Fundamentreparation: Gör-det-själv-rekonstruktion Av Den Gamla Basen I Ett Hus På Trä Med Skruvhögar, Restaurering Och Förstärkning Av Pålstrukturen

Innehållsförteckning:

Video: Fundamentreparation: Gör-det-själv-rekonstruktion Av Den Gamla Basen I Ett Hus På Trä Med Skruvhögar, Restaurering Och Förstärkning Av Pålstrukturen

Video: Fundamentreparation: Gör-det-själv-rekonstruktion Av Den Gamla Basen I Ett Hus På Trä Med Skruvhögar, Restaurering Och Förstärkning Av Pålstrukturen
Video: Bygga hus med brädor...film nr 2 2024, Maj
Fundamentreparation: Gör-det-själv-rekonstruktion Av Den Gamla Basen I Ett Hus På Trä Med Skruvhögar, Restaurering Och Förstärkning Av Pålstrukturen
Fundamentreparation: Gör-det-själv-rekonstruktion Av Den Gamla Basen I Ett Hus På Trä Med Skruvhögar, Restaurering Och Förstärkning Av Pålstrukturen
Anonim

Byggandet av en kapitalbyggnad börjar med grunden. Om det inte läggs korrekt, kommer strukturens fästning att vara i fara, och problem kommer snart att börja. Problem med grunden kan bero på en mängd olika anledningar, men det är viktigt att identifiera och lösa dem i tid, annars kan det vara livshotande för dem som kommer att vara på akutmottagningen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Orsaker till förstörelse

Varje hus byggt på en grund kan tjäna ganska länge, men i vissa fall kan ego -exploatering minskas avsevärt om sprickor hittas i basen. Början av förstörelse kan leda till sprickor på väggarna, vilket i sin tur kan orsaka fullständig kollaps av strukturen.

För att förhindra att detta händer är det viktigt att reagera i tid på eventuella förändringar i grunden, särskilt när det gäller den gamla byggnaden.

Om några sprickor identifieras är det nödvändigt att spåra dynamiken i deras ökning. Om det är det, är det nödvändigt att snarast ingripa och reparera problemområdet. Om sprickan var en gång och inte längre rör sig, är det tillräckligt för att eliminera det, och i framtiden kommer det inte att vara några problem . Det enklaste sättet att ta reda på skadans art är med hjälp av gipsfyrar: de läggs på rätt plats tvärs över sprickan, då väntas flera dagar. Efter två eller flera dagar kan du utvärdera resultatet - om fyren är intakt är allt i sin ordning, kosmetiska reparationer behövs.

Om skadan är allvarlig och det finns avbrott i fyren är det viktigt att omgående börja återställa basens normala utseende under huset.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att sådana situationer inte ska upprepas är det också nödvändigt att avgöra varför förstörelsen av grunden började, vilken anledning som påverkade den. Flera faktorer är mest troliga.

  • En ökning av byggnadens massa, som ursprungligen var mycket mindre. Alla typer av tillbyggnader, organiseringen av en andra våning eller en vind kan lägga till den tyngden som grunden inte är redo att stå emot.
  • Markrörelse på grund av naturfenomen. Sommarvärme, höst-vårregn och vinterkylning orsakar en ökning och minskning av jordens storlek, vilket från år till år påverkar grunden och förr eller senare kan deformera det allvarligt.
  • Problem i samband med kränkningen av vattentätningssystemet, som bör läggas även under bildandet av grunden.
  • Nödsituationer på grund av användning av kommunikation. Detta kan vara en bristning av en rörledning med vatten eller avlopp, vilket gör det möjligt för en stor mängd vätska att påverka husets bas och förstöra det.
  • Det kan finnas för mycket grundvatten. Utan att studera egenskaperna hos jorden och grundvattnet som ligger under den kan du bygga ett hus på ett olämpligt territorium, vilket kommer att orsaka snabb förstörelse av strukturen. För att undvika detta kan du genomföra ett dräneringssystem under fundamentet, men detta måste göras innan bygget påbörjas.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Påverkan av marken som byggnaden ligger på är av största betydelse för husets integritet, om fundamentet interagerar med den frysta marken, kommer dess dimensioner att ändras under upptiningstiden, vilket kommer att påverka grunden av fundamentet negativt byggande. frätande ämnen kastas ut, då de,påverkar marken, påverkar de också betongen som grunden är gjord negativt, försvagar den och leder till sprickbildning.

För att undvika detta är det nödvändigt att inte bara ta bort källan till jordföroreningar utan också att ändra själva marken runt huset och stärka fundamentet med tegelverk, som har ett lager av takmaterial mellan den gamla produkten och den nya delen av byggnadens bas.

Du kan också förstärka problemområdet med hjälp av en prefabricerad armerad betongbas, som blir ett skyddande lager och under en tid kommer den att klara alla attacker från yttre faktorer som var skadliga för den gamla produkten. För att inte upprepa samma problem är det lämpligt att försöka minimera de skadliga faktorer som finns nära huset.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vanliga defekter

På grund av de olika effekterna kan det uppstå defekter av mycket olika slag i fundamentet.

  • En intensiv påverkan på någon del av grunden i en byggnad kan leda till ökad exploatering av en av sektionerna, vilket kommer att leda till dess snabbare slitage. Detta kan gälla byggnader av trä, till exempel ett badhus eller bastu, som ofta används.
  • Om byggnadens grund är gjord av tegel, kan påverkan av själva jorden destabilisera dem. Det finns jord, som sväller starkt av temperaturskillnaden, vilket tvingar stöden att klara tunga belastningar, som de kanske inte kan klara sig eller skeva med. Förändringar i fördelningen av belastningen på basen kommer att orsaka ett aktivt utseende av olika typer av defekter på den.
  • Dykning av en del av grunden, som uppstår på grund av brott mot själva byggnormerna för själva stiftelsen eller konstruktion på den. Om grunden för huset inte bildas korrekt, eller om nödvändig teknik inte tillämpas, bör du inte förvänta dig en lång livslängd, och problemen kommer att börja mycket snart.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Påverkan av atmosfärisk nederbörd på grundens hållfasthet är av största vikt. Vanligtvis uppförs denna del av huset så att det är nästan helt i marken, men om en betydande del är på ytan måste det komma i kontakt med luft, sol och fukt i form av nederbörd. Naturresursernas inflytande är särskilt akut om strukturen översvämmades under vintersäsongen, i det här fallet är det viktigt att inte tillåta långvarig driftstopp för stiftelsen. Så snart det blir hållbart måste du börja bygga ett hus, eller åtminstone bygga en baldakin som inte tillåter yttre faktorer att påverka basmaterialet.
  • När man lägger en grund från FBS -block kan problemområden detekteras om processen att bygga fundamentet gjordes felaktigt. Ett av blocken kan börja smula, vilket leder till en ojämn belastning på de andra, och strukturen blir helt ömtålig.
  • Om basen för huset är gjord av tegel, kan de också spricka eller kollapsa på grund av ett antal av ovanstående skäl.

I det här fallet är det viktigt att hitta ett problemområde och stärka det, men en lika viktig åtgärd kommer att vara att söka efter orsakerna till ett sådant problem, vilket gör det möjligt att undvika en upprepning av denna situation.

Bild
Bild
Bild
Bild
  • För byggnader uppförda på högar är det möjligt att skjuta ut dessa strukturer utåt. Orsaken kan vara markens svullnad, vilket destabiliserar stöden under det första året efter byggandet av byggnaden. Det är viktigt att kontrollera denna process och hålla reda på hur många stöd som huset står på.
  • Fundamentets deformationsegenskaper kan ha ett antal anledningar, inklusive: ett litet stödområde av fundamentet; nödblötläggning av jorden runt basen; själva viktens vikt; konstruktion av ett stöd under huset på de jordar som kraftigt begränsas av olika naturfenomen.
  • Deformering av fundamentets väggar kan uppstå av skäl som låg murstyrka; trängseln på ytan, som ligger nära den framtida byggnaden; markhöjning från frost med betydande deformationer av jorden, vilket också påverkar grunden.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Stratifieringsprocessen för murverk från spillror kan uppstå av sådana skäl som att förbandet av murverket gjordes felaktigt eller inte gjordes alls; minskning av hållfasthetsindikatorer på grund av långvarig drift, frekvent exponering för fukt; andra aggressiva influenser; överbelastning av strukturen, vilket kommer att vara stödet för huset.
  • Problem med basytans sidoyta kan uppstå när negativa faktorer påverkar den yttre delen av strukturen; förekomsten av dålig vattentätning eller dess frånvaro alls.
  • Bryter i grunden i höjd, vilket kan uppstå på grund av att jorden sväller starkt från effekterna av frost. Om det finns några kränkningar av de tekniska egenskaperna vid att lägga grunden för huset, kan sådana problem inte undvikas.
  • Sprickor i remsans fundamentplatta kan uppstå om fundamentets vikt är för tung, eller förstärkning med en liten diameter lades under konstruktionen.
Bild
Bild
Bild
Bild

Om det märktes att huset har lagt sig, är det värt att leta efter orsaken i grunden, eftersom byggnadens jämnhet i förhållande till marknivån beror på dess skick . Mindre skada är när basen under byggnaden bara smuler lite, i det här fallet är det nödvändigt att förstärka dess yttre del och analysera orsakerna som ledde till de negativa resultaten. När det redan finns ett gap i strukturen måste du agera omedelbart, för ytterligare allvarligare förstörelse kommer att börja om de inte stoppas i tid.

När det gäller problem med grunden av ett trähus, där problemområden har dykt upp mellan källaren och den första kronan, är det bättre att bearbeta dem med bituminösa blandningar.

Oavsett problem som uppstår med konstruktionen och grunden som den står på, är det värt att noggrant analysera objektet för att kunna vidta lämpliga reparationsåtgärder.

Bild
Bild
Bild
Bild

Skadediagnostik

De vanligaste orsakerna till skador på byggnadsunderlag är nederbörd, grundvatten och frost. Dessutom kan ett antal mer specifika orsaker identifieras:

  • kränkning av tätskiktets integritet under deformationstransformationer i själva strukturen;
  • kränkning av egenskaperna hos vattentätning, som observeras vid för lång användning;
  • felaktig installation eller införande av olämpliga funktioner på vattentätning;
  • sprickor i sockelfodret på grund av användning av icke-frostbeständiga material för denna produkt;
  • en hög nivå av grundvatten, som ligger på en oacceptabel nivå, inte fastställd som tillåten under byggtiden;
  • förstörelse av återfyllning nära byggnaden eller användning av vattentätning för djupt, särskilt om det inte finns något andra lager nära källaren.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För att hantera sådana skador är det nödvändigt att införa ny vattentätning under byggnaden för att ersätta den som inte längre kan utföra sina funktioner normalt.

För att göra detta organiseras ett hål som är flera tegel högt i källaren, där två lager av vattentätning läggs, varefter tegelstenarna återförs till sin plats.

Bild
Bild

Om förstörelsen av betongfundamentet inträffar, är huvudorsaken läckage av alkalier eller direkt förstörelse av själva materialet. Dessutom kan orsakerna vara:

  • påverkan av för mjukt vatten med alkali;
  • närvaro av vatten och salt nära betong.

För att eliminera sådana problem är det nödvändigt att minimera mängden vatten som påverkar konstruktionen negativt genom att lägga ett dräneringssystem. Därefter måste du återställa det som skadades och skydda strukturen från att upprepa samma negativa påverkan. För detta grävs jorden till grunden av grunden, de drabbade områdena rengörs och cement-sandmurbruk används som ett skyddande lager. Dessutom kommer det inte att skada att bygga en skjorta med tegel som har impregnerats med bitumen och takmaterial med asfaltmastik. När arbetet är klart fylls hålrummet med fet lera.

Bild
Bild
Bild
Bild

När det gäller tegelstenen kan orsakerna till stratifieringen av en sådan struktur vara:

  • murverk utan förband;
  • svaga indikatorer på produktstyrka;
  • överbelastning av strukturen om huset färdigställdes.

För att eliminera sådana nackdelar kan du expandera fundamentet eller överföra en del av lasten med hjälp av stödben, vilket hjälper till att återställa fundamentet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det kan också förekomma strukturella höjdavbrott som uppstår på grund av frosthöjning av jorden.

För att åtgärda detta och undvika upprepning i framtiden måste du ersätta den olämpliga jorden med den rätta, som inte kommer att uppträda aggressivt vid väderförändringar. Ett viktigt steg blir processen med att återställa det blinda området, som kan isoleras. Vid behov kan du utrusta dräneringskanaler för att tömma överflödig fukt. Bihålorna ska täckas med dräneringsmaterial.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om det finns sprickor i remsans fundamentplatta eller om krympningen är ojämn kan orsakerna till detta vara:

  • förhållandet mellan storleken på steget i grundsulan valdes felaktigt;
  • grund smal i bredd;
  • basens stora vikt, för vilken den inte var konstruerad, på grund av förlängningar;
  • låg bärighet hos grunden på grund av konstant kontakt med fukt.
Bild
Bild
Bild
Bild

För att eliminera sådana skador måste du förstärka basen under huset genom att öka den. Det är viktigt att ta bort alla skador för att utföra arbete med rekonstruktionen av själva byggnadens väggar, där små eller stora sprickor ofta uppstår. Det är ingen idé att göra detta arbete innan vi stärker grunden.

När det gäller stenfundamentet, då kan det observeras skiktning av murverk och förlust av hela stenar, vilket är typiskt för spillror . Själva stenarna kan kollapsa, vilket medför deformation av lösningen som innehöll dem. För att lösa detta problem är det nödvändigt att hitta platsen för förstörelse och genomföra en rad restaureringsåtgärder som kommer att återföra murverket till sin plats, och skyddsåtgärder hindrar det från upprepad förstörelse.

Bild
Bild

Återställningsmetoder

Återställandet av grunden kan göras för hand, även om essensen av arbetet är ganska komplicerad och kräver kunskap om vissa regler. Först och främst måste du förstå hur aktiv förstörelsen är, och beroende på detta, välj alternativet för att återställa strukturen. För att göra detta måste du applicera gipsremsor, som efter härdning kommer att kunna klargöra alla nyanser. Vid en spricka i ett sådant foder är det nödvändigt att omedelbart reparera fundamentet så att förstörelse inte går till byggnadens väggar. Om gipset förblir på plats och inte har fått några skador, behöver du bara ta bort sprickorna genom att utföra kosmetiska åtgärder.

Det är möjligt att fylla luckorna med cementmurbruk, som kommer att hålla hela strukturen under en tid, men förr eller senare måste du fortfarande byta stödet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om du kan klara dig utan detta är hällning det bästa alternativet, eftersom det kan utföras utan att byggnaden lyfts eller andra allvarligare åtgärder med stödet. För de situationer där förstörelse började överallt är det nödvändigt att rekonstruera hela grunden. För att göra allt rätt behöver du steg-för-steg-instruktioner som anger rätt sekvens av åtgärder.

  • Utgrävningen av byggnadens bas utförs med hjälp av spadar, med vilka delar av marken frigörs från marken intill fundamentet. Det är viktigt att gräva i 35 graders vinkel.
  • Ytan på vilken restaureringen kommer att utföras måste vara helt fri från föroreningar. Det är nödvändigt att ta bort det gamla materialet och rengöra alla sprickor väl.
  • Behandla problemområden med en djupgående primer som senare hjälper till att bättre komma i kontakt med cementen.
  • Efter alla åtgärder måste hål borras i fundamentet, som måste gå genom basen och vara 60 cm från varandra. För optimal effekt måste du göra flera rader med sådana hål, från två till fyra.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Nästa steg är att använda ankare som armeringen är svetsad till. Således kan du få högkvalitativ formning, på vilken ytterligare åtgärder kommer att utföras. Det är viktigt att applicera en korrosionsskyddande blandning på armeringens leder så att produkten håller längre.
  • Du måste installera ett nät på förstärkningen, som kan göras själv, eller så väljs en enklare version av kedjelänken. Det är på ytan som isolerings- och vattentätningsskikten är organiserade. Sådana åtgärder minskar effekterna av negativa faktorer, och den förstärkta basen under huset kommer att pågå mycket längre.
  • Vid organisering av vattentätning kan du använda en enkel film, som används både i arrangemanget av dränering och i avloppssystemet, och mastiken hjälper till att säkra den säkert.
  • Nästa steg handlar om att hälla formen med betongbruk. För att rädda en del av murbruk kan du lägga till stenar eller skräp i den.
  • Väntar för stunden tills området som ska återställas är helt torrt, varefter allt kan begravas.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Om du behöver reparera grunden till ett gammalt hus av trä eller en panelstruktur, måste du använda en annan teknik.

För vilka endast två alternativ är lämpliga:

  • lyfta basen och installera den på en ny struktur;
  • fullständig förändring av grunden.
Bild
Bild
Bild
Bild

Om byggnadens grund är utrustad med skruvhögar kommer reparationen att ske på ett speciellt sätt

  1. Ett trähus installerat på en sådan grund kan helt enkelt lyftas och renoveras, men det är viktigt att göra det rätt. Du ska inte hyra hela huset på en gång, du måste utföra denna process i delar.
  2. Det första steget är att öppna marken nära ett stöd, samtidigt som det har rör för stöd eller en domkraft på plats.
  3. När det gäller en stapelfundament är den bästa lösningen för arbete en cementkalkmurbruk som måste hällas under det blinda området.
  4. När en hög har stelnat kan du fortsätta arbeta med den andra. Det är viktigt att endast utföra rekonstruktionsarbete på en hög och inte mer.
  5. Efter det kan du fylla i den extra formen eller sätta kedjelänken längst ner på stolparna.
Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns ett annat alternativ för rekonstruktion av sådana fundament, vilket innebär användning av ett armeringsnät, det vill säga kronor som placeras över hela fundamentet och svetsas. Eventuella problemområden kan göras om, det viktigaste är att lära sig att utföra själva processen korrekt, utan att bryta mot dess grundläggande lagar.

Stärker grunden

Eftersom fundamentet är huvudstrukturen som håller hela strukturen på sig själv, måste dess tillstånd alltid vara fullständigt, utan betydande skador och kränkningar av integriteten, annars kommer detta att medföra problem av mycket allvarligare art. Det är sediment eller allvarliga sprickor som kan orsaka partiell eller fullständig förstörelse av en byggnad, och om det är bostäder är detta en enorm fara för människorna som bor i den.

Bild
Bild
Bild
Bild

Eftersom installationen av fundament under byggnader har använts under mycket lång tid har de också lärt sig att hantera de problem som kan uppstå. Principen är att en ny läggs runt den gamla grunden, vilket stärker den och inte låter den kollapsa i framtiden. Huvudstadierna i sådant arbete reduceras till flera åtgärder.

  • Gräver jord i hörnen av huset där grunden är. Det är viktigt att dessa gropar är fyrkantiga. Hålets djup och bredd bör vara en meter med en meter. Det är viktigt att gå djupt minst en halv meter lägre än den befintliga strukturen som behöver restaureras.
  • Tillverkning av armeringsburar, som ska vara lika många som det finns hörn i huset. Om problemen är allvarliga är det bättre att använda armering längs hela byggnadens vägg.
  • Nästa steg är installationen av metallkonstruktioner i de grävda hålen och gjutning med betong.

Det är viktigt att välja ett betyg för murbruk som garanterar den färdiga strukturens största styrka.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är lämpligt att göra grävningsprocessen sekventiell och utföra arbetet i etapper så att öppna områden inte kommer i kontakt med miljön för länge, vilket kommer att ha en skadlig effekt på dem. Så snart gropen fylld med betong har torkat kan du börja arbeta med det andra hörnet, det är viktigt att kontrollera basens skick, som grundens integritet beror på.

När det gäller ett trähus är det mycket svårare att arbeta med det. Problemet är att kronan på en sådan byggnad mycket ofta ruttnar och kollapsar, vilket i hög grad stör processen att återställa grunden. Innan du börjar arbeta med fundamentet är det nödvändigt att byta ut timmerhuset längst ner i ett privat hus, så att den färdiga byggnaden tål ytterligare reparationsarbete och efter dem kommer att tjäna i många fler år.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om det ska göras arbete med att stärka basen i ett lantligt trähus är det viktigt att ha en tydlig sekvens av åtgärder

  • I början måste demontera husets bas , som blir början på ett arbete som syftar till att stärka hela byggnaden. Det är nödvändigt att delvis demontera fundamentet i området för den nedre stocken för att få tillgång till de brädor som kommer att bytas ut. I den del där det ruttna trädet kommer i kontakt med det normala, måste du göra ett sågsnitt.
  • Den andra etappen innebär genomföra rekonstruktiva åtgärder runt hela husets omkrets … Efter att trädelen av byggnaden har bytts ut måste det demonterade fundamentelementet också förnyas. Först efter att ena sidan är helt klar kan du gå vidare till nästa vägg. Det är i denna sekvens som arbetet pågår. Att byta ut kronan på ett trähus är inte en lätt uppgift, eftersom du måste ta bort så många som två rader, installera ett nytt träd på deras plats, medan du impregnerar det med en komposition som kommer att fungera som skydd mot alla slags negativa påverkan och ett lager vattentätning för extra skydd.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Nästa steg innebär aktiviteter för lossning av stugan , för vilket det är nödvändigt att ta bort allt tungt som finns i det från huset. Detta görs för att kunna förstärka grunden under relativt bekväma förhållanden. Om möjligt är det bättre att ta bort från byggnaden även dörrar med golv, som har en avsevärd totalvikt.
  • Stiftelsens öppningsverksamhet , som involverar grävning av hål som kommer att placeras på ett avstånd av två meter från varandra, och placera kanaler i dem, men du kan använda I-balkar. Med hjälp av dessa strukturer kan du höja huset till den höjd där du kvalitativt kan stärka grunden.

Stöd byggs tillfälligt på vilket huset står, och vid denna tidpunkt utförs allt huvudarbete, varefter huset sänks och allt återgår till sin plats.

Bild
Bild
Bild
Bild

Oavsett problemen i samband med stiftelsens integritet måste de åtgärdas och göras i tid och korrekt.

Rekommenderad: