Gungmekanismer För Fåtöljer: Topp-pistol Och Andra Sorter. Vilken är Bättre Att Välja: Asynkron Eller Förstärkt?

Innehållsförteckning:

Video: Gungmekanismer För Fåtöljer: Topp-pistol Och Andra Sorter. Vilken är Bättre Att Välja: Asynkron Eller Förstärkt?

Video: Gungmekanismer För Fåtöljer: Topp-pistol Och Andra Sorter. Vilken är Bättre Att Välja: Asynkron Eller Förstärkt?
Video: Karlskoga Möbeltapetsering 2024, Mars
Gungmekanismer För Fåtöljer: Topp-pistol Och Andra Sorter. Vilken är Bättre Att Välja: Asynkron Eller Förstärkt?
Gungmekanismer För Fåtöljer: Topp-pistol Och Andra Sorter. Vilken är Bättre Att Välja: Asynkron Eller Förstärkt?
Anonim

Moderna fåtöljer är komplexa enheter med många delar och mekanismer. Ett av de viktigaste elementen är svängmekanismen.

Vad är det och varför behövs det?

Hos personer med stillasittande arbete lider inte bara ryggen, utan hela kroppen, även om huvudbelastningen naturligtvis faller på ryggraden. Tillverkare av sådana möbler försöker sitt bästa för att förbättra komforten hos sina stolar och minska trycket på ryggen . Denna effekt kan uppnås tack vare svängmekanismen.

Komfort, ergonomi och stöd för ryggraden beror på parametrarna för denna del . Därför är den främsta rollen vid valet av en stol inte dess yttre egenskaper, utan mekanisternas typ, kvalitet, tillförlitlighet och funktionalitet.

Bild
Bild

Olika sorter

Det finns många typer av system som finns i moderna fåtöljer. Var och en av dem har sina egna fördelar och nackdelar.

Piastra ändrar bara höjden på stolen . Mekanismen är gjord i form av ett block med en spak, som ansvarar för gaslyftkontrollen. Sådana system finns i budgetmodeller.

Bild
Bild
Bild
Bild

Permanent kontakt kännetecknas av liknande funktioner . Den ger tre justeringsalternativ, varav det första är ansvarigt för ryggens höjd, det andra för sittdjupet och det tredje för ryggens styvhet.

Bild
Bild
Bild
Bild

FDA, som står för en fjäderskruvmekanism, kan endast ändra svängstyvheten . Ryggstödet kan inte fästas i ett visst läge. Det avviker från trycket på användarens rygg.

Bild
Bild
Bild
Bild
  • Toppistol finns ofta i chefsstolar . I vissa modeller finns det en metallplatta på platsen för mekanismen med en gaslyft. En sådan förstärkt del klarar tunga arbetsbelastningar, vilket visar hög tillförlitlighet och hållbarhet.

Denna mekanism kännetecknas av tre justeringsalternativ:

  1. rörelse upp eller ner aktiveras av en spak som verkar på gaslyften, vilket gör att du kan höja / sänka stolen;
  2. samma spak används, som kan justeras inte bara upp och ner, utan också till höger och vänster, vilket aktiverar svängmekanismen eller låter dig fixera stolen i önskat läge;
  3. justeringsskruven är ansvarig för svängstyvheten, vilket beror på användarens vikt och trycket när den sittande personen lutas bakåt.
Bild
Bild
Bild
Bild

Top -gun fick ett andra namn - centrerat, vilket förklaras av närvaron av en axel i mitten av sätet. På grund av denna designfunktion kan användaren lyfta benen från golvet vid full lutning.

Nu finns allt fler och dyrare variationer av mekanismen, i vars utformning en multiblock med en förskjuten axel är installerad. Användningsprocessen blir bekvämare för användaren eftersom benen ligger kvar på golvet när de svänger.

Multi-Top Gun Rocking System ger inte bara fri gungning, utan också fixering av ryggen. Den senare funktionen aktiveras genom att trycka på en spak som finns under sätet.

Bild
Bild

Fördelarna med denna mekanism är utmärkt stöd för ryggraden.

Multi-top-pistolen anses vara en av de mest bekväma och pålitliga. Nackdelarna inkluderar hög vikt och höjd. Justeringsalternativ gör att användaren kan ändra läget för inte bara sätet utan även ryggstödet. Det kan finnas flera sådana positioner, deras antal påverkar direkt kostnaden för stolen.

Bild
Bild

Deep Tilt -mekanism ger användaren så stora möjligheter att en vanlig stol lätt kan förvandlas till en gungstol. Systemet är utrustat med två spakar, varav en höjer och sänker strukturen, och den andra ansvarar för svängnings- och fixeringsprocesserna. Närvaron av en justeringsskruv öppnar möjligheten för användaren att justera styvheten.

Bild
Bild

Multiblock - detta är en välkänd mekanism som är älskad av många. Den kombinerar alla funktioner i topppistolen, till vilken några ytterligare funktioner läggs till:

  1. reglering av svängböjningskraften och styvheten;

  2. fixering av ryggen i flera lägen;
  3. i en multiblock med en förskjuten axel kommer benen ständigt att ligga på golvet, oavsett lutningsvinkel;
  4. i en multiblock med en synkromekanism kan du ändra ryggens och sitsens lutning separat, oberoende av varandra, men i en viss proportion, vilket gör att du kan minimera belastningen på ryggraden;
  5. den asynkrona mekanismen i multiblocken är så lik som möjligt synkromekanismen i dess funktionalitet, skillnaden ligger i den oberoende lutningen av rygg och sits, som rör sig i vektorn för användarens kroppsrörelse.
Bild
Bild
  • " Anti-chock effekt " ansvarig för smidig återgång av stolen till fungerande skick efter upplåsning.
  • Reglage kan justera sittdjupet och fixa det i olika lägen.
Bild
Bild
Bild
Bild

Vilken är bättre att välja?

Många vet inte om det är värt att betala för mycket för ett dyrt svingsystem med rik funktionalitet, eller så räcker den enklaste mekanismen. Följande tips hjälper dig att göra ett val och inte ångra det i framtiden.

Vippmekanismen är främst nödvändig för komfort, som kommer att bibehållas även med en lång vistelse i stolen. För en person med en stillasittande livsstil är detta mycket viktigt, därför måste hans val närma sig ett stort ansvar

Bild
Bild

Du kan inte köpa en stol "blindt". Det är absolut nödvändigt att "prova på det" - tveka inte att sitta i en stol och prova mekanismen i aktion. Om det finns minsta olägenhet måste du fortsätta leta

Bild
Bild

Stolen bör anpassa sig så exakt och snabbt som möjligt till människokroppens egenskaper, annars blir det obekvämt och till och med hälsofarligt

Bild
Bild
Bild
Bild

Vippmekanismen måste nödvändigtvis ge en hög nivå av ergonomi

Bild
Bild

Om stolen inte är vald för arbete, och den totala varaktigheten av att vara i den inte kommer att överstiga 2 timmar om dagen, är det ingen mening att betala för mycket och välja multifunktionella mekanismer. Top Gun -systemet skulle vara det smarta valet

Bild
Bild

Om du planerar att sitta i en stol i cirka 4 timmar dagligen, bör du titta närmare på multi-top-gun. Det här alternativet är lite dyrare, men din rygg kommer att uppskatta komforten trots en lång sittställning

Bild
Bild

Långvarigt sittande kräver maximalt skydd för ryggraden. Du kan inte spara pengar här, eftersom en obekväm position och brist på bra stöd för ryggen kommer att resultera i allvarliga hälsoproblem. I en sådan situation måste du välja en multiblock eller synkromekanism - det finns inga andra alternativ

Bild
Bild

Om du inte väljer en stol, utan en separat mekanism för att byta ut ett felaktigt element, måste du vara uppmärksam på fästelementens centrum-till-centrum-avstånd. De vanligaste alternativen är 150x200 och 150x250 mm, men andra storlekar finns också

Rekommenderad: