Torkamrar För Trä: Vakuumtork För Virke Och Andra, Torkningsteknik Och Lägen, Enhet

Innehållsförteckning:

Video: Torkamrar För Trä: Vakuumtork För Virke Och Andra, Torkningsteknik Och Lägen, Enhet

Video: Torkamrar För Trä: Vakuumtork För Virke Och Andra, Torkningsteknik Och Lägen, Enhet
Video: 3. Trä som material - egenskaper del 1 - kursen Att välja trä 2024, Maj
Torkamrar För Trä: Vakuumtork För Virke Och Andra, Torkningsteknik Och Lägen, Enhet
Torkamrar För Trä: Vakuumtork För Virke Och Andra, Torkningsteknik Och Lägen, Enhet
Anonim

Torkamrar för trä är en apparat som används aktivt inom industriell verksamhet. Det är en utrustning som visar sig vara ett oumbärligt verktyg för timmer under produktionsfasen. För brädor tillverkade av industriföretag finns det vissa kriterier som materialet måste uppfylla.

Beskrivning och syfte

Det är mycket svårt att göra trä av riktigt hög kvalitet och lämpligt för vidare användning, samtidigt som man observerar alla nödvändiga produktionsstadier. I denna process är torkamrar ett nödvändigt element, eftersom råmaterialet först måste torkas och först sedan fortsätta till den efterföljande bearbetningsprocessen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Utrustningens unika karaktär ligger i det faktum att den används för att torka alla typer av material, från de enklaste sorterna av träd till exotiska.

Tekniken för torkamrar gör att denna process kan utföras utan att tillåta vedfel, vilket är mycket viktigt vid produktion av sågat virke.

Det finns olika typer av utrustning, som var och en är konstruerad för en specifik typ av arbete . De flesta torktumlare är dock mångsidiga, vilket är en betydande fördel i deras användning.

Bild
Bild

Klassificering

Det finns flera kriterier för att klassificera torkprocessen: för att avlägsna fukt, för luftcirkulation och för typ av torkmedel.

För att avlägsna fukt

Det finns ett antal typer av torkamrar

Den vanligaste typen av torkningskammare är konvektion . Den har en enkel driftsprincip. För att avlägsna fukt från träet blåses het luft över det, som oftast värms upp med hjälp av elektriska värmare. Fläktar används för att bilda en jet som har den nödvändiga styrkan och riktningen. De är vanligtvis kraftfulla och mer än tio armaturer kan användas i produktionen samtidigt. Konvektionstorkaren har den viktiga fördelen att ånga åket, vilket minimerar påfrestningen inuti materialet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kondenserande . Kondenstorkningsutrustning för trä har en speciell egenskap - fukt från timret släpps ut och kondenseras på specialdesignade strukturelement. Efter det ackumuleras det i urladdningskanalerna och lämnar kammaren. Luft blåser emellertid materialet cykliskt. Freon används för att ladda kylaren. Temperaturen som hålls inuti torken är bara 450 och torktiden ökas avsevärt. Det bästa alternativet för en kondensatork är en enhet som är utrustad med en befuktningsfunktion. Detta gör att du kan minska stressen som visas i de övre lagren av det torkade virket.

Bild
Bild
Bild
Bild

Aerodynamisk . Aerodynamiska kammare är strukturellt enkla. De representerar en metalllåda där fläktar installeras, tack vare vilken luften inuti kammaren värms upp. Så snart luftfuktigheten når önskad nivå slutar fläktarna att fungera. En betydande nackdel med denna typ av kammare är att virket torkas ojämnt: de övre lagren torkar ut, medan de inre förblir fuktiga. Detta ökar spänningen inuti träet. När de försöker torka materialet tenderar de att spricka. Detta är en klar nackdel med denna typ av torkning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Infraröd . En sådan torktumlare skiljer sig åt genom att det inte finns något behov av själva kammaren och något annat slutet utrymme i princip. För att avlägsna fukt används infraröda kassetter som placeras mellan lager torkat sågat virke. Strålning avdunstar fukt från träet. Torkning under den varma årstiden kan utföras i ett öppet utrymme, skyddat från regn. Denna typ av torkning är emellertid ganska svår jämfört med andra på grund av beredningsfasens längd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Mikrovågsugn . Torkning utförs på samma sätt som processen i en mikrovågsugn, bara storleken på produkterna är väsentligt annorlunda. En sådan torkningskammare frigör träet jämnt från fukt och bearbetar materialet noggrant, medan hastigheten på denna process är ganska hög. Ändå är både utrustningen i sig och dess komponenter mycket dyra. Det finns en annan nackdel - du kan ladda en liten mängd virke åt gången, vilket tyder på att valet av en sådan kammare inte kan kallas ett lönsamt beslut. En mycket billigare minitork kan också klara små volymer.

Bild
Bild

Vakuum . Vakuumkammaren är förseglad. Torkningstrycket är ganska lågt. Torkning utförs vid en låg temperatur, som är upp till 65 grader. Vakuumtorkningsprocessen är snabbare än andra typer av kameror. Komplexiteten i vakuumkammarens utformning är dock värd att notera. När påverkan på materialet är mjuk försvinner inte sannolikheten för sprickor, som med någon annan typ av torkning. Pressvakuumtorkningskammaren förtjänar särskild uppmärksamhet (vakuumet i den uppnås tack vare pumpen). Materialet pressas till botten av strukturen, vilket orsakar pressning. Denna metod är en relativt ny teknik som hjälper till att uppnå högkvalitativ produktion av material med ett minimum av defekter och avslag.

Bild
Bild
Bild
Bild

För luftcirkulationen

Luftcirkulationen är mycket viktig under materialberedningen. Det kan vara naturligt och tvingande.

Med naturlig cirkulation rörelsen utförs på grund av skillnaden mellan densitet av kyla och redan uppvärmd i luftkammaren. Kyld luft, som är tyngre, rusar nedåt, medan varm luft rusar uppåt. På grund av den naturliga luftcirkulationen i torkkammaren viks dess vertikala riktning.

Bild
Bild

Tvingad cirkulation - konstgjord luftcirkulation, som bibehålls tack vare kraftfulla fläktar installerade inuti torkrummet.

Bild
Bild

Efter typ av torkmedel

Luftkammare, där torkning sker med hjälp av fuktig luft. För uppvärmning av luftkamrarna finns det i sin tur också olika metoder.

Värmare uppvärmning , det vill säga en process som använder värmeväxlarenheter. Det inkluderar:

ånga och vatten, i vilket ånga eller vatten kan fungera som en värmebärare

Bild
Bild

elektrisk, utförs genom att omvandla elektrisk energi till värme

Bild
Bild

bor- och eldvärme, liknande metoder - i båda typerna fungerar rökgasen som en värmebärare, men med borvärme flyter gasen genom en tegelvärmare - en svin, och vid uppvärmning - genom en metallvärmare

Bild
Bild

Uppvärmning utan luft . Det inkluderar aerodynamiska och kondensatorkar samt värmegenererande torktumlare. Här värms torkmedlet med hjälp av en fläktvärmare som en extern värmeanordning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Förutom luftanordningar finns det också gastorkar, där rökgas blandas med luft . Det finns också kamrar som fungerar med överhettad ånga. Inte att förväxla med ångtorkar, som värms upp med ångvärmare.

Bild
Bild

Det är också värt att överväga uppdelningen av torkamrarna i batch- och kontinuerlig utrustning. De förra är lämpliga för torkning av små partier virke, medan de senare är lämpliga för ett konstant flöde av torkning av stora partier.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den officiella klassificeringen av torkammare för trä regleras av GOST , som innehåller en detaljerad lista över alla befintliga typer av utrustning.

Vilka är lägena?

Torkningsläget påverkar varaktigheten av denna process och kombinationen av kvaliteter som det färdiga materialet kommer att ha. Rationellt läge är de förhållanden under vilka torkning tar kortast tid. Samtidigt bevaras dock alla kriterier som sågat trä av hög kvalitet måste uppfylla. Vanligtvis är torkningslägen uppdelade i två typer.

  1. Hög temperatur , som sker vid temperaturer över hundra grader. Läget säkerställer att det inte finns några defekter på det torkade materialet, men minskar dess hållfasthet något.
  2. Låg temperatur passerar vid temperaturer under hundra grader. Ger olika lägen beroende på om träet är barr eller löv.
Bild
Bild
Bild
Bild

Nyanser av val

Vad ska du vara uppmärksam på i första hand när du planerar att köpa en torkkammare? Det finns grundläggande kriterier för högkvalitativ utrustning: kammaren måste utföra sin huvudfunktion väl, det vill säga den måste torka trä med hög kvalitet, anta låga kostnader och också säkerställa miljövänligheten i processen som produceras. Förutom de allmänna kraven på utrustningen är det värt att noggrant planera allt som rör köp av en torkammare för att göra rätt val.

Analysera volymen som ska torkas under en viss tidsperiod

Bild
Bild

Bedöm förekomsten av träavfall i produktionen - de kan vara användbara i framtiden vid uppvärmning av utrustning

Bild
Bild

Tänk på sannolikheten för naturlig torkning av materialet utomhus

Bild
Bild

Ta hand om ett visuellt diagram som visar torkammarnas placering

Bild
Bild

Torkningsteknik

Det minst kostsamma alternativet, som också kommer att säkerställa timmerets kvalitet, är en naturlig typ av torkning. Naturlig torkning har emellertid en stor nackdel. För det för att avsevärt minska fukthalten i trä tar det lång tid att stanna utomhus . Därför är kammartypen torkning mycket mer populär i modern industri. Det skiljer sig från naturlig torkning genom att du självständigt kan reglera processen, som dessutom är mycket snabbare. Dessutom är andelen fukt efter det lägre. Nackdelen med kammartorkning är att efter det kan mindre defekter hittas på materialen. Men denna oviktiga faktor påverkar inte det faktum att kammarmetoden är den mest populära och effektiva. Standard torkteknik består av följande steg:

  • beräkning av material som kommer att torkas i en sats;
  • uppvärmningsstadiet, följt av avdunstning av fukt till följd av uppvärmning - den faktiska torkningen;
  • kylning, vilket normaliserar materialets tillstånd;
  • upprepa uppvärmnings- och kylningsstegen.

Rekommenderad: