Dresva (22 Foton): Vad är Det? Mineralsammansättning Och Användning Av Stenar I Konstruktion. Hur Ser En Kub Ut Och Hur Mycket Väger Den?

Innehållsförteckning:

Video: Dresva (22 Foton): Vad är Det? Mineralsammansättning Och Användning Av Stenar I Konstruktion. Hur Ser En Kub Ut Och Hur Mycket Väger Den?

Video: Dresva (22 Foton): Vad är Det? Mineralsammansättning Och Användning Av Stenar I Konstruktion. Hur Ser En Kub Ut Och Hur Mycket Väger Den?
Video: Sveriges geologiska historia 2024, April
Dresva (22 Foton): Vad är Det? Mineralsammansättning Och Användning Av Stenar I Konstruktion. Hur Ser En Kub Ut Och Hur Mycket Väger Den?
Dresva (22 Foton): Vad är Det? Mineralsammansättning Och Användning Av Stenar I Konstruktion. Hur Ser En Kub Ut Och Hur Mycket Väger Den?
Anonim

För närvarande används olika stenar för olika byggnadsarbeten, inklusive läggning. Många av dem har viktiga egenskaper, de tål lätt hög luftfuktighet, mekanisk belastning, extrema temperaturer. Kornrasen blir mer och mer populär. Du bör veta om huvuddragen i detta material, liksom om de områden där det oftast används.

Bild
Bild

Vad det är?

Dresva är en speciell sten som tillhör den sedimentära sorten. Det ser ut som en enkel mineralkomposition som bildas till följd av mekanisk förstörelse av stenar.

Dresva kan bildas under påverkan av temperaturförändringar, kraftig nederbörd. Materialet kan formas både under naturliga förhållanden och med speciell bearbetning av stenen. Naturliga avlagringar komprimeras som regel ytligt. På det geologiska avsnittet kommer de att lagras.

  • Det översta lagret är en grusjord med små partiklar som liknar vanlig sand.
  • Det nedre lagret innehåller större element. I själva basen finns det som regel krossad sten och stenar.
Bild
Bild
Bild
Bild

Denna sten erhålls oftast från ganska hårda komponenter, inklusive granit- och pegmatitelement. I processen med kornbildning förvärvar dess partiklar en porös struktur. Men samtidigt förblir mitten så fast som möjligt . Detta relativt billiga och prisvärda material används inom olika konstruktionsområden.

Kostnaden för sådana material kan variera avsevärt . Det kommer i stor utsträckning att bero på de specifika egenskaperna hos råvarorna och gruvmetoden. Ju svårare processen att ta bort element från stenbrottet, och ju mer hållbara de visar sig vara, desto högre blir priset för dem. Det bör noteras att kostnaden för grus kommer att vara något lägre jämfört med krossad sten.

I genomsnitt är det idag cirka 200-230 rubel per 1 m3.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Egenskaper och egenskaper

Bland de viktigaste parametrarna för rasen är följande:

  • hög styrka;
  • vattentålighet;
  • förmågan att lyfta;
  • strukturens porositet;
  • tendens till vittring;
  • heterogen komplex sammansättning;
  • gråbrun färg.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Dessutom har grus några viktiga egenskaper

  • Höga filtreringsparametrar (index för vattenmotstånd). Värdet når mer än 100 m 3 / dag.
  • Låg fukthalt. Gruss absorberar nästan inte fukt på grund av dess alltför täta inre struktur.
  • Relativt hög densitet. Detta värde beror till stor del på djupet av förekomsten. Oftast är densiteten cirka 1800 kg eller mer per m3. Komprimeringsförhållandet (visar hur tätt materialet kommer att vara efter ramning) kan variera något, men oftast är dess värde 1, 1-1, 3.
  • Relativt stor massa. Vikten av en sådan sten kommer att nå lite mer än 2 ton per kubikmeter. Detta värde kallas materialets specifika vikt.
Bild
Bild
Bild
Bild

Det bör komma ihåg att denna ras inte har bra hållbarhet. Dessutom ska den inte användas som byggmaterial utomhus på grund av dess dåliga motståndskraft mot olika väderförhållanden.

Denna bergsammansättning bildas av små partiklar, vars diameter inte kan vara mer än 3-5 mm . Samtidigt kallas icke-rullade element som är stora i storlek antingen korn eller helt enkelt kornpartiklar. För att mer exakt bestämma de huvudsakliga egenskaperna hos gruset som bryts vid en viss deposition skickas det för en speciell studie i laboratoriet.

Alla huvudparametrar och egenskaper som rör gruss kan enkelt hittas i GOST 8267-93.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ansökningar

Dresva kan användas inom en mängd olika områden

  • Ofta är det denna ras som tas för korrekt läggning av beläggningsplattor . I detta fall måste materialet blandas med grus och krossad sten. En sådan kombinerad komposition har, när den härdats, den erforderliga styrkan. Det gör att du kan göra den mest pålitliga och hållbara kakelläggningen.
  • Och även detta naturmaterial kan användas för att skapa en solid grund . I detta fall tillsätts korn till cementuppslamningen. En sådan ytterligare komponent kommer att göra strukturen mycket mer hållbar och stark.
  • Dessutom köps materialet ofta in för att fylla bihålorna i en färdig grund . Produkten kommer att vara det bästa alternativet för sådana ändamål, eftersom den har vattenbeständighet och andra viktiga egenskaper. Eftersom korn har en låg kostnad blir bearbetningen så billig som möjligt.
  • Ibland förvärvas sådana sedimentära kompositioner för att höja nivån och jämna ut områdena . Detta görs med hjälp av återfyllning, som utförs antingen före byggarbetena eller i slutet. I det första fallet är ytan planad för att underlätta åtkomst till olika objekt på platsen. Det kommer också att göra det möjligt att göra en tillfällig parkeringsplats.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

I det andra fallet används sedimentkompositionen för att återfylla skyttegravarna och groparna som bildats efter byggnadsarbeten. Grit kan utgöra en högkvalitativ grund för bildandet av en innergård, som därefter kommer att fyllas med cementbruk eller asfalt . Denna jord kan också vara lämplig för tomter som senare kommer att användas för fruktträdgårdar och grönsaksodlingar. Olika hushållsföremål kan installeras på sådana ytor.

Om du behöver höja webbplatsens nivå bör du bilda ett ganska tjockt lager av materialet och sedan göra en försiktig och så tät stampning som möjligt . Det kommer att ge en liten krympning av berget, så det kommer inte att vara nödvändigt att lägga till kompositionen över tiden.

Om du behöver höja jorden till en avsevärd höjd eller bara stärka den, kan du också använda detta bergmaterial, men fortfarande oftare använder de en speciell bergkomposition.

Bild
Bild
Bild
Bild
  • Korn kan vara lämpligt för befruktning av olika växter, eftersom det har en porös struktur och omvandlas genom bearbetning av stenar. Sådana komponenter innehåller i sin sammansättning en enorm mängd näringsrika och användbara element, mineraler, det är de som fungerar som gödningsmedel för trädgårdstomter. Ibland planteras små opretentiösa buskar och gräs på baserna som bildas av gruss. Men detta kan bara göras på kompositioner med organiska föroreningar, annars måste du lägga ett lager svart jord eller speciell växtjord ovanpå. I processen med ständig förstörelse av stenar kommer kompositionen ständigt att interagera med jorden och mätta den, det gör landet mycket mer bördigt och låter dig också avsevärt öka produktiviteten och överlevnaden av ny vegetation.
  • Dresva används aktivt i kampen mot is på vintern. För dessa ändamål bör miljövänligt naturmaterial vara så litet som möjligt. Små partiklar har utmärkta slipegenskaper.
  • Sedimentärt berg används ibland för att förbereda basen för cement. I detta fall måste kompositionen bearbetas noggrant med slipning. Vid tillsats av reagens till massan kan kalk av hög kvalitet erhållas.
  • Dresva kommer att vara det bästa alternativet för bildandet av ett dräneringsskikt. Den har trots allt en låg fuktighet, en sådan komposition kommer inte att absorbera vatten.
  • I allt större utsträckning dumpar de stigar, gropar från denna ras och vägarbeten utförs med hjälp av den. När landskapsarkitektur är små jordpartiklar ett bra alternativ, de gör det möjligt att återta marken, bilda en återfyllning för gårdar och parkvägar. Men samtidigt, när man bygger tillförlitliga strukturer, inklusive bostäder, är det omöjligt att använda sådant material, eftersom det inte har den nödvändiga styrkan och inte kan ge tillräcklig tillförlitlighet.

Rekommenderad: