Storlekar På Enkelsängar (34 Bilder): Standardstorlekar 90x200, 190x90

Innehållsförteckning:

Video: Storlekar På Enkelsängar (34 Bilder): Standardstorlekar 90x200, 190x90

Video: Storlekar På Enkelsängar (34 Bilder): Standardstorlekar 90x200, 190x90
Video: The Double Bed Gap Hack 2024, Maj
Storlekar På Enkelsängar (34 Bilder): Standardstorlekar 90x200, 190x90
Storlekar På Enkelsängar (34 Bilder): Standardstorlekar 90x200, 190x90
Anonim

Varje sovrum ska ha en säng. Alla vet att full sömn bara är möjlig på en ordentligt utvald madrass av hög kvalitet, men det finns en annan viktig nyans. En lämplig säng som ger maximal bekvämlighet och komfort bör vara av samma storlek som dess ägare. Men inte alla vet hur man väljer rätt möbel för en underbar natts sömn. Efter att ha läst den här artikeln kommer du att ta reda på vad storleken på en enkelsäng är, hur man väljer den perfekta.

Standard enligt GOST i Ryssland

Som med många konsumtionsvaror, produktion av sängar regleras också i lag , speciella GOSTs, som är utformade för att reglera skapandet av möbler som uppfyller konsumenternas krav. Vanligtvis är sängarna standard, men det finns undantag.

GOST innebär vissa standardmätningar. Längden på en säng varierar från 190 till 220 cm, men 220 cm är inte ett särskilt populärt alternativ bland moderna tillverkare. Denna längd är avsedd för personer med icke-standardhöjd.

Rätt val av sänglängd kan göras med en formel som inkluderar konsumentens höjd plus 20 cm.

Bild
Bild

När det gäller sängens bredd beror det på antalet personer som kommer att använda sängen.

De mest populära modellerna av enkelsängar idag är idealiska för både barn och vuxna. Oftast används sådana möbler i barn- och tonåringsrum, liksom i små enrumslägenheter eller studiolägenheter. Det ger alla fördelar med en hel säng, men tar inte mycket plats (till skillnad från dubbelmöbler).

Standardbredden på en enkelsäng är mellan 70 och 90 cm . Med fokus på detta kan följande storlekar på enkelsängar urskiljas, som motsvarar standarderna: 70 × 190, 70 × 200, 80 × 190, 80 × 200, 90 × 190, 90 × 200. Om bredden är mer än 90 cm är detta en och en halv säng.

Bild
Bild
Bild
Bild

En och en halv eller en och en halv säng har en standardbredd på 100 till 140 cm . Följande alternativ kan särskiljas: 100 × 190, 100 × 200, 110 × 190, 110 × 200, 120 × 190, 120 × 200, 130 × 190, 130 × 200, 140 × 190, 140 × 200. Ofta misstas sängar av denna storlek (särskilt med en bredd på 110 cm) av människor för enkelsängsmodeller, men GOST definierar följande: bredd 110-en och en halv modeller.

Om sängens bredd ligger inom intervallet 150 till 180 cm kan vi prata om följande storlekslinjal: 180 × 190, 180 × 200, 170 × 190, 170 × 200, 160 × 190, 160 × 200, 150 × 190, 150 × 200 - dubbelsäng.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dessa är måtten på standardmodeller enligt ryska GOST. Valet är mycket stort, därför kan alla bland standardalternativen hitta det som är mest lämpligt för sig själva och uppfyller kraven på kvalitet, rymlighet och bekvämlighet.

När du vill ha något speciellt kan du uppmärksamma modellerna, vars storlekar inte är standard . Bredden på en dubbelsäng kan vara upp till 220-250 cm, medan höjden kommer att vara lika med 220-250 cm. En sådan intressant teknik hjälper till att få formen av en absolut jämn kvadrat. Dessutom finns runda dubbelsängar i dessa storlekar.

Bild
Bild

Sådana produkter tar mycket plats, så installationen är endast möjlig i ett rymligt rum. Om lägenheten är liten är det bättre att fokusera på standardalternativen, eftersom de är standarderna för att passa in i vanliga ryska lägenheter.

Det finns vissa skillnader mellan enkelsängar för ett barn och för en vuxen.

För en vuxen

När du väljer en enkelsäng för en vuxen är det nödvändigt att ta hänsyn till hudfärgen hos den person som kommer att använda sängen. Det är värt att avgöra om det kommer att användas regelbundet.

När det gäller mått noterades det ovan att vanliga enkelsängmöbler är dock 70 cm breda för en vuxen rekommenderas det att köpa en säng med en bredd på minst 80 cm.

Att hitta rätt storlek är inte svårt, du behöver bara ligga på en möbel. De flesta butiker tar denna frihet. Du måste böja knäna och vända åt sidan. I detta läge ska knäna inte sticka ut över sängkanten.

Det bästa alternativet är när avståndet från böjda knän till sängkanten är cirka 10-15 cm.

Bild
Bild
Bild
Bild

Av denna anledning är följande storlekar bäst lämpade för en vuxen: 80 × 180, 90 × 180, 80 × 190, 90 × 190, 80 × 200, 90 × 200.

Storleken 90 × 200 är på alla sätt den mest bekväma och bästsäljande. Denna storlek är lämplig för en person i nästan vilken byggnad som helst, denna höjd är lämplig för en person upp till 180 cm lång. En person med en högre höjd måste beställa tillverkning av en säng enligt individuella storlekar, eftersom en höjd över 180 cm idag är mer undantaget än regeln.

Madrassen för en vuxen säng måste väljas utifrån ålder och hälsa.

För en ung man du kan välja en madrass av vilken hårdhet som helst. Fyllmedel kan också väljas utifrån personliga preferenser. Du kan välja en kombination av latex och fjäderblock, fjäderblock och kokosfibrer, latex och kokosfibrer - eller vilken kombination som helst. Det finns många olika fyllmedel på marknaden idag.

Till gamla människor det är bättre att välja mjukare madrassalternativ, så fyllning av kokosfibrer är inte den bästa lösningen. I det här fallet skulle det perfekta valet vara en kombination av ett fjäderblock och latex med ett mellanlager av holofiber (i ett mjukt bomullstäcke).

Bild
Bild
Bild
Bild

Ett utmärkt val skulle vara en madrass med ortopediska egenskaper eller minneeffekt . Det tar helt formen av en viss persons kropp och "kommer ihåg" tryckkraften, vilket säkerställer den trevligaste sömnen. Det finns också speciella madrasser som stöder ryggraden: detta sker i ländryggen, i nacken och huvudet. Dessutom tillåter vissa modeller dig att snabbt och enkelt avlasta spända muskler.

Bild
Bild

Att hitta den perfekta madrassen när det gäller fyllning och funktion är dock inte det viktigaste. Det är viktigare att välja den optimala storleken. Madrassen ska sitta tätt på sängramen, det ska inte vara ett stort mellanrum från ramen till madrassens kanter. Det ska inte gå utöver sängkanterna, annars kommer det att orsaka besvär. Dessutom kan detta leda till överdriven stress på ramen, vilket kan leda till brott.

För ett barn

Men för ett barnrum är en säng med en bredd på 70 cm ett ganska bra köp. Dessutom har barnsängar sina egna storlekskrav. Minimilängden är betydligt kortare än för "vuxna" modeller. Längden börjar från 120 cm, vaggan för en nyfödd har en längd lika med 80-90 cm.

Att välja säng för ett barn är en mycket ansvarsfull fråga, för upp till 15 år växer han, hans kropp utvecklas. En lämplig säng är en av de viktigaste komponenterna i rätt bildning och hälsa hos en liten person.

En säng som inte är särskilt lämplig storlek eller styvhet kan negativt påverka hållning, orsaka krökning och nypa av kotorna.

Bild
Bild

Nyfödda tillbringar minst 14 timmar om dagen i vaggan, så en separat säng är ett måste. Psykologer noterar att barn sover mycket bättre och kräver mindre uppmärksamhet från unga föräldrar om deras vagga har mjuka väggar. Den speciella atmosfären i en sådan vagga ger barnet en känsla av trygghet, som om han befinner sig i förhållanden nära förhållandena under vilka han befann sig i moderns livmoder.

Måtten på en standardvagga är 80 × 40, men olika tillverkare tillåter sig att avvika från denna standard. Du kan hitta en vagga med en bredd på 50 cm och en längd på cirka 90 cm. Dessutom kan spjälsängar för spädbarn kompletteras med musikaliskt ackompanjemang och lampor.

Bild
Bild

Barnet växer och hans spjälsäng växer med honom. Ett bra alternativ är en vagga med måtten 120x60. Vanligtvis har dessa modeller sidor med träpartier, vilket gör att barnet inte bara kan falla ur spjälsängen i en dröm, utan också att resa sig säkert och hålla fast vid just dessa trästöd.

Dessutom har många modeller för spädbarn en viktig fördel: sidorna är ofta avtagbara och kojen tenderar att öka i längd. Barnet kommer att kunna sova på en sådan spjälsäng längre, medan det inte kommer att finnas några obehag av att möblerna helt enkelt har blivit små. Vanligtvis används denna modell upp till 5-6 år.

Bild
Bild
Bild
Bild

Barnet växer upp, går i första klass, och här dyker problemet med att köpa en ny säng upp igen. I detta skede, för att spara pengar och utrymme i rummet, föredrar många föräldrar att köpa en bäddsoffa, men denna ålder är den viktigaste när det gäller bildandet av hållning och kroppen som helhet. Det är bättre att välja en hård ortopedisk madrass av hög kvalitet.

Bild
Bild

En sådan madrass kan ge det nödvändiga stödet för den formande ryggraden. Bäddens bredd är nu minst 70 cm, men längden är fortfarande mindre än för den "vuxna" modellen. Den vanligaste storleken för barn i åldern 6 till 12 år är 70 × 160.

Om barnet är rastlöst nog sover, snurrar och viftar med armarna, kan du vara uppmärksam på sängarna med en ökad bredd - 80 × 160. Dessutom finns det glidande modeller bland sådana produkter; livslängden för en sådan säng är flera år längre. Det är fortfarande värt att välja en madrass som är fast nog för att hålla ryggen väl.

Bild
Bild
Bild
Bild

Efter 11-12 år blir barnet tonåring, och han behöver igen en ny sovplats. Han börjar ta med vänner till sitt rum, livet blir så händelserikt som möjligt, nya hobbyer och bekymmer dyker upp. Det betyder att sängen inte bara ska vara bekväm, med rätt madrass, utan också tillräckligt snygg för att matcha hans övertygelse och fritidsintressen.

Standardsängstorleken för en tonåring anses vara 90 × 200 . Detta kommer redan att vara en fullvärdig säng för en vuxen, som också kan roa självkänslan hos en upprorisk tonåring. När du väljer är det bara viktigt att uppmärksamma miljövänligheten och allergivänligheten hos de material som den valda modellen är tillverkad av.

Dessutom, när du väljer en säng för ett barn, kan du vara uppmärksam på våningsmodeller - idag erbjuder tillverkare ett brett utbud. De presenterade modellerna kan skilja sig åt i olika funktioner och kompletteras med tillbehör.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att spara plats i ett tonåringsrum kombinerar tillverkaren ett skrivbord, en garderob och en säng i en våningssäng. På den första nivån är en garderob och ett bord oftast placerade, och toppen är upptagen av en hel säng. Bordet kan ha olika lampor och hyllor - för enkel inlärning. Det kan vara ett fullbordat datorbord med en praktisk hylla för en bildskärm, en utrullningsbar bordsskiva för ett tangentbord och ett stativ för en systemenhet.

Storlekarna på våningsmodeller är standard och lika med storlekarna på vanliga sängar. Bryggans bredd kommer att sträcka sig från 70 till 90 cm, och längden från 160 till 200 cm.

Icke-standard

Typen av icke-standardiserade sängar inkluderar produkter med originalstil och storlekslösningar.

Följande grupper av icke-standardalternativ kan särskiljas:

  • modeller med icke-standard sängbredd;
  • ökad kajlängd - mer än 220 cm;
  • original design av ramen och sänggavel;
  • icke-standardiserade formulär;
  • icke-standardlösning av modellens höjd.
Bild
Bild

Så, de enklaste alternativen för icke-standardiserade modeller är produkter med ökad längd . Människor med icke-standardiserad tillväxt måste tillgripa tjänsterna för individuellt skapande av en ram med ökad längd. Som regel är längden på sådana produkter från 220 cm. Kostnaden för dessa modeller är något högre än priset på standardalternativ, men de ger den mest bekväma sovplatsen för en lång person.

Dessutom, för långa människor, det finns en annan "hjälpare" som ger en trevlig tidsfördriv. Du kan köpa en säng utan en rygg - som ett resultat förlänger frånvaron av detta hinder något av möblernas längd och binder inte den sovande personen med fästen på båda sidor.

Bild
Bild

Skillnaderna är inte bara i längd. Icke -standardiserade modeller kan vara bredare eller smalare än konventionella produkter, dessutom finns det mellanliggande alternativ - 850, 750, 930, 675, 1050 och andra. Sådana alternativ är mycket väl lämpade i fall där till exempel möbler måste passa in på en specifik (av en viss storlek) plats och en person inte vill lämna ett gap mellan sängen och väggen - eller andra föremål som möbler kommer i kontakt.

De storlekar som inte är standard ger upphov till vissa problem när du köper en madrass och tillbehör - till skillnad från de storlekar som redan är kända från artikeln (900 × 2000, 90 × 2000, 800 × 2000, 800 × 1900, 1000 × 2000). Madrasser måste också beställas enligt individuella storlekar, vilket gör köpet något dyrare, men gör att du kan använda en unik produkt gjord för en specifik person och hans behov i många år.

Bild
Bild

Sängar av icke-standardstorlekar används också för stora stugor, där det finns mycket ledigt utrymme. Sängar mer än 220 cm långa och breda (med baldakiner, olika dekorationer, belysning, musik) förvandlas till statusförvärv som är mycket dyra, men de kan visa ägarens inkomstnivå och hans smak. Ofta kallas sådana produkter king size-sängar-på grund av verkligt king-size.

Det finns också vissa standarder för sänghöjder . En säng anses vara låg om den har en höjd av 30-40 cm, medel och vanligast - 60 cm. En säng på 80 cm anses vara hög. Om höjden på den valda modellen är annorlunda kommer denna typ av möbler också att betraktas som icke-standard.

Tillverkare gör vanligtvis förändringar i tonhöjd för att behålla en viss stil där en viss modell körs. Så till exempel för ett rum i japansk stil är det ofta vanligt att sänka höjden, och för klassiker eller Provence är höga alternativ mycket väl lämpade - med eleganta ryggar och inredning.

När det gäller inredningen och intressanta lösningar för ryggen och ramen kan originella designlösningar för dessa element också göra en vanlig säng till en icke-standardiserad säng, och till och med en som enkelt kan likställas med konstverk.

Bild
Bild

Intressanta icke-standardmodeller kan kallas sängar i rustik stil , de är skapade av obehandlade timmerstugor av unga träd. Sådana möbler ser ganska oförskämda ut, men om de spelas korrekt i interiören är det ganska lämpligt. Denna produkt kommer att locka uppmärksamhet från dina vänner och bekanta.

Högteknologiska hängmatta, "kokonger ", sängar med ytterligare element i form av bord, bifogade sängbord kan också hänföras till icke-standardiserade.

En separat grupp inkluderar så populärt idag runda sängar … De är vanligtvis av stor storlek och kräver ett ganska rymligt rum. Dessutom kan madrassen endast köpas med sängen själv, men dessa svårigheter är ingenting jämfört med kunskapen om att äga sådana möbler. Hon kommer att lägga till en speciell charm och nyhet i det välbekanta interiören.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Urvalstips

När du väljer en enkelsäng Särskild uppmärksamhet bör ägnas åt följande egenskaper:

  • mått (bredd och längd);
  • rammaterial;
  • bas under madrassen.

När du väljer är det nödvändigt att se till att möblerna måste vara idealiska för tillväxt. Det kan vara längre (till exempel att växa för ett barn), men det kan inte vara kortare än höjden plus 20 cm, annars blir drömmen inte trevlig. Därför är det så viktigt att välja alternativen för önskad längd. Dessutom, när du köper i en butik, rekommenderas det att testa möblerna - för bekvämlighet och överensstämmelse med tillväxt.

Rätt bredd är lika viktigt. När du väljer måste du komma ihåg att en enkelsäng för ett barn har en bredd på 60 till 90 cm. "Vuxna" modeller har oftast en bredd på 90 cm, eftersom sådana möbler är de mest bekväma.

Bild
Bild

Materialen som ramarna är gjorda av är många idag . De vanligaste materialen är trä, metall och MDF. Idag skapar de modeller av plast, kartong, pallar - de senare är mycket populära för närvarande.

Massivt trä har varit och är fortfarande det mest pålitliga och högkvalitativa materialet. Dessutom är det det säkraste materialet, det finns inga allergiska reaktioner från det.

Trä kan behålla värmen i sig, vilket innebär att oavsiktlig kontakt med ramelementen under sömn inte kommer att orsaka obehag - till skillnad från en liknande situation med en metallram. Ramar av massiv tall, ek och bok är särskilt populära idag.

Bild
Bild

När det gäller basen till madrassen erbjuder tillverkarna idag två huvudalternativ: lameller, plywoodskiva . Vissa tillverkare erbjuder fortfarande rustningsmaskalternativ, men sådana produkter är sällsynta. Vanligtvis är de i smaken av en samlare eller någon som är så van vid en given bas i barndomen att han helt enkelt vägrar att acceptera en annan.

Det mest populära och högkvalitativa alternativet är fortfarande en bas av lameller. De tunna träplattorna som utgör basen klarar upp till 150 kg per kaj. De ger en ortopedisk effekt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Att välja rätt säng är bara halva striden det är mycket viktigt att välja en kvalitetsmadrass för den . Den ska matcha ramens storlek så mycket som möjligt. Oftast bestäms den önskade storleken av basens exakta mått, på vilka madrassen kommer att placeras i framtiden.

Fyllningen av madrassen kan vara av något slag. För hårdare sängar är madrasser med kokosfibrer perfekta, idealiska för mjukare - latex, liksom ett fjäderblock.

Bild
Bild

Separat bör du vara uppmärksam på valet av sängens design och färg . Till exempel är vita ramar mycket populära, eftersom de är de mest mångsidiga när det gäller övergripande design och kan "komma överens" bra i nästan alla interiörer. Bland de mest populära mörka färgerna är svart och wenge, de passar också nästan vilken design som helst. Om du vill skapa en ljus accent kan du fokusera på rött, lila och blått.

Bild
Bild

Att välja en säng i rätt storlek är ingen lätt uppgift. Kom ihåg att bekvämligheten beror på storleken - om möblerna visar sig till exempel för små kan du glömma en trevlig och hälsosam sömn. Detta kommer att påverka personens övergripande välbefinnande. Om du vill sova gott och alltid vara pigg under dagen, ta valet av rätt säng så seriöst som möjligt. Försök att kontrollera storleken på möblerna för din längd precis i butiken.

Rekommenderad: