Brovallia (27 Bilder): Växer Från Frön Hemma, Vårdar En Blomma. Funktioner Av Sorterna "Silver Bell" Och "Blue Bell", "Marina" Och "Ocean Mix&quo

Innehållsförteckning:

Video: Brovallia (27 Bilder): Växer Från Frön Hemma, Vårdar En Blomma. Funktioner Av Sorterna "Silver Bell" Och "Blue Bell", "Marina" Och "Ocean Mix&quo

Video: Brovallia (27 Bilder): Växer Från Frön Hemma, Vårdar En Blomma. Funktioner Av Sorterna
Video: Från frö till blomma Trailer (Sol7467) 2024, Maj
Brovallia (27 Bilder): Växer Från Frön Hemma, Vårdar En Blomma. Funktioner Av Sorterna "Silver Bell" Och "Blue Bell", "Marina" Och "Ocean Mix&quo
Brovallia (27 Bilder): Växer Från Frön Hemma, Vårdar En Blomma. Funktioner Av Sorterna "Silver Bell" Och "Blue Bell", "Marina" Och "Ocean Mix&quo
Anonim

Lusten att glädja ögat med synen på vackra, frodigt blommande växter är på ett eller annat sätt kännetecknande för varje person. Brovallia, en underbar blomma som dekorerar både huset och trädgården, hjälper dig att njuta av sommarens färger. Du kan plantera den med frön och ge dig själv nöjet att kontinuerligt betrakta sådan skönhet.

Bild
Bild

Särdrag

Hemlandet för Solanaceae brovallia är Colombia. Växten finns i hela Central- och Sydamerika och representerar vackra buskar på en och en halv meter hög. Inomhusblomma ser ut som en liten buske med ett huvud av blå, lila, lila eller vita blommor formade som stjärnor. Växtens löv är långsträckta, spetsiga i ändarna och färgrika. Husväxten växer till en höjd av 30-40 centimeter. Det blommar i nästan hela perioden av sitt tvååriga liv - upp till 18 månader, vilket gör det möjligt att fylla huset med färger även under vintersäsongen. Efter det kan brovallia återodlas från frön, som mognar i bladliknande kapslar och sedan rinner ut ur dem.

Växtens dekorativa egenskaper gör det möjligt att använda den för att dekorera balkonger och terrasser samt rum . I rabatter lyfts brovallia fram och dekoreras med färgfläckar i trädgården, vilket skapar ljusa accenter. Dessa levande dekorationer ser vackra ut och hänger ner över kanterna i höga badkar. En släkting till petunier, potatis och tomater i trädgården börjar blomma i mitten av sommaren och fortsätter att glädjas med sin prakt till djupfrost.

Bild
Bild
Bild
Bild

Typer och sorter

Det finns flera av de vanligaste typerna av brovallia.

Vackra brovallia odlas hemma . Det här är blommor i olika färger - från vitt till blåviolett. Blommans diameter är ganska stor jämfört med vissa andra arter - cirka 5 cm, längden på bladen är cirka 6 cm.

Bild
Bild

Storblommig brovallia når en halv meter . Hon har blå eller vita blommor som växer i form av penslar.

Bild
Bild

Pubescent brovallia är en buske med ett överflöd av "stjärnor" - blått eller lila.

Bild
Bild
Bild
Bild

Brovallia klibbig - Det här är en buske som är cirka 30 cm hög, i form av en boll och består av ett stort antal små blommor av blått, vitt eller ljusblått. Växtstammen är klibbig vid beröring, varför den fick sitt namn.

Bild
Bild
Bild
Bild

Du bör vara uppmärksam på flera sorter av brovallia

För inredning, brovallia av sådana sorter som Silverklocka (Vita blommor), " Blue Bell " (blå). Kronbladet har en uttalad tät graciös konsistens. De ser bra ut mot mörkt lövverk.

Bild
Bild
Bild
Bild

Populära brovallia -sorter " Lojalitet " … Det är en buske som når en halv meters höjd med en himmelsblå blomma upp till 3 cm i diameter. Den planteras i behållare, på gränser, rabatter och balkonger, vilket väsentligt ger liv åt landskapet runt ett lanthus eller stadsgata.

Den kan användas för att dekorera det inre utrymmet i lägenheter, hus och kontor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Brovallia sorter Klockor Indigo blommar väldigt länge i hängande krukor, på balkongen eller i trädgården med lila stjärnor upp till 4 cm stora. I mitten av varje blomma finns en vit fläck. Busken når 30 cm i höjd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Brovallia sorter " Ocean mix " är en krukväxt med lång blomningstid. Blommorna är cirka 5 cm i diameter. Busken förgrenar sig väl och når nästan 30 cm i höjd. Han är mycket prestigelös i vården.

Bild
Bild

Växtsorter " Marina " lämplig för interiör, även om den också kan planteras i en rabatt. Det är en flerårig buske som är cirka 30 centimeter hög, med blommor 2-3 cm i diameter, samlade i vackra penslar. Sorten är kalltålig.

Under förhållanden för utomhusbruk odlas den som en årlig.

Bild
Bild

Landning

Att odla brovallia från frön hemma är möjligt under hela året. För växter som är utformade för att dekorera ett rum är det bäst att välja augusti som planteringstid. Då kommer de att njuta av blomningen under mycket lång tid. Att så plantor till en sommarstuga eller trädgård görs bäst i februari eller mars. Handlingssekvensen är följande:

  • blötlägg fröna i varmt vatten i 2 dagar; du kan lägga till medel för att stimulera tillväxt;
  • förbereda en färdig torvblandning eller gör den av torv och lövmark, sand och humus, kombinerar lika många komponenter;
  • lägg expanderade lerstenar på botten av behållaren för plantering (om det inte finns någon expanderad lera kan du ta småsten eller små fragment av tegel);
  • häll jorden på dräneringsskiktet, blöt den lätt krossade jorden väl med vatten;
  • lägg fröna på jordens yta, utan att begrava, för att bevara ljusets tillgång till dem, vilket gör det möjligt att stiga upp;
  • lägg en behållare med framtida plantor på en väl upplyst varm plats och täck den med glas, vilket skapar en sken av ett växthus;
  • fukta jorden något varje dag, ta bort glaset i flera timmar på morgonen för ventilation;
  • skott visas efter 13-14 dagar; när de första riktiga bladen kläcks transplanterar du groddarna i smala höga behållare som t.ex. plastglas;
  • efter utseendet av det andra sanna bladet, kläm plantan;
  • plantera i öppen mark eller på en balkong, förutsatt att frosten inte upprepar sig;
  • flera unga groddar kan planteras i en kruka.
Bild
Bild
Bild
Bild

Vård

När du lämnar, som alla växter, måste brovallia skapa gynnsamma förutsättningar för tillväxt och blomning. Den kan placeras i ett ljust hörn eller där ljuset sprids - så att det inte finns direkt solljus. Praktiken visar att busken känns mest bekväm på fönster som vetter mot väster eller öster. Om brovallia planteras på öppen mark är det bättre att den inte ligger på södra sidan. Man bör komma ihåg att hon inte heller gillar skuggan.

Den mest behagliga lufttemperaturen är cirka +20 grader på sommaren och + 10– + 15 grader på vintern . På sommaren vattnas växten generöst, och på vintern överges denna procedur helt eller vattningen minimeras. Under proceduren bör jorden mättas med vatten, men inte övermättas med det. Det är att föredra att vattna så att jorden normalt fuktas åt gången. Frekvent vattning med ytfuktighet bör inte utföras.

Och du måste också ta hänsyn till att om jorden torkar helt kommer växten att vissna och inte stiga. Därför kan du inte lämna ditt husdjur utan uppsikt under lång tid.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om luften i rummet är helt torr kan du regelbundet spruta plantan så att det inte kommer vatten på blommorna - det kan orsaka fläckar på dem. Det bör komma ihåg att i sin kärna är brovallia en tropisk buske som är van vid hög luftfuktighet … Därför är det ingen dålig idé att spruta vatten från en sprayflaska i ett rum med en blomma eller lägga en behållare med vätska där för att skapa ett lämpligt mikroklimat. För utfodring är universalgödselmedel lämpliga, vars appliceringshastighet halveras. Du måste tillsätta näringsämnen två gånger i månaden. Detta gäller bara brovallia som odlas i krukor eller andra behållare.

Om marken är öppen behöver du inte mata buskarna.

För att brovallia ska få ett vackert utseende är det nödvändigt att då och då förkorta buskarna och nypa skotten som strävar efter att växa i längd . Då kan busken se ut som en snygg grön sfär, täckt med ljusa stjärnor i en eller annan färg. För att hålla utseendet elegant bör du också ta bort vissna löv och blommor i tid. Om busken växte hela sommaren i det fria i ett badkar eller någon annan behållare, är det möjligt att förlänga dess livslängd om den "flyttas" in i rummet vid det första tecknet på ett kallt snäpp. Då kan brovallia blomma i flera veckor, eller till och med månader.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Som alla växter kan brovallia attackeras olika sjukdomar och skadedjur.

  • Vit blomning på bladen indikerar att mjöldagg sprider sig genom busken. Vi måste applicera fungicider för att bota det gröna husdjuret.
  • Orimligt bladfall tyder på att växten äts av vitflugan, en liten insekt som lägger ägg på bladets baksida och reproducerar mycket snabbt. För att förhindra spridning av denna infektion och rädda blomman måste dess blad behandlas noggrant med tvålvatten.
  • En annan olycka är sköldkörteln. Som ett resultat av dessa insekters "aktivitet" blir brovalliaens blad färgade och blir obehagligt klibbiga vid beröring. Behandling mot sköldkörteln utförs med en lösning av tvål eller tobak. Du kan också använda köpta insektsmedel.
  • Brovallia attackeras ibland av en spindelkvalster. Ett tecken på detta är bildandet av ljusfläckar på lövverket. En spindelväv visas på baksidan av bladplattan. På grund av detta torkar växten. För att bekämpa en sådan gissel används speciella preparat eller en tvållösning, liksom lökinfusion (för 100 gram skal, 5 liter vatten - det förvaras i 5 dagar).
  • Om bladen på brovallia blir gula kan det vara ett tecken på brist på järn i marken. Denna sjukdom kallas kloros. Växten behöver ett blomsterfoder.
  • Busken har blivit bräcklig, med bleka löv, vilket betyder att det inte finns tillräckligt med ljus.

Om brovallia är i huset måste hon hitta en ny, bekvämare plats.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För en person som är van att hantera trädgårdsväxter och inomhusblommor är det inte svårt att ta hand om brovallia. Med bara en liten ansträngning kan du göra sommaren ljusare och förlänga den genom att förlänga blomningen av den tacksamma växten under lång tid.

Rekommenderad: