Avsnittstyper Och -varianter (33 Bilder): Namn Och Egenskaper För Avsnittssorter, Beskrivning Av Dess Typer. Hemsjukvårdens Regler

Innehållsförteckning:

Avsnittstyper Och -varianter (33 Bilder): Namn Och Egenskaper För Avsnittssorter, Beskrivning Av Dess Typer. Hemsjukvårdens Regler
Avsnittstyper Och -varianter (33 Bilder): Namn Och Egenskaper För Avsnittssorter, Beskrivning Av Dess Typer. Hemsjukvårdens Regler
Anonim

Episcia är en besökare från tropikerna i Sydamerika. Den växer också i Mexiko, Guinea, Brasilien och Antillerna upp till två kilometer över havet. Den tillhör familjen Gesneriaceae, och dess närmaste släktingar är gloxinia, streptocarpus och saintpaulia, känd för blomsterodlare som inomhusfioler. Episod odlas aktivt hemma och är mycket populärt bland växtförädlare. Blommans namn kommer från det grekiska ordet Episcos, vilket betyder skuggad.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Blommans fluffiga löv är täckta med ovanliga mönster. Forskare namngav växtavsnittet och ursprungsbefolkningen i hans hemland i Sydamerika gav det många andra poetiska namn: violett låga, kameleontväxt, påfågelblomma, apelsin eller violett. Av dessa namn att döma är det lätt att förstå det denna blomma kännetecknas av sin skönhet och ljusstyrka . Som ett resultat av avelsarbete uppträdde olika färger på bladen: silverfärgade, vinröda, lila, pärlemor och lime. Spridningen av blommor gör denna växt ännu mer charmig.

I sin naturliga livsmiljö har blommans krypande rötter underjordiska skott och stjälkarna täcker marken. Fiberrötter spirar med rosetter av blad. De tar på sig morrhår som fortsätter att reproducera växten.

Om du vill plantera en marktäckningsanläggning i ditt område, kommer Episation att vara ett utmärkt val.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Denna blomma har visat sig väl som en hemkultur. Episod kan planteras både som en krukväxt och som en ampelös växt .… Först rusar unga skott upp och sprider sedan lövverket åt sidorna. De kompletterar interiören särskilt framgångsrikt om de planteras i hängande krukor på hög höjd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Stammen kan vara kortare eller längre beroende på växttyp. Den är prickad med närplanterade blad med fluff. Bladen är elliptiska eller bladformade. Blommor med fyra ståndare har en mängd olika färger: röd, lila, lax, gul, blå, fläckar är tillåtna.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Huvudsakliga sorter

Koppar, kopparröd eller eldig episod (Episcia cupreata) är mest efterfrågad bland finsmakare av inomhusblommor. Dess sammetslen löv är dekorerade med ett litet nät av silverårer, och mot bakgrunden av en kopparton och vinröd kant ser de djärva ut, även om andra bladfärgalternativ också är acceptabla. Deras form liknar hjärtan eller ovalen, och deras längd varierar runt 10 cm. Från mitten av sommaren till senhösten är buskarna dekorerade med röda blommor med gula rör. Trots blommornas miniatyrstorlek ser växten väldigt ljus ut på grund av deras stora antal.

Bild
Bild

" Silverglans " uppfödare mottagna på grundval av den ovan beskrivna kopparsorten. Bladen har ett ljusgrönt mönster, vinröda fläckar och en vacker kopparkant. Och även en silverfärg märks i mitten av bladet. Blommorna är rödorange.

Bild
Bild

Lila avsnitt kännetecknas av ännu mer vinröda blad, och längst ner har de en nästan röd färg. Blommor i pastellfärger är större än koppar "släktingens".

Bild
Bild

" Blå Nilen " härstammar från den lila sorten, men dess blommor är mer intensiva blå med ett gult centrum. Denna sällsynta episka färg uppskattas av blomsterodlare. Bladen av denna sort är ganska blygsamma i färgen.

Bild
Bild

" Silverhimmel ". Sortens främsta kännetecken är charmiga små silverblad utan blandning av andra blommor.

Bild
Bild

Kryddnejlika med blommor avser ampelös. Dess skott sträcker sig antingen i längd och ger rosetter, eller är korta skott med antenner. Små gröna blad med en lila rand i mitten är strödda med stjälkar och unga skott. Från juni till september glädjer denna blomma sina ägare med vita blommor med lila prickar.

Bild
Bild

Krypande avsnitt . Ej lämplig för odling i krukor. De långa stjälkarna har 10 centimeter fläckiga blad, vars färg beror på tillväxtplatsen. I skuggan får de en grön färg med metallisk glans och bruna i solen. Från mitten av sommaren till början av hösten är den täckt med röda blommor.

Bild
Bild

" Rosa Pantern ". Bladen av denna sort är slående i sin ovanliga färg - vitkalkad grön med en bronsfärg. Deras längd är ganska stor - 15 cm, och de rosa blommorna är stora i storlek. Att odla en rosa panter är lätt eftersom det inte kräver noggrann vård.

Bild
Bild

" Rosa brokad ". Sorten utmärks också av en ovanlig färg på bladen - de har en blekrosa kant och samma fläckar, och i mitten varierar färgen från grönt till silver.

Bild
Bild

" Moon Valley " och har en röd kant på bladen, och deras kärna är ljusgrön med en nyans.

Bild
Bild

" Choklad velour " förvånar blomsterodlare med en kombination av brunt och lila i lövfärgen, och med lite belysning ger de till och med en rosa nyans. Växtens skal är känsliga blå blommor.

Bild
Bild

" Choklad soldat " det kännetecknas av bruna blad med silverblå fläckar, medan blommorna är körsbärsfärgade.

Bild
Bild

" Min älskling " blommar gult och bladen är ljusgröna.

Bild
Bild

" Den grå damen " med vanliga gröna blad sticker det ut med röda blommor i gula prickar.

Bild
Bild

Vårdregler

Den farligaste fienden till denna underbara växt är temperaturfluktuationer som uppstår under luftning, till exempel på vintern. Det är också mycket känsligt för cigarettrök.

En annan egenskap hos blomman är att du måste ta bort damm från bladen på ett torrt sätt, det vill säga med en borste och inte med en trasa fuktad med vatten.

Flera faktorer kan få blomman att vissna

När rummet är mörkt och jorden vattnas för mycket kan blomman sluta blomma, och i mer avancerade fall börjar rötterna ruttna

Om du står inför ett liknande problem, men rötterna i allmänhet är normala, försök sedan plantera om växten i en lite mindre kruka, skruva upp belysningen och justera vikten.

  • Om rummet där blomman står är kallare än +18 grader kommer växten inte att kunna blomma och kommer i allmänhet att känna sig väldigt obekväm. Kontrollera temperaturen för att få tillbaka det blommande utseendet.
  • Med brist på gödselmedel stoppar blomningen av denna krukväxt. Detsamma händer i motsatt situation, övermättnaden av blomman med kväve är särskilt farlig - på grund av detta växer stjälkarna mycket aktivt, men blomningen bleknar.
  • Ett alltför tätt, tungt underlag hindrar fukt från att nå rötterna. Den böjer sig helt enkelt runt knölen på sidorna och matar den inte. Kontrollera om det finns tillräckligt med lös jord i krukan med beskrivningen.
Bild
Bild

Belysning

Avsnittet behöver inte ordnas om beroende på solljusets position och andra faktorer. Hon älskar att stå på sin vanliga plats, det blir bra att hänga henne i en blomkruka nära fönstret så att skotten kan rinna ner. Det är bäst att fönsterbrädan där den ligger är tillräckligt upplyst, men inte utsatt för den stekande solen .- det kan torka både blommor och blad. Den lämpligaste temperaturen för denna växt är mellan +17 och +25 grader Celsius.

Jorden

Lätt och lös jord med surhet i intervallet 5, 5-6, 0 kommer att vara optimal för avsnittet. Du kan köpa färdig jord till Saintpaulias. Det kan bara kompletteras med sphagnum eller kol. Det är också enkelt att förbereda marken för ett avsnitt på egen hand. Det bör bestå från tre delar lövjord plus en del vardera av torv, sand och perlit.

Denna blandning måste också smaksättas med krossad sphagnumossa eller kol. I botten av grytan ska ligga bra dräneringsskikt av fin expanderad lera, krossat skum eller små stenar.

Bild
Bild

Befruktning och vattning

Vanligtvis är vattningshastigheten för avsnittet under sommarsäsongen var 3-4 dagar . På vintern bör detta göras 2 dagar efter att jordytan har torkat. Vart i låt inte vatten komma på avsnittets fluffiga löv - det tål inte detta . Bättre att plantera den i en kruka med ett hål och ett stativ fyllt med småsten.

Toppdressing ska appliceras två gånger i månaden, det kan vara både mineraliska och organiska föreningar. Använd i så fall 2 gånger mer vatten än vad som rekommenderas i kommentaren.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bushbildning

Denna fleråriga växt växer ganska snabbt och måste dekoreras med stjälkar. Beskär skotten efter blomningen. Nya rosetter från igenvuxna skott planteras också för att skapa en mer omfattande och vacker buske. Eftersom eposet kryper måste blomkrukan hängas upp.

Överföra

Blomman älskar breda krukor, men en stor höjd, tvärtom, behövs inte. Transplantationsproceduren måste utföras varje vår. Favoritjord för avsnittet måste ha låg surhet eller neutral miljö och inkluderar 2 delar mark, en del torv, sand och hälften av spagnum och kolpulver.

Efter att ha planterat ett bra robust utlopp i en separat kruka, sola det under de första dagarna. För att göra detta behöver du en lysrör. En ung blomma kommer att gynnas om du första gången kommer att transplantera den varje månad i en kruka med större diameter.

Det viktigaste är att inte kränka rotsystemets integritet.

Bild
Bild

Fuktighet

Som alla gäster från tropikerna, avsnittet föredrar hög luftfuktighet - mer än 50% . Det är i växthus som den snabbaste växttillväxten kan uppnås på kort tid. På värmesäsongens höjdpunkt är det mycket svårt att skapa sådana förhållanden hemma. Men till skillnad från många andra inomhusväxter från tropiska länder kan avsnittet inte sprutas, eftersom droppar samlas på villi och stör vitala processer. Det är ineffektivt att spruta vatten i den omgivande luften.

Den bästa lösningen skulle vara att ta bort anläggningen från värmeradiatorer och andra värmare, och placera potten i en kastrull med våt torv. Det är också bra att placera fuktiga handdukar ovanpå radiatorerna.

Blommepisoden kännetecknas av en mängd olika arter, och inte bara blommor, utan också växtens blad har en mängd olika färger. Det kan lägga ljusa accenter till din inredning. Avsnittet ser särskilt imponerande ut i hängande krukor - dess groddar hänger fritt som tropiska vinstockar. Välj din egen bland de olika sorterna, och se till att prova att plantera ett avsnitt i ditt växthus.

Rekommenderad: