Stora Beläggningsplattor: Plattor I Storformat 500x500 Och Andra Storlekar. Stort Fyrkantigt, Rektangulärt Och Annat Kakel. Styling

Innehållsförteckning:

Video: Stora Beläggningsplattor: Plattor I Storformat 500x500 Och Andra Storlekar. Stort Fyrkantigt, Rektangulärt Och Annat Kakel. Styling

Video: Stora Beläggningsplattor: Plattor I Storformat 500x500 Och Andra Storlekar. Stort Fyrkantigt, Rektangulärt Och Annat Kakel. Styling
Video: Plastonit, Optimalt skydd för golv och andra ytor under byggnation 2024, Maj
Stora Beläggningsplattor: Plattor I Storformat 500x500 Och Andra Storlekar. Stort Fyrkantigt, Rektangulärt Och Annat Kakel. Styling
Stora Beläggningsplattor: Plattor I Storformat 500x500 Och Andra Storlekar. Stort Fyrkantigt, Rektangulärt Och Annat Kakel. Styling
Anonim

Ett av de mest populära och ofta använda materialen för förbättring av närområdet, parkvägar, gränder och till och med delar av motorvägar är för närvarande stora beläggningsplattor. Du bör inte bli förvånad över detta - våra förfäder började tillverka och använda dess likhet för 6000 år sedan för samma ändamål. Naturligtvis kunde dessa plattor knappast konkurrera med moderna exemplar när det gäller olika former och färger, men när det gäller hållbarhet och styrka var gamla plattor oöverträffade.

Många bra ord kan sägas om moderna beläggningsplattor i stort format. Den är tillverkad av kvalitetsråvaror med innovativ teknik och ny utrustning.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Det stora tillämpningsområdet för stora beläggningsplattor beror på ett antal funktioner och fördelar. Den har följande positiva egenskaper:

  • hög styrka;
  • varaktighet;
  • tillverkad av kvalitetsråvaror;
  • ekonomisk i konsumtion;
  • vid läggning i enlighet med alla regler och förordningar är antalet sömmar obetydligt, och de som finns är knappast märkbara;
  • ett brett utbud av storlekar och färger;
  • styling tar inte mycket tid.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Materialet har också en nackdel - det är svårt att lägga ett mönstrat mönster från stora produkter.

När det gäller storleken på sådana beläggningsplattor är det tack vare deras variation att den kan användas för förbättring av både stora och små ytor. Idag är de mest "populära" i byggprocessen följande dimensioner av dessa produkter: 500x500, 600x300 och 1000x1000 mm.

De största brickorna kallas också vägplattor, eftersom de används för asfalteringsvägar. Produkter 60x60 eller 60x80 cm används oftast för läggning i närområdet eller i landet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Översikt över arter

Den moderna byggmarknaden erbjuder ett varierat sortiment av stora plattor, som klassificeras efter tillverkningsmaterial och form.

Stora plattor är:

  • betong;
  • klinker;
  • plast;
  • sten;
  • sudd.

Nedan följer en kort beskrivning av varje sort.

Bild
Bild

Betong

Dessa plattor anses vara de mest använda. De kännetecknas av hög hållbarhet och tillförlitlighet. Oftast är de gråa, men om du gör en individuell beställning kan tillverkaren lägga till ett färgpigment till tillverkningsmaterialet. Betongbeläggningsplattor är vibrocastade och vibropressade.

Den första används för stenläggning, till exempel trädgårdsvägar, men den andra, som är mycket motståndskraftig mot mekanisk påfrestning, används för motorvägar och parkeringsplatser.

Bild
Bild

Klinker

Klinker är lera som avfyras vid en mycket hög temperatur. En sådan kakel är hållbar, frostbeständig, avvisar fukt, bleknar inte och glider inte . Finns i olika storlekar och färger.

Bild
Bild
Bild
Bild

Plast (polymer sand)

Komponenterna i en sådan produkt är sand, polymerflis och ett färgpigment. Eftersom produktens design är mycket varierande används den ofta för stenläggning av angränsande områden. Denna typ av stora beläggningsplattor är en av de billigaste.

Livslängden och bredden i den territoriella distributionen är dock mycket begränsad - den tål inte hård frost eller värme.

Bild
Bild

Sten

Natursten är ett mycket dyrt material, så kakel tillverkade av sådana råvaror kommer att ha en hög kostnad. Det är på grund av det höga priset att dessa produkter inte används för stenläggning av stora ytor. Oftast läggs de ut trottoarer, stigar. De har utmärkta fysiska och tekniska parametrar och är gjorda av granit, basalt, marmor och labradorit.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sudd

Sådana plattor är gjorda av återvunnet gummi, de är helt säkra, därför läggs de främst på lekplatser . Vid tillverkning av produkter läggs alla typer av färgämnen till råvarorna, så att färgen på den färdiga plattan kan bli vad du vill.

Bild
Bild

När det gäller formen kan produkterna i fråga vara antingen fyrkantiga eller rektangulära.

Stylingtips

Slitstyrkan och hållbarheten hos stora beläggningsplattor beror i de flesta fall på att man lägger på läggningstekniken. Genom att följa reglerna och följa instruktionerna kan du göra en enhet med dina egna händer, till exempel stigar eller ett angränsande område från en stor kakel, inte värre än proffs. Endast tid, från att vara ovän, kommer det naturligtvis att ta mer.

Installationsprocessen är uppdelad i flera steg

  1. Förbereder stylingsområdet. Platsen är helt rensad för ogräs, skräp och jämn.
  2. Markerar territoriet med hänsyn till lutningen.
  3. Materialberedning. Förutom kakel behöver du följande material och verktyg: sand, cement, nivå, spets, murslev, klubba, stamper. Och det är också lämpligt att ha en kvarn på byggarbetsplatsen, med hjälp av vilken det blir möjligt att skära produkten om det behövs.
  4. Installation av trottoarkanter, om sådant arbete planeras.
  5. Förberedelse av basen - en cement -sandkudde hälls.
  6. Lägga kakel.
  7. Putsning.
Bild
Bild
Bild
Bild

Efter installationen är det lämpligt att fylla området med vatten. Så produkterna kommer att fastna väl, och allt överskott av injekteringsmedel kommer att gå in i sprickorna.

Innan du fortsätter med installationen måste du upprätta en arbetsplan, organisera en plats och vid behov köpa det saknade materialet och verktygen. Förutom, det är viktigt att korrekt beräkna det erforderliga antalet beläggningsplattor . För att göra detta måste du beräkna arbetsområdet och välja materialet och veta exakt dess dimensioner. Räkna sedan antalet brickor med en enkel aritmetisk formel.

Rekommenderad: