel lättare i vikt, men mycket mindre flexibel.

Bild
Bild

Hur skördas fiber?

Smidigt, starkt material med något märkbar glans erhålls från lövmantlar - detta är ett fragment av ett ark i form av ett spår nära basen, som lindas runt en sektion av stammen. De expanderade bladskeden på en banan är arrangerade i en spiral och bildar en falsk stam . Den fibrösa delen mognar inom 1, 5-2 år. Treåriga växter används vanligtvis för skärning. Stammarna skärs helt "under stubben" och lämnar bara 10-12 cm i höjd från marken.

Därefter separeras bladen - deras fibrer är rena, de används för att göra papper . Sticklingarna är mer köttiga och vattniga, de skärs och skärs i separata remsor, varefter buntarna med långa fibrer separeras för hand eller med en kniv.

Beroende på kvalitet delas de resulterande råvarorna upp i grupper - tjocka, medelstora och tunna, varefter de får torka utomhus.

Bild
Bild
Bild
Bild

För referens: från en hektar skuren abacus erhålls från 250 till 800 kg fiber. I detta fall kan filamentens längd variera från 1 till 5 m. I genomsnitt behövs cirka 3500 växter för att få 1 ton fibröst material. Allt arbete med att få Manila -hampa görs strikt för hand. På en dag bearbetar varje arbetare cirka 10-12 kg råvaror, så på ett år kan han skörda upp till 1,5 ton fiber.

Det torkade materialet packas i 400 kg balar och skickas till butikerna. För tillverkning av madrassfyllmedel kan fibrerna bindas samman genom nålning eller latex.

Bild
Bild
Bild
Bild

Översikt över sorter

Det finns tre sorter av Manila -hampa.

Tupoz

Denna abacus är av högsta kvalitet och kännetecknas av sin gula färg. Fibrerna är tunna, upp till 1-2 m långa. Denna hampa erhålls från sidan av insidan av en bananstam.

Materialet är mycket efterfrågat vid tillverkning av klädsel och mattor.

Bild
Bild

Lupis

Medelkvalitetshampa, gulbrun i färgen. Tjockleken på fibrerna är genomsnittlig, längden når 4,5 m. Råvaran extraheras från stammens sidodel. Används för att göra kokosnötbastar.

Bild
Bild

Bandala

Hampa är av lägsta kvalitet och kännetecknas av sin mörka nyans. Fibern är ganska grov och tjock, filamentens längd når 7 m . Den erhålls från bladets utsida.

Sladdar, rep, rep och mattor är gjorda av sådan hampa. Det går till produktion av rottingmöbler och papper.

Bild
Bild

Användningsområden

Manilahampa har blivit utbredd inom navigering och skeppsbyggnad. Detta är inte förvånande, eftersom repen gjorda av det nästan inte utsätts för de negativa effekterna av saltvatten. Under lång tid behåller de sina högpresterande egenskaper, och när de blir föråldrade skickas de för bearbetning . Papper är tillverkat av återvunnet material - även ett obetydligt innehåll av Manila -fiber i råvaran ger det en speciell styrka och styrka. Detta papper används för lindning av kablar och tillverkning av förpackningsmaterial. Materialet var särskilt utbrett i USA och England.

Bananhampa, till skillnad från hampa, kan inte användas för att göra fint garn . Men det används ofta för att göra grova material. I dag anses abacus vara ett ganska exotiskt material. Det är därför inredningsarkitekter ofta använder det när de inreder rum och gör möbler. På grund av sin miljövänlighet, motståndskraft mot fukt och andra yttre ogynnsamma faktorer är materialet mycket efterfrågat i europeiska länder. Hampa ser harmoniskt ut i inredningen av hus, loggior, balkonger och terrasser. Sådana föremål är särskilt populära i rum, gjorda i lantlig stil, liksom i kolonial stil.

Bild
Bild
Bild
Bild

I mer än sju århundraden i Japan har manilafibrer använts i textilindustrin för att skapa kläder . Trådarna från abacus är välfärgade och har ingen uttalad lukt. Dessutom bleknar de inte i solen, krymper inte under påverkan av varmt vatten, och behåller alla sina egenskaper även efter upprepade tvättcykler. Tuffa tyger är gjorda av Manila hampa. De kan vara helt tillverkade av Manila -fibrer, eller tillsätts 40% bomull till dem.

Banantyg anses vara en naturlig sorbent . Tack vare detta andas huden, och även under de hetaste dagarna känns kroppen sval och bekväm. Abacus-tyget är vatten-, brand- och värmebeständigt, det har uttalade allergivänliga egenskaper.

Idag kan denna fiber vara ett bra alternativ till de flesta syntetiska och naturliga fibrer.

Rekommenderad: