Pile-strip Foundation (38 Bilder): Fördelar Och Nackdelar, Gör-det-själv Stapelkonstruktion-steg För Steg Instruktioner

Innehållsförteckning:

Video: Pile-strip Foundation (38 Bilder): Fördelar Och Nackdelar, Gör-det-själv Stapelkonstruktion-steg För Steg Instruktioner

Video: Pile-strip Foundation (38 Bilder): Fördelar Och Nackdelar, Gör-det-själv Stapelkonstruktion-steg För Steg Instruktioner
Video: RCC Pile Cap & Plinth Beam || Step by Step Construction process on Site Video || INFO CIVIL 2024, Maj
Pile-strip Foundation (38 Bilder): Fördelar Och Nackdelar, Gör-det-själv Stapelkonstruktion-steg För Steg Instruktioner
Pile-strip Foundation (38 Bilder): Fördelar Och Nackdelar, Gör-det-själv Stapelkonstruktion-steg För Steg Instruktioner
Anonim

Behovet av att säkerställa stabiliteten i kapitalstrukturer på rörliga eller träskiga jordar är orsaken till sökandet efter nya grundsystem. Sådan är stapelremsfundamentet, som kombinerar fördelarna med två typer av fundament.

Särdrag

Stapelbandfundamentet är en bandbas på stöd (pålar), på grund av vilka en stabil struktur med hög säkerhetsmarginal uppnås. I de flesta fall skapas en sådan grund för stora låga byggnader på "problem" jordar (lera, organisk, ojämn lättnad, vattenmättad).

Med andra ord tillhandahålls strukturens styrka av en remsa (vanligtvis grund) på vilken väggarna vilar, och stark vidhäftning till jorden tillhandahålls av högar som drivs under jordens frysnivå.

Bild
Bild
Bild
Bild

Denna typ av fundament är inte konstruerad för byggnad i flera våningar . Vanligtvis uppförs privata hus på högst 2 våningar på en sådan grund med hjälp av lätta material - trä, cellbetongblock (luftbetong och skumblock), ihålig sten samt sandwichpaneler.

För första gången tillämpades tekniken i Finland, där främst trähus byggs. Det är därför en kombinerad grund är optimal för trähus eller ramkonstruktioner. Tyngre material kommer att kräva en ökning av antalet baser och ibland söka efter andra lösningar.

Oftast uppförs en sådan grund på flytande lera, fina sandiga jordar, i träskiga områden, dåligt fuktavlägsnande jordar, liksom i områden med en höjdskillnad (högst 2 m i nivå).

Bild
Bild
Bild
Bild

Högdjupet bestäms vanligtvis av djupet av de fasta jordlagren. En monolitisk betongfundament hälls i en form som ligger i en gräv 50-70 cm djup. Innan arbetet påbörjas genomför de en undersökning av jorden och stansar en testbrunn. Baserat på de erhållna uppgifterna upprättas ett diagram över förekomsten av jordlager.

Användningen av ett bandfundament på pålar kan avsevärt öka de operativa egenskaperna hos den anläggning som byggs

Bild
Bild
Bild
Bild

Flera positioner kan särskiljas bland systemets fördelar

  • Möjligheten till kapitalkonstruktion på "nyckfulla" jordar - där det är omöjligt att använda en bandbas. På grund av anläggningens tunga belastning kommer det dock inte att vara möjligt att bara använda högar.
  • I den övervägda grundtypen är det möjligt att minska bandbasens känslighet för upphöjande jordar och grundvatten.
  • Möjligheten att skydda bandgrunden från översvämningar, samt att överföra det mesta av fundamentets vikt till hårdare jordlager på 1,5-2 m djup.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • En sådan grund är också lämplig för starka jordar som utsätts för säsongsdeformationer.
  • Snabbare konstruktionshastighet än djup grundkonstruktion.
  • Möjlighet att få ett föremål med en källare, som kan fungera som ett användbart eller tekniskt rum.
  • Tillgängligheten för användning av material som används både för att organisera grunden och för konstruktion av väggkonstruktioner.
  • Minska processens kostnad och arbetskraftsintensitet i jämförelse med organisationen av remsestiftelsen.
Bild
Bild

Det finns också nackdelar med en sådan grund

  • Ökningen av antalet manuella operationer när man häller grunden. Detta beror på oförmågan att använda grävmaskiner och annan utrustning för grävning av skyttegravar på grund av de drivna pålarna.
  • Oförmågan att använda det resulterande halvkällarrummet som ett fullvärdigt rum (pool, vilorum), vilket är möjligt när du installerar en remsfundament. Denna nackdel kan utjämnas genom att gräva en grundgrop, men kostnadens och arbetsintensiteten för processen ökar. Dessutom är detta tillvägagångssätt inte möjligt på alla typer av jord, inte ens i närvaro av högar.
  • Behovet av en grundlig analys av jorden, utarbetandet av omfattande designdokumentation. Som regel anförtros detta arbete specialister för att undvika felaktigheter och fel i beräkningar.
  • Ett ganska begränsat val av byggmaterial för väggar - detta måste nödvändigtvis vara en lätt struktur (till exempel gjord av trä, betong, ihålig sten, ramhus).
Bild
Bild
Bild
Bild

Enhet

Byggnadens belastning på marken överförs genom ett bandfundament installerat runt objektets omkrets och under dess bärande element och högar. Både stöden och tejpen är förstärkta med förstärkning. Installationen av den första utförs med den uttråkade metoden eller med tekniken för att hälla betong med asbeströr installerade i brunnarna. Den uttråkade metoden innefattar också preliminär borrning av brunnar i vilka stöden är nedsänkta.

Skruvhögar med blad i den nedre delen av stödet för skruvning i marken blir också utbredda idag. Populariteten för den senare beror på bristen på behovet av komplex markberedning.

Om vi pratar om skruvhögar upp till 1,5 m, kan de skruvas oberoende, utan inblandning av specialutrustning.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Drivna högar används sällan, eftersom denna metod orsakar markvibrationer, vilket negativt påverkar styrkan hos grunderna för närliggande föremål. Dessutom innebär denna teknik en hög ljudnivå under drift.

Beroende på jordens egenskaper skiljer sig högar och hängande motsvarigheter åt. Det första alternativet kännetecknas av det faktum att stöttarnas struktur vilar på fasta jordlager, och det andra - strukturelementen befinner sig i ett suspenderat tillstånd på grund av friktionskraften mellan marken och sidoväggarna på stöden.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Beräkning

I beräkningsstadiet bör du bestämma vilken typ och antal pålar, deras lämpliga längd och diameter. Detta arbetsskede måste närma sig så ansvarsfullt som möjligt, eftersom objektets styrka och hållbarhet beror på beräkningens noggrannhet.

De avgörande faktorerna för att beräkna den erforderliga mängden material är följande poster:

  • grundlast, inklusive vindlast;
  • objektets storlek, antalet våningar i det;
  • egenskaper och tekniska egenskaper hos material som används för konstruktion;
  • jorddrag.
Bild
Bild
Bild
Bild

Vid beräkning av antalet högar beaktas det att de ska vara placerade i alla hörn av föremålet, liksom vid korsningen av de bärande väggkonstruktionerna. Stöd installeras längs byggnadens omkrets i steg om 1-2 m. Det exakta avståndet beror på det valda väggmaterialet: för ytor av cinderblock och porösa betongbaser är det 1 m, för trä- eller ramhus - 2 m.

Stödens diameter beror på byggnadens antal våningar och material som används . För ett föremål på ett golv krävs skruvstöd med en diameter på minst 108 mm; för uttråkade högar eller asbeströr är denna siffra 150 mm.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

När du använder skruvhögar bör du välja modeller med en diameter på 300-400 mm för permafrostjord, 500-800 mm-för medelstora och kraftigt vittrade, fuktmättade jordar.

Det är viktigt att de har en korrosionsskyddande beläggning.

Bild
Bild

Bilagorna - terrasser och verandor - och tunga strukturer inne i byggnaden - spisar och eldstäder - kräver en egen grund, förstärkt runt omkretsen med stöd. Det är också nödvändigt att installera minst en hög på varje sida av omkretsen av den andra (extra) grunden.

Bild
Bild

Montering

Börjar göra en bandfundament på högar, det är nödvändigt att genomföra geologiska undersökningar - observationer och analys av marken under olika årstider. Baserat på erhållna data beräknas den nödvändiga baslasten, den optimala typen av pålar, deras storlek och diameter väljs.

Bild
Bild

Om du bestämmer dig för att skapa en stapelremsbas med dina egna händer, kommer de bifogade steg-för-steg-instruktionerna att förenkla denna process

  • På det rengjorda området görs markeringar för grunden. Grävningen för tejpen kan vara ytlig - cirka 50 cm. Botten av diket är fylld med sand eller grus, vilket kommer att ge dränering av betongbasen och minska markhöjningen. Om vi pratar om en stor källare, dras en grundgrop ut.
  • I byggnadens hörn, i korsningarna av strukturen, liksom längs hela omkretsen av byggnaden, med ett steg på 2 m, utförs borrning efter pålar. Djupet av de resulterande brunnarna bör ligga 0,3-0,5 m lägre än nivån för jordfrysning.

Borrhålsdiametern bör något överstiga diametern på det stöd som används.

Bild
Bild
Bild
Bild
  • I botten av brunnarna bör en sandkudde med en höjd av 15-20 cm skapas. Den hällda sanden fuktas och komprimeras väl.
  • Asbeströr förs in i brunnarna, som först hälls med betong med 30-40 cm, och sedan höjs rören med 20 cm. Som ett resultat av dessa manipulationer rinner betong ut och bildar en sula. Dess funktion är att stärka strukturen, för att säkerställa bättre vidhäftning av stöden till marken.
  • Medan betongen härdar är rören vertikalt inriktade med en nivå.
  • Efter att rörets bas har stelnat utförs förstärkningen - ett gitter av stålstavar bundna med en metalltråd sätts in i det.

Rostens höjd måste vara större än rörets höjd så att gallret når toppen av basbandet.

Bild
Bild
  • På ytan görs en träform, förstärkt i hörnen med balkar och förstärkt från insidan med förstärkning. Den senare består av stavar som är anslutna till varandra via tråd och bildar ett galler. Det är nödvändigt att ordentligt fästa varandra vid förstärkningen av pålarna och remsorna - detta garanterar styrkan och soliditeten i hela systemet.
  • Nästa steg är gjutning av pålar och formverk med betong. I detta skede är det viktigt att hälla murbruk på ett sådant sätt att man undviker ackumulering av luftbubblor i betongen. För detta används djupa vibratorer, och i avsaknad av en enhet kan du använda en vanlig stav som genomborrar betongytan på flera ställen.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Betongytan jämnas och skyddas av ett täckande material från effekterna av nederbörd. När betongen blir starkare är det viktigt att observera temperatur- och fuktighetsförhållandena. Vid varmt väder bör ytan fuktas.
  • Efter att betongen har stelnat tas formen bort. Experter rekommenderar omedelbart vattentätning av materialet, eftersom det är hygroskopiskt. Fuktmättnad leder till frysning och sprickbildning av grunden. I det här fallet kan du använda rullmaterial (takmaterial, moderna membranfilmer) eller bitumen-polymer beläggning vattentätning. För att förbättra vidhäftningen till vattentätningsskiktet förbehandlas betongytan med primers och antiseptika.
  • Konstruktionen av fundamentet slutförs vanligtvis med dess isolering, vilket gör det möjligt att minska värmeförlust i huset, för att uppnå ett gynnsamt mikroklimat. Som värmare används vanligtvis polystyrenskumplattor, limmade på en speciell förening eller polyuretanskum, sprutade på ytan av fundamentet.
Bild
Bild
Bild
Bild

Tips

För att uppnå jämnheten hos tejpens ytterväggar tillåts användning av polyeten. De är klädda med insidan av träformen, varefter betongbruk hälls.

Återkoppling från användare och råd från proffs gör att vi kan dra slutsatsen att injekteringsmassan ska framställas av cement med en varumärkesstyrka på minst M500. Mindre hållbara märken ger inte tillräcklig tillförlitlighet och soliditet i strukturen, har otillräcklig fukt- och frostbeständighet.

En lösning av 1 del cement och 5 delar sand och mjukgörare anses vara optimal.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vid betong är det oacceptabelt att lösningen faller i formen från en höjd av mer än 0,5-1 m. Det är oacceptabelt att flytta betongen inuti formen med hjälp av spadar - det är nödvändigt att omarrangera mixern. Annars kommer betongen att förlora sina egenskaper, och det finns en risk för förskjutning av armeringsnätet.

Formen ska hällas på en gång . Den maximala arbetspausen bör inte vara mer än 2 timmar - detta är det enda sättet att garantera soliditeten och integriteten hos grunden.

På sommaren, för att skydda mot uttorkning, är grunden täckt med sågspån, säckväv, som periodiskt fuktas under den första veckan. På vintern är uppvärmning av tejpen nödvändig, för vilken en värmekabel läggs längs hela dess längd. Det är kvar tills grunden får slutlig styrka.

Jämförelse av styrkaindikatorer för förstärkningsbandet med stavar och svetsning gör att vi kan dra slutsatsen att den andra metoden är att föredra.

Bild
Bild

När du introducerar skruvhögar med egna händer är det viktigt att övervaka deras vertikala läge. Vanligtvis roterar två arbetare med kofot eller spakar, skruvar i basen, och en annan övervakar noggrannheten i elementets position.

Detta arbete kan underlättas genom preliminär borrning av en brunn, vars diameter bör vara mindre än stödet, och djupet - 0,5 m. Denna teknik kommer att säkerställa en strikt vertikal position av högen.

Slutligen har DIYare anpassat hushållsverktyg för påshög. Detta kommer att kräva en borr med en effekt på 1,5-2 kW, som fästs på högen med en speciell skiftnyckel-reducerare, kännetecknad av ett utväxlingsförhållande på 1/60. Efter start roterar borren högen och arbetaren har kvar kontrollen över vertikalen.

Bild
Bild

Innan du köper högar bör du se till att korrosionsskyddet är närvarande och pålitligt . Detta kan göras genom att undersöka dokumentationen som medföljer produkterna. Det rekommenderas också att försöka repa pålarnas yta med en myntkant eller nycklar - helst är detta inte möjligt.

Installationen av pålar kan också utföras vid minusgrader. Men detta är endast möjligt om jorden inte fryser mer än 1 m. Vid frysning till ett stort djup bör specialutrustning användas.

Det är bättre att hälla betong under den varma årstiden, eftersom det annars är nödvändigt att använda speciella tillsatser och värma betongen.

Bild
Bild

Du kan lära dig hur du bygger en bandfundament med dina egna händer från följande video.

Rekommenderad: