Shell Rock House (51 Bilder): Projekt, Fördelar Och Nackdelar Med Skalrockhus, Väggputsning Och Grundkonstruktion, Fasadplattor

Innehållsförteckning:

Video: Shell Rock House (51 Bilder): Projekt, Fördelar Och Nackdelar Med Skalrockhus, Väggputsning Och Grundkonstruktion, Fasadplattor

Video: Shell Rock House (51 Bilder): Projekt, Fördelar Och Nackdelar Med Skalrockhus, Väggputsning Och Grundkonstruktion, Fasadplattor
Video: How to plaster a wall, a beginners guide. Plastering made easy for the enthusiast. 2024, Maj
Shell Rock House (51 Bilder): Projekt, Fördelar Och Nackdelar Med Skalrockhus, Väggputsning Och Grundkonstruktion, Fasadplattor
Shell Rock House (51 Bilder): Projekt, Fördelar Och Nackdelar Med Skalrockhus, Väggputsning Och Grundkonstruktion, Fasadplattor
Anonim

En mycket attraktiv lösning för självutveckling kan vara ett stenhus. Det är absolut nödvändigt att ta hänsyn till de främsta för- och nackdelarna med ett skalhus, dess huvudprojekt. Och du kommer också att behöva studera funktionerna i väggputsning och grundkonstruktion, fasadplattor.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Det är allmänt accepterat att byggandet av ett hus av skalberg (annorlunda än skalsten) är den bästa lösningen för Krimhalvön och områden med liknande förhållanden. Det är verkligen, unikt och oupprepat material, kännetecknat av oklanderlig miljövänlighet . All konst av moderna ingenjörer tillåter inte att reproducera den exakt. Under utvecklingen mättades dessutom skalberget med salt och jod från havsvatten. Därför är det inte bara säkert utan också användbart att bo i ett hus av sådana block.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Viktigt: det är ganska lämpligt att bygga en bostad av Dagestan -arten av skalberg. Sådant material består av hela skalen i det gamla marina livet, liksom deras fragment.

Vissa experter tror att den höga koncentrationen av jod hjälper till att skydda mot radioaktiv strålning. Det är inte ett faktum att det är så, men det är mycket viktigare att gnagare inte sätter sig i skalväggarna. Ett stort antal porer spelar också en viktig roll: tack vare dem förbättras upprätthållandet av ett optimalt mikroklimat.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Den utmärkta ånggenomsläppligheten vittnar också till förmån för skalstenen . Detta gör att du kan säkerställa att väggarna andas, det vill säga fullvärdigt gasutbyte. Dessutom bearbetas denna ras enkelt med både bensin och handsågar. Många murare arbetar i allmänhet med en lätt yxa - och uppnår utmärkta resultat. Eftersom skalstenen är mycket tung och tät dämpar den lätt främmande ljud från utsidan; ljudabsorbering inuti huset uppnås på grund av den ökade porositeten.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vissa byggare hävdar det skalsten absorberar perfekt skadliga ämnen som passerar genom luftströmmen . Denna ras har samma många porer. Det är också viktigt att skalet inte tar eld. Med denna parameter är det långt före många ultramoderna material, som är svåra även för proffs att förstå de brandfarliga egenskaperna hos. När det gäller frostbeständighet, detta material är ungefär lika med klassiska keramiska tegelstenar, det är dubbelt så högt som luftbetong.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är också värt att notera den jämförande lättheten hos skalstenen . Men det är viktigt att förstå det materialets densitet kan variera mycket . Hur som helst är byggandet av det snabbt och enkelt. Ett erfaret team slutför installationen av hus från grunden med en yta på upp till 100 m2 på 45-60 dagar. Till förmån för skalstenen bevisas också av dess attraktiva utseende; utseendet på denna ras kombinerar både ultramoderna och naturliga motiv.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Mögel och andra svampar lägger sig inte i skalstenen . Tillförlitligt skydd mot dem tillhandahålls av jod- och saltinneslutningar. Vidhäftningen av detta material är ganska hög, och sköljning med rent vatten hjälper till att öka det ytterligare.

Men även utan denna behandling är gipscement-sandmurbruk lätt att använda.

Men även på en sådan lista slutar inte fördelarna med skalbostäder där. Deras kostnad är relativt låg, särskilt jämfört med kapitalstrukturer på hög nivå. Den mest lönsamma användningen av skalberg är i de regioner där det bryts (och på andra platser där leveransen inte tar mer än 24 timmar).

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Och ändå har även detta material några ganska allvarliga brister. Den viktigaste av dessa är den relativt låga bärförmågan.

Det är sant att det beror direkt på rasens märke. Slutsatsen är enkel: om du bygger en tvåvånings, envånings mansardbostad eller ett envåningshus med en monolitisk överlappning, måste du fokusera på åtminstone det 25: e varumärket. Och det är bättre att använda den 35: e kategorin av råvaror helt och hållet. Med förbehåll för de grundläggande reglerna och noggrant materialval, står många byggnader, även utan hjälp av bärande pelare, felfritt i årtionden.

Vissa byggnader på Krim behöll sin livslängd även efter jordbävningen 1927.

Bild
Bild
Bild
Bild

Moderna skalstrukturer har en mycket större chans att motstå seismiska vibrationer. Vi har redan utarbetat lösningar med armerade betongfundament och pelare, med golv-för-golv armeringsbälten. Dessutom är det värt att överväga:

  • otillräcklig styrka för att fixera fästelement i skalberget från 15: e klass;
  • troligt geometrifel vid dagbrott (som lätt kan korrigeras);
  • överdriven vattenabsorption (kompenseras av specialbehandling);
  • lätt sönderfall och skador på grund av analfabeter, vårdslös hantering.
Bild
Bild
Bild
Bild

Vilken typ av hus kan du bygga?

Det är inte svårt att skapa ett projekt av ett stenhus. Sådana projekt är mycket olika. Flexibilitet och enkel bearbetning gör att du kan skapa en godtycklig kontur. Skaldjur används i:

  • envånings- och tvåvåningshus;
  • utformningen av källargolven;
  • byggande av envånings mansardbyggnader.
Bild
Bild
Bild
Bild

Varje konstruktiv lösning kräver val av stenkvalitet . Det utvärderas i termer av förhållandet mellan massa och mekanisk tillförlitlighet. Svagheten i skalhuset är alltid balkongerna med uthämtningen. De är skapade med en speciell bottenplatta.

Experter rekommenderar att överge konsoltillägg, men de kan ersättas med nischade balkonger (loggior) gömda i fasadens geometri.

Bild
Bild
Bild
Bild

Rakushnyak används i utformningen av "europeiska" hus med tegeltak. Det kommer också att vara lämpligt för byggnader med imitation av gotiska. Detta material visar sig lika bra både med året runt boende i huset och med sin rent säsongsanvändning.

I vilket fall som helst måste du definitivt slutföra fasaden. I sin rena form är sådant material inte tillräckligt skyddat.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Konstruktionens grunder

Det är oönskat att bygga ett skal som bor i en halv sten. Denna regel gäller även i små våningar med en våning. Faktum är att stödkonstruktionens tjocklek är mindre än 25 cm när man använder bitblock är opålitlig … Särskilt stora svårigheter uppstår när man försöker bygga på vinden i framtiden. Och du behöver inte ens tänka på en översta våningen i full storlek; att spara på detta sätt är oklokt.

Sågade skalväggar är oftast gjorda med en sömlös konsistens. En sådan finish kan avsevärt spara pengar. Inuti byggnaden används ytan oftast med sågade polerade kakel.

Bild
Bild
Bild
Bild

Färgen på själva rasen kan variera, liksom dess styrka. Därför kan du välja exakt vilken typ av material som behövs i ett visst fall.

fundament

För källaren och grunden för ett skalhus, oavsett storlek, är det nödvändigt att använda råvaror av typen M35. Men ibland är det tillverkat av helt andra material:

  • monolitisk armerad betongplatta;
  • betongtejp;
  • starkt trä;
  • natursten av andra slag.
Bild
Bild
Bild
Bild

I sällsynta fall används en lergrund. Men du kan äntligen välja rätt lösning om du tar hänsyn till:

  • konstruktion funktioner;
  • jordens sammansättning och egenskaper;
  • djupet av frysning av jorden.

Den mest pålitliga lösningen är alltid tejp eller betong. För att kompensera för mättnaden av skalstenen med vatten måste basen göras så hög som möjligt. Minsta tillåtna nivå är 40 cm . Dessutom måste du bilda en solid vattentätning i det horisontella planet.

Vid beräkning av grunden måste du också ta hänsyn till nivån på seismisk aktivitet i ett visst område.

Bild
Bild
Bild
Bild

Väggar

Att bygga väggarna i ett skalhus tar inte längre tid än traditionell blockbyggnad. För att bättre behålla värmen i byggnaden rekommenderas att utföra tvåradigt murverk . I vissa fall orienterar blocken det breda ansiktet inåt. Trots förbättringen av byggnadens termiska egenskaper ökar detta kostnaden för arbetet avsevärt. För att göra tvåskiktsstrukturen mer tillförlitlig läggs ett metallnät mellan dess delar.

Förutom att applicera gips görs fasadbeklädnad ofta genom att lägga tegel. Den resulterande luftkudden garanterar utmärkt termiskt skydd. Tegelsten ersätts ibland med ventilerad beklädnadssida, under vilken en platta eller rulleisolering är placerad.

Bild
Bild
Bild
Bild

Observera: för de största besparingarna och förbättringarna av praktiska egenskaper är det bättre att putsa huset utifrån och slipa inifrån. Några andra knep kommer sannolikt inte att krävas.

Viktigt: endast den mest exakta byggnivån ska användas . En annan rekommendation från de "erfarna" är att knåda murverk i en stålhink (plast är för opålitligt). Av särskild betydelse är den smidiga avslutningen av väggens hörn. Detta förfarande är komplicerat och det är oönskat att utföra det utan gedigen erfarenhet av stenarbete. Det är värt att placera blocken korrekt i hörnen - och den ytterligare bildningen av raden är mycket förenklad.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tröjor

Blockväggar en sten bred är "bundna" var 4: e rad. För detta ändamål finns det två metoder: bindning av blockens layout och användning av ett murverk 5x5x0,4 cm. Användning av en förband ger ökad hållfasthet hos husväggen och gör den mer monolitisk.

Det rekommenderas inte att använda den starkaste typen av sten; det är bättre att strikt följa de grundläggande byggreglerna när du bildar överliggare, huvudväggar och mellangolv.

Förbandet av småblock murverk är tydligt reglerat:

  • varje sten måste överlappa den andra med minst ¼ av lägsta av dem;
  • murade sömmar i alla riktningar ska ha en bredd på 9-15 mm;
  • den första raden är säkert utlagd med en jab;
  • en rumprad placeras också under överlappningen;
  • alla sömmar i murverket är mättade med en lösning.
Bild
Bild

Tak

Den övre raden av väggen används som bas för taket, och här är det nödvändigt att särskilt noggrant identifiera defekter. Ett förstärkningsband bildas ovanpå den torra avjämningen (betong hälls i formen). Ankaret är tillverkat av stålnät eller stavar. Ett betongarmeringsband är placerat runt hela byggnadens omkrets. Själva taket är gjort på samma sätt som i andra typer av byggnader.

Överhänget är dock något annorlunda. För en tegelbostad räcker det med 30 cm, och i ett skalhus ska det vara 70 cm. Det motstående takmaterialet väljs efter eget tycke, men plattor används oftast. Ett mer modernt alternativ är metallplattor. Husets övre del är mestadels rödmålad.

Bild
Bild
Bild
Bild

Efterbehandling

Att dekorera väggarna inifrån med gipsskivor är inte den rimligaste lösningen. Borrning kommer att bryta den redan instabila stenstrukturen. Gips är den obestridda klassikern. Det finns ingen anledning att ens applicera ett förstärkningsnät under det.

Det sista lagret efter beredning görs på en cement-sand- eller gipsbas. Dess val bestäms av luftfuktigheten i rummet, och den önskade skikttjockleken beaktas också.

Bild
Bild

Gipsets lilla tjocklek gör mekaniserad putsbehandling lämplig. Med större tjocklek används manuellt arbete. Och du kan också göra:

  • fasaddekoration med kakel;
  • med tegel;
  • dekoration med silikatstenar;
  • sidospår.
Bild
Bild
Bild
Bild

Rekommendationer

Beräkning av hur mycket du behöver per 100 kvm. m av skalberg, okomplicerat. Ett typiskt block är 38x18x18 cm. De sekundära gardinväggarna är gjorda i en halv sten. Isolering med mineralull praktiseras ofta, dess lager är minst 5 cm. Och du kan också isolera huset med expanderad polystyren; gips appliceras över den.

Putsning kan göras av tyrsa. Det rekommenderas att använda de finaste fraktionerna. Bäst av allt - "mjöl" med dominans av kalkhaltiga ämnen. Några fler tips:

  • under det isolerande skiktet behövs organosilikonvattenavstötande medel;
  • det är värt att använda en flerfärgad sten för dekoration;
  • i klassisk stil är husets botten täckt med stora ojämna stenar, och resten är dekorerat med ljusa släta beläggningar;
  • det är värt att använda brickor på 30-60 mm.

Rekommenderad: