Snöblåsare: Växelsmörjning, Val Av Växel. Vilken Typ Av Smörjmedel Ska Jag Använda? Hur Tar Man Bort Det?

Innehållsförteckning:

Video: Snöblåsare: Växelsmörjning, Val Av Växel. Vilken Typ Av Smörjmedel Ska Jag Använda? Hur Tar Man Bort Det?

Video: Snöblåsare: Växelsmörjning, Val Av Växel. Vilken Typ Av Smörjmedel Ska Jag Använda? Hur Tar Man Bort Det?
Video: HOW-TO Lubricate Snowblower Transmission Gears 2024, Maj
Snöblåsare: Växelsmörjning, Val Av Växel. Vilken Typ Av Smörjmedel Ska Jag Använda? Hur Tar Man Bort Det?
Snöblåsare: Växelsmörjning, Val Av Växel. Vilken Typ Av Smörjmedel Ska Jag Använda? Hur Tar Man Bort Det?
Anonim

Numera är snöröjningsutrustning mycket efterfrågad. Snöblåsare är anmärkningsvärda för sitt rimliga pris och höga effektivitet för att rensa vägbanan eller området runt huset. Men skruv-, roterande eller roterande snöslungor, liksom alla andra enheter, har mekanismer och delar som så småningom blir oanvändbara och måste bytas ut. För stabil drift och förlängning av maskinmekanismernas livslängd rekommenderas ett korrekt och korrekt underhåll. I denna artikel kommer vi att prata om växellådan för snöslungor, dess struktur, typer och några viktiga punkter för att ta hand om den.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur snöslungans växellåda fungerar

Växellådan är ett mycket viktigt element i snöslungan, eftersom den tar emot det vridmoment som genereras av motorn, och CV -leden - gångjärnet med lika vinkelhastigheter - överför den till maskinens arbetsdelar (skruv och rotor). Redskapet är grunden för reduceraren. Snöblåsarens skruvmekanism är fixerad på axelns yta med flera skjuvbultar, som är motorens första skyddssystem, eftersom de bara kan stängas av om det krävs brådskande reparationer. Ingen vibration, ingen mekanisk ansträngning, inga försök att skruva loss dem kommer att leda till något resultat - bara skärning.

Växeln och andra delar är placerade i enhetens skyddshölje. I hushållssnöblåsare är den tillverkad av en legering av kisel och aluminium, och karossstrukturen är i två delar, bultade ihop.

Bild
Bild
Bild
Bild

Växellådor

Snöslungor är av följande typer.

  1. Servad . Det kan demonteras själv för att fylla på fett eller byta ut slitna delar. Elementen i denna mekanism är gjorda av brons, vilket förklarar deras långsamma slitage. Denna typ av växellåda är betygsatt som mer pålitlig - den kan hålla i mycket lång tid med rätt vård. Denna mekanism används i europeiska, japanska och amerikanska modeller av snöslungor.
  2. Utan tillsyn . Denna växellåda är underhållsfri, men kan inte demonteras eller repareras. Användningstiden för sådana mekanismer är begränsad. Om växellådan är trasig, bör du köpa och installera en ny. Det finns inga andra alternativ här. Billiga kinesiska och koreanska modeller är utrustade med denna typ av växellådor.
Bild
Bild
Bild
Bild

Val av redskap

Växeln är en viktig del av växellådan och kan tillverkas av olika material. Det vanligaste alternativet i hushållsmaskiner är ett 19 mm bronsdrev med 20 tänder. Större professionella snöslungor använder ett 25 mm -drev med 41 tänder.

Om en oväntad blockering av skruven inträffar kan växeln ta över den resulterande belastningen på mekanismen och skydda motorn. Bronsutrustningen är en förbrukningsvara, därför, om den går sönder, ersätts den med en liknande med samma diameter och antal tänder.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man väljer rätt smörjmedel

För att växellådans rörliga mekanismer ska fungera perfekt behöver de smörjning av hög kvalitet. Tillverkare av snöslungor rekommenderar att endast växellådor används. Litol och liknande billiga vätskor kan inte användas som smörjmedel, eftersom de inte ger tillräckligt skydd och fryser vid låga temperaturer under noll. Smörjmedlet ska ha följande egenskaper.

  • Var frostbeständig . Detta är den viktigaste kvaliteten, eftersom snöslungor ibland måste arbeta vid mycket låga temperaturer. Fettets struktur måste bibehållas under hård frost.
  • Ha nödvändig flytbarhet . Detta innebär att olja snabbt måste strömma in i alla spår och hål, eftersom smörjningen av gnidningsdelarna sker kontinuerligt.
  • Var trögflytande . Oljan måste ha den tjocklek som krävs för en viss anordning för att täcka arbetsmekanismerna med en stark film.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man snabbt tar bort växellådan

För ett schemalagt byte av smörjmedel, ta bort växellådan från snöslungan. Algoritmen för denna process består av flera enkla operationer.

  1. Placera snöfläkten och stilla.
  2. Ta bort plastskydden från remmarna och skruven som går till enheten.
  3. Skruva loss skruvarna bakom "voluten" (rundkroppen) för att mata ut snön.
  4. Ta bort remmen som går från remskivan till skruven. Bänd försiktigt av den med en skruvmejsel.
  5. Skruva loss skruvarna som håller fast skruvaxeln.
  6. Vrid "snigeln" så att den är i sitt normala läge tills den klickar. Ta försiktigt bort skruvmekanismen och pumphjulet.
  7. Ta bort skjuvbultarna från skruven och demontera axeln.
Bild
Bild
Bild
Bild

Demontering av växellåda

För att enkelt byta ut smörjmedlet i den borttagna växellådan måste du demontera det enligt reglerna. Detta kräver följande steg:

  • kläm fast en del av axeln i ett skruvstycke (den på vilken växellådan är placerad);
  • skruva loss de sex bultarna som fixerar anslutningen av växellådans delar till varandra;
  • med en hammare, knacka inte särskilt hårt på växellådshuset så att det är lättare att separera i två delar.
Bild
Bild

Hur man fyller på nytt fett

När du har tagit bort växellådan och delat huset i två delar, skölj noggrant dess inre utrymme från spår av gammalt fett. För detta ändamål är det bättre att demontera mekanismen och lägga alla delar i en behållare med bensin i flera timmar eller en dag. Efter den angivna tiden måste alla delar dras ut och torkas väl med en trasa. Sedan måste växellådan monteras och försiktigt sättas på sin ursprungliga plats i snöslungan. Skruva sedan loss facket utan att byta locket till skyddshöljet och häll ett nytt högkvalitativt fett i växellådan med en stor spruta.

För att få in ny olja i alla mekanismspår och smörja alla delar, starta snöfläktmotorn, höj den främre delen och tryck på skruvens drivspak flera gånger kraftigt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tips för användning

För att förlänga livslängden för snöslungans växellåda, du bör noggrant läsa råd från erfarna hantverkare.

  • Använd alltid växelolja av god kvalitet för smörjning. Om enheten smörjs med halvsyntetiska analoger kommer mekanismen snabbt att misslyckas.
  • Ta tio minuters pauser efter en timmes snöslungararbete. Detta är nödvändigt så att växellådan inte värms upp för mycket och inte slits i förtid.
  • Skölj knuten regelbundet. Även vid fyllning med högkvalitativ olja kan kolavlagringar ackumuleras på väggarna, vilket stör mekanismens idealiska funktion. Om du använder din snöslungare regelbundet ska du skölja den varannan vecka.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Var försiktig när du klämmer i skruvens drivspak. När allt kommer omkring trycks på spaken sträcker drivkabeln. Därför ska du bara trycka på trådspaken när det är absolut nödvändigt.
  • Låt inte olja läcka ut ur växellådan. Kontrollera och byt ut alla oljetätningar i tid.
  • Inspektera alltid snön noggrant för att säkerställa att inga främmande föremål kommer in i snöslungan. De kan skada växellådan.

Växellådan hos en snöslunga är den viktigaste mekanismen efter motorn vid drift av hela systemet. Läs alltid bruksanvisningen noggrant innan du använder snöslungan. Med en noggrann inställning till växellådans skick kommer din maskin att fungera mycket längre utan störningar.

Rekommenderad: