Jord För Orkidéer (26 Bilder): Vilket Underlag Behövs För Orkidéer? Beskrivning Av Jorden "ZeoFlora" Och Andra. Jordkomposition. Hur Gör Man Det Hemma?

Innehållsförteckning:

Video: Jord För Orkidéer (26 Bilder): Vilket Underlag Behövs För Orkidéer? Beskrivning Av Jorden "ZeoFlora" Och Andra. Jordkomposition. Hur Gör Man Det Hemma?

Video: Jord För Orkidéer (26 Bilder): Vilket Underlag Behövs För Orkidéer? Beskrivning Av Jorden
Video: Potting 3 Terrestrial Orchids - Jewel Orchid, Calanthe & Spathoglottis! 2024, April
Jord För Orkidéer (26 Bilder): Vilket Underlag Behövs För Orkidéer? Beskrivning Av Jorden "ZeoFlora" Och Andra. Jordkomposition. Hur Gör Man Det Hemma?
Jord För Orkidéer (26 Bilder): Vilket Underlag Behövs För Orkidéer? Beskrivning Av Jorden "ZeoFlora" Och Andra. Jordkomposition. Hur Gör Man Det Hemma?
Anonim

Kvaliteten och sammansättningen av jordsubstratet är viktiga kriterier för fullständig utveckling, tillväxt och blomning av orkidéer. Till salu hittar du färdiga substratblandningar som rekommenderas för odling av dessa exotiska skönheter. Fundera över vilka märken som är populära bland moderna blomsterodlare, och om det är möjligt att förbereda ett bra underlag för orkidéer hemma. Vad mer behöver en odlare veta om det underlag som krävs för att odla nyckfulla orkidéer - detta kommer att diskuteras i artikeln.

Vilket underlag behövs för orkidéer?

I tropikerna, som är den naturliga livsmiljön för dessa känsliga exotiska växter, växer orkidéer inte alls från marken, som nybörjare felaktigt tror. Dessa sissies, som har luftrötter, får den nödvändiga fukten från luften, medan stenar, mossa, stubbar och träd fungerar som tillförlitligt stöd för dem. Vanlig, även mycket bra och bördig jord är inte lämplig för orkidéer. Enkel jord kan inte skapa en fullvärdig miljö för bräckliga luftrötter som säkerställer utveckling och tillväxt . Av denna anledning använder erfarna blomsterhandlare en speciell blandning som kallas ett substrat för att odla exotiska växter.

Substratets sammansättning och andelarna av dess komponenter kan bero på sorterna av odlade orkidéer, på deras krav på närvaron av vissa ingredienser. Finns i moderna trädgårdsbutiker och universella blandningar, lämpliga för odling av de flesta kända hybrider. Huvudingredienserna i sådana blandningar är vanligtvis:

  • torv;
  • vitmossa;
  • strimlad trädbark;
  • vermikulit;
  • perlit;
  • kol;
  • humus;
  • ren och grov sand.
Bild
Bild
Bild
Bild

Ibland finns ganska oväntade komponenter i sammansättningen av universella substrat. Dessa inkluderar ormbunksrötter, kokos- och korkfibrer, kottar, skum och vulkaniska klippfragment.

Beroende på proportionerna och egenskaperna hos komponenterna som ingår i kompositionen, underlaget för orkidéer är luft-, ljus- och fuktgenomsläppligt . Det gör att rötterna får den fukt de behöver, samtidigt som de ger luft och till och med ljus för dem.

Vid vattning stagnerar inte vattnet i underlaget, men dess komponenter förblir fuktiga under lång tid . Detta gör att de känsliga rötterna undviker att torka ut, vilket är skadligt för tropiska växters tillstånd.

Ljusa fragment av substratet sätter inte press på orkidéernas ömtåliga luftrötter, men ger dem samtidigt skydd mot extrema temperaturer, direkt solljus, mekanisk eller annan skada. De enskilda komponenterna i blandningen skyddar också exotsystemets rotsystem från patogena bakterier och skadedjur.

Ett antal krav för markblandningen (substratet) för orkidéer inkluderar sådana kriterier som:

  • miljövänlighet;
  • vattenpermeabilitet;
  • fraktionism;
  • andningsförmåga
  • lätthet.
Bild
Bild

Dessutom kännetecknas ett substrat lämpligt för exotiska växter av en lös struktur och en förmåga att behålla näringsämnen. Specialiserade blandningar som är utformade speciellt för odling av orkidéer innehåller inte små fragment, dammiga partiklar, vilket leder till att kakor och packning av substratet komprimeras över tid.

När man odlar orkidéer bör man komma ihåg det under blomningsperioden konsumerar de en stor mängd näringsämnen från underlaget . Av denna anledning det rekommenderas att transplantera växter till ett nytt substrat var 2-3: e år och ersätta den utarmade blandningen med den . För transplantation är det önskvärt att använda ett substrat med samma komposition som det exotiska är van vid under dess existens. Innan växten transplanteras läggs blandningen i lager. Först läggs ett dräneringsskikt på botten av krukan, sedan hälls substratet till hälften av behållaren, sedan läggs dräneringen igen och fyllningen med ett annat lager av substratet är klar.

Bild
Bild

Komponent Beskrivning

När du planerar att välja det mest lämpliga underlaget för exotiska husdjur bör du bekanta dig med varje komponents funktioner. Moderna tillverkare som producerar sådana blandningar övervakar mycket noga inte bara receptet och andelarna av ingredienser utan lägger också stor vikt vid kvaliteten och egenskaperna hos alla komponenter.

Strimlad trädbark (vanligtvis tall) är en av de grundläggande ingredienserna som finns i nästan alla typer av underlag . Mindre vanligt använder blomsterodlare ek- eller björkbark. Barkfragment ger den nödvändiga näringen för växtrötter, upprätthåller syretillgång och bibehåller en optimal fuktnivå. För självberedning av substratet måste du använda barken som tagits bort från gamla, avverkade (men inte levande och fortfarande växande) träd eller stubbar.

Innan blandningen förbereds måste barken värmebehandlas noggrant.

Sphagnummossa är en annan grundingrediens som krävs för att bibehålla optimal fukt och rotnäring. Eftersom det är hygroskopiskt absorberar mossa skadliga salter i hårt vatten. Dessutom ger denna ingrediens blandningen ljushet, luftighet och sprödhet, vilket är viktigt för det känsliga rotsystemet hos exotiska växter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Torv är en organisk ingrediens som ofta finns i blandningar för avel och rotning av exotiska växter. Det används främst för att ge underlaget löshet, samt för att ge ytterligare näring till orkidéer.

Bild
Bild

Vermikulit och perlit är ämnen som används i blandningar för att förbättra luftning. Båda komponenterna används som dränering, vilket ger luftåtkomst till växtens rotsystem. Dessutom förbättrar användningen av dessa medel substratets vattenhållande egenskaper, vilket möjliggör längre intervall mellan vattningarna.

Bild
Bild

Kol är en viktig ingrediens med bakteriedödande och sorberande egenskaper. På grund av närvaron av denna komponent i substratets sammansättning stagnerar inte överskottsfuktighet i krukan, och skadliga mikrober och svampar skadar inte växternas rötter. Förutom, Med tanke på kolets antibakteriella egenskaper rekommenderar blomodlare att använda det i form av ett fint pulver för bearbetning av skivor på orkidéer.

Humus är en traditionell komponent i många jordblandningar, som ibland kan hittas i kompositionen av substratet för orkidéer. Denna organiska ingrediens ger exotiker extra näring, särskilt viktigt under blomningen.

Det rekommenderas dock inte att missbruka mängden humus i ett hemlagat substrat, eftersom det i vått tillstånd kan minska blandningens löshet genom att göra det tätt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ren grov sand är en komponent som ofta används i jordblandningar. Tillsatsen av denna ingrediens till kompositionen gör substratet fuktgenomsläppligt och lätt. Tack vare sanden stagnerar inte vattnet i krukan, vilket minskar risken för rotröta och utvecklingen av svampinfektioner.

Kokoschips är en ganska exotisk organisk ingrediens som används i jordblandningar för exotiska växter. Med sin svampiga struktur behåller flisen fukt och lämnar blandningen andningsbar. Florister använder denna komponent för att förbättra underlagets sprödhet. Detta miljövänliga material är också känt för sin hållbarhet - det kan användas i 5-8 år.

Kokoschips förstörs inte av fukt, bibehåller markblandningens lätthet och struktur, vilket ger ytterligare motståndskraft mot växten.

Kokos- och korkfibrer är organiska komponenter som förbättrar luftblandningsegenskaperna hos jordblandningen. Tack vare dessa ingredienser tårtar inte substratet, kommer inte i klumpar och bibehåller dess luftighet och lätthet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fernrötter är en naturlig ingrediens i många jordblandningar med en fibrös struktur. Förbättrar luftgenomsläppligheten i substratet, ger nödvändigt stöd och näring för rotsystemet. Erfarna odlare använder denna komponent med försiktighet, eftersom dess ökade innehåll gör substratet onödigt fuktintensivt, vilket kan leda till vattenslogg och därmed rotröta.

Tallkottar är en annan naturlig ingrediens som finns i exotiska jordblandningar. För att förbereda ett hemlagat substrat används små fragment av kottar som tidigare har genomgått värmebehandling.

Dräneringselement är en viktig ingrediens i blandningar av orkidéjord, vilket ger luftåtkomst till rötterna och växternas motståndskraft. Som dränering använder blomsterodlare vanligtvis expanderade lerfraktioner, små skumstycken samt krossad sten och grus. Dräneringsskiktet måste placeras på krukans botten och därigenom säkerställa enkel dränering av överflödig vätska från rötterna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Populära märken

I moderna butiker kan du hitta ett brett utbud av underlag av olika märken. Individuella tillverkares produkter är välförtjänt populära och efterfrågade av blomsterodlare på grund av den optimala formuleringen av blandningar och komponenter av god kvalitet.

ZeoFlora

"ZeoFlora" är ett välkänt varumärke, under vilket olika typer av jordblandningar, substrat och jordförbättrare produceras. Som huvudkomponent i sammansättningen av jordar för orkidéer använder denna tillverkare zeolitinnehållande mineraler, som aktivt absorberar och behåller fukt och näringsämnen i sin struktur. Tack vare dessa egenskaper ökas intervallet mellan vattning och dressing. Substratet av detta märke kan användas både ensamt och i en blandning med andra komponenter.

Bild
Bild

Och det används också som ett mulchmaterial som håller den nödvändiga fuktnivån i grytan.

Orchiata

Orchiata är ett varumärke som producerar naturligt växtunderlag av hög kvalitet. Huvudkomponenten i dessa produkter är specialbearbetad Nya Zeelands tallbark. Enligt blommodlarnas vittnesmål håller stora (6-9 mm) porösa fraktioner av tallbark vatten och näringsämnen väl, och deras grova yta gör att rötterna lätt kan fästa och stanna i underlaget. Enligt blomsterodlare, substratet för detta märke passar bäst för unga orkidéer med ett dåligt utvecklat rotsystem.

Bild
Bild
Bild
Bild

Compo Sana

Compo Sana är ett tyskt märke som producerar ett närande fuktresistent underlag för orkidéer. Denna produkt har en lätt luftig struktur som ger obehindrad tillgång till syre till rötterna på exotiska växter. Substratets huvudingredienser är tallbarkfraktioner och torv.

Bild
Bild

EffectBio

EffectBio är ett varumärke som producerar ett brett utbud av underlag och jordbalsam för orkidéer. Företaget erbjuder olika typer av jordblandningar för exotiska med fraktioner av stora, medelstora och små storlekar. Sammansättningen av substrat representeras av miljövänliga och naturliga komponenter, vars huvudsakliga är barken av Angara tall.

Bild
Bild

Fasco

Fasco är ett varumärke som representerar ett brett spektrum av substrat och jordblandningar för exotiska växter. Huvudkomponenten är krossad angarabark, bearbetad på ett speciellt sätt. Som ytterligare ingredienser använder tillverkaren högkvalitativa torv, kol, expanderade lerfraktioner.

Bild
Bild
Bild
Bild

Seramis

"Seramis" är ett mycket populärt varumärke, vars produkter värderas högt av växtförädlare. Märket erbjuder orkidéunderlag tillverkade av lätta porösa granulat av olika storlekar. Bland de huvudkomponenter som används av tillverkaren för tillverkning av substrat deklareras: trädbark, märkesgranulat, komplexa organiska och mineraliska gödningsmedel.

Bild
Bild

Hur man lagar mat med egna händer?

Erfarna blomsterhandlare anser att beredningen av substratet hemma är en ganska svår uppgift. Huvudproblemet är förvärv av bas- och hjälpingredienser, som måste vara miljövänliga och av hög kvalitet. I detta fall måste vissa komponenter för hemlagad jordblandning modifieras manuellt. Detta gäller främst tallbark och kottar, som innehåller en stor mängd harts.

Både barken och kottarna bör värmebehandlas innan blandningen förbereds, för vilken komponenterna kokas i flera timmar. Efter matsmältningen torkas barken och kottarna noggrant och krossas i bitar 1-2 cm i storlek.

Sphagnum, som är basingrediensen, kan köpas i en specialaffär. Innan substratet förbereds bör det blötläggas i vatten i ett par timmar.

Bild
Bild

För att få jordblandningen för orkidéer att andas läggs sphagnum, grov sand, torra ormbunksrötter, kokosfibrer, korkmaterial till tallbarkens fraktioner. För att ge ytterligare näring för växtrötter, rekommenderas att tillsätta torv och lövhumus till blandningen.

Ren krossad sten, små bitar av expanderad lera eller polystyren används som dränering.

För att göra det enklaste underlaget måste du blanda bark, sphagnum, torv- eller ormbunksrötter och kol. Det mest populära blandningsreceptet använder ingredienser som:

  • 5 delar bark;
  • 3 delar sphagnumossa;
  • 1 del kol.

Om du har ormbunkar eller torv till hands kan den resulterande blandningen kompletteras med 1 del av någon av komponenterna eller 1 del av varje.

Du kan också använda ett så enkelt recept som gör att du kan förbereda ett bra underlag för orkidéer som odlas i växthus. Det ger beredning av en blandning av tallbark och krossat kol, tagen i proportionerna 5: 1, respektive.

Vissa odlare använder följande substratrecept när orkidén saknar näringsämnen:

  • lövmark - 3 delar;
  • krossad tallbark - 1 del;
  • hackat kol - 1 del.

Alla komponenter blandas och 1 del torv tillsätts till blandningen. Kombinationen av lövjord och torv i detta fall gör det möjligt att fylla på växtens behov av näringsämnen, och barkfraktionerna kommer att kunna ge den nödvändiga lösheten i blandningen. Kol i detta recept fungerar som en sorbent och antibakteriell komponent.

Bild
Bild

Jordbehandling

Innan du planterar en orkidé i nyberedd eller nyligen köpt substrat, bör du ägna lite uppmärksamhet och tid åt bearbetningen. Ofta blir mark för orkidéer (särskilt av tvivelaktigt ursprung) en källa till spridning av patogena bakterier och virus. Det finns fall då en blandning av dålig kvalitet var orsaken till växtinfektion med farliga skadedjur.

För bearbetning används en svag lösning av kaliumpermanganat (kaliumpermanganat). Substratet spills med denna lösning, varefter det torkas. Underlaget fuktas före plantering.

Bild
Bild

Vissa odlare använder en svag lösning av kaliumpermanganat för förebyggande markbehandling. Vattning med denna lösning görs en gång i månaden. Växtuppfödare hävdar att detta förfarande låter dig desinficera underlaget och förstöra potentiella hotkällor i det (bakterier, virus, parasitlarver). Du bör inte missbruka sådan vattning för att inte torka ut jordblandningen och inte skada växten.

Rekommenderad: