Barberry "Koronita" (30 Bilder): Beskrivning, Användning I Trädgårdsarkitektur, Plantering Och Vård

Innehållsförteckning:

Video: Barberry "Koronita" (30 Bilder): Beskrivning, Användning I Trädgårdsarkitektur, Plantering Och Vård

Video: Barberry
Video: Барбарис Коронита — описание и выращвание 2024, Maj
Barberry "Koronita" (30 Bilder): Beskrivning, Användning I Trädgårdsarkitektur, Plantering Och Vård
Barberry "Koronita" (30 Bilder): Beskrivning, Användning I Trädgårdsarkitektur, Plantering Och Vård
Anonim

Barberry Thunberg "Koronita" är en opretentiös, men mycket vacker buske, som är en prydnad på vilken plats som helst. Trädgårdsmästare uppskattar det för sin rundade kronform, en spridning av ljusorange blommor och ljusröda frukter.

Särdrag

Barberry Thunberg "Koronita" är en vacker buske som når en höjd av 50 centimeter till en och en halv meter. Beskrivning av Coronita bör börja med att kulturen bildar en vacker rundad krona med en diameter på 1, 2 till 1, 4 meter . Rötterna ligger nära ytan. Skott är täckta med röda taggar med en längd av 0,5 till 2 centimeter. Bladen, som växer upp till 2, 5–3 centimeter i längd, har en vacker ovoid form och en jämn kant. Tallriken är bara en centimeter bred.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Plattan i sig har en brun färg, men gränsen är nära gulgrön . Röda knoppblad växer bara upp till 5 millimeter. Vertikala skott böjer sig över tiden. Berberisblommor växer i maj antingen enskilt eller i kluster. Ljusorange, och ibland bara gula blommor blommar i bara två veckor, men i oktober visas ljusa, men oätliga frukter av avlång form och en ljusröd nyans på busken.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Plantera och lämna

Barberry "Koronita" växer bäst på lös jord, nämligen sandig lera och lera. Surhetsgraden kan inte överstiga 5–7, 5 enheter. Dessutom bör jorddränering inte glömmas bort. Kulturen kommer att utvecklas dåligt med ett överskott av fukt, till exempel i våtmarker, och där grundvattnet är nära eller stillastående ofta bildas efter smältning av snö. Fastän bäst av allt "Koronita" manifesterar sig på bördiga marker, dess ganska acceptabla utveckling är möjlig i torra eller fattiga områden.

Högkvalitativ belysning hela dagen är obligatorisk, eftersom även en ljus nyans i flera timmar kommer att leda till en försämring av anläggningens kvalitet.

Bild
Bild

Plantering av berberis Thunberg på öppen mark utförs tidigt på våren eller hösten . Tidigare hålls behållare med plantor i vatten under en tid så att jorden får näring och kulturen tas bort utan att skada rotsystemet. Mellan enskilda landningar är det nödvändigt att hålla ett gap på 1, 6 till 2, 2 meter brett. Om berberiset ska bli en del av häcken, reduceras detta gap till en längd av 50 till 60 centimeter.

Djupet på ett hål är från 40 till 50 centimeter, och dess diameter är lika med samma indikatorer.

Bild
Bild

Dränering läggs ut i gropen, sedan en jordblandning som består av en del sand, en del humus och två delar torvmark. Plantan placeras på en hög som bildas av underlaget på ett sådant sätt att rotkragen stiger över marknivå med cirka 4-5 centimeter. Rötterna är täckta med jord, varefter planteringarna vattnas och mulas. Det rekommenderas omedelbart att skära skotten så att 3 knoppar finns kvar.

Under den första månaden måste berberis vattnas en gång i veckan eller 10 dagar . Därefter bör du styras av jordens tillstånd. En regnig sommar gör det möjligt att i princip undvika bevattning, och i varmt väder är det nödvändigt att hälla ut vatten ungefär en gång i veckan. Stamcirkeln lossnar nödvändigtvis med jämna mellanrum och rengörs från ogräs. På våren appliceras komplexa gödningsmedel eller humus med kompost. Innan vintersäsongen måste du täcka med torv, kompost och humus.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskärning görs bäst tidigt på våren, innan juicen börjar röra på sig. I princip är det inte nödvändigt att bilda en krona, men om du vill kan du ge barbären ett dekorativt utseende. Häcken måste justeras under hela säsongen . På hösten frigörs gamla buskar från nästan alla skott för fullständig föryngring. Sanitär beskärning kommer att behöva göras i mitten av våren för att ta bort frostbitna delar och annars skadade skott från busken.

Bild
Bild

Reproduktionsmetoder

Att sprida Thunberg barberry "Koronita" kommer att fungera på alla möjliga sätt. Buskens uppdelning utförs på våren, så snart jorden värms upp, eller tidigt på hösten innan frosten börjar. Moderbusken grävs ut, varefter den delas med ett skarpt verktyg.

Det är viktigt att se till att varje del har ett tillräckligt antal rötter, samt 4 till 7 skott. De färdiga sticklingarna måste omedelbart planteras på en ny plats.

Bild
Bild
Bild
Bild

Reproduktion genom skiktning rekommenderas också under våren. De nedre grenarna är täckta med jord så att deras toppar förblir ovanför markytan. Dessutom fixeras böjarna med metallfästen. Med regelbunden bevattning bör skott visas om ett par veckor . Marken bredvid dem lossnar lite, och bevattning sätts vid märket en gång i veckan. Lager planteras på en ny plats antingen på våren eller på hösten. Skotten som visas på rötterna kan omedelbart klippas av och transplanteras till en ny plats omedelbart, förutsatt att det finns ett väl utvecklat rotsystem.

Bild
Bild

När du väljer sticklingar kan du välja två typer av sticklingar: antingen grön eller delvis träig. Gröna skott separeras från botten av moderbusken med en vass kniv i en vinkel på 45 grader. Om de är delvis styva, separeras femton centimeter grenar helt enkelt från busken.

Det är lämpligt att behandla sticklingar med tillväxtstimulerande medel som hjälper uppkomsten av rotsystemet.

Planteringen utförs i en blandning av sand och icke-surt torv, med sanden som läggs ovanpå och torven bildar botten. Ovanpå stängs sticklingarna med en plastkupol, varefter de regelbundet bevattnas. Plantera sticklingar i öppen mark kan utföras på våren eller hösten.

Bild
Bild

Frön av berberis "Koronita" skiljer sig inte åt i särskilt god groning, men de kan fortfarande användas . Materialet förvaras preliminärt i 3 månader i kylskåp, blötläggs i en svag manganlösning i flera minuter och planteras sedan antingen i en behållare eller i öppen mark, men bara på hösten.

Bild
Bild

I princip har berberis "Koronita" bra frostbeständighet, så det kan överleva kylan och nå -30 grader utan ett särskilt skydd. Du bör dock vara beredd på att nordvindarna fortfarande kan skada topparna på skotten som är ett år gamla.

Innan du går i viloläge måste busken vara mulched eller spud med vanlig jord , vilket skapar höjder 10–12 centimeter från rotkragen. På vintern kan planteringar isoleras med vanlig snö, men med vårens början kommer det att vara nödvändigt att snabbt ta bort jorden och vänta på att nederbörden ska smälta.

Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Barberry "Koronita" utsätts för ganska vanliga sjukdomar och skadedjur. I de flesta fall kan växten säkert sparas. Barberry bladlöss påverkar buskblad , som deformeras först och sedan torkar upp. En tvålösning, framställd av 300 gram hushållsstång, upplöst i 10 liter vatten, hjälper till att hantera insekten. Dessutom kan du komplettera läkemedlet med 500 gram shag och använda den resulterande vätskan för att spraya plantorna.

Frukterna av "Koronita" kan ätas av blommöllen . Endast en lämplig insekticid kan klara det, till exempel klorofos från 0,1% till 0,3%.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ibland är Thunberg -berberisen sjuk av mjöldagg . Dess huvudsymptom är en obehaglig vitaktig blomning på båda sidor av bladplattorna, bär och till och med skott. På hösten bildas svarta formationer, som gör det möjligt för svampen att övervintra. För behandling behöver du kolloidalt svavel med önskad procentandel eller svavelkalkbuljong, som appliceras var 2-3: e vecka. De mest drabbade delarna måste klippas av och brännas. Om orange fläckar dyker upp på busken, talar vi om rost, som Bordeaux -vätska lyckas hantera.

Om "Koronita" blev täckt med bruna eller gula fläckar, och sedan bladen började falla av, är det värt att behandla kulturen med kopparinnehållande preparat.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Använd i landskapsdesign

I trädgården används Thunberg berberis "Koronita" oftast som en accent. Det kan vara en kontrasterande plats i en barrträdskomposition, en del av en klippträdgård eller huvuddelen av en häck eller kant. Det kommer att växa till en fullfjädrad gräns, förresten, det kommer att ta från 6 till 7 år. Det är omöjligt utan berberis och utformningen av trädgårdstomten i orientalisk stil. Det bör också nämnas att berberis lämpar sig väl för att forma, så skickliga trädgårdsmästare kan förvandla busken till en original form.

Rekommenderad: