DIY Rake: Hemlagad Trärake För Hö-, Lingon- Och Lövplockning. Hur Man Gör En Fläkt Och Tvärkratta?

Innehållsförteckning:

Video: DIY Rake: Hemlagad Trärake För Hö-, Lingon- Och Lövplockning. Hur Man Gör En Fläkt Och Tvärkratta?

Video: DIY Rake: Hemlagad Trärake För Hö-, Lingon- Och Lövplockning. Hur Man Gör En Fläkt Och Tvärkratta?
Video: Regnbågsfläkt 2024, Maj
DIY Rake: Hemlagad Trärake För Hö-, Lingon- Och Lövplockning. Hur Man Gör En Fläkt Och Tvärkratta?
DIY Rake: Hemlagad Trärake För Hö-, Lingon- Och Lövplockning. Hur Man Gör En Fläkt Och Tvärkratta?
Anonim

De som odlar även en liten mark vet att när man utför trädgård och markarbete är det omöjligt att klara sig utan kratta. Detta verktyg är en prioritet i listan över trädgårdsverktyg och utför flera grundläggande och extrafunktioner.

Enhet och syfte

Rakes enhet är mycket enkel. Designen är ett handtag med en tvärgående stång med tänder planterade på den, som utför den funktion som är avsedd för raken. Trädgårdshakor används för en mängd olika jobb. Med hjälp av dem kan du:

  • rengör området från torrt lövverk;
  • kratta klippt gräs;
  • ta bort växtrötter från marken;
  • rör upp hö;
  • lossa jorden;
  • nivå ojämn mark.

Vissa driftiga trädgårdsmästare använder till och med riven för att plocka bär, till exempel lingon. För att göra detta, använd ett specialverktyg med långa, täta tänder.

Bild
Bild
Bild
Bild

Olika sorter

I praktiken, både hemma och för industriella ändamål, används olika typer av krattor. De kan villkorligt delas in i flera typer:

traditionell (tvärgående)

Bild
Bild

vändare

Bild
Bild

solfjäderformad

Bild
Bild

ryttare

Bild
Bild

roterande

Bild
Bild

för bär

Raken för bär arrangeras på ett speciellt sätt. De passar bäst för att plocka lingon. Produkten är en korsning mellan en kratta och en skopa. Tänderna i dem är tunna och ligger nära varandra. En sådan anordning gör det möjligt att skörda bär från buskarna bekvämt och praktiskt taget utan förlust.

Bild
Bild

Tillverkningsmaterial

Det finns ett stort utbud av trädgårdsredskap i detaljhandeln nuförtiden, inklusive en kratta. De är relativt billiga, men de som vill spara pengar kan göra den här enheten på egen hand. Tillverkningsprocessen är enkel och nästan varje sommarboende eller amatörträdgårdsmästare klarar det.

Följande material används för tillverkning av produkten:

  • järn, som sedan målas med korrosionsskyddande medel;
  • stål;
  • aluminium;
  • plast;
  • plast;
  • trä.
Bild
Bild
Bild
Bild

Den starkaste och mest hållbara raken kommer att vara tillverkad av stål. Men de har en nackdel - de är tunga.

Så att produktens tunga vikt inte stör arbetet är det bättre att välja aluminiumalternativet . Kanske kommer en sådan rake att hålla lite mindre, men dina händer kommer inte tröttna på dem heller. Produkter av plast eller plast anses vara bekväma och lätta, men de kommer inte att hålla länge. Ett alternativ till dem kommer att vara träprodukter.

Bild
Bild
Bild
Bild

DIY kratta

De som bestämmer sig för att göra en kratta på egen hand kommer omedelbart att förstå att detta verktyg består av endast två delar: ett handtag och en tvärgående stång planterad på den.

Stjälk

Stjälken är huvudsakligen gjord av trä. För att göra detta använder de oftast:

  • tall, som inte är rädd för fukt, dessutom är den ganska stark och lätt;
  • björk, lätt att bearbeta och lätt;
  • bok, känd för sin goda styrka, men kräver ytterligare bearbetning;
  • ek, som även om den är stark, men på grund av sin tunga vikt, bara kan användas av starka män.
Bild
Bild
Bild
Bild

På fabriken, om nödvändig utrustning finns tillgänglig, skärs en platt rund bar 3-4 cm tjock ur dessa träslag och rengörs väl. När du gör en kratta hemma kan du använda stammen på ett ungt träd av ovanstående sorter genom att klippa ut en stjälk med önskad längd från den.

Den färdiga delen av skottet slipas på ena sidan och det andra snittet slipas. Måla eller skala inte handtaget, eftersom det kommer att glida och rotera i dina händer under användning.

Tvärgående arbetsyta

Hemma är det lättast att göra en kratta arbetsyta av trä av det tillgängliga materialet. För detta är samma träslag lämpliga som beaktades vid tillverkningen av hållaren. För ett bättre resultat är det bäst att göra en ritning av den avsedda modellen i förväg. Detta kommer att göra det lättare för dig att navigera i körningsprocessen.

Bild
Bild

Processen att göra en bar med tänder består av flera på varandra följande steg

  • Från en 5 cm bred stång måste du göra ett block med en höjd av 3 cm och en längd på 50-60 cm.
  • I mitten på sidan av plankans bredd gör du ett hål, vars diameter sammanfaller med diametern på din skärning.
  • Använd en tjock borr för att göra hål längs skobredden i arbetsytan. Avståndet mellan dem ska vara 35-40 mm.
Bild
Bild
  • Av ett lämpligt material, gör ämnen för tänder 10-11 cm långa och en diameter lika med bredden på de förberedda tänderna.
  • För enkel användning måste varje tapp slipas på ena sidan.
  • För in tapparna i hålen som är förberedda för dem med en trubbig ände inuti stången och fixera med självgängande skruvar från skohöjden.
Bild
Bild

Sätt in det förberedda handtaget i hålet för hållaren och fixa det också med en självgängande skruv. Den färdiga arbetsytan måste målas eller behandlas med annat trämaterial för att förhindra att fukt tränger in i träet.

Hemmagjord kryssrake är klar. De är lämpliga för insamling av lövverk, hö, rengöring av gräsmattor. Med lätt användning och korrekt vård kommer instrumentet att hålla länge.

Hemmagjorda vändare

För närvarande använder många bönder som måste odla stora markområden bakomliggande traktorer. Denna enhet anses vara universell, eftersom den kan användas för att automatisera lasttransport, skörd och lossning av marken. Det är möjligt att ansluta till sådana minitraktorer och hövingar. Att göra dem hemma kommer inte att vara svårt. Det räcker bara att bygga bara tre metallhjul.

Bild
Bild

För att göra en vändare för en bakomliggande traktor måste du förbereda:

  • metallskena för ramen;
  • fästen som hjulen kommer att fästas på;
  • stark ståltråd för tillverkning av krattfjädrar;
  • ett par lager som måste fästas på naven för att montera hjulen;
  • stålplåtar med en tjocklek av 4 mm, från vilka pumphjulen kommer att tillverkas.

Du behöver också delar till dragkroken, med hjälp av vilken produkten senare kommer att fästas på den bakomliggande traktorn. Glöm inte säkerhetsåtgärder vid tillverkning av enheten. Vid ett felaktigt utfört arbete kan inte bara en minitraktor, utan också en person lida.

Bild
Bild

Raken är ett viktigt, oersättligt inslag i trädgårdsredskap . Med deras hjälp kan du göra mycket arbete. Vilken typ av rake att välja för arbete i trädgården är upp till dig, men du bör veta att verktyget är valt utifrån de typer och omfattning av funktioner som de kommer att utföra.

Rekommenderad: