Printer Flush Fluid: Anpassad Vätskeformulering För Bläckstråleskrivare Och Andra Modeller. Hur Man Gör DIY Spolvätska?

Innehållsförteckning:

Video: Printer Flush Fluid: Anpassad Vätskeformulering För Bläckstråleskrivare Och Andra Modeller. Hur Man Gör DIY Spolvätska?

Video: Printer Flush Fluid: Anpassad Vätskeformulering För Bläckstråleskrivare Och Andra Modeller. Hur Man Gör DIY Spolvätska?
Video: How to Make Cartoon printer machine - DIY Magic Trick - CREATIVE DIY YOU CAN MAKE FOR FUN 2024, Maj
Printer Flush Fluid: Anpassad Vätskeformulering För Bläckstråleskrivare Och Andra Modeller. Hur Man Gör DIY Spolvätska?
Printer Flush Fluid: Anpassad Vätskeformulering För Bläckstråleskrivare Och Andra Modeller. Hur Man Gör DIY Spolvätska?
Anonim

Pigmentfärger används nu för många skrivare. När det gäller deras grundläggande egenskaper liknar de den permanenta färgen som används i konstruktionen. För att skölja sådana ämnen från tryckutrustning behöver du en speciell spolningsvätska. Du bör veta vad det är och vilka typer av sådana kompositioner som är.

Bild
Bild

Vad är det för?

Spolarvätska för skrivare används i flera applikationer. Oftast används den för grundlig och snabb rengöring av patronen, som regelbundet ska fyllas på. Om rengöring inte utförs är en kemisk reaktion mellan bläck från olika tillverkare möjlig . Därefter kan skadliga sediment falla ut, vilket kommer att påverka utrustningens funktion negativt.

Dessutom används ofta spolningsvätska vid blockering av skrivhuvuden. I detta fall tas en sådan komposition i ett skede då den vanliga rengöringen inte kunde ge önskat resultat. Ibland tas kompositionen för att rengöra olika andra delar av skrivaren efter att ha sprutit för ihållande pigment.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är inte ovanligt att skrivare går sönder just för att många användare inte använder speciella spolningar för att bli av med torkat bläck.

Som ett resultat leder detta till snabb igensättning av tryckdelarnas munstycken. För att undvika sådana problem är det bäst att regelbundet rengöra enheterna. Spolningsvätskor kan antingen köpas i en specialaffär eller tillagas av dig själv hemma.

Spolningslösningar för skrivare kan också användas som ett speciellt konserveringsmedel . I sin sammansättning är de ganska nära färger, därför bidrar de inte till den snabba nederbörden av sedimentet. Men detta fenomen är oundvikligt, eftersom alla färgämnen har sin egen hållbarhet (som regel är det bara 1 år). Om du späd ut rengöringsmedlet kommer processen med bildandet av pigmentavlagringar att påskyndas avsevärt.

Bild
Bild

Visningar

För närvarande finns det ett stort antal olika vätskor för att spola skrivhuvuden. Vissa typer av sådana ämnen bör endast användas med vissa tillverkares tryckutrustning.

Vätskor kan vara sura, alkaliska eller neutrala, beroende på deras sammansättning . Det sista alternativet är det mest mångsidiga och praktiska. Det kan tas för nästan vilken kontorsutrustning som helst. Destillerat vatten är grunden för neutrala vätskor. Och även lite alkohol och glycerin ingår i kompositionen.

Bild
Bild

Vi rekommenderar att du köper alkaliska spolningsvätskor för rengöring av bläckstråleskrivare från Canon eller Epson . Liksom den tidigare versionen innehåller deras sammansättning destillerat vatten, glycerin och alkohol. Och inkluderar även ammoniak. Sura ämnen används bäst för HP -färgarmaturer. Produkterna består av destillerat vatten, essensen av ättiksyra och alkohol.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

I specialaffärer idag kan du se spolningsvätskor från olika tillverkare. Flera mönster är mest populära bland konsumenter.

  • Inktec . Används för att rengöra bläckstråleskrivare från Canon eller Epson. Som regel tas det i fall då tecken i vissa färger börjar skriva ut dåligt på papper, eller när tekniken inte har fungerat på länge. Hållbarheten för ett sådant ämne är 2 år.
  • Spolande OCP . Den säljs i små flaskor på 100 g. Hållbarheten är också 2 år. Det här alternativet gör ett utmärkt jobb med att rengöra skrivhuvudena på skrivaren.
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur gör man det själv?

Om du inte vill köpa professionella rengöringsvätskor från en specialaffär kan du förbereda dem själv hemma. Det finns flera sätt att göra sådana ämnen.

Den färdiga spolvätskan kan ersättas med vanligt destillerat vatten . Men samtidigt, innan tvätt, måste den värmas till en temperatur på 50 eller 60 °. Detta alternativ används oftast för att rengöra bläckstråleskrivare. Rengöring med destillerat vatten är effektivt om skrivaren inte har använts på mer än 2-3 månader. Annars kommer proceduren helt enkelt inte att ge det önskade resultatet.

Bild
Bild

Och också hemma kan du förbereda standardanpassade formuleringar som säljs i butiker, men du bör noggrant välja proportionerna av komponenterna. Så, när du skapar ett neutralt prov måste du blanda:

  • 80% destillerat vatten;
  • 10% glycerin;
  • 10% medicinsk alkohol.
Bild
Bild
Bild
Bild

Om du bestämmer dig för att göra en alkalisk vätska, är det bättre att ta:

  • 70% vatten;
  • 10% glycerin och medicinsk alkohol;
  • 10% vattenlösning med ammoniak.

För en syrablandning behöver du 80% vatten och 10% vardera av medicinsk alkohol och ättiksyra.

Bild
Bild

Många människor gör en vätska baserad på fönster- och spegelrengöring. I det här fallet måste du noggrant läsa sammansättningen av ett sådant rengöringsmedel i förväg.

Den måste innehålla element som isopropylalkohol och natriumsulfoetoxylat. Dessa viktiga komponenter bidrar till en snabb mjukning av torkade färgpigment.

Häll 9 delar destillerat vatten till 1 del rengöringsmedel i en separat, ren behållare . För att inte misstas kan du använda en märkt spruta. Därefter omrörs innehållet i behållaren något och de försöker rengöra enskilda delar av skrivaren med den. Om det önskade resultatet inte är, kan du lägga till lite mer medel. Men i alla fall bör dess totala andel inte vara mer än 50% av hela lösningen.

Bild
Bild

Om du innan proceduren vill kontrollera den hemlagade spolningskompositionen måste du blanda några droppar bläck från skrivaren med den resulterande vätskan i en separat behållare och lämna i 2-3 timmar. Om pigmentet sedan blir för trögflytande, bör detta rengöringsmedel inte användas, det kan skada utrustningen.

Bild
Bild

Hur man använder?

Om du vill rengöra skrivaren med en sådan vätska finns det några regler du måste följa. Kom ihåg att tekniken först ska torkas med rent rent vatten utan att använda ett professionellt ämne.

Om du använder en specialtillverkad komposition bör du först sänka skrivhuvudet på utrustningen i en behållare med varmt vatten i några minuter . Dess temperatur bör vara runt 40 eller 50 °. Doppa sedan strukturen i rengöringslösningen i 10 minuter. Rita ut färgpigmenten med en spruta. I slutet avlägsnas alla rester med en servett eller trasa.

Bild
Bild

Om du använder en professionell spolning från en butik, bör du noggrant läsa bruksanvisningen.

Oftast placeras de tryckta elementen omedelbart i rengöringsvätskan 1 cm . Strukturen förblir i denna form i 2–4 minuter.

Därefter överförs elementen till ett speciellt ultraljudsbad för skrivare. Den måste först fyllas med destillerat vatten. Delar finns kvar i denna behållare i några sekunder. Därefter avlägsnas bläcket med en spruta, resterna avlägsnas med en servett, alla delar återförs till sin plats efter rengöring. I slutet, för verifiering, rekommenderas det att utföra regelbunden rengöring och utskrift av mönstret; vid behov kan proceduren upprepas flera gånger.

Bild
Bild
Bild
Bild

Rekommendationer

Det finns några viktiga tips att följa när du rengör skrivarens utskrivna element

  • Kom ihåg att spola utrustningen före varje tankning. Detta undviker att blanda olika färgpigment, som kan komma i kemiska reaktioner med varandra med okända konsekvenser.
  • Om du använder en tvätt för att ta bort en färg, och proceduren resulterar i en annan färg, betyder det att huvudet är ur funktion. I detta fall kommer en komplett byte av elementet att krävas.
  • Beroende på vilken typ av bläck du fyller på utrustningen (pigment eller vattenbaserade färger) måste du välja lämpligt rengöringsmedel eller så kan du använda en universell neutral komposition.
  • Det är bättre att börja varje rengöring med en försköljning med vanligt destillerat vatten. Denna procedur gör det möjligt att maximera livslängden för skrivarmunstyckena.

Rekommenderad: