Skivspelarnålar: Hur Rengörs En Skivnål? Diamond Pickup Nålar Och Andra Alternativ

Innehållsförteckning:

Video: Skivspelarnålar: Hur Rengörs En Skivnål? Diamond Pickup Nålar Och Andra Alternativ

Video: Skivspelarnålar: Hur Rengörs En Skivnål? Diamond Pickup Nålar Och Andra Alternativ
Video: Cleaning Your Turntable Needle With a Foam Sponge 2024, Maj
Skivspelarnålar: Hur Rengörs En Skivnål? Diamond Pickup Nålar Och Andra Alternativ
Skivspelarnålar: Hur Rengörs En Skivnål? Diamond Pickup Nålar Och Andra Alternativ
Anonim

Att lyssna och samla vinylskivor är en hobby som gradvis tar över hela världen. Ljudets rikedom i denna process beror till stor del på spelaren, i synnerhet på nålen för att spela skivor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Funktioner och enhet

Skivspelarnålen är en del av pickupen, precis som huvudet och tonarmen. Nålen rör sig med den vassa änden längs ljudspåret . Oregelbundenheter i dess väg gör att nålen vibrerar vid en viss frekvens. Denna process låter dig höra ljudet inspelat på vinylskivor.

Nålen för vinylmedia måste matcha måtten på mediespåren . Geometrier som matchar plattan ger ett rikare ljud under uppspelning.

Observera att en vintage radio kan kräva 80, 120 eller 25 mikron nålar. Relativt modern ljudteknik kräver en nålradie på 15 mikron eller mindre.

Bild
Bild
Bild
Bild

Pickupnålen har följande parametrar:

  • klämkraft;
  • frekvensomfång;
  • vikt.

Detaljerna beror på hur kanalerna kan reproduceras separat, utan penetration.

Bild
Bild

Materialet för denna del av pickupen kan antingen vara en stålbaserad legering eller naturliga eller syntetiska mineraler, vare sig det är diamant eller safir. Oavsett utgångsmaterial bör rengöring användas speciell vätska som gör att du kan ta bort smuts , som nålen samlar in från skivornas spår vid varje lyssning.

Bild
Bild

Livstid

Det är materialet, närmare bestämt dess hårdhet, som i hög grad påverkar den möjliga driftstiden. Så en del tillverkad av en legering baserad på stål kan fungera korrekt inte mer än 3 minuter. Det här är tillräckligt med tid för att lyssna på ena sidan av grammofonskivan. Inte överraskande såldes delar tillverkade av denna metall i lådor om 200 vardera.

Bild
Bild
Bild
Bild

Delar av korund (safir) är många gånger överlägsna stål. På grund av deras hårdhet och höga slitstyrka når deras livslängd 350 timmars lyssning på fonografskivor. Sådana modeller uppskattas fortfarande av amatörer av acetat och shellackmedia, som inte tål att leka med hårdare material, till exempel diamant. Livslängden för diamantnålar når 1000-1500 timmar att lyssna på musik.

Det är omöjligt att märka att huvudet med nålen är slitet med blotta ögat. De nya ljudproblemen är dock den första och främsta manifestationen av huvudslitage.

Experter rekommenderar att du byter nål efter 600 timmars spelskivor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Översikt över huvudtyperna

Förutom skillnaden i material är delar uppdelade efter typen av slipning. Det är den här egenskapen som gör det möjligt att mer fullständigt läsa tillgänglig information om operatören. Trots olika typer finns det fortfarande ingen perfekt skärpning. Faktum är att spåren på skivorna skärs av en speciell skärare, vars dimensioner naturligtvis är tillgängliga från tillverkarna. Men dess exakta kopiering i produktionen av en nål är omöjlig, för då kommer den inte att läsa information, utan skära mediet.

Sfärisk

Avsmalnande nålar är modellerna med den största tvärradien. Bland nackdelarna sticker ut minsta kontaktradie med plattan, vilket ger ett tråkigt monotont ljud . På grund av denna egenskap håller nålar av denna typ längre än andra underarter.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Elliptisk

Den elliptiska nålen liknar också en sfär, men dess kanter är platta. Denna struktur låter dig läsa högfrekvensområdet, vilket gör ljudet från grammofonskivan rikare och rikare. Som regel är produktens kontaktyta större, vilket leder till en kortare livslängd.

Bild
Bild

Hyperelliptisk

De hyperelliptiska delarna som ingår i pickupen är en modifierad version av de elliptiska nålarna. Deras kontaktområde är större och tvärradien är mindre.

Bild
Bild

Enligt experter, även en billig skivspelare kan förbättras och berikas avsevärt genom att byta en nål till en annan.

Moderna nålar kan vara korund eller diamant, och ibland kombinerar de båda materialen. Diamantdelen har utmärkt hårdhet, men är inte lämplig för acetatplattor. En diamantnål med en korundspets, som kombinerar smidighet och hårdhet, anses vara universell.

Bild
Bild
Bild
Bild

Urvalstips

Valet av nålar för en patron beror på typen av skivspelare. Så när du bestämmer dig för att byta ut en del, bör du först avgöra om ersättning är möjlig. Så för sovjetiska enheter är denna funktion omöjlig, och därför det är bättre att köpa en skivspelare från Sovjetunionen med en nål i gott skick.

För modern teknik rekommenderar experter inte att köpa nålar tillverkade av Kina, som är allmänt representerade på de största sajterna för varor med leverans från Kina. I de flesta fall används keramik som material för tillverkning, vilket orsakar kontroverser om deras lämplighet.

Bland typerna av skärpning rekommenderas att välja mellan hyperelliptiska nålar av kombinerade material. Så basen kan tillverkas av mer budgetråvaror, till skillnad från spetsen, som det inte rekommenderas att spara.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur byter och anpassar jag?

Byt ut pennan om den är sliten och uppspelningsljudet blir sämre. För att göra detta, ta bort delen genom att dra den bort från tonarmen.

Det är mer rimligt att behålla en begagnad nål för att underlätta framtida köp . Observera att vissa delar producerades på äldre skivspelare, och för närvarande är det nästan omöjligt att hitta samma. I avsaknad av samma modell väljs en ny penna och vid behov en patron.

Bild
Bild

Den nya komponenten är installerad i kassettuttaget. Det är nödvändigt att kontrollera riktningen - nålen måste riktas vertikalt nedåt.

Eftersom byte av pennan är direkt beroende av patronen, bör du kontrollera dess skick. Inställningen är korrekt, om trycket i huvudet är optimalt, och nålen sitter tydligt i spåret på plattan.

Bild
Bild

Hur gör man rent?

Om en ny del inte ger fullt ljud rekommenderas det att tänka på att rengöra den, vilket bör vara regelbundet. Observera att förutom nålen måste ytan på plattorna själva rengöras med borstar och speciella vätskor.

För att ta bort smuts och damm från nålen produceras kolborstar med styva och korta borst, liksom små borstar av olika typer och former . Borsten för rengöring används tillsammans med professionella produkter. Förutom rengöringsprodukter kan rengöring göras med mycket klibbiga silikondynor som en nål appliceras på. Samtidigt fastnar smuts på silikonet och rengörs därefter lätt från det. Tänk på färdriktningen när du använder borsten för rengöring. För att inte skada huvudet är det nödvändigt att utföra rörelser bakifrån och framåt, undvika sidled och riktningar framifrån och bakåt.

Bild
Bild

En bra nål och rätt vård hjälper dig att njuta av din favoritmusik i alternativt ljud.

Rekommenderad: