OSB -skivor (42 Bilder): Jämförelse Av OSB -ark Med Plywood, Panelernas Hälsoskador. Vad Det är? Avkodning Och Egenskaper

Innehållsförteckning:

Video: OSB -skivor (42 Bilder): Jämförelse Av OSB -ark Med Plywood, Panelernas Hälsoskador. Vad Det är? Avkodning Och Egenskaper

Video: OSB -skivor (42 Bilder): Jämförelse Av OSB -ark Med Plywood, Panelernas Hälsoskador. Vad Det är? Avkodning Och Egenskaper
Video: WOW, RVs are JUNK! What you need to know! 2024, Maj
OSB -skivor (42 Bilder): Jämförelse Av OSB -ark Med Plywood, Panelernas Hälsoskador. Vad Det är? Avkodning Och Egenskaper
OSB -skivor (42 Bilder): Jämförelse Av OSB -ark Med Plywood, Panelernas Hälsoskador. Vad Det är? Avkodning Och Egenskaper
Anonim

Idag vet de flesta hantverkare vad OSB-plattor är, men det finns fortfarande många frågor om att dechiffrera märkning, skadlighet eller säkerhet för paneler för människors hälsa, egenskaper. Moderna flismoduler har praktiskt taget ersatt andra paneler i byggnader och strukturer; de är pålitliga, hållbara, kräver inte komplex fastsättning. En översyn av recensioner och en jämförelse av OSB med plywood och andra typer av sådana brädor hjälper till att utvärdera alla fördelar med detta material.

Bild
Bild

Vad det är?

OSB tillhör kategorin träbyggnadsskivor, deras produktion och användning regleras av kraven i GOST R 56309-2014. Avkodningen av förkortningen på ryska låter ganska enkel - träskivor med orienterade spån . OSB -skivor skiljer sig från andra paneler i sin sammansättning. Deras struktur är flerskiktad, den bildas genom att ansluta tunna chips med hjälp av hartskomponenter på syntetisk basis. Denna komposition ger hög hållfasthet, materialmotstånd mot driftsbelastningar.

En platt orienterad strängbräda bildas på grund av lagrenas olika orientering . De yttre skikten har ett längsgående läge, resten är vinkelrätt mot dem.

Eftersom materialet består av flis och spån av naturligt trä, behåller det delvis sina egenskaper och får dessutom nya möjligheter.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Precis som andra byggbrädor har OSB sina fördelar och nackdelar. Materialets fördelar inkluderar ett antal egenskaper.

  1. Styrka . Plattorna är gjorda av flera riktningar, elementen i dem är ganska stora, så panelerna är starkare än de vanliga alternativen från små spån och sågspån.
  2. Elasticitet . Böjda strukturer kan tillverkas av OSB -plattor; de är lämpliga för att skapa välvda öppningar och andra element av komplexa former. Efter pressning återgår materialet till sin tidigare form.
  3. Enhetlighet, inga defekter . Brädorna har inte knutar och andra inneslutningar, som fanerade material, de är mindre mottagliga för förstörelse.
  4. Parametrarnas stabilitet . Hartser i kompositionen gör OSB resistent mot kortvarig kontakt med fukt.
  5. Enkel bearbetning . Ark kan slipas, sågas, fräsas.
  6. Ljudisolerade och värmeisolerande egenskaper . Väggar av sådant material dränker ut främmande ljud, hjälper till att minska ljudnivån som tränger in från utsidan. Ju tjockare plattan desto bättre håller den värmen.
  7. Kemisk och biologisk resistens . OSB -skivor är gjorda på basis av hartser, så de är väl skyddade mot svamp och mögel. Den yttre vaxbeläggningen, som appliceras på fabriken, ger materialet tillräcklig fuktbeständighet.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns också nackdelar . Materialet har begränsad användning i bostadslokaler, eftersom vissa av dess klasser inte uppfyller internationella miljöstandarder på grund av innehållet i formaldehyder. Ånggenomsläppligheten hos träbaserade paneler är inte heller för hög.

Dessutom har bindemedelshartser en karakteristisk, ganska skarp lukt, som tar lång tid att ta bort.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Egenskaper och egenskaper

OSB har en viss uppsättning egenskaper som avgör dess syfte och funktionalitet. Inte bara brädans struktur eller struktur, storleken på chipsen, men också andra viktiga parametrar skiljer sig åt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

De viktigaste tekniska egenskaperna hos OSB är mer värda att överväga

  1. Hälsoskadligt . Miljövänligheten hos OSB är i tvivel. Den största skadan orsakas av formaldehydhartser, vars toxicitet är ganska hög. Men andelen av dessa komponenter i kompositionen är extremt låg (upp till 3%) i enlighet med europeiska standarder. Detta är 4 gånger mindre än spånskivor, från vilket möbler och möbler är gjorda.
  2. Vattenångpermeabilitet . Eftersom materialets struktur är baserad på hartser är det inte mycket andningsbart. Ånggenomsläpplighet för OSB -skivor är högst 0,0031 mg (m * h * Pa). Detta är en mycket låg siffra, jämförbar med vad skumglas eller linoleum visar.
  3. Livstid . Standard OSB -skivor, när de används utomhus, kan behålla sina egenskaper i mer än 10 år. Utländsk erfarenhet visar att beläggningen måste bytas ännu mindre ofta när det gäller takdäck och golv. Dess genomsnittliga livslängd överstiger 20 år.
  4. Fuktmotstånd . Oavsett sin klass är OSB rädd för vatten - detta beror på dess sammansättning. Graden av fuktbeständighet bestäms av materialets förmåga att svälla när det är nedsänkt i vatten i 24 timmar. För OSB-1 når denna siffra 25%, för OSB-4-bara 12%.
  5. Brandfarlighet . OSB är ett material som tillhör G4 -klassen. Detta innebär att det är mycket brandfarligt och kräver ytterligare behandling med flamskyddsmedel. Borsyra används som brandhämmande tillsats, men det löser inte problemet i grunden.
  6. Värmeledningsförmåga . OSB -blad anses vara ett bra val för byggande av byggnader och strukturer. Materialets huvudparameter för konstruktion av väggar, golv är motståndet mot värmeöverföring. För OSB -kort varierar denna indikator, beroende på tjockleken, från 0,08 till 0,16.
Bild
Bild
Bild
Bild

Dessa är de viktigaste egenskaperna som måste beaktas vid användning av orienterade strängmaterial.

Beskrivning av arter

OSB -paneler har sin egen klassificering, som inkluderar en jämförelse av materialets olika egenskaper och parametrar. Strukturens densitet och styrka, närvaron av dekorativa finish beaktas. Det är värt att lära sig mer om vad det är för orienterade träspånskivor.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Genom utseendet på framsidan

OSB -sorter är indelade i flera kategorier beroende på tillgänglighet och finishtyp

  1. Med laminering . Detta alternativ kan återanvändas. Laminerad OSB används vid tillverkning av återanvändbara formar när man häller en betongmonolit.
  2. Lackerad . Sådana brädor kan användas för inredning i en viss stil eller installeras i rum med hög luftfuktighet.
  3. Med slipning . Lämplig för dekorativa finish. Använd inomhus.
  4. Ingen slipning . Den används för ytterbeklädnad av väggar i byggnader och strukturer.

Beroende på närvaron eller frånvaron av en beläggning på utsidan kan OSB användas i konstruktion för tillverkning av återanvändbara formar, lämpliga för efterföljande efterbehandling eller användas i dess naturliga form.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Av styrka

OSB -paneler kan klassificeras efter deras styrka och kvalitetsegenskaper. Materialet är indelat i flera kategorier.

  1. OSB-4 . Denna klass innehåller plattor med indikatorer för högsta hållfasthet. Deras tillförlitlighet och miljövänlighet gör materialet lämpligt för användning i och utanför byggnader. Den tål maximal driftsbelastning.
  2. OSB-3 . Den mest populära och utbredda typen av plattor. Lämplig för användning i fuktiga miljöer.
  3. OSB-2 . En materialklass för inomhusbruk. Den tål mindre arbetsbelastningar och har medelhållfasthet. Ej lämplig för våtrum.
  4. OSB-1 . Den mest bräckliga klassen av tallrikar. De rekommenderas för användning i olastade strukturer utan tillgång till en fuktig miljö.

Detta är den huvudsakliga klassificeringen som tillämpas på orienterad strängbräda.

Bild
Bild

Mått och vikt

Dimensionerna på OSB -blad är standardiserade. De tillverkas i storleken 1250 × 2500 mm (europeisk standard) eller 1220 × 2440 mm, de kan ha en stor längd när de är specialtillverkade, för ett specifikt projekt. Tjockleken varierar från 8 till 26 mm, i steg om 2 mm. Massan varierar också . Med samma dimensioner och en genomsnittlig densitet på 650 kg / m3, väger ett 9 mm tjockt ark 18,3 kg och 15 mm väger redan 30,5 kg.

Bild
Bild
Bild
Bild

Märkning

Närvaron av speciella markörer gör det möjligt för tillverkaren att informera konsumenten om materialets egenskaper och egenskaper. Dessutom innehåller märkningarna ibland installationsanvisningar. Ett antal viktiga beteckningar kan särskiljas.

  1. W / R / F . Dessa bokstäver markerar materialets syfte: vägg - för väggar, golv - för golv, tak - för tak.
  2. Styrka Axis Denna riktning . Inskriptionen kompletteras med en pil som anger den tvärgående riktningen i vilken plattan ska placeras.
  3. Denna sida nedåt . Markeringarna anger undersidan när den monteras horisontellt.
  4. Efter ursprungsland . Förkortningen CSA används för kanadensiska produkter, PS2-04 för amerikanska produkter, EN-300 för europeiska produkter.
  5. Sheating Span . Anger avståndet mellan reglar eller ramstolpar.

Dessa är de viktigaste beteckningarna som finns på ytan av OSB-typ träbaserade paneler.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Populära tillverkare

OSB produceras idag både i Ryssland och utomlands. En av huvudleverantörerna av sådant material är den österrikiska fabriken Kronospan, som har filialer i Östeuropa. Dessutom finns märkena Louisiana Pacific från USA, Glunz från Tyskland och Ainsworth från USA och Kanada representerade på marknaden . Kinesiska tillverkare kan inte konkurrera med dem på något sätt på grund av den dåliga kvaliteten på råvaror, som ersätter barrträd med mjukare poppel.

När du väljer produkter från ryska tillverkare är det bättre att också fokusera på marknadsledarna. Dessa är DOK "Kalevala" i Vladimir-regionen och ett företag i Torzhok, som producerar plattor med OSB-3 och OSB-4.

Och även en av Kronospan -fabrikerna verkar i Ryssland.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Jämförelse med andra material

OSB -kartong med sitt utseende på byggvarumarknaden har avsevärt minskat försäljningen av andra plåtskivor. Naturligtvis är det betydligt sämre än massivt träpanel och plywood så nära det som möjligt när det gäller hårdhet och styrka . Materials miljösäkerhet skiljer sig också åt, och inte till förmån för OSB. Men om man jämför byggbrädor med varandra blir skillnaden inte längre så stor.

Till exempel, gips och GVLV är nästan dubbelt så låga som OSB när det gäller fuktbeständighet . DSP med denna indikator är praktiskt taget lika med orienterad strängskiva, och LSU är överlägsen alla andra material. Enligt G4 -brandklassen ligger OSB på samma nivå som spånskiva, fiberboard och MDF.

Men den har en lägre värmekonduktivitetskoefficient, vilket säkerställer bättre värmehållning i rum.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ansökningar

OSB är ett mångsidigt byggmaterial som används för arbete utanför och inuti byggnader.

Bild
Bild

Det är värt att lista de viktigaste områdena för dess tillämpning

  1. Husbeklädnad . Skivorna används för exteriördekoration och för bildning av interna skiljeväggar. Yttermaterial monteras ovanpå dem.
  2. Installation av undergolvet . Skölden läggs som en bas på stockarna. En bräda eller annat material som valts för att ordna grovtäckningen monteras på den.
  3. Bildande av en kontinuerlig takbas för hårda eller mjuka byggmaterial.
  4. Skapande av stödstrukturer . Eftersom materialet kan användas utomhus görs ofta I-balkar och andra element som är nödvändiga för konstruktion.
  5. Tillverkning av permanent och avtagbar formning för betong . Ramen monterad från OSB kräver ingen komplex konstruktion. Avtagbar formning är gjord av laminerade eller slipade materialalternativ.
  6. Skapande av bikupor, brevlådor , hushållskistor, förpackningsbehållare.
  7. Hantverkstillverkning . Original lekstugor och lekplatser för barn är gjorda av OSB.
  8. SIP -paneler produktion . De är 2 ark OSB, anslutna med ett värmeisolerande lager av expanderad polystyren.
  9. Möbeltillverkning . Högkvalitativa material OSB-3, OSB-4 är lämpliga för tillverkning av delar till skåp, bänkar, stolar.
  10. Skapande av reklamstrukturer . Sköldar av denna typ är lätta och har ett stort användbart område.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Dessa är de viktigaste tillämpningsområdena för OSB. Och även materialet kan hittas i andra användningsområden i ekonomin eller i produktionen.

Nyanser av val

OSB -brädor säljs i ett brett sortiment. Detta komplicerar något det slutliga beslutet vid köp.

Bild
Bild

Rekommendationer från specialister hjälper dig att välja rätt OSB korrekt

  1. Var uppmärksam på ytfinishen . Vanligtvis har den en slät struktur och en uttalad glans, men det finns också matta alternativ. Detta är inte ett bearbetningsfel - sådana plattor är gjorda speciellt för taket. Den grova strukturen säkerställer säker rörelse av befälhavaren på taket. Dessutom är mastik, primers och material som ska svetsas bättre placerade på en sådan platta.
  2. Kontrollera kanterna . Plattor med plana kanter monteras med ytterligare stödstänger. De är konstruerade för montering av vertikalt orienterade strukturer. Moduler med spikar och spår på kanterna ger inte bara bättre tätning utan avstår också från broar. En sådan anslutning efterfrågas för horisontell installation i takets, golvets, takets struktur.
  3. Välj rätt tjocklek . Plattor på 12-15 mm anses vara den bästa lösningen för att skapa en kontinuerlig takmantel. Deras bärförmåga är den högsta. Paneler med en tjocklek av 9, 5-12, 5 mm är konstruerade för installation som väggbeklädnad i ramkonstruktioner. Tunnare plattor används för att fila tak, skapa interna skiljeväggar.
  4. Använd 2 lager istället för 1 . För horisontell installation och drift under belastning är det bättre att ta ett tunnare material, men lägga det i nivåer. Detta tillvägagångssätt ger en möjlighet att eliminera genom luckor, hjälper till att öka styrkan i källare, golv och takkonstruktioner som läggs på stockar.
  5. Tänk på utnämningen . När det gäller utsläppsklass är endast E0- eller E1 -skivor lämpliga för inredning. Resten av alternativen är endast lämpliga för utomhusbruk i processen att möta ytterväggarna i byggnader och strukturer.
Bild
Bild

Det här är de viktigaste rekommendationerna som bäst beaktas när du väljer OSB -kort när du köper dem. Dessutom är det viktigt att komma ihåg värde för pengarna. Att spara är definitivt inte värt det.

Det är bättre att omedelbart köpa material från ett välkänt europeiskt märke som uppfyller höga miljöstandarder.

Bild
Bild

Granska översikt

Enligt köpare är OSB -skivor ett bra alternativ till plywood och andra typer av brädor som används vid arrangemang av ytter- och innerväggar, golv och tak. Deras huvudsakliga tillämpning är begränsad till framsidan av rambyggnader och konstruktioner, eftersom inte alla tillverkare är redo att tillverka produkter med låg formaldehydhalt . Inuti ett hus eller en lägenhet används plattor när du placerar golv och tak och skapar skiljeväggar. Köpare noterar att även efter 10 års service utför sådana material framgångsrikt sina funktioner; med korrekt installation är de inte rädda för fukt och förblir resistenta mot påverkan av den yttre miljön.

Nackdelar märks också. När det används som fasadbeläggning måste det skyddande vaxet avlägsnas från plattorna och sedan behandlas med jord . Felaktigt utförande av dessa arbeten leder till att kryphål dyker upp inuti för utveckling av mögel och mögel. Se till att skydda kanterna vid sågning.

Och materialet ser inte attraktivt ut, det är bara lämpligt för efterföljande dekorativ efterbehandling.

Rekommenderad: