Hemrökhus (84 Bilder): Kallrökningsalternativ För Hem Och Lägenhet, Vilket Gör Det Själv Från En Gasspis

Innehållsförteckning:

Video: Hemrökhus (84 Bilder): Kallrökningsalternativ För Hem Och Lägenhet, Vilket Gör Det Själv Från En Gasspis

Video: Hemrökhus (84 Bilder): Kallrökningsalternativ För Hem Och Lägenhet, Vilket Gör Det Själv Från En Gasspis
Video: Rengör gasspisen - Bekanta dig med gas 2024, Maj
Hemrökhus (84 Bilder): Kallrökningsalternativ För Hem Och Lägenhet, Vilket Gör Det Själv Från En Gasspis
Hemrökhus (84 Bilder): Kallrökningsalternativ För Hem Och Lägenhet, Vilket Gör Det Själv Från En Gasspis
Anonim

Rökt kött, fisk och ännu mer så korv är ganska dyra om du köper allt detta i en butik. Fans av att unna sig läckra saker kan komma ur position genom att bygga ett hemrökhus. Samtidigt tar inte en välutrustad enhet inte mycket plats. Det egna hemmagjorda rökhuset, med hänsyn till modern teknik, gör att du kan laga rätter enligt nya recept även inom väggarna i en lägenhet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

För att bestämma egenskaperna hos denna enhet kommer vi att analysera metoderna för att röka korv, bacon eller fisk. Recept är antingen varmt eller kallt. Erfarna specialister föredrar varmrökmetoden. En hemapparat gör att du kan laga fantastiskt många typer av kött och fisk.

Samtidigt har rökeriet i sig ett antal fördelar:

  • enkel konfiguration, eftersom enheten är lätt att göra hemma;
  • brist på stora finansiella kostnader vid tillverkning;
  • förmågan att laga mat var som helst: på landet på en vandring, hemma i köket;
  • snabb och enkel rökningsprocess;
  • det finns inget behov av att dessutom bearbeta rökta produkter.
Bild
Bild
Bild
Bild

När man använder kallrökteknik måste produkterna tillagas ytterligare, till exempel salt. Saltningen av produkterna kommer att ta från en till två dagar, beroende på volymen. Själva rökningen kommer att ta en längre tid. Kallrökta produkter kan dock förvaras länge utan kylskåp. En av nackdelarna med varmrökning är produktens korta hållbarhet.

Tillverkningen av båda typerna av enheter är inte särskilt svår . Hemmarökarnas mönster är varierande. När du skapar det är det viktigt att säkerställa korrekt rökning av produkter, därför måste enheten uppfylla vissa krav.

Bild
Bild
Bild
Bild

Enheten för vissa framgångsrika hemrökare gör det möjligt att röka produkter på olika sätt. Hela den synliga sorten kan kombineras till flera grundläggande scheman.

Installationer är:

  • vertikal typ;
  • horisontell;
  • kammare.

Hemmagjorda rökhus kan kombinera element i flera system. Innan du demonterar enhetsdiagrammen måste du känna till enheternas driftsprincip. För att göra detta, låt oss ta reda på vad som händer inuti enheterna.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Funktionsprincip

Under rökning mättas produkterna med ämnen, vilket resulterar i en specifik smak och arom. Verkan av syrorna i röken gör produkterna resistenta mot långtidslagring. Dessutom rekommenderas det inte ens att frysa rökta produkter, eftersom de efter avfrostning förlorar sin ursprungliga smak.

Rökbehandling minskar redan antalet naturligt förekommande bakterier som finns i alla produkter. Därigenom minskar utvecklingen av mikroflora, liksom innehållet i olika mikroorganismer i produkten. Därför, ju längre rökmetoden används, desto bättre uppnås lagringsresultatet. Om vi anser att de interna processerna äger rum i enheten kan vi jämföra dem med konserveringsprocessen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Varje rökningsalternativ har sina egna egenskaper och finesser. Smaken och aromen hos den färdiga produkten kommer att vara direkt relaterad till metoden för bearbetning av råvaror innan man röker med en eller annan träslag.

Bristande uppmärksamhet på ett av stadierna kommer att förneka alla andra ansträngningar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Principen för kall- och varmrökningsapparater är annorlunda . Om enheten är varm läggs bränsle på botten av en försluten behållare och mat placeras ovanför den på gallren. För att förhindra att den smälta juicen och fettet droppar på flisen placeras en pall under produkterna. Bränslet värms upp med öppen eld eller, om rökaren är elektrisk, med tenami. Det avges rök från det brinnande bränslet. Ju högre temperatur inuti behållaren, desto snabbare tillagas maten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om enheten är kallrökt rökas produkterna i den vid låga temperaturer. Rökhusanordningen innebär att röken som når produkten redan måste ha svalnat.

Funktionsprincipen för en kallrökningsanordning skiljer sig från en varm . Bränsle måste placeras i eldstadsfacket. Beroende på vilken typ av trä som valts kommer doften av den färdiga maträtten att förändras. Man tror att fruktslag av trä (äpple, päron) bidrar till den bästa smaken. Pil, al och lind används oftare. Barrved rekommenderas inte alls för användning.

Röken måste passera in i skorstenen genom naturligt drag. I skorstenen svalnar den delvis och går först in i kammaren.

Bild
Bild
Bild
Bild

Design

Den största sorten togs emot av enheter gjorda av stål. Ett populärt alternativ är en rektangulär form med en vattentätning. Denna enhet är lätt att använda och kompakt. Den kan användas i fältförhållanden, fiske och i en lägenhet. För att minska volymen är hemlagade rökare ofta cylindriska i formen. Rostfritt stål används i industrier för automatiska och elektriska konstruktioner.

En av de mest mångsidiga rökarna är mini -versionen . Det är en förseglad låda med sågspån och flis på botten och en pall i mitten. I detta fall måste pallen vara tillverkad av ett material som inte hindrar rökens åtkomst till utsidan.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Denna konfiguration är lättast att implementera själv från en hink, kruka eller liknande föremål. Du kan värma en minirökare över en eld eller på en spis. Det kommer att finnas tillräcklig temperatur inuti för matlagning. Processen kommer att ta från 20 minuter till en timme.

Standardkonstruktioner inkluderar följande huvudkomponenter:

  • rökningskammare;
  • rökgenerator eller ugn;
  • skorsten.

Enheten kan vara en enda sluten behållare. Röken från bränslet omsluter maten och släpps sedan ut utanför, som i en spis.

Moderna enheter för en lägenhet antar att all rök kvarstår inuti enheten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Självgjorda rökhus för en lägenhet kan tillverkas av en gåspanna eller en hink. Vid arrangemang är det viktigt att tänka på lockets täthet med hjälp av gummipackningar och skruvar för detta. Tillverkningsmaterial för hemrökare kan vara helt andra källor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tillverkningsmaterial

Särskilda krav ställs på rökhusmaterialets egenskaper. Vanligtvis är det rostfritt stål upp till 3 mm tjockt. Om du använder stål som är mindre än 2 mm tjockt kommer rökbehållaren att deformeras, vilket resulterar i att det snabbt blir oanvändbart. Om du väljer stål med en tjocklek på mer än 3 mm ökar inte enhetens funktionella egenskaper, men dess vikt ökar.

I allmänhet måste materialen för tillverkning av rökhus uppfylla följande krav:

  • möjligheten till flera uppvärmningar;
  • immunitet mot fukt;
  • enkel rengöring;
  • överensstämmelse med kraven på livsmedelssäkerhet.
Bild
Bild
Bild
Bild

Rostfritt stål är det mest lämpliga materialet för rökare. Om konstruktionen görs oberoende måste stålet vara av en kvalitet som uppfyller SES -standarderna. För alla typer av aggregat kan stål som används i medicin eller i livsmedelsföretag övervägas utan rädsla för konsekvenser. Skriv till exempel 12X18H10T, GOST 5632-72 eller andra liknande alternativ.

Produkter tillverkade av sådant rostfritt stål kommer att ha karakteristiska egenskaper

Korrosionsbeständig. Denna egenskap av rostfritt stål är särskilt värdefull om konstruktionen är planerad att användas utomhus. Till exempel är järnmetaller mycket känsliga för fukt och korroderar därför oftare. Dessutom, om det finns rost på produkten, kommer det att påskynda utbränningen från väggarna

Bild
Bild
Bild
Bild
  • Kolavlagringar bildas inte på ytan av det rostfria stålet. Om vi jämför med produkter gjorda av järnmetaller, kommer det att finnas kolavlagringar i dem. Det kommer att skapa svårigheter vid rening av förbränningsprodukter.
  • Rostfritt stål av livsmedel avger inte skadliga komponenter vid uppvärmning, till skillnad från andra material.
  • De yttre estetiska egenskaperna hos matstål kan förbli oförändrade efter flera års intensiv användning av produkter.
Bild
Bild
Bild
Bild

Visningar

Mini rökhus

Detta är ett populärt och vanligt alternativ. Enheterna är kompakta och lätta, samt enkla att använda och DIY. Sådana enheter är ofta camping eller bärbara.

Bild
Bild
Bild
Bild

Enheter för en lägenhet

Rökanordningar i en lägenhet skiljer sig åt i ett antal egenskaper som eliminerar besväret med matlagning. Huvudfunktionen är rökutrymningssystemet. För att utesluta att rök tränger in i rummen eller till grannarna, finns en koppling i locket på lägenhetens rökhus. En gummiförlängning placeras på den, som visas genom fönstret. Designen gör att överflödig rök kan vara ute. Att slå på en huskåpa för att ta bort rök är inte alltid acceptabelt, eftersom det kommer in i ventilationen och sedan till grannarna.

Lägenhetsmodellerna är utrustade med en vattentätning. Detta element förhindrar rök från att komma ut från enheten.

Luktfällan är ett spår mellan locket och rökarens väggar som fylls med vätska.

Bild
Bild

Rökgenerator

Denna enhet är utformad för att släppa ut rök i rökkammaren. Användningen är bekväm vid kallrökningsprocessen.

Fördelarna med ansökan är följande:

  • enhetlig rökintag;
  • effektivitet när det gäller bränsleförbrukning;
  • temperaturbeständighet;
  • ingen övervakning av processen krävs.

Rökgeneratoranordningen ser ut som ett element som är anslutet till kammaren. Slangar eller slangar används som anslutningselement. En konventionell kompressor är involverad i injektion av rök. Den enkla designen gör att hantverkarna tar upp tillverkningen av detta element med egna händer. Designens effektivitet är ganska hög.

Bild
Bild
Bild
Bild

Med termometer

Enheter utrustade med en termometer möjliggör bättre kontroll av rökningstemperaturen. Smaken på den färdiga produkten beror på denna parameter. Vissa termometrar mäter temperaturen på insidan av kött eller fisk som tillagas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Utformningen av enheten är en sond inuti ett rör tillverkat av värmebeständigt material. Sonden kan sättas in i produkten som förbereds. Temperaturmätområdet för fabriksenheter är upp till 400 grader. Utanför rökhuset finns en display som kan användas för att avgöra beredskapen. För fläsk eller lamm, till exempel, är det 75 grader, för fjäderfä - 90. Under processen med att förbereda varje produkt har en specialist sina egna hemligheter. I alla fall är en sådan termometer ett oumbärligt attribut för en rökningskammare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Design

Människor har rökt länge. Både på försäljning och bland hemgjorda alternativ finns det en mängd rökhus, som inte bara skiljer sig i handlingsprincipen utan också i utseende. Utseendet på dessa enheter är ofta förknippat med orter och regionala traditioner.

Moderna tillverkare kommer med nya mönster för att locka kunder . Men experter rekommenderar att föredra traditionella typer. Designer -modeller väljs vanligtvis för exklusiva rökhuskaféer. I dem är vackra rökanordningar belägna på en iögonfallande plats, och ägarna ökar därmed intresset för besökare på deras institution och meny.

Bild
Bild
Bild
Bild

Köksmodeller skiljer sig vanligtvis inte åt i designglädjen, eftersom denna faktor inte påverkar tillagningsresultatet. Det kommer att vara ett runt rökhus eller en mini-version, det viktigaste är att ta hänsyn till produktionskedjan och arbetssättet.

Du kan överväga en intressant modern lösning - ett kombinerat grillrökhus. Enheten låter dig inte bara röka, utan också att laga traditionella kebab. Ett brett utbud av alternativ för nyberedda färdiga produkter som serveras är mycket viktigt för ett cateringföretag.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tillverkare

Positiv feedback från ägare är vanligt när det gäller elektriska rökare. Enligt deras åsikt är de praktiska, eftersom de inte behöver tända eld för att skjuta dem. För att enheten ska fungera räcker det med att lägga sågspån, mat inuti, stänga enheten och ansluta den till el.

Fördelar med elektriska tillval:

  • kompakthet;
  • enkel användning;
  • snabb matlagning;
  • prisvärdhet.
Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelarna med en gasspisanordning är kompakthet, bärbarhet och användarvänlighet. Dessutom är välgjorda modeller säkra för hemmabruk. En av de största nackdelarna med sådana alternativ är deras lilla volym. Men om utrustningen ska användas för personliga ändamål är detta bara en fördel. Ett litet rökeri sparar tid, ansträngning och förbrukningsmaterial.

Bild
Bild
Bild
Bild

Automatiska rökhus är moderna enheter som gör att du kan laga utsökt mat hemma. Den automatiska enheten är en multifunktionell enhet som låter dig röka på olika sätt. Apparaten kan också användas som en vanlig ugn. Rökugnar kan fungera i ett kontinuerligt läge och utföra flera processer samtidigt. Med tanke på mångfalden av arter är det värt att överväga mer detaljerat kriterierna för att välja en sådan enhet.

Bild
Bild
Bild
Bild

De bästa modellerna tillverkas i Tyskland och Ryssland. Följande tillverkares enheter är mycket populära, som kan presenteras i form av ett litet betyg:

Bradley rökare

Dessutom är modellerna av hög kvalitet. De gör läckra hemlagade rökta produkter. Enheten är mångsidig, lämplig för kött, fisk och till och med grönsaker.

Bild
Bild
Bild
Bild

Grillux

Företaget tillverkar stålenheter av god kvalitet. Vissa enheter kräver förbättringar. Till exempel måste en pall bytas ut, och många klagar också över bristen på handtag.

Bild
Bild
Bild
Bild

Palisad

Företagets enheter är lämpliga för användning i naturen. Det huvudsakliga utbudet av produkter är kombinerade grillrökhus. Enligt användarrecensioner är alla komponenter i enheterna gjorda av högkvalitativa material.

Bild
Bild
Bild
Bild

Alvin

Företagets enheter är ganska stora, lämpliga för användning i landet. Användare noterar inte särskilt snyggt svetsade sömmar på enheten. Pris-prestanda-förhållandet matchar dock deras kvalitet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Campingvärlden

Företaget erbjuder mångsidiga enheter som är lämpliga för både varm och kall rökning av olika produkter. Enheterna kan användas både utomhus och hemma.

Bild
Bild
Bild
Bild

Grinda

Fördelarna med enheterna i detta företag är lätthet, rörlighet och rymlighet. Företaget erbjuder budgetalternativ utan några speciella krusiduller.

Bild
Bild
Bild
Bild

Pojk Scout

Företaget är känt för sina enheter tillverkade av tjockt och hållbart järn. Du kan laga ett tillräckligt antal produkter samtidigt för ett stort företag på flera nivåer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bra värme

En inhemsk tillverkare som erbjuder bra enheter för hemmabruk.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tonar

Företaget erbjuder alternativ för enheter som endast är lämpliga för varmrökning. De är ganska budgetmässiga, skiljer sig inte åt i designglädje. Enheterna i detta företag är lämpliga för nybörjare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Doorz

Doorz rökhus kännetecknas av sin tillförlitlighet och bra utförande. Du kan laga ett stort antal produkter genom att ordna dem på flera nivåer. Företagets rökhus är ganska tunga, men de utmärks av en utsökt design.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur väljer man?

Som nämnts ovan skiljer sig enheterna för en lägenhet strukturellt från de som används på gatan.

För en lägenhet är enheter med inbyggda autonoma element mer praktiska . (temperaturgivare, termometrar, etc.). Hushållsapparater måste vara bärbara. Det är bra om hemmet inte producerar rök alls. Inomhuskonfigurationer inkluderar vanligtvis system som tillhandahåller extern uppvärmning utan syre. Ett annat sätt att ta bort rök kommer att vara en speciell skorsten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hemrökare använder endast torrt bränsle. Våt spån kommer att förstöra produktens smak.

Hushållsapparatsalternativ bör innehålla ett isolerat chipfack. Om detta bryts kommer kött, ister, ost eller fisk att mättas med komponenterna i det brinnande fettet och inte med rök från veden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur gör man det själv?

Ett hemlagat rökeri bör innehålla följande element:

  • ram;
  • sidor på fodralets sidor;
  • avtagbart element;
  • galler för placering av produkter;
  • ett lock med ett rör som kommer att fungera som en skorsten.
Bild
Bild
Bild
Bild

Ritningar av enheter med vattentätning kan göras på papper . Detta hjälper till att bestämma valet av lämpliga material för produkten. Källorna kan köpas från järnaffären. Börja montera elementen från kroppen. Ett enkelt alternativ är en vanlig låda med sidohandtag. Matcha skåpets parametrar för att passa dina behov av rökt mat. Praktiken visar att de optimala måtten är 500 * 300 * 300 mm. Välj ett tjockare ark för botten av lådan.

Botten kan utrustas med stöd, som är gjorda av stålremsor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Huvudkomponenten i enheten är en vattentätning. Detta är ett litet spår längs hela kroppens övre omkrets, cirka 2-3 cm brett.

Enhetens kåpa måste exakt matcha dess parametrar . Locket på sidorna ska lätt passa in i luktfällan. Ett rökrör krävs i locket. En flexibel slang kan enkelt glidas på röret.

Den andra botten utförs också med sidorna böjda uppåt. Detta är en plåt som fett droppar på under tillagningen. Den andra botten kan göras med ben och förses med handtag. Så det kommer att vara bekvämt att installera och ta ut.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Användningstips

Tänk på följande när du lagar mat i ditt hemrökhus:

  • på enhetens botten måste du lägga sågspån och speciella flis;
  • lägg den andra botten ovanpå chipsen (fettbehållare);
  • ovanpå det, installera en speciell grill som produkterna kommer att staplas på;
  • häll vatten i sidan av vattentätningen och stäng locket ordentligt;
  • öppna inte locket under 30-40 minuters tillagning.

Du kan placera din hemrökare på en vanlig spis och slå på det vanliga tillagningsläget.

Rekommenderad: