Typer Och Sorter Av Aquilegia (48 Foton): Mörk Aquilegia, Guldblommigt Dräneringsbassäng, Alpint Och Skinner, Kanadensiskt Och Gyllene

Innehållsförteckning:

Video: Typer Och Sorter Av Aquilegia (48 Foton): Mörk Aquilegia, Guldblommigt Dräneringsbassäng, Alpint Och Skinner, Kanadensiskt Och Gyllene

Video: Typer Och Sorter Av Aquilegia (48 Foton): Mörk Aquilegia, Guldblommigt Dräneringsbassäng, Alpint Och Skinner, Kanadensiskt Och Gyllene
Video: Aquilegia ecalcarata syn. Semiaquilegia, Spurless Columbine, Scheinakelei, Ancolie, flowers, 2024, Maj
Typer Och Sorter Av Aquilegia (48 Foton): Mörk Aquilegia, Guldblommigt Dräneringsbassäng, Alpint Och Skinner, Kanadensiskt Och Gyllene
Typer Och Sorter Av Aquilegia (48 Foton): Mörk Aquilegia, Guldblommigt Dräneringsbassäng, Alpint Och Skinner, Kanadensiskt Och Gyllene
Anonim

Aquilegia, eller som denna blomma också kallas, örn, upptagningsområde, är en örtartad flerårig växt för öppen mark från familjen smörblommor. Ursprungligen från den norra delen av Amerika. Idag finns det upp till 120 arter av kultur, men endast 35 kan hittas på Rysslands territorium. Många trädgårdsmästare väljer sorter av denna växt, eftersom den utmärks av sin rikliga blomning länge. Dessutom kan du med hjälp av aquilegia göra rabatter ljusa och med olika nyanser.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om du är intresserad av att skapa ett attraktivt landskap med hjälp av en örn, måste du bekanta dig mer med de befintliga sorterna som är vanliga i Ryssland och kan klara sig bra i ett tempererat klimat. Allt detta och mycket mer kommer att diskuteras i artikeln.

Bild
Bild

De bästa europeiska vyerna

Det finns en huvudkategori enligt vilken alla typer av upptagningsområden är uppdelade - det här är ursprungsorten. Bland de mest populära europeiska arterna är det vanligt att skilja på alpina, Skinner, sibiriska och fläktformade . Du måste bekanta dig med deras fullständiga beskrivning för att förstå vad som är de viktigaste skillnaderna mellan dem och vad som är individualiteten för varje art.

Bild
Bild
Bild
Bild

Alla typer och sorter kan användas som dekoration för en alpin rutschkana i trädgården, liksom på åsar eller mixborders. Även när du skapar torra paneler kommer dessa växter att se bra ut på grund av deras egenskaper och ett brett spektrum av färger.

Bild
Bild
Bild
Bild

Alpin aquilegia

I det här fallet talar namnet för sig själv: hemorten för denna art är bergen med samma namn. I den naturliga miljön växer denna blomma huvudsakligen inom bergsängar eller skogsgläntor på 2,5 tusen meters höjd över havet. I naturen når växten 40 cm i höjd, och i trädgården, med rätt vård, kan plantans storlek vara ännu större.

Bild
Bild

Bland annat bör flera huvudegenskaper lyftas fram

  • Växtens blomningstid är sommar (juni).
  • Tillväxtstiden är 5 år.
  • Blommor - upp till 8 cm i diameter. De kan vara blå eller lila.
  • Sporrar - böjda och små (endast upp till 2 cm).
  • Bladen är dvadtrychatye och med en djup dissektion. Det basala lövverket har petioles, och stambladet är sittande.
  • Rötter är det kärnsystem där moderns rot är störst.
Bild
Bild

De vanligaste sorterna av Alpine aquilegia är: Alba, CarlZiepke, Atroviolacea, BlueSpurs, Superba, Caerulea.

Bild
Bild

Experter rekommenderar att man planterar denna typ av örn i en lätt sandig jord, vars surhet är från 5, 6 till 7, 5 pH. När det gäller reproduktionen av denna art kan alpina aquilegia odlas med frön (plantor och plantor), sticklingar eller dela busken. Växten i sig är ganska frosthärdig och tål frost ned till -28 ° C . Och även blomman är resistent mot värme och långvarig torka, men fortfarande rekommenderar proffs att inte glömma att återfukta ditt "husdjur", särskilt under sommarsäsongen. Planteras bäst i skuggade områden i trädgården.

Bild
Bild

Skinner's Aquilegia

Denna växtsort växer i naturen främst på den nordamerikanska kontinenten vid Stilla havet eller i norra Mexiko.

Bild
Bild

Det är en flerårig med en rak stam som kan bli upp till 80 cm hög

  • Den växer på ett ställe i 4-5 år.
  • Blommor - upp till 4 cm i diameter. Hängande i form och gult (kan vara med en gyllene nyans). Sepals är ljusorange i färgen.
  • Sporrar - raka och tunna, inneboende i en monokromatisk färg.
  • Bladen är dvadtrychatye, gröna med en grå nyans.
  • Rotsystemet är komprimerat längst ner (pivotalt).
Bild
Bild

Det är bäst att plantera en sådan växt i jord där sand eller lera dominerar. Och surhet i jorden bör inte överstiga 1,6 till 7,8 pH. Till skillnad från många andra arter är Skinners örn inte lika härdig. Växten kan överleva endast i temperaturer ner till -12 ° C. För att överleva den hårda vintern måste blomman vara välisolerad.

Bild
Bild
Bild
Bild

När det gäller vård av växten är den ganska opretentiös och kräver bara konstant vattning, avlägsnande av ogräs och beskärning av vissnande blomställningar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den mest populära av denna art är Tequila Sunrise . Dess främsta egenskap ligger i de stora färgerna på en ljus skarlet nyans. Dessutom är denna sort känd för sin längre blomningstid - nästan hela sommarsäsongen. Det börjar blomma samma år som det planterades. Jämfört med andra sorter från Skinner -avrinningsarten tål Tequila Sunrise också frost bättre.

Bild
Bild

Siberian aquilegia

Denna art är utbredd i de västra och östra delarna av Sibirien, liksom i de bergiga Altai- och tallskogarna nära Katunfloden. I naturen växer den på bergs- och skogsängar . I kulturen har arten funnits sedan 1806. Blomman kan växa från 30 till 60 cm, beroende på vårdkvalitet och odlingsförhållanden.

Bild
Bild
  • Livscykeln är 4-6 år.
  • Blommor - upp till 5 cm i diameter, blå med en lila nyans. Ibland är de vita eller gula runt kanterna.
  • Sporerna är tunna och korta.
  • Bladen är trifolierade, öppna, med en rödgrön nyans.
  • Rotsystem - med en stor moderrot, som plattar ut i mitten.
Bild
Bild

Blomningsperioden inträffar i slutet av maj och varar vanligtvis cirka 25 dagar . Frön börjar mogna under andra halvan av juli. Samtidigt börjar bladen gradvis bli gula och dö av. Som regel blommar inte den sibiriska örnen andra gången. Det rekommenderas att plantera den här typen av växter i områden med ljus, lös, näringsrik och måttligt fuktig jord. När det gäller frostbeständighet tål den sibiriska örnen den hårda vintern bra, men det betyder inte att växten inte behöver isolering och ordentlig vård den här säsongen.

Bild
Bild

En av de mest populära sorterna av denna typ är "Alba". Blommorna på växten är vita. Förutom god kalltolerans lider denna sort inte heller av varma sommardagar. Blomman klarar inte ens de mest gynnsamma förhållandena för många andra växter, till exempel torka eller växer i direkt solljus.

Bild
Bild

Aquilegia fläktformad

Under naturliga förhållanden "lever" denna art i bergsskogarna i Sakhalin, Kurilöarna och norra Japan. Dessa är främst stenar eller bergstoppar, och ibland även glesa gräsmattor. Om den fläktformade örnen på klipporna växer huvudsakligen enskilt eller utspridda, växer den på felsluttningarna frodigt. Själva växten kan antingen stuntas - från 15 cm och nå så mycket som 60 cm uppåt.

Bild
Bild
  • Tillväxtstiden på ett ställe är 5 år.
  • Blommor - upp till 6 cm i diameter. Mestadels lila med vit kant.
  • Bladen är trifoliate, på långa petioles. Av sig själva samlas de i ett rotuttag.
  • Sporer är långa, starkt böjda i ändarna.
  • Rotsystemet är av en stavtyp med en inneboende packning vid basen.
Bild
Bild

En idealisk plats för att plantera en fläktformad aquilegia är ett område med grus eller sandjord . Vanligtvis växer från 1 till 5 blommor på en peduncle. Om växten vårdas ordentligt kommer den att blomma längre och storleken på blommorna kommer att öka något. Den genomsnittliga varaktigheten av fläktformad aquilegia är 2-3 veckor i mitten av maj. Den kan fröa sig själv och växa frodigt och bilda små men frodiga buskar.

Arten i sig är ganska frostbeständig och kan överleva även en hård vinter utan problem.

Bild
Bild

Amerikanska sorter

Alla kulturer som anges nedan skiljer sig inte bara i nyanser, utan också i andra parametrar. Om du vill dekorera din trädgård med olika sorter måste du veta om deras naturliga tillväxtplats. Detta kommer att underlätta processen att ta hand om växterna.

Bild
Bild

Aquilegia mörk

Den naturliga livsmiljön för denna art är kalkstenstenar i Alpernas och Apenninernas subalpina och alpina bälten. Blomman kan bli upp till 80 cm.

Bild
Bild

När det gäller de andra egenskaperna finns det flera funktioner

  • Blad med en blåaktig nyans.
  • Blommorna är 4 cm i diameter och kan vara lila, lila eller mörkblå. Gräns längs kanterna på kronbladen är möjlig.
  • Hängande, långa och förkortade sporrar, vars bredd inte är mer än 3 cm.
Bild
Bild

Blomningen sker främst i slutet av maj - början av juni. Som en plats för avstigning är det bäst att stanna på sandsten eller lerjord (sandlera kan användas). Och mörk aquilegia gillar inte direkt solljus, så du måste plantera den i halvskugga.

Bild
Bild

Växten kan användas i klippträdgårdar eller mixborders, och går också bra i buketter.

Bild
Bild

Orlik kanadensare

Denna sort är vanlig i bergen i östra Nordamerika. Växten, liksom alla dess släktingar, är flerårig. Den kan växa från 20 till 90 cm hög. Blommans stjälk är rak.

  • Blommor - upp till 4,5 cm i diameter. Det kan vara upp till 3 stycken på en stjälk. Kronbladets färg är övervägande röd med orange kant.
  • Sepalerna är avlånga eller ovala. Deras färg är gulaktig.
  • Sporer - hängande i ändarna, långa och raka med en röd nyans.
  • Bladen är djupt gröna och insidan är grå. Själva formen är dvazhdtrychaty och dissekerad.
  • Rotsystemet är fibröst och huvudprocessen komprimeras vid basen.
Bild
Bild

Avrinningen är guldblommig

Den huvudsakliga livsmiljön för denna art i naturen är i den nordvästra delen av Mexiko och i södra delen av USA. Denna växt kan växa både i områden med höga fuktnivåer och på en höjd av upp till 3,5 tusen meter över havet . Och också finns det gyllene aquilegia i raviner eller raviner. Ett särdrag hos denna art är dess storlek. Den guldblommiga avrinningen kan bli upp till 1 meter hög, och busken själv har stjälkar som är grenade i olika riktningar.

Bild
Bild
  • Blommor kan nå en diameter på cirka 8 cm. De utmärks av sin ljusgula färg.
  • Sporrarna är tunna, växer upp till 10 cm och är helt raka.
  • Blad: stjälk - sittande och basala med långa ben. Färgen på bladen är rikgrön och längden kan nå 4 cm.
  • Rotsystemet är stavtyp.
Bild
Bild

Denna örnart skiljer sig från andra genom att blommorna inte hänger. När det gäller planteringsplatsen rekommenderar erfarna trädgårdsmästare att plantera växter av denna art i jord med en genomsnittlig surhet på upp till 7,8 pH. Helst bör landet vara sandigt och lerigt.

Bild
Bild

Kinesiska och japanska aquilegia

Dessa örnsorter skiljer sig från andra inte bara i stället för naturlig tillväxt, utan också i avsaknad av en spår. Det är därför de flesta växtarter har prefixet "falskt". Nästan alla befintliga arter finns i Korea, Kina, Mongoliet, Japan och Centralasien.

Bild
Bild

Pseudo-anemisk vattendelare

Denna sort brukar kallas paraquilegia. Dess naturliga livsmiljö faller på stenig terräng, närmare bestämt sprickor i klipporna. Kultivarer från denna art har som regel ett starkt rotsystem . Själva stammen växer upp till cirka 20-30 cm hög. Den är lummig i strukturen. Samtidigt är lövverket trifolierat och litet i storlek. Ovanifrån är de mättade gröna, och uppifrån och ner är de grågråa. Blommor i delikat lila färg. De kan nå en diameter på upp till 4 cm. I detta fall betyder frukten en broschyr med små frön.

Bild
Bild

Småbladig pseudoavrinning

Precis som anemonen aquilegia bör den småbladiga örnen också klassificeras som paraquilegia för de flesta av dess parametrar. Samma små frön, bara mer avlånga i formen och med en slät yta. Denna växt anses också vara underdimensionerad. Av de viktigaste skillnaderna kan följande egenskaper särskiljas: blommorna är mindre än de för den anemonliknande pseudovattensamlingen, bara 3 cm i diameter . Deras färg är ljusblå. Ett stort antal djupt dissekerade löv dominerar.

Bild
Bild

Aquilegia adox

Växten tillhör släktet semi-aquilegia. Denna blomma anses vara en stunted perenn. Stammens maximala höjd kan endast nå 30 cm. Blommorna är kubiska i form och kronbladen är färgade i en ljus kanelskugga. Kronbladen är rödbruna till färgen. Särskilda formationer med membran finns runt ståndarna. Observera att denna art inte har en sporre.

Bild
Bild

I grund och botten används sorter av denna typ av örn under byggandet av klippträdgårdar eller gränsplanteringar.

Vanliga sorter

En beskrivning av aquilegia -arterna skulle vara ofullständig utan att nämna de mest populära sorterna av det gemensamma upplandet.

Akleja . Perenn. Den anses vara hög (växer upp till 70 cm). Upp till 7 blommor kan placeras på peduncle. Färgen kan vara antingen vitaktig eller ljusrosa eller blå. Blommorna i sig är stora och med frottékant.

Bild
Bild
Bild
Bild

Winky Double Red & White . Det kan växa på ett ställe i upp till 5 år. Blommorna är stora (upp till 6 cm i diameter) och riktade uppåt. Färg: röda eller crimson nyanser med vit kant runt kanterna. Högt frostbeständighetsindex: upp till -34 ° С.

Bild
Bild

Winky Blue & White . Liksom många andra sorter är denna blomma underdimensionerad. Dess stjälkar är starka och högst 20 cm. Blommorna är blåa med vita kanter och riktade uppåt. Lövverket är tätt planterat. Höjden på bladen kan nå upp till 35 cm.

Bild
Bild

" Ministar ". Lågväxande flerårig växt. Den maximala höjden för denna sort är 15-20 cm. Den tål frost ned till -34 ° C. Lövverket är öppet, grönt på ena sidan och grågrått på baksidan. Blomningsperioden är slutet av maj - början av juni. Sporrarna är starkt böjda nedåt. Blommor växer i nyanser av blått och lila med en ljus fläck vid basen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Adelaide Addison . Till skillnad från de sorter som beskrivs ovan anses denna växt vara hög, eftersom dess stjälkar kan nå upp till 55 cm i höjd. Blommorna i sig är frotté och kan målas i olika färger. Sporrarna är tunna och långa. Fern lövverk.

Bild
Bild

" Ruby Port ". Huvuddragen i denna sort är blommans form (det finns flera sporrar per tre kronblad). Växten själv anses vara medellång, upp till 40 cm. Färgen kan ha en mängd olika nyanser.

Rekommenderad: