Lila Pil "Mayak": Beskrivning Och Tillämpning I Landskapsdesign, Sticklingar Av Sorten, Plantering Och Vårdningsfunktioner

Innehållsförteckning:

Video: Lila Pil "Mayak": Beskrivning Och Tillämpning I Landskapsdesign, Sticklingar Av Sorten, Plantering Och Vårdningsfunktioner

Video: Lila Pil
Video: Sakhi | 3rd April 2018| Full Episode | ETV Andhra Pradesh 2024, Maj
Lila Pil "Mayak": Beskrivning Och Tillämpning I Landskapsdesign, Sticklingar Av Sorten, Plantering Och Vårdningsfunktioner
Lila Pil "Mayak": Beskrivning Och Tillämpning I Landskapsdesign, Sticklingar Av Sorten, Plantering Och Vårdningsfunktioner
Anonim

Willow tillhör släktet av träiga växter av pilfamiljen. De dök upp på vår planet för väldigt länge sedan, under krittiden. Numera är det en mycket utbredd kultur i många länder.

Vid utseendet är pilarna mycket olika - från höga träd till små buskar som kryper längs marken.

Bild
Bild

Beskrivning

Lila pil "Lighthouse" har en sfärisk två meter lång krona. Detta är en öppet buske upp till 3 meter hög, med graciösa rosa-röda skott . Bladen är långsträckta-lansettformade, något pressade mot grenen. De är gröna, upp till 15 cm långa, med en gråaktig färg på undersidan. Upprätt långa grenar riktade uppåt - uppenbarligen förklarar detta namnet på sorten.

Bild
Bild

Gulrosa blommor blommar i mars eller april, de ligger på örhängen av lila färg. Fruktlådor med små frön täckta med vitt fluff. Rötter, som alla pilar, har förmågan att stärka närliggande jord. Denna sort föddes av den berömda Ural -uppfödaren V. I. Shaburov . Ursprungligen var den avsedd för vävning av hushållsartiklar som korgar, kistor, bord, stolar, vaggar.

Bild
Bild

Landning

Willows är svåra att föröka med frön, men de slår lätt rot genom sticklingar. Friska skott för plantering skärs tidigt på våren. Rekommenderad ålder är över 2 år; löv måste finnas på varje stickling. Skottets längd är minst 20 cm; förekomst av 5-7 knoppar krävs också. Bottensnittet görs i en 45 graders vinkel.

Sticklingar gror genom behandling med "Kornevin" i vatten eller i våt sand, medan flera knoppar bör placeras ovanför ytan. När rötterna blir starkare planteras skotten i marken för plantor och täcks med folie. När nya löv bildas planteras de i separata krukor.

Bild
Bild

Sticklingar planteras i jorden, när det inte finns några skillnader i dag- och nattemperaturer . Varje planta behöver ett hål på 50 cm brett och 40 cm djupt, det rekommenderade avståndet mellan hålen är cirka 1,5 m. Om dränering behövs är hålets botten kantad med småsten och brutet tegel. Hålet vattnas, en stjälk placeras och täcks sedan med en blandning av jord, kompost, sand och kvävegödsel. Häll kallt vatten ovanpå. Det är viktigt att veta att vide inte ska planteras bredvid björkar och hasselträd.

Bild
Bild

Vård

För att odla en frisk och vacker pil, finns det ett antal faktorer att tänka på

Jorden … Det bör vara sod-podzolic, lätt lera, chernozem eller torvjord är lämpliga. Det är önskvärt att jorden har neutral syra. Överskott av fukt är dåligt för pilens tillväxt. Brist på vatten kan leda till att växten dör.

Bild
Bild

Belysning … Willow är ljuskrävande och föredrar soliga platser. Kan växa bra i halvskugga. Men det är värt att komma ihåg att med överdriven skuggning sträcker sig grenarna oattraktivt och förlorar sin dekorativa effekt.

Bild
Bild

Vattning … Helst om den lila pilen planteras nära reservoaren. Växten kräver regelbunden vattning av rötter och lövverk. Vattning är bäst före soluppgången eller efter solnedgången. Efter fuktning är det nödvändigt att lossa jorden för att syre ska nå rötterna. Du kan mulch den nära stammen jorden med torv för att behålla fukt.

Bild
Bild

Vintrar … "Mayak" är en vinterhård sort, men unga träd kan skada vinterfrost och vårfrost. Därför täcks unga pilar före vinterperioden vanligtvis med säckväv eller agrofiber.

Bild
Bild

Beskärning … Från två års ålder beskärs vidar varje vår efter blomningen. Döda och defekta skott ska avlägsnas med sekatörer, förtjockade grenar ska tunnas ut. Detta gör att växten kan bilda en vacker krona. Skivor måste desinficeras. Kom ihåg att avskuren skott inte får vara mer än 50% av deras totala massa.

Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur . Lila pil påverkas ibland av sjukdomar som rost, mjöldagg, dunmögel. En kraftigt skadad växt bör förstöras, och resten ska behandlas med fungicider. Willow skadedjur inkluderar bladlöss, spindelkvalster och vivlar. För att förebygga bör växter sprutas med Bordeaux -vätska, och om insekter hittas bör insekticider användas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Använd i landskapsdesign

Lila pil "Lighthouse" är mycket dekorativ: på sommaren glädjer det sig med sitt känsliga lövverk, och på vintern ser dess rödaktiga grenar spektakulära ut mot bakgrunden av snö.

Bild
Bild

Den kan användas för att täcka oattraktiva områden i trädgården. Det smälter harmoniskt med blommor, gräs, barrträd.

Bild
Bild

Lila pil används ofta i förgrundslandskapskompositioner som en ensam (ensam) växt.

Bild
Bild

De skapar häckar och skulpturer i olika former.

Rekommenderad: