Wisteria (52 Bilder): Beskrivning Av Blåregnskruvar, Reproduktion Av En Flerblommig Prydnadsbuske, Rikligt Blommande Och Andra Arter

Innehållsförteckning:

Video: Wisteria (52 Bilder): Beskrivning Av Blåregnskruvar, Reproduktion Av En Flerblommig Prydnadsbuske, Rikligt Blommande Och Andra Arter

Video: Wisteria (52 Bilder): Beskrivning Av Blåregnskruvar, Reproduktion Av En Flerblommig Prydnadsbuske, Rikligt Blommande Och Andra Arter
Video: Prydnadsbuskar 2024, Maj
Wisteria (52 Bilder): Beskrivning Av Blåregnskruvar, Reproduktion Av En Flerblommig Prydnadsbuske, Rikligt Blommande Och Andra Arter
Wisteria (52 Bilder): Beskrivning Av Blåregnskruvar, Reproduktion Av En Flerblommig Prydnadsbuske, Rikligt Blommande Och Andra Arter
Anonim

Wisteria (ett annat namn är blåregn) är en utsökt och original blomma som trädgårdsmästare uppskattar mycket för sitt graciösa utseende. Det används också i stor utsträckning av landskapsdesigners. Kvistar kan dekorera vilken komposition som helst, de ser fräscha och intressanta ut. Vi kommer att prata om växtens egenskaper och nyanser av dess odling i vår artikel.

Beskrivning

Wisteria är en trädliknande vinstockar som växer främst i tropikerna. Den tillhör familjen baljväxter och finns i de varma och fuktiga regionerna i Nordamerika och Östasien.

Detta träd kan vara antingen lövfällande eller halvlövande. Över hela världen har den vunnit berömmelsen för en prydnadsbuske, men den rotar sig bara i ett subtropiskt klimat. På Rysslands territorium kan blåregn ses i naturen bara på Krim.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Denna fleråriga buske kan nå en höjd av 15-18 meter. Dess skott är antingen nakna eller pubescenta, och grenarna hänger ner som vinstockar . Vinstocken kan ha en diameter på upp till 40 centimeter, den stiger, tätt flätar stödet. Wisteria växer mycket snabbt, och dess ålder kan nå 120-150 år.

Denna vävande liana har alternativa blad upp till 30 centimeter stora. Gröna nyanser kan variera.

När det gäller blomning glädjer amerikanska sorter trädgårdsmästare från mitten till sensommaren . Asiatiska arter är mer frostbeständiga och blommar i slutet av mars, och processen varar till slutet av våren. Blommorna i kinesisk blåregn blommar 2 gånger om året: i maj med öppnandet av bladen och i september med höstens ankomst.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Klungorna där blommorna samlas liknar druvor och kan nå från 10 till 80 centimeter. Blåregn blommar antingen på hela trädet på en gång, eller börjar från de nedre grenarna och går gradvis uppåt . Blommorna är övervägande blåa, men vissa sorter är kända för sina vita och rosa knoppar. Doften från dem är helt enkelt magisk, mycket intensiv.

Efter slutet av blomningen visas frukter på trädet . De är cirka 15 cm långa baljväxter och har tät pubescens. Fröna ligger inuti. De är rundade, djupbruna i färgen.

Det bör noteras att blåregn är en giftig växt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Typer och sorter

Det finns bara 9 typer av blåregn, men de mest populära är kinesiska och rikligt blomstrande. De används oftast av landskapsdesigners för dekorativa ändamål . De kan hittas i parker och trädgårdar i olika länder, men eftersom växten är termofil kräver det ett visst klimat. Så, låt oss titta på sorterna mer i detalj.

Kinesiska

Denna art kan nå en höjd av 18-20 meter. I en ung liana är bladen pubescenta, i en äldre blir de släta och glansiga . Blommor samlas i omfattande penslar och kan ha en övervägande lila eller lila nyans. Borstarnas längd når 30 centimeter. Vissa frottéformer har mjölkiga korollor.

Blomställningarna blommar samtidigt, och växten bildar en graciös blommande kaskad . Knopparna öppnas när det första lövverket börjar dyka upp och processen fortsätter hela sommaren. Vissa sorter kan blomma två gånger per säsong: sent på våren och närmare tidig höst.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det bör noteras att fjädrande löv ligger runt blomställningarna, vilket ser väldigt vackert ut. Liana slår perfekt rot i stadens förhållanden, det gasas och närvaron av damm är inte rädd för det. Det tål också korta temperaturfall ner till -20 grader Celsius.

Finns i sorter som t.ex. Blue Sapphire, Alba och Prolific … De har blåblå, vita respektive violettblå knoppar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Riktigt blommande

Denna blåregn kallas också multiflorous. Den växer upp till 8-10 meter i höjd. Bladplattorna är ganska långa, cirka 40 centimeter . Tillsammans med blommans blomning är lianen täckt med tvåfärgade violettblå knoppar, men i jämförelse med den tidigare arten sker processen 2-3 veckor senare.

Blommor öppnas först på de nedre skotten och rör sig gradvis uppåt . Processen pågår till ungefär i mitten av den första sommarmånaden, men vissa sorter har dubbelblommande, varav den andra vågen täcker växten i juli-augusti.

Uppfödare arbetar med att föda upp trädgårdsformer av blåregn. De kan presenteras i olika färger, liksom i frottévarianter. Det finns prydnadsbuskar med brokiga bladplattor. Och även sorter presenteras som kan skryta med frostbeständighet, överleva kalla snaps ner till -23 grader Celsius.

Bild
Bild
Bild
Bild

Härlig

Wisteria är vacker, inte för hög, bara upp till 10 meter. Blomningsprocessen sker från maj till slutet av juni. Vita, lila och lila knoppar samlas i små blomställningar som täcker busken.

Bild
Bild

Buske

Denna sort är ganska vanlig på Krimkusten. Det kan växa som ett standardträd i speciella behållare. Uppnår en höjd av 12 meter och har violettblå blomställningar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Japanska

De flesta sorter av japansk blåregn har snövit knoppar, men vissa sorter, till exempel Rosea, utmärks av rosa blomställningar. Den kan växa i Kaukasus. Det används dock mindre ofta i landskapsdesign, eftersom det inte ser särskilt imponerande ut, och samtidigt kan det inte skryta med vinterhårdhet.

Bild
Bild

Stora blad

Blomningsprocessen är relativt kort, cirka två veckor. Det börjar med ankomsten av sommaren, när busken är täckt med blå blomställningar, som har en längd på 20-25 centimeter. En av de mest kända är Blue Macrostachia -sorten.

Det är omöjligt att inte notera frostbeständigheten hos denna sort. Vissa sorter tål ganska hårda vintrar med temperaturer så låga som -37 grader Celsius.

Bild
Bild

Landning finesser

Växande blåregn börjar med att välja en plats att plantera den. Proceduren bör närma sig så noggrant som möjligt, eftersom livslängden för en buske kan vara upp till 150 år . Du måste stanna i ett område där det kommer tillräckligt med ljus, eftersom växten inte tål skuggning och måste vara i solen minst 6 timmar dagligen.

Landningsplatsen ska vara ganska varm och fri från kalla vindar. Sydväst och sydost är perfekta. Det är absolut nödvändigt att ha ett stöd som måste stå mycket säkert och tål även tunga belastningar.

Marken är också värd att ta hand om. Liana behöver lätt och bördig jord . Och det borde också vara välgenomsläppligt, eftersom överskott av fukt eller stark kalkning kan leda till förekomst av olika sjukdomar, till exempel kloros, under vilket bladen kommer att ljusna mycket och se ohälsosamma ut.

Bild
Bild

Experter rekommenderar att du knyter skotten, även om de i vissa fall kan linda runt stödet på egen hand. Strumpebandet kommer att göra det lättare att förbereda växten för vintern när du behöver ta bort skotten från stödet, annars kan det uppstå problem.

Planteringen sker på våren eller hösten. Schemat är ganska enkelt. Först måste du gräva ett hål med ett djup av ungefär rotklumpen, men samtidigt överskrida det med 2-3 gånger i bredd. Jorden blandas med kompost, och kvävehaltigt mineralgödsel tillsätts.

Rotsystemet är beläget mitt i hålet . För att förhindra att plantan fördjupas bör basen ligga något över marknivån. Jorden är komprimerad och grundligt vattnad.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vårdfunktioner

Wisteria kan inte kallas en särskilt krävande växt, men att plantera den och glömma all slags vård kommer inte att fungera. Du kommer att behöva utföra vissa aktiviteter inom jordbruksteknik för att uppnå aktiv tillväxt och riklig blomning. Låt oss överväga huvudpunkterna.

Vattning

Detta ögonblick är mycket viktigt, eftersom blåregn inte kan kallas en fuktälskande växt. Om vätskan är i överskott, kommer detta att leda till borttagning av knoppar och skott . Samtidigt kommer sprutning att vara ett utmärkt alternativ i varmt väder. Det kan till och med visa sig vara ett bra alternativ till att vattna ett tag. Genom sprutning kommer det att vara möjligt att utesluta stagnation av fukt i marken.

När våren är torr bör vattningen vara ganska riklig. Under växtsäsongen måste den minskas, och mot slutet av september måste den i allmänhet stoppas för att ge liana tid att förbereda sig för vintern.

Bild
Bild

Toppdressing

För att en vinstock ska utvecklas aktivt måste du veta när och hur den ska matas. Växten behöver gödningsmedel, eftersom den kan få en höjd av upp till 5 meter under säsongen.

Toppdressing måste varvas . I början är mineralgödselmedel lämpliga. 10-20 gram av produkten räcker för 1 m2. I framtiden tillkommer också organiska komponenter. Du kan använda en vanlig mulleininfusion en gång i veckan.

Wisteria kan matas med aska, vilket också är till hjälp för att förebygga skadedjur. För att avoxidera jorden krävs vattning med vatten med tillsats av krita - cirka 100 gram per hink.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskärning

Hur mycket blåregn blommar påverkas av beskärning, vilket måste göras vid en viss tidpunkt. Proceduren utförs med början av våren, tillsammans med borttagning av skyddet och strumpebandet . Förra årets tillväxt måste tas bort med 2-3 knoppar. Det är också nödvändigt när du behöver forma kronan.

För att lägga blomknoppar måste du skära busken ordentligt . Med början av sommaren skärs fjolårets skott kraftigt av, grenar upp till 30 centimeter stora bör finnas kvar på busken. I slutet av augusti tas den nya tillväxten också bort med 4-5 knoppar.

Om du planerar att odla en klättrande liana måste du klippa av sidoskotten maximalt. Faktum är att de påverkar bildandet av grönska, och inte antalet blomställningar. För ett vanligt träd är stammen viktig, resten av skotten måste klippas av.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Förbereder sig för vintern

Vissa buskar sorter anses vara vinterhärdiga, men oftast tolererar blåregn inte kallt väder. För att skydda den mot frost är det nödvändigt att ta bort skotten från stödet och lägga dem på marken. Ett par hinkar jord hälls upp ovanifrån, sedan sträcks agrofibre och växten är täckt med grangrenar.

Ung tillväxt under vinterperioden dör oftast, men det är inte skrämmande. I framtiden är dessa skott fortfarande avskurna. Det är inte nödvändigt att ta bort vuxna och starka växter från stödet, de klarar kylan i sitt normala tillstånd.

Bild
Bild

Reproduktionsmetoder

Om vi överväger reproduktionsmetoderna bör det noteras att trädgårdsmästare väljer övervägande vegetativt. Liana kan dock också föröka sig med frön. Denna procedur är lång och resultatet är inte alltid önskvärt.

Nyskapande

Ändå sker frömetoden, och man kan inte annat än stanna kvar mer detaljerat om den. Arbetet kräver att man följer en viss sekvens.

Först och främst bör fröna planteras i växthuset. Proceduren utförs i början av vintern. På våren är det möjligt att plantera i marken.

Det är nödvändigt att förbereda jordblandningen. För att göra detta, ta en del gräs och sand, samt 4 delar lövmark. Substratet blandas och frön läggs ut på det och strös lite med sand . En film sträcks på toppen eller glas placeras - detta hjälper till att säkerställa den nödvändiga luftfuktigheten. Sedan måste platsen vara stängd från ljus så att fröna gror i mörkret.

Bild
Bild
Bild
Bild

De första skotten visas om 3-4 veckor. De öppnar sig men är fortfarande något skuggade. En plockning görs efter utseendet av två blad . Groddarna transplanteras i krukor. Varje dag, i ett par timmar, tas plantorna ut på gatan så att de kan stelna. I det här fallet är det viktigt att undvika förekomst av utkast.

Det bör noteras att fröna spirar ungefär en fjärdedel . Groddarna kan slå rot länge, och även om de lyckas är det möjligt att sorteregenskaper och rik blomning inte kommer att visas fullt ut. Blommor visas 6-10 år efter plantering.

Bild
Bild

Vegetativ

Sticklingar kan rotas både på våren och sommaren. Detta kräver ett år gamla skott upp till 25 centimeter stora. Ett snett snitt görs till mitten av stammen, detta område placeras i en jordblandning av torv, humus och sand, tas i lika delar med torvmark.

Rooting sker nästan 100 procent om du lägger till ett tillväxtmedel i förväg. Ovan på vinstocken måste knytas till stödet. Redan med höstens början kan du transplantera till en permanent plats.

Wisteria förökar sig genom rotsticklingar, men proceduren kommer att ta lite mer tid . I mars grävs växten upp, både unga och stora rötter beskärs, varefter den planteras igen. Som ett resultat kommer unga rötter att dyka upp, och från dem kommer framväxande knoppar och stjälkar. På hösten separeras unga rötter med skott med beskärningssaxar, placeras i ett fungicid för att utesluta utseendet av sjukdomar och planteras sedan i speciella behållare med jordblandning, placerad i ett varmt rum, för hela vintern.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

På våren kan busken transplanteras till en permanent plats . Denna metod kan dock skada en vuxen växt, eftersom dess rotsystem upprepade gånger skadas. Detta kan påverka tillväxten och blomningen negativt.

Ofta väljer trädgårdsmästare förökning genom skiktning . Det utförs på hösten, när lövverket faller. Stora nedre skott snittas och fästs på marken eller placeras i speciella skyttegravar. Marken hälls på toppen, och toppen med flera knoppar finns kvar på ytan.

Redan på våren, innan vinstocken går in i den aktiva tillväxtstadiet separeras stammen från busken … Under sommaren kommer han att ha tid att slå rot, och på hösten kan ung blåregn transplanteras till en permanent plats. Placering i öppen mark sker med uppkomsten av värme, när risken för frost är utesluten.

Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

När du odlar någon kultur måste du ständigt övervaka dess tillstånd. Blåregn kan inte skryta med motståndskraft mot mikroorganismer och attacker av skadedjur . Av denna anledning är förebyggande åtgärder mycket viktiga.

Klöverkvalster, lövhoppar eller gröna bladlöss är särskilt farliga . Och även många obehagliga stunder kan levereras av larver. Acaricider och insekticider hjälper till att hantera skadedjur. I vissa fall hjälper folkmedicin.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Om jorden är mycket alkalisk kan busken riskera kloros. Det manifesterar sig i att plattorna blir ljusare. Införandet av rotförband som innehåller järnsalter i kompositionen hjälper till att rädda situationen.

Om planteringen ägde rum för inte så länge sedan, och växten fortfarande är väldigt ung, är det lämpligt att transplantera den till en ny plats. I andra fall bör behandlingen utföras med hjälp av formuleringarna "Antikloros" eller "Ferovit ". Det rekommenderas att välja bladsprutning.

Såväl som växten påverkas av mjöldagg … Det framstår som en vit, spindelnätliknande beläggning som täcker bladen. Torkning hjälper inte, dessutom är det arbetskrävande om busken är ganska stor. De kommer att hjälpa till att hantera svampen av fungicider. Bäst av allt, Fundazol och Vitaros hjälper. Varje läkemedel har bruksanvisning, som måste läsas noggrant före användning.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Använd i landskapsdesign

Blåregn kan planteras nära ett hus eller staket. Hon kan skapa en spektakulär häck. Med hjälp av vissa sorter, till exempel kinesiska och flerblommiga, kan du till och med dekorera balkonger och gatuhus.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Dessa vinstockar används ofta i vertikal trädgårdsskötsel. De kräver inte mycket utrymme och de ser väldigt originella ut. De lindas mycket snabbt runt stödet och skapar en slags grön partition. Detta hjälper till att dölja webbplatsens brister från nyfikna ögon och presenterar det i ett gynnsamt ljus. Och även hörnet kommer att vara tillförlitligt dolt från den stekande solen och genomborrande vind.

Bild
Bild
Bild
Bild

Wisteria ser bra ut bredvid andra blommor. Snövit tulpaner, gula påskliljor eller ljuslila hyacinter passar bra till det. Detta kommer att vara en fantastisk pricken över i: et.

Liana kan också växa i badkar eller krukor. Det kan placeras i ett uterum eller växthus. Denna klätterväxt finns dock oftast i trädgården.

Rekommenderad: