Inomhus Blomma Campanula (58 Bilder): Hemvård Efter Köp, Frottéklocka Och Andra Typer. Hur Förökas? Hur Rotar Man I En Kruka?

Innehållsförteckning:

Video: Inomhus Blomma Campanula (58 Bilder): Hemvård Efter Köp, Frottéklocka Och Andra Typer. Hur Förökas? Hur Rotar Man I En Kruka?

Video: Inomhus Blomma Campanula (58 Bilder): Hemvård Efter Köp, Frottéklocka Och Andra Typer. Hur Förökas? Hur Rotar Man I En Kruka?
Video: 9 Videos That They Tried to Delete From the Internet 2024, April
Inomhus Blomma Campanula (58 Bilder): Hemvård Efter Köp, Frottéklocka Och Andra Typer. Hur Förökas? Hur Rotar Man I En Kruka?
Inomhus Blomma Campanula (58 Bilder): Hemvård Efter Köp, Frottéklocka Och Andra Typer. Hur Förökas? Hur Rotar Man I En Kruka?
Anonim

Bland alla inomhusväxter är ljusa campanulas stolta. Dessa blommor kännetecknas av en mängd olika toner och odlas aktivt både hemma och i det öppna fältet. I detta material kommer du att bekanta dig med särdragen i att ta hand om campanula, såväl som invecklingarna i reproduktionen av denna inomhusblomma.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning av anläggningen

Campanula tillhör krukväxter från familjen Kolokolchikov. För första gången upptäcktes dessa växter i Medelhavet, men mycket snart, tack vare sina ljusa knoppar, som liknar stora klockor, spred de sig över hela världen.

Idag anses campanula vara en slags symbol för glädje och familjelycka. Det är därför dessa blommor vanligtvis odlas hemma hos unga par.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beroende på sorten kan Campanula ha sammets- eller klockformade knoppar i olika färger - från rent vitt till djupt lila. Vissa sorter används aktivt i landskapsdesign av trädgårdar, där de skapar ljusa och rika accenter mot bakgrunden av andra blommor.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Olika sorter

Campanula kombinerar flera sorter samtidigt, som inkluderar många sorter och hybrider. De vanligaste typerna av denna blommande växt.

Campanula isophylla eller isophyllous . Skiljer sig i en stor höjd av skott (upp till 30 cm), runda bladplattor med tandade kanter samt omfattande blommor upp till 4 cm i diameter. Det var från denna sort som två välkända hybrider - Alba och Mayi - de så kallade "brudparet" växte fram.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Campanula Karpaterna . Också en stor variation - upp till 30 cm, men med äggformade bladplattor. Skiljer sig i stora lila eller blå knoppar upp till 4 cm i diameter.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Campanula Blauranca . Relativt liten växt upp till 20 cm i höjd. Knopparna är medelstora och delikat blå i färgen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Campanula Pozharsky . Inte en särskilt populär sort, som har långa krypskott och små knoppar upp till 2,5 cm i diameter. Deras färg är djuplila.

Bild
Bild

Campanula gargana . En låg, krypande växt med stora, himmelfärgade blommor upp till 5 cm i diameter. Blomningsperioden är på hösten, växten är skuggälskande.

Bild
Bild
Bild
Bild

Alpina Campanula . En av de kortaste arterna med en höjd av upp till 10 cm. Den har en lång blomningstid med små knoppar med rik blå färg.

Bild
Bild

Campanula skedmatad . En växt med en genomsnittlig höjd av skott upp till 20 cm och små löv upp till 5 cm i längd. Knopparnas färg, beroende på blomningstiden, kan ändras från vitt till kobolt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Terry campanula . Denna hemblomma är en blandning av Karpaterna och skedbladad campanula. Denna art innehåller många dekorativa hybrider, som alla inte tolererar analfabetisk vård. Ett särdrag hos blomman är dubbla knoppar av olika nyanser på en buske.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Villkor för frihetsberövande

Odlare vet att det tar mycket mer tid och ansträngning att hålla inomhus krukväxter än att odla trädgårdsodlingar.

Tyvärr har inhemska blommor mindre stark immunitet, oftast reagerar de dåligt på frost, drag och behöver regelbundet ytterligare utfodring.

Campanula, liksom andra husblommor, behöver inte mindre uppmärksamhet

Bild
Bild

Belysning

För riklig blomning behöver campanula helt enkelt riklig belysning, solens strålar har en positiv effekt på utseendet på växtens bladplattor. Om du vill behålla eller odla den här husväxten måste du behålla en stabil nivå av naturlig och ljus belysning, men låt inte direkt solljus träffa blomman.

Bild
Bild

Temperatur och luftfuktighet

För att campanula ska se frisk och attraktiv ut måste en speciell temperaturregim och en viss luftfuktighet observeras under odlingen.

Så, under aktiv vegetation och blomning måste en stabil temperatur på 24-27 grader observeras i rummet , medan det på platsen där växten förvaras, bör det inte finnas några drag.

Under viloperioden kan växten hållas både inomhus och på balkongen, dock bör temperaturen i rummet inte sjunka under 12-15 grader.

Trots dess goda motståndskraft mot torka, tolererar campanula inte extrem värme, därför måste, förutom att observera temperaturstandarder, en stabil fuktighetsnivå på 40-50% observeras.

Sådana indikatorer kan uppnås genom regelbunden sprutning av växten eller genom att installera behållare med kallt vatten alldeles intill krukan med campanula

Bild
Bild

Kruka och jord

Campanula gäller inte inomhusväxter, som bara kan växa i behållare med en specifik form eller från ett strikt definierat material. Det kommer att se bra ut både i ovala träkrukor och i plastmuggar. Särskilt populära idag är skålformade och hängande krukor av plast och lera.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tänk på det denna blomma har ett extremt utvecklat rotsystem, som växer med tiden och kan fylla allt ledigt utrymme i potten … När du väljer en behållare för odling av campanula är det bättre att fokusera på om en särskild krukmodell passar in i ditt rums stil. Välj också behållare med hål för att tömma bort fukt.

Bild
Bild

Jordens sammansättning spelar också en viktig roll i odlingen av denna blomma . Lätt och lös jord med mycket näringsämnen passar bäst för campanula. Du kan köpa den i vilken trädgårdsbutik som helst - den anses vara en klassiker för alla inomhusväxter, eftersom den leder perfekt luft och vatten, vilket är viktigt för alla kulturer.

Bild
Bild

Plantera och transplantera

En campanula -transplantation när den växer hemma utförs vanligtvis inte. Detta beror på det faktum att sådana växter behåller riklig blomning bara under de första 3 åren, och då är det mycket lättare att odla nya blommor genom sticklingar än att försöka ta hand om en gammal växt.

I vissa fall är transplantation obligatoriskt - till exempel när du delar en buske, växtsjukdom eller efter att ha köpt en blomma i en trädgårdsbutik.

Erfarna odlare rekommenderar att plantera om Campanula i början av sommaren eller i början av oktober (före eller efter blomning). Om växten köps i en butik är det bättre att transplantera till en ny plats senast 3 dagar efter köpet.

Bild
Bild

Själva transplantationsprocessen ser ut så här

  • Krukan eller behållaren för transplantation med ¼ är fylld med ett dräneringsskikt i form av grus, expanderad lera eller trasigt tegel.
  • Dränering bör stängas 1/3 av blandningen av köpt jord, eller gör den själv av lika delar sand och torv.
  • För att inte skada växtens rötter under transplantationen, använd den så kallade överföringsmetoden - transplantera blomman tillsammans med moderns jordklump i en annan kruka. Innan detta bör campanula vattnas väl.
  • Alla hål som bildas mellan moderklumpen och den nya behållaren är fyllda med färskt substrat. I cirkeln nära stammen komprimeras jorden och vattnas igen.
  • Helst bör växten placeras på en sval plats under delvis skuggiga förhållanden. När den rotar sig och blir starkare bör den återföras till sin permanenta plats.
  • För att uppnå snabb tillväxt av nya skott rekommenderas att man då och då utför beskärning av växter mot åldrande.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur ska man ta hand om det ordentligt?

För att en krukväxt ska se vacker ut och locka uppmärksamhet bör den regelbundet och noggrant tas om hand. Campanula kan knappast kallas en fiffig blomma när det gäller att lämna, men vissa punkter är fortfarande värda att uppmärksamma.

Bild
Bild

Vattning

Campanula tillhör inomhusväxter som klarar sig utan fukt under lång tid. I vissa fall kan klockan gå utan att vattna i upp till 2 veckor, vilket är en indikator på härdigheten hos vissa succulenter.

Tyvärr, Trots ett sådant motstånd mot torka kan Campanula inte behålla sitt vackra utseende i avsaknad av fukt . Det är därför blommans ägare måste se till att jorden i krukan på sommaren alltid förblir något fuktad.

Särskild uppmärksamhet bör ägnas blommor som växer från den soliga och södra sidan av lägenheten - de behöver regelbunden vattning.

Bild
Bild

Under höst- och vårsäsongen rekommenderas att vattningen av campanula reduceras till flera gånger i månaden, men det är inte heller nödvändigt att låta jorden i blomkrukan torka helt. På vintern bör vattning också utföras när marken torkar, särskilt för blommor som växer i väl uppvärmda rum.

Vattning kan utföras både under rötterna själva och med hjälp av en spruta . Den senare ska inte användas under sommarsäsongen och under blomningstiden - fukt på blommorna kan framkalla röta eller solbränna.

Bild
Bild

Fuktstagnation i grytan vid campanula får under inga omständigheter tillåtas. Allt vatten som har passerat genom hålen i grytan och dräneringsskiktet bör avlägsnas omedelbart. Vid stagnation av fukt i växtens rötter ökar chansen att ruttna i rotsystemet. Så att fukt inte dröjer sig kvar vid blommans rotkrage måste jorden lossas ordentligt innan vattning.

För vattning är det bäst att använda sedimenterat mjukt kranvatten eller regnvatten

Bild
Bild

Toppdressing

Behovet av ytterligare utfodring och gödningsmedel i campanula manifesteras under växtsäsongen och aktiv tillväxt. Under denna period måste klassiskt gödselmedel för inomhusväxter med blommor läggas till jorden till växten minst en gång varannan vecka. Dessutom, den långa och kontinuerliga blomningstiden, som kan vara upp till flera månader, försvagar växten kraftigt och tar bort alla näringsämnen från jorden.

För att befrukta campanula kan klassiska vitaminkomplex för hemväxter användas. De bästa lämpliga preparaten är "Rainbow", "Pocon", "Bona Forte", "Agricola ".

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Glöm inte att läsa instruktionerna för användning av vissa komplexa gödningsmedel för inomhusväxter.

Undvik att mata campanula under senhösten eller vintern - vid denna tid börjar en vilande period, då växten kommer att ackumulera styrka för blomning nästa år.

Bushbildning

För att upprätthålla ett trevligt och hälsosamt campanula -utseende, använder blomägare ofta dekorativ beskärning. Vanligtvis innebär detta förfarande att ta bort vissna knoppar och torra löv, men kan innebära en process som klämning . Det innebär fjäderborttagning av de övre 2-3 bladen från plantens skott, efter ungefär en månad utförs samma procedur med sidbladen.

Bild
Bild

Vilande period

På senvåren och vintern, det vill säga under vilande period av campanula, bör växten placeras i ett svalt rum med gott naturligt ljus och mängden vattning ska reduceras till 3 gånger i månaden. Det bästa stället för detta skulle vara en inglasad balkong eller loggia.

När man förbereder campanula för vilande period måste alla plantens skott förkortas till en längd av 12 cm . Det kommer också att vara användbart att skära av alla torra löv från växten och ta bort de fallna bladen från krukan - det är torra löv som ofta blir källor till skadedjur eller svampinfektion.

Bild
Bild

Hur kan du multiplicera?

Vissa trädgårdsmästare föredrar att föröka Campanula på egen hand, snarare än att köpa färdiga unga växter som odlats under okända förhållanden. För förökning av campanula används vanligtvis 3 metoder: sticklingar, dela en buske eller växa från frön.

Bild
Bild

Sticklingar

Vanligtvis utförs sticklingar i oktober - november. Själva sticklingarna kan enkelt erhållas med vanlig förebyggande beskärning innan viloläge.

  • Det säkraste och snabbaste sättet är att rota nedre delen av skottet, som har sin egen fullvärdiga "häl" med unga rötter. Förutom sitt rotsystem måste en sådan skott ha minst 3 fulla blad.
  • För att stimulera tillväxten av rotsystemet och hjälpa sticklingarna snabbt att vänja sig vid en ny plats, placeras hälen i en behållare med en lösning av kaliumpermanganat eller "Fitosporin" i en halvtimme (5 ml per 1 liter vatten kommer att räcka).
  • Därefter placeras växten i en behållare med vatten, där du också måste lägga till en tablett vanligt aktivt kol (du kan också tillsätta lite ravsyra).
  • För plantering av campanula -sticklingar bereds breda och djupa behållare med en blandning av torv och sand i lika stora mängder. Sticklingar planteras i marken till ett djup av högst 3 cm, samtidigt som de behåller ett minimalt avstånd mellan skotten.
  • För att skapa ett behagligt mikroklimat i behållaren, täck det med genomskinlig film eller glas och ventilera det regelbundet. För tillväxt av friska och starka rötter bör temperaturen i rummet inte sjunka under 24 grader. Belysningen ska vara ljus, men inte direkt - därför behöver sticklingar inte placeras direkt under solens strålar.
  • Efter ungefär en månad, efter att sticklingarna har rotat sig, bör de planteras i separata behållare. Så snart sticklingarna accepteras och deras skott växer 7-10 cm kan nypning utföras, vilket stimulerar tillväxten av ytterligare sidoskott.
Bild
Bild
Bild
Bild

Dela busken

Erfarna odlare delar vanligtvis busken under campanulatransplantationen. För att föröka växten på detta sätt måste du dela klockans örtkula i skott med sitt eget rotsystem. Tyvärr, Campanula har extremt täta och trassliga rötter som vanligtvis är svåra att lossna.

I detta fall delas hela rotkulan på växten i flera lika delar med en skarp desinficerad kniv.

Bild
Bild

För att inte de klippta delarna av rötterna ska ruttna och kunna slå rot på en ny plats måste klipppunkterna bearbetas med krossad krita eller kanel. Efter denna behandling planteras de separerade plantorna i separata krukor, där de genomgår standardvård. För att göra det lättare för växten att vänja sig vid den nya platsen bör den vattnas omedelbart efter plantering, och en vecka efter det, befruktas.

Bild
Bild

Frön

Reproduktion av campanula med frön anses vara den mest impopulära, eftersom det tar mycket tid och kräver mycket ansträngning. Det rekommenderas att samla själva blomfröna först efter att blomlådan har torkat och sedan förvara dem tills de planteras på nästa tidiga vår.

Bild
Bild

Processen att odla klockfrön tar mycket lång tid - upp till 1 år. Dess mest grundläggande etapper bör övervägas mer detaljerat.

  • För plantering av frön väljs vanligtvis platta polymer- eller träbehållare. Det är bättre att använda lövmark eller en blandning av sand och torv som jord eller substrat.
  • Behållarna fylls med jord, varefter jorden jämnas ut och fuktas noggrant.
  • Campanula -frön fördelas jämnt över behållaren och strös lätt med sand ovanpå, varefter de återfuktas med en spruta.
  • För att upprätthålla ett gynnsamt mikroklimat i behållarna är de täckta med folie eller glas. Kondens, som ofta bildas på insidan av filmen, måste avlägsnas regelbundet. Dessutom ska behållarna ventileras.
  • För att stimulera växttillväxt kan jorden besprutas med ett rotstimulerande medel.
  • Rummet där behållarna med frön ligger bör ha en temperatur på 22-24 grader, samt bra naturligt ljus.
  • Om du gjorde allt korrekt kommer de första skotten av campanula att visas om en vecka. Så snart de har sina egna löv (minst 3) utförs en plockning. Växter planteras i separata koppar eller krukor, där de genomgår standardvård.
Bild
Bild
Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Om en analfabet eller oregelbunden vård utförs för en campanula, om det inte finns någon regelbunden vattning eller temperaturen och luftfuktigheten ständigt hoppar i ett rum med en sådan blomma, blir utseendet på skadedjur eller sjukdomar på det bara en tidsfråga.

De vanligaste sjukdomarna och skadedjur som campanula kan drabbas av och metoder för att effektivt hantera dem

Rotröta

Tecken på denna sjukdom är utseendet på karakteristiska mörka fläckar på blommans blad, svartning av plantans stjälkar, samt närvaron av mögel i en kruka med ett substrat.

För att bota växten bör den avlägsnas från krukan, all jord ska avlägsnas från rötterna, de drabbade skotten och bladen ska klippas av och alla skärpunkter ska behandlas med aktivt kol.

Därefter placeras växtens rötter i en halvtimme i en behållare med fungicider, transplanteras sedan i en ny kruka med ett lager dränering och ny jord.

Bild
Bild

Grå röta

Bland de mest kända symptomen är utseendet på karakteristiska grå svampfläckar med villi på blommans skott eller blad. Behandlingen av växten är identisk med behandlingen för rotröta, men i detta fall bör campanula vattnas med en lösning av kaliumpermanganat en gång i veckan.

Bild
Bild

Skadedjur

Om växten odlas inomhus är risken för infektion med någon form av parasit minimal, men ägg från vissa skadedjur kan komma till växten genom obehandlad jord eller trädgårdsredskap. De vanligaste "gästerna" på campanula är spindelmider, skalinsekter och vanliga bladlöss . Fästingar kan identifieras genom närvaron av karakteristiska vita spindelnät på skott och bladplattor, skalinsekter ser ut som små bruna fläckar som fäster mycket hårt på blad, bladlöss bildar vanligtvis hela kolonier, och det är omöjligt att inte märka det. I kampen mot dessa skadedjur bör behandling med insekticida preparat hjälpa.

Rekommenderad: