Landskapsarkitektur Av Trädgården (194 Bilder): Vi Dekorerar En Tomt Med En Grönsaksträdgård På 6 Tunnland, Med Vilka Blommor Dagliljor Kombineras, Vackra Innergårdar Med Barrträd

Innehållsförteckning:

Video: Landskapsarkitektur Av Trädgården (194 Bilder): Vi Dekorerar En Tomt Med En Grönsaksträdgård På 6 Tunnland, Med Vilka Blommor Dagliljor Kombineras, Vackra Innergårdar Med Barrträd

Video: Landskapsarkitektur Av Trädgården (194 Bilder): Vi Dekorerar En Tomt Med En Grönsaksträdgård På 6 Tunnland, Med Vilka Blommor Dagliljor Kombineras, Vackra Innergårdar Med Barrträd
Video: Art of the Garden: Dan Pearson, The Garden as Vision 2024, Mars
Landskapsarkitektur Av Trädgården (194 Bilder): Vi Dekorerar En Tomt Med En Grönsaksträdgård På 6 Tunnland, Med Vilka Blommor Dagliljor Kombineras, Vackra Innergårdar Med Barrträd
Landskapsarkitektur Av Trädgården (194 Bilder): Vi Dekorerar En Tomt Med En Grönsaksträdgård På 6 Tunnland, Med Vilka Blommor Dagliljor Kombineras, Vackra Innergårdar Med Barrträd
Anonim

På vårkvällen, för erfarna sommarboende och nybörjare, blir problemen med att förbereda dacha och platsen för den varma årstiden relevanta. Vissa människor tänker på hur man ventilerar huset efter vintern, andra - när man ska börja förbereda plantor. Men absolut undrar alla hur de ska ordna din webbplats. Denna fråga är inte alls ledig.

Å ena sidan är den estetiska komponenten viktig, eftersom dacha är en viloplats. Å andra sidan kräver utformningen av trädgården korrekt placering av växter på platsen. Ljusälskande - i solen, skuggälskande - i skuggan av träd eller byggnader. Då kommer blommorna att glädjas åt sin frodiga dekoration, och du kan skörda en bra skörd från sängarna. Att känna till grunderna i landskapsdesign hjälper till att bestämma beslutet i många frågor.

Bild
Bild

Design egenskaper

Trädgårdsdekoration är en lång och mödosam process. Kräver ett seriöst förhållningssätt och efterlevnad av åtgärdssekvensen. De börjar alltid med att välja en plats för honom på sajten. Rätt lösning garanterar skönhet, enkel skötsel och frukt av växter. Med beaktande: ljus, markkvalitet, närhet till byggnader och mycket mer.

Efter att ha bestämt platsen fortsätter de med utvecklingen av projektet. Det kan ha olika svårighetsgrader. Om platsen inte är det första året, har den alla byggnader, gröna områden visas regelbundet, då kan alla ansträngningar och ekonomi läggas på utformningen av trädgården.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

En svårare situation är när en tomt just har köpts från andra ägare, och den måste vara helt anpassad för att passa din smak och behov.

Den svåraste uppgiften när det gäller tid och finansiella investeringar är”bar” mark, på vilken inte ett enda objekt har rests. Det finns dock ett plus. En sådan webbplats är ett rent ark för en designer, och alla fantasier kan realiseras på den.

Bild
Bild

Oavsett projektets komplexitet - oavsett om förortsområdet fylls från grunden eller om det är en omdesign bör layouten ta hänsyn till markens egenskaper, fördelar och nackdelar.

Fyrkant

Uppenbarligen kommer du inte att vandra särskilt på en tomt på 6-8 tunnland.

Det är viktigt att använda olika landskapsdesigntekniker för att spara utrymme och öka det visuellt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tomtform

Den kan vara fyrkantig, rektangulär, smal och lång, triangulär eller L-formad. Utformningen av var och en av dem förutsätter maskering av brister, användningen av fördelarna med en oregelbunden form.

Till exempel är en L-formad sektion framgångsrikt uppdelad i två halvor. Den stora rektangulära delen är indelad i sektorer: en tomt med rätt universell form för grundläggande arbete och byggnader, och den serverande kommer att fungera som en plats för att ordna ett rekreationsområde.

Vid utformning av ett smalt och långsträckt område är huvudmålet att ordna planteringar och dekorativa element så att området inte syns genom.

Bild
Bild
Bild
Bild

Terräng

Ytans lättnad - låg eller hög, platt eller lutande - spelar en avgörande roll. Förutsättningarna för tillväxt av planteringar av olika sorter och arter förändras dramatiskt med skillnader i höjd. De av dem som trivs i förhöjd kuperad terräng växer inte bra i låglandet och vice versa.

Jordtypen påverkar växternas bördighet. Bra jord ska vara "fet", måttligt fuktig, måttligt lös. Om den innehåller mycket sand, lera, kalksten behöver jorden befruktning.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ibland krävs det till och med att importera svart jord för att bilda ett nytt jordlager. För torr jord är det nödvändigt att tänka över vattentillförseln och bevattningssystemet i planeringsstadiet.

Geografi

Det som spelar roll är den klimatzon som platsen ligger på, eftersom den ligger relativt kardinalpunkterna. Detta påverkar hur buskar och träd placeras, vilket skyddar de mer ömtåliga växterna från vindarna från nordsidan eller från den brännande solen från söder.

Bild
Bild

Förekomsten av objekt på webbplatsen

Personlig preferens är viktig, men det finns vissa sanitets-, brand- och byggregler som kräver strikt efterlevnad. Utan dem kommer inte ens det vackraste designprojektet att få godkännande från berörda myndigheter.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Normerna reglerar inte bara placeringen av bostäder och affärsanläggningar, utan också buskens och trädens placering i förhållande till underjordiska verktyg. Deras avstånd från byggnader, stigar och byggnader. Några av punkterna är rådgivande, men många är obligatoriska.

Den färdiga planen bör innehålla detaljerad information om de ändringar som gjorts på platsen, uppskattningen och tidpunkten för arbetet

Diagrammet visar alla huvud- och ytterligare objekt i relationen, inklusive kommunikation.

Bild
Bild

Budgetering

Att lösa problem som du får det är en dålig princip när det gäller ekonomiska kostnader. Den visuella och praktiska delen av designprojektet för trädgården måste vara klar i början av sommarsäsongen, eftersom frost och kraftig nederbörd inte är de bästa allierade för utomhusarbete.

Det är viktigt att i förväg beräkna alla villkor, nödvändigt material, betalning för professionella tjänster och mindre utgifter. Ge en liten tillgång på medel så att arbetet inte stannar på grund av brist på finansiering.

Bild
Bild

Fyller trädgården

Kanske är detta det roligaste stadiet i designen. När projektet är klart, erhålls tillstånd, allt du behöver är inköpt, allt du behöver göra är att börja skapa skönhet på din webbplats. Det är bara trevligare att beundra det blommande skapandet av dina händer från lusthuset.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Zonindelning

Indelningen av trädgården i sektorer är en grundläggande punkt. Fruktbarheten hos de grödor som odlas beror på det framgångsrika valet av en plats för sängarna. Följaktligen ökar den ekonomiska effektiviteten eftersom grönsaker och frukter från dacha lagras i nästan hela året. Och det är bara trevligt när sysslor i trädgården ger bra resultat.

De tre valar som fruktbart trädgårdsarbete är byggt på är terrängen, jordens sammansättning och dess fuktighet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Site relief

Inte alla höjdförändringar, backar är lämpliga för grönsaksodling, odling av fruktgrödor och odling av blommor. Du bör inte inrätta en trädgård eller grönsaksträdgård i lågland, hålor, särskilt smala och långa. Temperaturen i dem är alltid lägre på grund av stillastående kall luft, och jorden är för fuktig. I ett sådant område kommer plantorna att dö av frost eller ruttna.

Ett plant plan är minst känsligt för temperaturfluktuationer, har det mest enhetliga fuktinnehållet och jordkompositionen i hela området. Med utseendet på en sluttning ändras temperaturregimen i dess olika höjder.

Var 100 meter uppåt ger en minskning av den genomsnittliga årstemperaturen med en halv grad eller en grad. Detta verkar som en obetydlig skillnad, men för vissa växter kan det bli dödligt i den första frosten.

Bild
Bild
Bild
Bild

För de flesta planteringar är det bästa alternativet ett inte särskilt plant, men inte helt plant område med orientering mot sydväst och sydost. Den nedre delen av ett sådant område blir fuktigare, skuggigare och svalare. Den är mer lämplig för skuggälskande växter som kräver mycket fukt.

När det stiger kommer landet att bli torrare och temperaturen blir högre. Hela toppen värms upp i solen snabbare och mer effektivt. Det är bekvämt att plantera grönsaker och bärgrödor i stigande ordning i enlighet med deras behov av sol och vatten.

Bild
Bild

Klimatet i regionen

I nordvästra delen av landet anses den mest lämpliga för en fruktträdgård vara en sluttning med en södra sida, som tar mer västerut än österut. På Ural och sibiriska backar, tvärtom, måste du välja den östra sidan för att skydda dig från klimatets hårda manifestationer. De södra, bergiga områdena i alla områden har samma problem - brist på fukt. Ett plant område eller en svag sluttning med ett bevattningssystem är optimalt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Jord- och underjordskomposition

Valet av en lämplig miljö för utveckling av växternas rotsystem är ett jobb för en specialist.

Om den första bedömningen av platsen kan göras med inspektionsmetoden, krävs en agrokemisk analys för att bestämma sammansättningen av marken, underjorden och underliggande bergarter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Lyckligtvis för trädgårdsmästare är jordtyp inte en mening. Gödsling, plogning eller bildande av ett nytt lager av svart jord idag är prisvärda tjänster som ofta används av ägare av privata trädgårdar.

Bra jord är genomträngligt för vatten och luft - den har en lös struktur. Lämplig för odling av grödor: något podzolic, lerig, sandig lera, grå jordkompositioner. Trädgårdar skapas också enkelt i skogsstäppen, med en brun, kastanj och svart komposition.

Förvänta dig inget gott av lera, lerig, krossad sten, lös sandig och bräcklig jord.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Jordens fuktnivå

Det påverkas direkt av förekomsten av grundvatten. De ger näring åt växter, men om de är för nära rotsystemet kyler de jorden, mättar den med sulfater och skapar ogynnsamma tillväxtförhållanden. Grundvattnets avstånd från rotsystemet bör vara minst 2 meter.

Avståndet från marken beaktas från arten, växtsorten och rotstammen. Till exempel, för äppelträd på en dvärgstam - 1-1, 2 m och för en annan rotstam krävs minst en och en halv meter.

Dessutom påverkas valet av plats av: var exakt trädgården ska planteras, mikroklimatet för hela platsen, de biologiska egenskaperna hos frukt- och bärgrödor. På obebodd terräng kan du fokusera på indikatorväxter. Om ekar, lönnar, baljväxter växer bra i närheten är detta ett bra ställe.

Bild
Bild

Om du redan har ett lanthus och grönområden måste du välja platser för att göra om trädgården utifrån förhållandet mellan föremål och växter. Till exempel, för ljusälskande växter, är det viktigt att odla en trädgård framför huset. Och bakom bostaden, i skuggan av väggarna, kommer skuggälskande kulturer att må bra.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Framför huset kan du också plantera låga buskar med fokus på fönsterkarmarnas höjd. Buskar och träd kan placeras runt omkretsen, grönsaker - i mitten av platsen. Sådana grönsaker som pumpa, zucchini, kål gillar att ibland byta plats för "bostad" i sängarna.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Stilar

Trädgårdsdesign börjar med en ritning och design börjar med en idé. Den första impulsen - jag vill ha rosbuskar med pioner, och för att vara vacker är det nödvändigt att visa den i en specifik form - i form av ett landskapsprojekt. Det finns inga oföränderliga regler för utformningen av webbplatsen.

Flexibel design gör att du kan anpassa stilriktningar till trädgårdarnas önskemål och platsens egenskaper. Det finns dock riktlinjer som experter på landskapsdesign rekommenderar att följa.

Bild
Bild

Tänk på webbplatsens storlek och form. Med hjälp av zoneringstekniker - valv, stigar, höjdskillnader, gröna staket - kan du korrigera webbplatsens oregelbundna form, skapa ett mer harmoniskt landskap.

Det är värt att välja växter inte bara för personliga preferenser, utan också för deras förmåga att slå rot i specifika levnadsförhållanden. Avlastning, luftfuktighet, jordtyp, genomsnittlig årlig lufttemperatur spelar en roll här.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det är också viktigt att överväga hur opretentiösa grödorna odlas, eftersom trädgården och grönsaksgården som regel ligger utanför staden. Det vill säga, det finns inget sätt att ta hand om växterna varje dag.

Kombinera växtsorter korrekt. Det är viktigt att överväga vilka färger den eller den typen av grönska kombineras med .… Vilka blommor kan hjälpa till att skydda grönsaksgrödor om de planteras längs sängarna i sin sommarstuga, och som tvärtom kommer att locka skadedjur till dem. Som kan skapa symbios eller kommer att störa varandras fulla tillväxt.

Matcha färgerna korrekt. Arbetsregeln - att kombinera högst tre färger gäller inte landskapsdesign, alltför ofta har den levande naturen i grannskapet olika nyanser. Men det här är ingen anledning att rusa till ytterligheter och tanklöst kombinera alla dina favoritblommor i en regnbågspalett.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns flera alternativ för att göra din trädgård vacker

  • Tyngdpunkten ligger på grönska, inte blommor.
  • Kombinationen av färger baserad på komplementaritetsprincipen.
  • Val av färgzoner.
  • Trädgårdsdekoration i samma sortiment, men i olika nyanser.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Tänk på byggnadens arkitektoniska stil på platsen. Prydnads trädgårdsskötsel kan inte vara ett isolerat fenomen på platsen. Det ska vara en harmonisk bakgrund för ett bostadshus och rekreationsområde

Rita en plan och håll dig till den. Ett visuellt schema för att plantera växter förenklar avsevärt uppgiften att dekorera en trädgård. Platsen för alla delar av gräsmattan, buskar, träd, rabatter, valv, häckar, sängar bör markeras på den

Bild
Bild

Det är bra om färgpunkter är markerade i diagrammet. En sådan plan visar till exempel tydligt att buskarna är planerade att planteras längs staketet längs platsens omkrets och stigarna kommer att dekoreras med fleråriga låga buskar.

Bild
Bild
Bild
Bild

När det gäller själva stilarna erbjuder trädgårdsdesignen en mängd olika lösningar.

Alla är underordnade två huvudriktningar:

  • vanlig trädgård;
  • landskap.

Regelbunden eller formell design styr klassiska designstilar. Det domineras av symmetriska former, balans och strikt geometri. Till och med arkitekturen är underordnad dem. Kronorna på träd och buskar trimmas, närvaron av gräsmattor och stenområden uppmuntras.

Ett kännetecken för en vanlig trädgård är närvaron av en central gränd. Färgpaletten är lakonisk: greener i olika nyanser används, vit, ljus och röd palett.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ibland kallas en vanlig trädgård för traditionell. Vanliga tillbehör: fontäner, pelare, blomkrukor, skulpturer … En klassisk kant, smide, bänkar med rygg, smycken av natursten används. Arrangemanget av tillbehör är centralt eller strikt speglat.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Landskapsstilen sätter naturlighet först. Det låter dig använda alla funktioner i reliefen, det är lättare att utföra det utan deltagande av en designer. Det är viktigt att uppmärksamma en balanserad kombination av färger för att hålla trädgården välskött.

Det kännetecknande för en sådan trädgård är imitation av naturen, men mer exakt, ordnad. Träd växer istället för kolumner, asymmetri är mer relevant än spekulation, fontäner ersätter naturreservoarer. Skogsstilen ligger nära landskapet, med en övervägande av vilda växter och träd ..

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Grenar av stilar är smalare och mer specifika: engelska, franska, moriska, kinesiska och liknande.

  • engelsk … Särdrag: grönskande grönska, gräsmatta, välskött trädgård, vacker grind, slingrande stigar och böljande kullar.
  • Franska … Även Provence -stil hänvisas ofta till den. Odling av aromatiska örter kan bli höjdpunkten i en sådan trädgård. På sommaren ser de vackra ut på sängarna och sprider doften, och på vintern kompletterar de perfekt hemlagade rätter. Förutom dem är det viktigt att använda naturliga dekorationer, ett överflöd av små blommor och dekor. Lila och rosa nyanser krävs.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Mauretanska … Dess grund är närvaron av ett centralt element. I mitten av platsen bryts en fontän, en damm eller ett rekreationsområde med ett lusthus och en grön komposition av alla nyanser är byggd runt. Det är inte värt att lämna öppna tomter. Där det inte finns planteringar läggs stigar ut med sten eller kakel.
  • Japanska … En ovanlighet i trädgårdsdesign är användningen av traditionell japansk arkitektur, fleråriga blommande träd (lövfällande), dekoration med småsten, mossa och stenar, akvedukter och fiskdammar.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Kinesiska … Trots att de tillhör den asiatiska regionen av denna och den tidigare stilen, har de sina egna egenskaper. Så kineserna kännetecknas av en komplex landskapslösning, vilket innebär mångsidighet. Trädgården ska inredas så att den ser annorlunda ut från olika utsiktspunkter.
  • Country eller Rustik stilen är en av de enklaste att genomföra, eftersom den i sin väsen är så nära naturen som möjligt. Naturen fungerar som en dekoration runt ett vackert hus, och samtidigt kan du organisera utrymmet med maximal nytta. Fruktträd, täta planteringar av blommor och grödor, lergodsskulpturer, korg- och trädekorationer är typiska rustika element.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Italiensk stil … Dess främsta egenskap är närvaron av en uteplats, dold från synen på platsens djup.
  • Modern … Asymmetri, kontrasterande färger, användning av icke-triviala arkitektoniska former från olika material, nattbelysning.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Eklekticism … Kompetent kombination av flera stilar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vi dekorerar rabatter

Typer av trädgårdar - kategorisering är ganska komplex och skiljer sig från stilar. Här pratar vi inte om utseende och design, utan om stilens överensstämmelse med trädgårdens funktioner. En modern trädgård har flera typer av funktioner.

Avslappningsfunktion - Trädgården används endast för rekreation, utflykter från staden för familjen eller trevliga grillar, sola och fiska.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Estetisk funktion - är nödvändigt för att utveckla harmoni med naturen. Detta är en social funktion som introducerar en person att arbeta och fungera i ett trädgårdsarbete.

Ekonomisk funktion - låter dig använda marken som en matkälla för hela familjen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

I enlighet med vilka funktioner trädgården ska utföra kan den vara av följande typer:

  • dekorativ;
  • frukt;
  • vegetabiliska;
  • blandad.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Dekorativ

En sådan trädgård är endast för avkoppling. Förhållandet mellan zoner skiljer sig från det traditionella: inte 70%, men cirka 50% tilldelas grönområden. Ett rekreationsområde råder i det. Den kombinerar två funktioner - avslappning och tillfredsställelse av estetiska behov. Främst träd, blommande buskar och blommor odlas i en sådan trädgård.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ett framgångsrikt exempel är ljungträdgården. Heather är en opretentiös växt med flera dussin sorter som perfekt kombineras med varandra och med andra blommor. Kräver ingen särskild vård, blommar vackert och länge, är flerårig och slår rot på de mest fruktlösa jordarna … Ett särdrag hos denna växt är dess fantastiska doft.

Bild
Bild

Frukt

Om inte alla trädgårdsägare är redo att stå med en spade över sängarna, så skulle många vilja ha fruktträd på platsen. Att ta hand om dem är enkelt, det viktigaste är att gödsla jorden, vattna i tid i torrt väder och skydda trädet från parasiter.

I många regioner i landet är klimatet lämpligt för odling av päron, äpplen, plommon, körsbär. I de södra regionerna fylls listan med aprikoser, persikor, valnötter och andra termofila frukter. Fruktträd börjar skörda från 2-3 års ålder.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vegetabiliska

Ett mycket vanligt alternativ bland dem som gillar att fylla på med vitaminer för vintern och inte har något emot att ta hand om sängarna. Du kan växa mycket: potatis, morötter, kål, inklusive blomkål och broccoli, gröna.

Företräde kan ges till aubergine, pumpa, squash, baljväxter eller bär. En sådan här trädgård kräver mycket underhåll, men resultatet är värt ansträngningen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Blandad

Det vanligaste alternativet bland sparsamma ryssar. Det innebär användning av ett trädgårdsområde för odling av blommor, grönsaker och frukter.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Välja växter

Valet av blommor och buskar för landskapsarkitektur bestämmer atmosfären och belysningen av området. Med hjälp av stora växter kan du både återuppliva kompositionen och förstöra en vacker idé. I valet av sorter styrs de av personliga preferenser och stilriktning.

Den traditionella stilen kännetecknas av ett överflöd av grönska av olika sorter: sprayrosor, prästkragar, freesior, dahlior, asters, pioner, värdar, geychera, phlox.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Olika barrträd och opretentiösa blommor är lämpliga för skog eller rustik stil. Till exempel kamomill, kål, solrosor, ängsväxter. Barrträd och buskar slår rot väl och ser ut.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Franska Provence vimlar av rosa, lila och lila nyanser, ett överflöd av små blommor. För dekoration är det viktigt att använda syrener runt omkretsen och plantera arabis och eustoma, iris, clematis, verbena, ljung eller glöm-mig-inte på rabatterna. Blå, lila, lila hortensia är också lämplig.

Doftande gröna som tillägg kommer att bli trädgårdens höjdpunkt - rosmarin, basilika, mynta, salvia, oregano.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För holländska trädgårdar fungerar dagliljor (alstroemeria, liljor, agapanthuser och andra), tulpaner, pioner, gladioli som fyllning.

Varje trädgård kan diversifieras med klätterväxter: blåregn, söta ärtor, bougainvillea, clematis, nasturtium.

Ovanliga blommor lockar också uppmärksamhet: ljus alyssum, vallmo, astilbe, succulenter, heuchera. Isel Fastigiata, Erecta barberry, lobelia och ringblomma används.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Dekorelement

I rekreationsområdet är det nödvändiga minimumet: plats för placering av rökeri eller grill, bord, bänkar eller stolar, lusthus eller baldakin. För en trädgård är det viktigt att använda plastmöbler som inte försämras i olika väderförhållanden, liksom träföremål. Hemgjorda möbler från hampa, brädor, pallar, gamla bildäck ser vackra och originella ut.

En trevlig bonus för att ge är en hängande gunga med rygg och hängmatta. Om det finns ledigt utrymme är det lämpligt att utrusta flera sådana platser, eftersom de är mycket efterfrågade bland gäster och hushåll.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Tillbehör till trädgårdsdekoration behövs också. Dessa kan vara fabrikstillverkade produkter gjorda av keramik, gips, trä, metall eller gör-det-själv-föremål från saker som har överlevt deras dagar. Till exempel kan en fruktkorg ersätta en blomkruka eller förvandlas till en original korgsko för plantering av växter, färgade däck är färdiga rabatter och en gammal cykel kan vara en original stativ i flera nivåer för behållare med blommor.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Kombinationsregler

När du kombinerar landskapsarkitekturer är det viktigt att tänka på platsens storlek. Det kan vara små, medelstora och stora. Värdet bestäms ibland av ögat, oftare av geodetiska och agronomiska instrument.

Medelstora tomter är mångsidiga och enklaste att designa. Det är bekvämt att placera byggnader och dekorativa element på dem utan att bryta mot sanitära standarder, brandsäkerhetsregler och utan att skada anläggningarna.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

I stora områden är designen mer komplex, eftersom det inte ska finnas några tomrum kvar och fyllning kräver mer resurser och ansträngning.

Små tomter lider av brist på plats för en komplett trädgård. De försöker ofta stapla upp ett stort antal olika planteringar, vilket resulterar i en botanisk hodgepodge.

För att undvika ett sådant misstag måste du använda beprövade kompositionsverktyg för att rationellt öka utrymmet.

Några av dem hjälper till att frigöra användbart utrymme, medan vissa bara fungerar för den visuella effekten. Den första gruppen omfattar användning av en och en halv och två våningar byggnader, terrasser och stegad landskapsdesign. Samtidigt kan bostäder antingen byggas på med vind eller andra våning, eller fördjupas med hjälp av källare och källare.

Bild
Bild

Som en visuell ökning av rymden rekommenderar experter på landskapsdesign att använda många tekniker:

  • Undvik raka linjer i layouten … Geometrin i den traditionella stilen för trädgården är inte förbjuden i små områden, men det måste förstås att markens praktiska användbarhet kommer att påverkas kraftigt. Trädgården kommer främst att vara dekorativ snarare än att leverera färska grönsaker och frukter till sina ägare.
  • Dölj paketgränser … Ett tomt staket konturerar skarpt och komprimerar trädgårdens gränser. Du kan visuellt flytta isär dem med hjälp av ett staket med luckor - ett klassiskt trä, ett kedjelänk, ett färgat nät.

Ett sådant staket kommer att vara en utmärkt bas för placering av klätterväxter. Ett alternativ är buskar. Men här måste du komma ihåg att det inte alltid är möjligt att plantera dem nära grannens staket.

Bild
Bild
  • Grön gräsmatta … Vid ingången till platsen fungerar detta rent engelska trick med en smäll. En omfattande färgpunkt, istället för att flimra olika färger, sträcker visuellt jordens yta.
  • Med en kortfattad palett … Ju mindre variation på webbplatsen, desto mer solid ser den ut. Och bristen på fragmentering är perfekt för att förstora små områden.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Grönt område utan frodiga blommande rabatter inte nödvändigtvis tråkigt. Du måste använda komplexa nyanser, växter med intressanta former, olika storlekar. Men många av dem kan vara användbara i köket och i medicinskåpet.
  • Alternativt alternativ - att välja en färg … Till exempel ser en trädgård bra ut, där alla blommor är markerade i blått, rött eller orange.
  • Slingrande stigar och stigar … Ju mer de zip, desto större verkar trädgården vara.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Fördelning av lätta accenter … Tekniken är tyvärr inte universell, eftersom konstgjord belysning under dagen inte ger någon effekt, men på kvällen är den mycket effektiv. Det är användbart här att använda arkitektonisk belysning av huset, strålkastare med strålar riktade uppåt, gräsmattelampor med ben och i form av bollar.
  • Vattenspegel … Alla känner till den magiska effekten av reflekterande ytor i små rum. I naturen spelas deras roll av konstgjorda reservoarer.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Grönare vertikala ytor … Du kan "sträcka" trädgården inte bara i bredd, utan också i höjd med hjälp av valv, nät och klätterväxter. Det är trevligt, zonvänligt och skapar extra volym.
  • Stegad inredning och terrasser … Flernivåplaceringen av dekorativa element och terrasser för växtförädling fungerar på två fronter samtidigt - en praktisk ökning av området och en visuell. Dessutom är det bara vackert. Relevant på sluttande områden.
  • Använda fraktaler … Upprepande silhuetter och former ger kompositionen integritet och harmoni.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Avlånga silhuetter … Små arkitektoniska former och träd bör sikta uppåt så att utsikten täcker mer utrymme.
  • Iögonfallande accenter … På ett litet område med rätt form är det viktigt att inte fastna på gränserna. Att använda dekorativa element på de mest oväntade platserna - från fontäner till bänkar - hjälper till att distrahera uppmärksamheten.
Bild
Bild

Landningsmönster

Trädgårdsparametrar spelar en viktig roll. I officiella dokument registreras de som ett område, som mäts i meter eller hundra kvadratmeter. Det är svårt för nybörjare trädgårdsmästare att bestämma de dimensioner som krävs för en sommarstuga. Det verkar för vissa att 6 tunnland är tillräckligt, och då måste de välja mellan blomkål och den vanliga sorten för vinterbestånd, eftersom det inte fanns tillräckligt med plats för allt.

Andra svänger 20 tunnland på en gång, så att det finns en plats för grillar, och det finns tillräckligt med mark för grönsaker. Detta är också ett misstag. Om du inte kan rymma en stor lantstuga för hela familjen på 20 tunnland, måste du hantera bearbetning av grönsaksgrödor från gryning till skymning med en grill i tänderna.

Bild
Bild

Den gyllene medelvägen anses vara en tomt med en yta på 10-12 tunnland med korrekt zonindelning. Det räcker inte med att bestämma att "här kommer det att finnas ett vackert hus, och i det hörnet av äppelträdet" utförs valet av syftet med varje sektor enligt de regler som måste följas.

Ta hänsyn till webbplatsens form och använd rätt zonindelning. För detta ändamål är häckar av buskar och träd, stigar, dekorativa element, valv lämpliga. Det är nödvändigt att utnyttja hela potentialen för klättring och fleråriga växter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är rationellt att dela upp landet i delar. Som praktiken visar ser den "gyllene formeln" ut så här: en tiondel av platsen är avsatt för bostäder, en - för uthus, en och en halv för rekreationsområdet och de återstående 6-7 - för trädgårdsarbete. Totalt visar det sig att cirka 65-70% av marken för trädgårdsbehov.

Bild
Bild

Behåll avståndet mellan föremål. Det är nödvändigt av hälso- och säkerhetsskäl. Följande två regler följer av detta:

  • Redovisning av sanitära standarder - gårdsbyggnader och hägn för djur bör placeras 10-12 meter från huset.
  • Redovisning av byggkoder. Placering av buskar är tillåtet minst 1 meter från ett staket intill grannar, träd - 2 eller 3.
  • Ta hänsyn till kardinalpunkterna och regionens geografi för att ordna växterna så att de känner sig bekväma under solljus och skugga.
  • Säkerställa säkerheten på lekplatsen och rekreationsområdet.
Bild
Bild
Bild
Bild

Användbara tips

De lata trädgårdsmästarnas huvudtrick för att hålla sin älskade trädgård i utmärkt skick är att ordentligt förbereda platsen för övervintring:

  • att etablera stöd för grenar som har sjunkit under fruktens vikt, så att de inte går sönder: de kan inte återhämta sig under vintern;
  • tidig skörd och plantering av växter;
  • utföra bearbetning av planteringar från skadedjur;
  • mata perenner med fosfor-kaliumgödselmedel före vintern.
Bild
Bild

Fotogalleri: spektakulära exempel

Nyckeln till en vacker design av trädgården och utrymmet runt hus eller egendom är utvecklingen av ett kvalitetsprojekt och närvaron av en idé. För bildandet av vackra innergårdar är det också viktigt att följa principen om en harmonisk kombination av föremål på platsen med varandra och med den omgivande naturen.

Följande tekniker fungerar felfritt för att skapa en vacker och unik design:

  • Använda alla funktioner i "problem" -områdena med fördel.
  • Konstruktion av en balkong eller vind på översta våningen i huset, en stängd veranda eller terrass på botten.
  • Preferens för naturmaterial vid val av tillbehör och möbler: trä, sten, textilier.
  • Förekomsten av ovanliga tillbehör i DIY -format - gör det själv.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Använd möjligheterna för din egen fantasi eller välj lämpliga exempel från Internet. Du har alltid möjlighet att skapa en unik bild av din trädgård, även utan dyra element, på egen hand.

Rekommenderad: