Multisplittsystem: Vad är Det? Luftkonditioneringsapparat, Val Av Luftkonditioneringsapparater För 4 Rum

Innehållsförteckning:

Video: Multisplittsystem: Vad är Det? Luftkonditioneringsapparat, Val Av Luftkonditioneringsapparater För 4 Rum

Video: Multisplittsystem: Vad är Det? Luftkonditioneringsapparat, Val Av Luftkonditioneringsapparater För 4 Rum
Video: Daikin Multi Split S-Series Air Conditioner 2024, April
Multisplittsystem: Vad är Det? Luftkonditioneringsapparat, Val Av Luftkonditioneringsapparater För 4 Rum
Multisplittsystem: Vad är Det? Luftkonditioneringsapparat, Val Av Luftkonditioneringsapparater För 4 Rum
Anonim

Att upprätthålla ett mikroklimat i ett stort bostadshus eller köpcentrum är ingen lätt uppgift. Många externa block på fasaden förstör utseendet och försämrar väggarnas styrka. Den bästa lösningen skulle vara att använda flersplittiga system. De låter dig svalna och värma ett stort rum.

Vad det är?

Multi-split-systemet består av en kondensor och en förångare, till skillnad från konventionella luftkonditioneringsapparater. Det är anmärkningsvärt att endast en extern enhet behövs för att arbeta i flera rum. Ett system med flera zoner kan ha 25-70 meter slang mellan utsidan och längst inuti. Det är anmärkningsvärt att varje kvarter inne i byggnaden är anslutet till utsidan med en separat väg. Luftkonditioneringssystemet är mycket bekvämare att använda än separata enheter för varje rum.

Funktionsprincipen är ganska enkel. Den yttre delen innehåller en behållare med en kylare, som rör sig genom rören och gör luften svalare. Systemet kan fungera för kylning eller uppvärmning. I detta läge avdunstar också vätskan i den yttre delen, och kondensationsprocessen sker i inomhusenheten.

Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Multi-split-systemet är mer sofistikerat än en konventionell luftkonditionering. I det senare mappas ett yttre block till ett inre block. Och i en multi-split innebär den yttre sektionen användningen av ett stort antal inre.

De främsta fördelarna med sådana system

  1. Du kan installera block i olika rum. Det är möjligt att välja lämplig sektion för ett visst rum och inte överbetala för ett standardrum.
  2. Ett individuellt mikroklimat kan ställas in i varje rum. Till exempel kan du höja temperaturen i sovrummet och sänka temperaturen i köket.
  3. Multi-split fungerar tyst. Ljudet kommer bara från utomhusenheten, som kan flyttas bort från fönstren i vardagsrummet. Det är värt att notera att i enkla luftkonditioneringsapparater är installationen av enheterna alltid linjär, vilket innebär att det inte kommer att fungera för att minska bullernivån.
Bild
Bild
Bild
Bild

Multi-split-systemet har också nackdelar

  1. Inomhusenheterna fungerar inte om utomhusenheten går sönder.
  2. Olika rum kan ställas in på olika temperaturer. Uppvärmnings- eller kylläget är dock inställt på utomhusenheten och kan inte ändras.
  3. För installation av systemet måste du bjuda in erfarna hantverkare med lämpliga verktyg. Det är omöjligt att installera systemet själv.
  4. Kostnaden är mycket högre än för enkla luftkonditioneringsapparater.
Bild
Bild
Bild
Bild

Sorter och utrustning

System är konventionellt indelade i fasta och typinställningar. Den första säljs som en färdig uppsättning med 2-4 inomhusenheter och en utomhusenhet. Det fasta systemet i ytterdelen har ett visst antal ingångar för kommunikation och anslutning av interna komponenter. Utomhusenheten kan utrustas med en eller två fläktar, vilket avgör systemets prestanda . Inomhusutrustning är alltid utrustad med endast en sådan enhet.

Moderna system med två kompressorer gör att olika driftlägen kan ställas in på inomhusenheterna. Varje enhet fungerar oberoende av den andra. Denna möjlighet är endast inneboende i fasta systemtyper.

Varje inomhusenhet har en separat kontrollpanel. I detta fall kan alla enheter fungera antingen för uppvärmning eller för kylning.

Bild
Bild

Staplingsbara multi-split-system kan innehålla upp till 16 inomhusenheter. Kretsdelaren, till vilken vätskan för kylning går, låter dig ansluta dem alla till den yttre delen av strukturen. Den yttre sektionen kan ha upp till 3 fläktar som fungerar tillsammans. Arbetsförhållandena för denna typ av system skiljer sig inte från de fasta . Du kan antingen värma luften eller kyla ner den.

Kallt läge kan kombineras med avfuktning. De är lika, så det är säkert för systemet. Det är anmärkningsvärt att du kan installera valfritt antal inomhusenheter, alla begränsningar beror på kapaciteten i den yttre sektionen. Typen av interiör väljs individuellt för parametrarna i varje rum.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sättningssystemet kan bestå av olika typer av yttre sektioner. Kombinationer är möjliga med valfritt antal och konfigurationer. Det finns flera typer av inre delar.

  1. Väggmonterad . De flesta hushållsapparater ser ut så här. Den vanliga och mest tillgängliga typen.
  2. Golv och tak . Påminner visuellt om batterier och kan installeras både ovanför och nära golvet.
  3. Enkelt tak . Utåt liknar det en köksfläkt.
  4. Kassett . Monteras vid renovering direkt i taket. Fördelen är att luften tillförs i 2-4 riktningar samtidigt.
  5. Kanal . Liksom den tidigare typen monteras den under renovering. Luft kommer in i rummet genom gallret.
  6. Kolumn . Gör att du kan reglera mikroklimatet i ett stort rum.
Bild
Bild

Varje kit har fjärrkontroller. En är konfigurerad som en master och är avsedd för systemfelsökning, kontroll. Alla andra tilldelas statusen "slav". Huvudkonsolen låter dig ställa in läget för alla inomhusdelar. Resten är utformade för att justera temperaturregimen på varje luftkonditionering.

Vanligtvis räcker ett fast multi-split system för en lägenhet . Lämpliga uppsättningar väljs för ett stort privat hus. Det är värt att notera att vissa typer av block är installerade även i skeden av grovt reparationsarbete, så det är viktigt att tänka på denna aspekt i förväg.

Kolumnen luftkonditionering används inte i bostadslokaler. Vanligtvis installeras de i lager, i salar för filharmoniska samhällen och i industrier där lokalen är riktigt stor.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Recension av de bästa märkena

Moderna tillverkare erbjuder ett brett utbud av multi-split-system. När du väljer är det värt att ge företräde åt välkända företag, som ingår i betyget för väletablerade bland konsumenter.

Toshiba . Det japanska företaget har tillverkat hushållsapparater i över 120 år. Produktionen av luftkonditioneringssystem är en av huvudprofilerna. Det första delade systemet lämnade Toshiba -fabriken. Enheterna i mellersta prissegmentet har en snygg design och många ytterligare alternativ. De flesta användare noterar systemens tillförlitlighet.

Bild
Bild

Panasonic . Den japanska tillverkaren producerar högteknologiska och hållbara flersplittiga system. Ett brett sortiment täcker alla prisklasser. Systemen i detta märke innehåller filter som gör att du kan rengöra luften från damm och ull.

Bild
Bild

Hitachi . Japanska multi-split-system har bra valuta för pengarna. Enheterna tillhör mellansegmentet och premiumprissegmentet. Lämplig för både bostäder och kommersiellt bruk. De sparar energi, är lätta att underhålla och har lågt ljudnivå.

Bild
Bild

Daikin . Den japanska tillverkaren har glädjat kunderna i över 40 år. Kundtjänsten är som bäst, så alla möjliga störningar elimineras snabbt. Det bör noteras att produktionen använder avancerad teknik. Detta märke har lett marknaden på flera år. De är endast installerade i stora kommersiella och offentliga lokaler och utmärks av sina höga kostnader.

Bild
Bild

Mitsubishi . Tillverkad i Japan, Storbritannien och Thailand. Produkterna tillhör premiumklassen. Pålitliga och multifunktionella multi-split-system har många ytterligare alternativ.

Bild
Bild

Vi bör också lyfta fram sådana företag som Dantex, Shivaki, Hyundai, Pioneer . Ekonomiklassrepresentanter. Tillverkningen ligger i Kina, tillverkningen innebär användning av kvalitetsmaterial och avancerad teknik. Utbudet av dessa företag är inte sämre än dyrare motsvarigheter.

Bra alternativ för hemmabruk och ett litet köpcentrum.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur väljer man?

Multi-split-systemet är lämpligt för en 4-rumslägenhet, hem eller kontor. När du väljer bör du styras av vissa kriterier.

  1. Rummets mått . Ju större rummet, desto större blir inomhusenheten.
  2. Antal rum . Denna nyans påverkar direkt kraften i den yttre sektionen.
  3. Spårlängd . Detta är avståndet mellan utomhusenheten och inomhusenheten. Ju mindre bilder, desto enklare är installationen. Det är värt att notera att långa körningar kan dölja kraft.
  4. Ljudnivå . En särskilt viktig punkt när du installerar systemet i ett bostadsområde.

Utomhusenhetens kraft spelar en viktig roll, men den väljs vanligtvis av proffs, med hänsyn till antalet och typerna av inomhusdelar. Det bör noteras att utformningen av flersplittiga system kan vara annorlunda.

Du kan välja vad som kommer att vara i harmoni med interiören och fasaden. Tillverkaren måste vara pålitlig för att kunna utföra reparationer under garantin om något händer.

Rekommenderad: