Installation Av Golvplattor: Läggningsteknik Och Korrekt Layout. Platsinstallationsplan Och Exakt Ritning

Innehållsförteckning:

Video: Installation Av Golvplattor: Läggningsteknik Och Korrekt Layout. Platsinstallationsplan Och Exakt Ritning

Video: Installation Av Golvplattor: Läggningsteknik Och Korrekt Layout. Platsinstallationsplan Och Exakt Ritning
Video: Hestraplattan Universa DarkBlue 2024, Maj
Installation Av Golvplattor: Läggningsteknik Och Korrekt Layout. Platsinstallationsplan Och Exakt Ritning
Installation Av Golvplattor: Läggningsteknik Och Korrekt Layout. Platsinstallationsplan Och Exakt Ritning
Anonim

Under konstruktionen av vilken struktur som helst används golv för att säkerställa strukturens hållfasthet, för att ge styvhet till byggnader på flera nivåer. Byggare använder vanligtvis tre huvudmetoder för att installera dem. Installationen måste utföras av erfarna yrkesverksamma med nödvändig kunskap inom byggnadsområdet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Som redan nämnts ovan är de mest tillförlitliga tre alternativ för konstruktion av golv:

  • installation av monolitiska armerade betongplattor;
  • installation av konventionella plattor;
  • lägga träbjälkar.

Det bör noteras att alla golv skiljer sig åt i form, struktur och tekniska egenskaper. Formen på betongplattor är platt eller räfflad. De förra är i sin tur indelade i monolitiska och ihåliga.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vid konstruktion av bostadshus används ihåliga betongtak oftare, eftersom de är billigare, lättare och kännetecknas av en högre ljudisolering än monolitiska. Dessutom används de inre hålen för att dirigera olika kommunikationsnätverk.

Under konstruktionen är det oerhört viktigt, redan på konstruktionsstadiet, att bestämma valet av golvtyp, med hänsyn till alla tekniska faktorer.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Varje tillverkare tillverkar plattor av en viss nomenklatur, deras mängd är begränsad. Därför är det extremt obetydligt och kostsamt att byta material under installationsprocessen.

Bild
Bild

Vid användning av plattorna måste vissa regler följas på byggarbetsplatsen

  1. Det är bättre att förvara de köpta golven på en webbplats som är särskilt avsedd för dessa ändamål. Dess yta ska vara plan. Den första plattan ska läggas på trästöd - stänger från 5 till 10 cm tjocka, så att den inte kommer i kontakt med marken. Mellan de efterföljande produkterna finns det tillräckligt med block med en höjd av 2,5 cm. De placeras bara längs kanterna, du behöver inte göra detta i mitten. Stacken bör inte överstiga 2,5 meter av säkerhetsskäl.
  2. Om det är planerat att använda långa och tunga balkar under byggnationen, bör du ta hand om hjälputrustning i förväg.
  3. Allt arbete måste utföras i enlighet med projektet, som måste upprättas med hänsyn till SNiP: s krav.
  4. Installation är endast tillåten av vuxna arbetstagare som har tillstånd och relevanta dokument som bekräftar deras kvalifikationer.
  5. Vid installation av golv i flernivåkonstruktioner bör klimatförhållanden beaktas. SNiP -normer reglerar vindhastighet och siktbegränsning.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Träning

Varje konstruktion har ett eget projekt, som bygger på flera regleringsdokument. Projektets huvuddelar.

  • Budgetplan beskriver alla kostnader och villkor.
  • Routing med en indikation på alla processer på anläggningen, en beskrivning av komplexiteten i varje steg och kraven på de resurser som används. Den bör innehålla instruktioner för utförande av specifika uppgifter, med angivande av effektiva arbetsmetoder, samt efterlevnad av säkerhetsåtgärder. Kartan är den huvudsakliga normativa handlingen för alla projekt.
  • Verkställande schema . Dess prov regleras av GOST. Den innehåller information om själva utförandet av konstruktionsarbete. Den innehåller alla ändringar som gjorts i projektet under byggnationen, samt avtal med entreprenörer för installation. Diagrammet återspeglar hur korrekt strukturen uppfördes, om den uppfyller de accepterade standarderna (GESN, GOST, SNiP), om säkerhetsåtgärder följts etc.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Innan du lägger golven bör utjämning utföras, det vill säga se till att lagrets horisontella plan är perfekt . För att göra detta, använd en nivå eller hydrolevel. Professionals använder ibland lasernivåalternativet.

Skillnaden enligt SNiP är inte mer än 5-10 mm . För att utföra nivelleringen är det tillräckligt att lägga ett långt block på de motsatta väggarna, på vilka mätanordningen är installerad. Detta anger den horisontella noggrannheten. På samma sätt bör du mäta höjden i hörnen. De erhållna värdena skrivs direkt på väggarna med krita eller markör. Efter att ha identifierat de mest extrema punkterna ovan och under utförs utjämning med cement.

Bild
Bild
Bild
Bild

Före installationen av plattorna utförs formning . Du kan göra det själv eller använda fabriksversionen. Den färdiga inköpta formen har detaljerade instruktioner som beskriver hela installationsprocessen, upp till höjdjustering.

Vid uppförande av trägolv behövs inte formning, det finns tillräckligt med tillgängliga stöd.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Om väggarna uppförs av gassilikatmaterial eller skumbetong måste de förstärkas ytterligare innan taket installeras. För detta ändamål används ett förstärkt bälte eller en formning. Om strukturen är tegel måste den sista raden före överlappningen göras med en rumpa.

Bild
Bild

Som förberedelse för bygg- och installationsarbete komponenter för murbruk bör förberedas i förväg - cement med sand och vatten . Du behöver också expanderad lera eller krossad sten, som fyller hålen innan grovbearbetning.

I ihåliga tak är det enligt SNiP absolut nödvändigt att stänga hålen från ytterväggen . Detta görs för att utesluta dess frysning. Det är också föreskrivet att stänga öppningar inifrån, från tredje våningen och under, för att därigenom säkerställa strukturens styrka. Nyligen har tillverkare tillverkat produkter med redan fyllda hålrum.

Om lyftutrustning krävs för konstruktion, är det i förberedelsestadiet nödvändigt att tillhandahålla en särskild plats för den. Marken måste komprimeras för att undvika att den faller. Ibland lägger byggare vägskivor under kranen.

Innan installationen påbörjas måste golven rengöras från smuts, särskilt om spår av gammal betong finns kvar på dem. Om detta inte görs kommer kvaliteten på installationen att försämras.

I det förberedande skedet kontrolleras tätningen av fundamentet för avbrott och defekter.

Bild
Bild

Montering

Det kommer att ta tre personer att installera plattorna: den första är engagerad i att hänga delen från kranen, de andra två installerar den på plats. Ibland, i stor konstruktion, används en fjärde person för att korrigera kranförarens arbete från sidan.

Installation av golvplattor utförs i enlighet med den teknik som regleras av SNiP -normer, samt enligt ritning och layout som överenskommits i projektet.

Bild
Bild

Partitionens tjocklek beräknas beroende på den beräknade belastningen. Om armerade betongplattor används måste de vara minst 10 centimeter breda för räfflade alternativ - från 29 cm.

Betongblandningen bereds omedelbart före installationen. Det är bättre att beställa det från specialiserade företag så att det har varumärkesstyrka . Lösningens förbrukningshastighet bestäms med 2-6 skopor för att lägga en platta.

Installationen startas från väggen, där en sand-cementblandning med en tjocklek av 2 cm läggs på ett tegel- eller blockstöd. Dess konsistens ska vara sådan att det efter att golvet installerats inte pressas ut helt.

Bild
Bild

För att plattan ska kunna placeras korrekt och exakt behöver den inte omedelbart hakas ut från kranlyftorna . Till att börja med, med spända upphängningar, utjämnas överlappningen, varefter den sänks helt. Därefter kontrollerar byggarna höjdskillnaden med en nivå. Om det inte var möjligt att uppnå en viss jämnhet måste du höja plattan igen och justera höjden på betonglösningen.

Bild
Bild

Experter varnar för det Det är bättre att installera ihåliga kärnplattor på två kortsidor . Dessutom bör du inte överlappa flera spann med en överlappning, eftersom det kan spricka på en oväntad plats. Om det ändå finns en platta för 2 spann i schemat, bör flera körningar med en kvarn göras på hopparnas platser. Det vill säga ett snitt görs på den övre ytan ovanför den centrala skiljeväggen. Detta säkerställer sprickans riktning vid en framtida splittring.

Bild
Bild

Förmonterade monolitiska eller ihåliga tak har en standardlängd. Ibland behövs andra dimensioner för konstruktion, så de delas av en såg med en diamantskiva. Det är viktigt att komma ihåg att det är omöjligt att skära ihåliga och plana plattor på längden, vilket beror på armeringens placering i stödzonerna. Men monoliter kan delas in i vilken riktning som helst. Att skära igenom ett monolitiskt betongblock kan kräva användning av metallstångsfräsar och en slägga.

Först måste du göra ett snitt på den övre ytan längs den markerade linjen. Sedan bryter släggan genom betongen i tomrummet och bryter nedre delen av plattan. Under arbetet placeras ett speciellt foder under snittlinjen, sedan på ett visst djup av det gjorda hålet uppstår ett brott under sin egen vikt. Om delen skärs på längden är det bättre att göra det längs hålet. Inre armeringsstänger skärs med ett gasverktyg eller säkerhetssvetsning.

Professionella råder att inte hugga armen med en kvarn till slutet, det är bättre att lämna några millimeter och bryta dem med ett kofot eller en slägga, eftersom skivan annars kan fastna och gå sönder.

Ingen tillverkare tar ansvar för det hackade brädet, eftersom detta förfarande kränker dess integritet och därmed också de tekniska egenskaperna. Därför är det fortfarande bättre att undvika avverkning och använda hela delar under installationen.

Bild
Bild

Om plattans bredd inte är tillräckligt, föreslås att man gör monolitiska betonggolv. Nedan, under två intilliggande plattor, installeras en plywoodform. U-formad förstärkning läggs i den, vars bas ligger i urtaget, och ändarna går in i taket. Strukturen är fylld med betong. Efter att det torkat görs en allmän avjämning ovanpå.

Bild
Bild

När installationen av golvet är klart börjar processen med att lägga armeringen. Förankring tillhandahålls för att fixera plattorna och ge hela strukturen en styvhet.

Bild
Bild

Förankring

Förankringsproceduren utförs efter att plattan har installerats. Ankare fäster plattorna på väggarna och på varandra. Denna teknik hjälper till att förbättra konstruktionens styvhet och styrka. Fästelement är tillverkade av metalllegeringar, vanligtvis galvaniserade eller rostfria stål.

Metoderna för golvanslutningar beror på närvaron av speciella gångjärn.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att slänga element med hög densitet används fästelement i form av bokstaven "G". De har en böjlängd på 30 till 40 centimeter. Sådana delar installeras med 3 meters mellanrum. Intilliggande plattor fästs på tvärs, de extrema - på ett diagonalt sätt.

Förfarandet för förankring är följande:

  • fästelementen är böjda på ena sidan under klacken i plattan;
  • intilliggande ankare dras ihop till gränsen, varefter de svetsas till monteringsöglan;
  • mellanpanelsömmar stängs med murbruk.

Med ihåliga produkter utförs slyngning på samma sätt, men dessutom läggs en armerad betongrad längs omkretsen. Det kallas ringformat. Fästelementet är en ram med armering gjuten med betong. Det säkrar dessutom taket till väggarna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Förankring kan göras av två arbetare.

Säkerhetsteknik

Vid installation och förberedande arbete måste vissa säkerhetsregler följas för att förhindra olyckor. De anges i alla byggregler.

Alla förberedande och organisatoriska åtgärder inom byggnadsområdet anges i SNiP. Bland de viktigaste är följande.

  1. Alla anställda måste ha nödvändiga tillstånd och andra dokument som gör att de kan utföra sådan verksamhet. Ingenjörs- och teknisk personal måste instruera, bekanta sig med säkerhetsåtgärder. Kranförare och svetsare är skyldiga att ha särskild utbildning, bekräftad av certifikat.
  2. Byggplatsen måste vara inhägnad för att undvika missförstånd och skador.
  3. Projektet måste erhålla alla tillstånd och godkännanden från statliga tillsynsorgan och andra revisionsorganisationer. Dessa inkluderar i synnerhet lantmätare, brandmän, teknisk övervakning, matrikkeltjänster etc.
  4. Uppförandet av de övre våningarna i en byggnad med flera våningar är endast möjlig efter fullständig installation av de nedre; konstruktionerna måste vara färdiga och fixerade.
  5. Om det inte är möjligt att ge signaler till kranföraren visuellt (till exempel vid konstruktion av stora föremål), bör du installera ett larm- och ljudlarmsystem, kommunikation via radio eller telefon.
  6. Golven rengörs innan de lyfts till platsen.
  7. Installation krävs enligt det fastställda layoutschemat.
  8. I avsaknad av monteringsöglor deltar inte delen i lyft. De avvisas antingen eller används för annat arbete som inte kräver transport.
  9. Prefabricerade delar måste förvaras separat.
  10. När man bygger byggnader i flera våningar är reglerna för arbete på höjd obligatoriska.
  11. Det är strängt förbjudet att stå på spisen vid transporten.
  12. Att ge anställda personlig skyddsutrustning är arbetsgivarens ansvar. Du kan inte vara på webbplatsen utan hjälm.
  13. Att ta bort produkter från selar är endast möjligt efter att de har fixerats ordentligt på arbetsytan.

Det här är bara grundläggande regler. SNiP ger mycket fler förutsättningar för ett säkert utförande av byggnadsarbete vid golvläggning.

Bild
Bild

Det är värt att fokusera på det faktum att konstruktion av strukturer avser en aktivitet med en hög grad av fara . Därför är bara strikt iakttagande av säkerhetsregler nyckeln till att rädda arbetarnas liv under byggandet av en byggnad och dess ägare i framtiden.

Möjliga problem

Vid montering av strukturen är oförutsedda situationer med olika komplexitetsnivåer möjliga.

Till exempel kan en av betongplattorna spricka. Det ska man komma ihåg när du bygger flerbostadshus måste du lägga en viss marginal i uppskattningen . Dessutom är det nödvändigt att följa reglerna för lagring och lossning av produkter för att undvika sådana problem.

Bild
Bild

Om överlappningen har gått sönder, erbjuder proffs utöver att ersätta den flera lösningar

  1. Den deformerade plattan måste stödjas av 3 bärande väggar. Det bör också sättas på ett av huvudstödet med minst 1 decimeter.
  2. Burstmaterialet kan användas på platser där en ytterligare tegelpartition planeras underifrån. Hon kommer att utföra funktionen som ett skyddsnät.
  3. Sådana plattor används bäst på platser med minst belastning, till exempel vindsgolv.
  4. Du kan förstärka strukturen med en armerad betongbeläggning.
  5. Sprickor i ihåliga plattor hälls med betong. Experter rekommenderar att inte använda dem på platser där en tung last planeras.

Vid allvarlig deformation är det vettigt att klippa överlappningen och använda den där korta delar behövs.

I träbjälkar är möjliga defekter olika flisor, ruttnande trä, utseende av mögel, mögel eller insekter. I varje enskilt fall bör du noggrant inspektera delen för användning som en överlappning. Under alla omständigheter kan många problem undvikas genom korrekt lagring av materialet, dess förebyggande bearbetning och noggrann inspektion vid köpet.

För metallbalkar är avböjning det mest betydande problemet. I det här fallet måste du göra ytterligare beräkningar med fokus på SNiP. Om det inte är möjligt att justera golvet till önskad nivå måste balken bytas ut.

Rekommenderad: