Asbest: Asbest Smutspackning, Garage Och Krysotil Asbestförpackning, Annan Användning, Asbestdamm. Hur Mycket Väger Ett Platt Skiffermaterial?

Innehållsförteckning:

Video: Asbest: Asbest Smutspackning, Garage Och Krysotil Asbestförpackning, Annan Användning, Asbestdamm. Hur Mycket Väger Ett Platt Skiffermaterial?

Video: Asbest: Asbest Smutspackning, Garage Och Krysotil Asbestförpackning, Annan Användning, Asbestdamm. Hur Mycket Väger Ett Platt Skiffermaterial?
Video: Мало кто знает об этой функции ДРЕЛИ !!! 2024, Maj
Asbest: Asbest Smutspackning, Garage Och Krysotil Asbestförpackning, Annan Användning, Asbestdamm. Hur Mycket Väger Ett Platt Skiffermaterial?
Asbest: Asbest Smutspackning, Garage Och Krysotil Asbestförpackning, Annan Användning, Asbestdamm. Hur Mycket Väger Ett Platt Skiffermaterial?
Anonim

En gång var asbest mycket populärt vid byggandet av bruksstrukturer, garage och bad. Men idag har det blivit känt att detta byggmaterial kan orsaka betydande hälsoskador. Du bör veta om detta är så, liksom om funktionerna i användningen av asbest.

Vad det är?

Många tror att asbest bara nyligen upptäcktes. Arkeologiska utgrävningar har dock bekräftat att detta byggmaterial var känt för människor för flera årtusenden sedan. Våra gamla förfäder märkte asbestens exceptionella motståndskraft mot brand och höga temperaturer, därför användes det aktivt i tempel . Facklor gjordes av det och utrustade med skydd för altaret, och de gamla romarna reste till och med krematorier från mineralet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Översatt från det grekiska språket betyder "asbest" "icke-brandfarligt ". Dess andra namn är "bergsnör". Denna term är ett allmänt samlingsnamn för en hel grupp mineraler från klassen silikater med en finfiberstruktur. Numera kan du i järnaffärer hitta asbest i form av enskilda plattor, såväl som i cementblandningar.

Egenskaper

Den utbredda spridningen av asbest förklaras av ett antal fysiska och operativa egenskaper

  • Materialet löser sig inte i vattenmiljön - detta minimerar förstörelse och sönderfall när det används i fuktiga förhållanden.
  • Har kemisk inertitet - visar neutralitet för alla ämnen. Den kan användas i sura, alkaliska och andra frätande miljöer.
  • Asbestprodukter behåller sina egenskaper och utseende när de utsätts för syre och ozon.
Bild
Bild
Bild
Bild

Asbestfibrer kan ha olika strukturer och längder, detta beror till stor del på platsen där silikatet bryts . Till exempel producerar Ural -fyndigheten i Ryssland asbestfibrer upp till 200 mm långa, vilket anses vara en ganska stor parameter för vårt land. Men i Amerika, vid Richmond -fältet, är denna parameter mycket högre - upp till 1000 mm.

Bild
Bild

Asbest kännetecknas av hög adsorption, det vill säga förmågan att absorbera och behålla flytande eller gasformiga medier . Ju högre ämnets specifika ytarea desto högre egenskap hos asbestfibrer. På grund av att asbestfibrernas diameter är liten i sig kan dess specifika ytarea nå 15–20 m 2 / kg. Detta bestämmer materialets exceptionella adsorptionsegenskaper, som är mycket efterfrågade vid tillverkning av asbestcementprodukter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den höga efterfrågan på asbest beror på dess värmebeständighet . Det tillhör material med ökad värmebeständighet och behåller sina fysikalisk -kemiska egenskaper när temperaturen stiger till 400 °. Förändringar i strukturen börjar när de utsätts för 600 eller fler grader, under sådana förhållanden omvandlas asbest till vattenfritt magnesiumsilikat, materialets hållfasthet minskar kraftigt och återställs inte därefter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Trots så många positiva egenskaper minskar asbestens popularitet snabbt nuförtiden. Studier har visat att materialet avger giftiga ämnen som är farliga för människor.

Långvarig kontakt med honom kan ha den mest skadliga effekten på kroppens tillstånd . Människor som tvingas av sitt yrke att arbeta med detta fibrösa material är utbredda kroniska patologier i luftvägarna, lungfibros och till och med cancer. Problem uppstår vid långvarig exponering för asbest. Väl i lungorna avlägsnas inte asbestdammpartiklar därifrån utan nöjer sig med livet. När silikater ackumuleras förstör de gradvis helt organet och orsakar oåterkallelig hälsoskada.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är viktigt att förstå att detta material inte producerar giftiga ångor. Faran är just dess damm.

Om det regelbundet kommer in i lungorna ökar risken för sjukdomar många . Detta betyder dock inte att det är nödvändigt att sluta använda det - i de flesta asbesthaltiga byggmaterialen presenteras det i minimala koncentrationer. Till exempel i platt skiffer överstiger andelen asbest inte 7%, resterande 93% är cement och vatten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vid bindning med cement är dessutom utsläpp av flygdamm helt uteslutet. Därför innebär användningen av asbestskivor som takmaterial inga risker för människor. Alla studier om asbestens effekter på kroppen baseras enbart på kontakt mellan organ och vävnader med damm, skadan från färdiga fibrösa material har ännu inte bekräftats . Det är därför det är möjligt att använda sådant material, men att iaktta försiktighetsåtgärder och, om möjligt, begränsa dess användning till utomhusbruk (till exempel på taket).

Bild
Bild

Vyer

Mineralinnehållande material skiljer sig åt i sammansättning, flexibilitetsparametrar, styrka och användningsegenskaper. Asbest innehåller silikater av kalk, magnesium och ibland järn. Hittills är 2 varianter av detta material mest utbredda: krysotil och amfibol, de skiljer sig från varandra i kristallgitterets struktur.

Bild
Bild

Krysotil

I de flesta fall är det flerlagers magnesiumhydrosilikat som presenteras i inhemska butiker. Vanligtvis har den en vit nyans, även om det i naturen finns avlagringar där den har gula, gröna och till och med svarta nyanser. Detta material uppvisar ökad resistens mot alkalier, men vid kontakt med syror förlorar det sin form och egenskaper . Under behandlingen separeras den i individuella fibrer, som kännetecknas av ökad draghållfasthet. För att bryta dem måste du använda samma kraft som för att bryta en ståltråd med motsvarande diameter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Amfibol

När det gäller dess fysiska egenskaper liknar amfibolasbest den föregående, men dess kristallgitter har en helt annan struktur. Fibrerna i sådan asbest är mindre starka, men samtidigt är de resistenta mot syror. Det är denna asbest som är ett uttalat cancerframkallande ämne, därför utgör det en fara för människor . Det används i fall där motståndskraft mot aggressiva sura miljöer är av grundläggande betydelse - främst uppstår ett sådant behov inom tung industri och metallurgi.

Bild
Bild

Extraktionsfunktioner

Asbest förekommer i lager i stenar. För att få 1 ton material bearbetas nästan 50 ton sten. I vissa fall ligger den väldigt djupt från ytan, sedan byggs gruvor för dess utvinning.

För första gången började människor bryta asbest i det gamla Egypten . Idag finns de största insättningarna i Ryssland, Sydafrika och Kanada. Den absoluta ledaren för utvinning av asbest är USA - här tar de emot hälften av allt material som bryts i världen. Och detta trots att detta land bara står för 5% av världens råvaror.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

En stor produktionsvolym faller också på Kazakstans och Kaukasus territorium . Asbestindustrin i vårt land är mer än 40 företag, bland vilka det finns flera stadsbildande företag: staden Yasny i Orenburg-regionen (15 tusen invånare) och staden Asbest nära Jekaterinburg (cirka 60 tusen). Den senare står för mer än 20% av all krysotilproduktion i världen, varav cirka 80% exporteras. Krysotilfyndigheten upptäcktes här i slutet av 1800 -talet under sökandet efter alluviala guldfyndigheter. Staden byggdes samtidigt. Idag anses detta stenbrott vara det största i världen.

Bild
Bild

Det här är framgångsrika företag, men deras stabilitet står på spel dessa dagar. I många europeiska länder är användning av asbest förbjuden på lagstiftningsnivå, om detta händer i Ryssland kommer företagen att möta allvarliga ekonomiska svårigheter. Det finns anledning att oroa sig - 2013 etablerade vårt land ett koncept med statlig politik för att eliminera patologier i samband med exponering för asbest på kroppen, det slutliga genomförandet av programmet är planerat till 2060.

Bland de uppgifter som ställs för gruvindustrin finns det en minskning av antalet medborgare som utsätts för asbestens negativa påverkan med 50 procent eller mer

Bild
Bild
Bild
Bild

Dessutom är det planerat att tillhandahålla professionell omskolning för medicinska arbetare som betjänar industriföretag i samband med utvinning av asbest.

Separat sker en utveckling som syftar till att minska asbestrelaterade sjukdomar i Sverdlovsk- och Orenburgregionerna . Det är där de största företagen verkar. Varje år fördelar de cirka 200 miljoner rubel till budgeten, antalet anställda på varje överstiger 5000 personer. Lokala invånare går regelbundet till sammankomster mot förbudet mot utvinning av mineralet. Deras deltagare noterar att om restriktioner införs för produktion av krysotil kommer flera tusen människor att stå utan arbete.

Bild
Bild

Ansökningar

Asbest används inom en mängd olika områden och livsområden, inklusive konstruktion och industriell produktion. Krysotilasbest är särskilt utbredd; amfibolsilikater är inte efterfrågade på grund av deras höga cancerframkallande egenskaper. Silikat används för att tillverka färger, packningar, sladdar, shuntar och till och med tyger. Samtidigt används fibrer med olika parametrar för varje material. Till exempel, förkortade fibrer 6–7 mm långa efterfrågas vid tillverkning av kartong, längre har funnit sin tillämpning vid tillverkning av trådar, rep och tyger.

Bild
Bild

Asbest används för att producera asbokarton; andelen av mineralet i det står för nästan 99% . Naturligtvis används det inte för tillverkning av förpackningar, men det är effektivt för att skapa tätningar, packningar och skärmar som skyddar pannor från överhettning. Asbestpapp tål uppvärmning upp till 450–500 °, först efter det börjar det förkolna. Kartong tillverkas i lager med en tjocklek på 2 till 5 mm; detta material behåller sina funktionella egenskaper i minst 10 år, även under de mest extrema driftförhållandena.

Bild
Bild

Asbest används ofta vid tillverkning av textilväv. Det används för att producera tyg för sömnad av skyddande arbetskläder, lock för het utrustning och brandsäkra gardiner. Dessa material, liksom asbestskiva, behåller alla sina prestandaegenskaper vid uppvärmning till + 500 °.

Silikatsnören används ofta som tätningsmaterial; de säljs i form av rep av olika längder och diametrar . En sådan sladd tål uppvärmning upp till 300–400 °, så den har funnit sin tillämpning i att täta elementen i mekanismer som fungerar i varm luft, ånga eller vätska.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vid kontakt med heta material värms sladden i praktiken inte upp, därför lindas den runt heta delar för att förhindra att de kommer i kontakt med arbetarens oskyddade hud.

Asbest används mest i bygg- och installationsarbeten, där dess värmeisoleringsegenskaper värderas högt. Asbestens värmeledningsförmåga ligger inom 0,45 W / mK - detta gör det till ett av de mest pålitliga och praktiska isoleringsmaterialen. Oftast vid konstruktion används asbestskivor samt bomullsull.

Skumasbest är mycket efterfrågat - det är en lågviktig isolering . Dess vikt överstiger inte 50 kg / m 3. Materialet används huvudsakligen i industriell konstruktion. Det kan dock hittas i ramhuskonstruktion. Det är sant att i det här fallet är det viktigt att huset uppfyller alla säkerhetskrav när det gäller att organisera ett effektivt ventilations- och luftbytessystem.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Asbest används i form av sprutning för behandling av betong- och metallkonstruktioner samt kablar . Beläggningen gör att de får exceptionella brandsäkra egenskaper. I vissa industrilokaler installeras cementrör med tillägg av denna komponent, detta tillvägagångssätt gör dem så hållbara och starka som möjligt.

Analoger

För några decennier sedan fanns det inte många byggmaterial i vårt land som kunde konkurrera med asbest. Numera har situationen förändrats - idag kan du i butiker hitta ett brett urval av produkter med samma prestandaegenskaper . De kan utgöra en lika praktisk ersättning för asbest.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den mest effektiva analogen av asbest är basalt. Värmeisolerande, förstärkande, filtrerande och strukturella element är tillverkade av dess fibrer . Sortimentlistan innehåller plattor, mattor, rullar, kraton, profil- och plåtplast, fina fibrer samt slitstarka strukturer. Basaltdamm har blivit utbredd i skapandet av högkvalitativa korrosionsskyddande beläggningar.

Dessutom efterfrågas basalt som fyllmedel för betongblandningar och är en fungerande råvara för att skapa syrafast pulver.

Bild
Bild
Bild
Bild

Basaltfibrer är mycket motståndskraftiga mot vibrationer och aggressiva medier . Dess livslängd når 100 år, materialet behåller sina egenskaper under långvarig användning under en mängd olika förhållanden. Basaltets värmeisoleringsegenskaper överstiger asbest mer än 3 gånger. Samtidigt är det miljövänligt, avger inga giftiga ämnen, är icke-brandfarligt och explosionssäkert. Sådana råvaror kan helt ersätta asbest inom alla tillämpningsområden.

Bild
Bild

Fibercementskiva kan vara ett bra alternativ till asbest . Detta är ett miljövänligt material, 90% består av sand och cement och 10% armeringsfiber. Kaminen stöder inte förbränning, därför skapar den en effektiv barriär för eldspridning. Plattor av fiber kännetecknas av sin densitet och mekaniska hållfasthet, de är inte rädda för temperaturfluktuationer, direkta UV -strålar och hög luftfuktighet. I ett antal byggarbeten används skumglas. Lätt, brandsäkert, vattentätt material ger mycket effektiv värmeisolering och fungerar som en ljuddämpare.

Bild
Bild

I vissa fall kan mineralull också komma till nytta. Men om du planerar att använda en analog av asbest i mer aggressiva förhållanden kan du notera en miljövänlig kiselbaserad värmeisolator. Kiseldioxid tål uppvärmning upp till 1000 °, det behåller sin prestanda under termisk chock upp till 1500 ° . I det mest extrema fallet kan du ersätta asbest med glasfiber. Detta material används ofta för att stänga en elektrisk spole, den resulterande improviserade spisen tål höga temperaturer och isolerar den elektriska strömmen på ett tillförlitligt sätt.

Bild
Bild

Under de senaste åren har brandbeständiga gipsskivor använts för att skapa isolering av platser nära ugnsutrymmet . Detta material tål höga temperaturer och avger inte giftiga ämnen vid uppvärmning. Speciellt för konstruktion av bad och bastur produceras minerit - det installeras mellan kaminen och träväggarna. Materialet tål uppvärmning upp till 650 °, brinner inte och ruttnar inte under påverkan av fukt.

Observera att användning av alla typer av asbest är förbjuden på 63 västeuropeiska staters territorium. Experter är dock benägna att tro att dessa begränsningar mer sannolikt är relaterade till önskan att skydda sina egna tillverkare av alternativa byggmaterial än faran med råvaror.

Bild
Bild
Bild
Bild

I dag används asbest av nästan 2/3 av världens befolkning; den har blivit utbredd i Ryssland och USA, Kina, Indien, Kazakstan, Uzbekistan, liksom i Indonesien och i ytterligare 100 länder.

Mänskligheten använder ett stort antal syntetiska och naturliga fibrer . Dessutom kan minst hälften av dem utgöra en fara för människokroppen. Men idag är deras användning civiliserad, baserat på riskförebyggande åtgärder. När det gäller asbest är detta praxis att binda det med cement och högkvalitativ luftrening från silikatpartiklar. Krav för försäljning av asbesthaltiga produkter är lagligt fastställda. Så de bör ha en vit bokstav "A" på svart bakgrund - den etablerade internationella symbolen för fara, samt en varning om att inandning av asbestdamm är hälsofarligt.

Bild
Bild

Enligt SanPin måste alla arbetare i kontakt med detta silikat bära skyddskläder och andningsskydd . Allt asbestavfall ska förvaras i speciella behållare. På platser där arbete utförs med asbestmaterial bör huvor installeras för att förhindra spridning av giftiga smulor på marken. Som praktiken visar uppfylls dessa krav endast i förhållande till stora paket. I detaljhandeln kommer material oftast omärkt ordentligt. Miljöaktivister anser att varningar bör visas på alla etiketter.

Rekommenderad: