Hårda Madrasser: En Madrass På En Medelhård Säng, Hur Man Väljer För Ryggen Och Hur Man Gör Den Mjukare, Recensioner

Innehållsförteckning:

Video: Hårda Madrasser: En Madrass På En Medelhård Säng, Hur Man Väljer För Ryggen Och Hur Man Gör Den Mjukare, Recensioner

Video: Hårda Madrasser: En Madrass På En Medelhård Säng, Hur Man Väljer För Ryggen Och Hur Man Gör Den Mjukare, Recensioner
Video: Firm Vs Soft Mattress - Which Is Best? 2024, April
Hårda Madrasser: En Madrass På En Medelhård Säng, Hur Man Väljer För Ryggen Och Hur Man Gör Den Mjukare, Recensioner
Hårda Madrasser: En Madrass På En Medelhård Säng, Hur Man Väljer För Ryggen Och Hur Man Gör Den Mjukare, Recensioner
Anonim

Drömmen om en modern person ska inte bara vara bekväm. Det är viktigt att tillsammans med muskelavslappning och återhämtning är kroppen i rätt position och ryggraden stöds. Endast hårda madrasser kan ordna sömn ordentligt . De sticker ut från sina motsvarigheter i ett antal skillnader.

Bild
Bild
Bild
Bild

Funktion, fördelar och nackdelar

Hårda madrasser är de enda mattor som kan göra en persons vila inte bara bekväm, utan också korrekt. Till skillnad från analoger av en mjuk struktur utesluter sådana madrasser onaturliga böjningar av ryggraden under sömnen, vilket är mycket hälsoskadligt.

Bild
Bild

Hårda madrasser är inte trästrukturer alls, som många tror felaktigt. I verkligheten är sådana mattor block med en speciell ortopedisk vaddering som med en styv bas kan ge användaren fullständig muskelavslappning, minska belastningen på ryggraden och lindra smärta i rygg, ländrygge och nacke. Sådana block är erkända som ett utmärkt förebyggande av sjukdomar i muskuloskeletala systemet. Om du sover på hårda madrasser och utför en uppsättning specialövningar som ordinerats av en ortopedisk läkare kan du gradvis bli av med skolios, hållningssvårigheter och huvudvärk.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Stela mattor har ett antal funktioner. Dom är:

  • är tillverkade av råmaterial av naturligt och syntetiskt ursprung;
  • beroende på konstruktionstyp har de en annan struktur och blocktjocklek;
  • ge en sovplats med en perfekt plan yta;
Bild
Bild
  • skiljer sig åt i graden av stelhet, så att du kan välja ett alternativ, med hänsyn till läkarens rekommendationer eller dina egna preferenser;
  • kan vara ensidig eller tvåsidig, med olika effekt på varje sida;
  • designad för användare i olika åldrar (från spädbarn till äldre);
  • innebära en annan viktbelastning, med hänsyn till sängens storlek och antalet sovplatser;
Bild
Bild
  • skiljer sig åt i olika blockformer (standard och icke-standard);
  • är gjorda på ett massivt och individuellt sätt (för att beställa för specifika mått och form av sängen);
  • baserat på blockets komponenter skiljer de sig åt i olika kostnader.

Trots att hårda madrasser är de bästa typerna av sängenheter är de skonsamma att använda. Du kan inte hoppa eller hoppa på dem: blockets stoppning kan gå sönder eftersom det inte är elastiskt. När du köper ett sådant block för barn måste du ta hänsyn till barnets aktivitet och försöka förhindra brott.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dessutom får den tillåtna belastningen inte överskridas: sådana modeller är inte lämpliga för personer med övervikt. För det första är det obehagligt och smärtsamt att placera en överviktig användare på en sådan madrass. För det andra, under vikten av en överviktig kropp, kan blocket gå sönder. En annan nackdel är begränsningen av användningen av hårda madrasser för äldre . Mjuka mönster rekommenderas till sådana köpare.

Olika sorter

Enligt typen av struktur finns hårda madrasser av två typer:

  • monolitisk;
  • kombinerad.

Den första typen är en gjuten plankonstruktion av en enda styv fiber, klädd i ett textilöverdrag. Det här är de tuffaste mattorna som inte har ett extra mjukande lager av vaddering. Kombinerade typalternativ är mer varierade … De har en annan bas, men de levereras alltid med extra packning (i ett eller flera lager) för att ge den erforderliga styvheten till strukturen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Efter bastyp är hårda madrasser indelade i:

  • vår;
  • fjäderlös.

Varje sort har sina egna egenskaper, fördelar och nackdelar. I någon av kategorierna kan du välja verkligt högkvalitativa och praktiska modeller med den nödvändiga ortopediska effekten. Och i ett, och i ett annat fall, i hårda madrasser används speciell fyllning, som bestämmer blockets grundläggande egenskaper, dess hållbarhet och praktiska.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Funktioner av fjäderlösa madrasser

Fjäderlösa styva mattor är ortopediska blocktyper. Det finns inga töjbara metallelement i dem, så ytan kommer alltid att vara oförändrad, inte utsatt för deformation. Sådana madrasser är ofta tillverkade av allergivänliga naturliga råvaror, så de orsakar inte negativa hudkänslor (irritation, klåda, rodnad). I de flesta produkter är de mycket elastiska, har bra luftutbyte, vilket utesluter bildandet av en miljö för utveckling av svamp, mögel och sönderfall.

Bild
Bild

Dessa block är miljövänliga och säkra att använda. På grund av att det inte finns någon metall i dem, ackumulerar de inte statisk elektricitet, irriterar inte med ett pip och är säkra för människor (vilket är särskilt viktigt när man väljer en modell för barn). En annan fördel är motståndskraft mot lukt och fuktabsorbering . De torkar snabbt på ett naturligt sätt och är avsedda för långvarig användning (10 - 15 år).

Modeller gjorda av naturlig fyllning är mer perfekta: de avger inte giftiga ämnen och eliminerar därför det obehag som är förknippat med huvudvärk, andfåddhet.

Det enda som är viktigt att tänka på när du väljer sådana block är limkomponentens sammansättning (naturharts är att föredra istället för gummi), då blir sömnen full.

Bild
Bild

Den mest korrekta fyllningen av hårda mattor är kokosnöt. Den är gjord av huden av en kokos genom blötläggning, kammning och bearbetning. Förutom det fibrösa ämnet använder tillverkarna kokosflingor eller den nålstansade metoden för att montera mattan, när råvaran fästs på en vävd bas. Men om du behöver en kokosmatta av hög kvalitet bör du välja en fiber impregnerad med latex för att behålla sin form.

Bild
Bild
Bild
Bild

En lika bra typ av fyllmedel för styva block är naturlig eller syntetisk latex. Den naturliga typen av fyllning erhålls vid bearbetning av Hevea -trädsaft (det växer i tropikerna), det syntetiska fyllmedlet är dess analoga, inte så elastiskt, men ganska tufft. Med sin struktur är latex ett poröst block med öppningar i form av celler, olika i olika djup och diametrar. Sådant fyllmedel är något mjukare än kokos; det har olika hårdhetsnivåer i alla zoner i blocket. Detta bidrar till en jämn fördelning av kroppens belastning utan att skada hälsan.

Bild
Bild

Vårmadrasser, även om de anses vara ortopediska, har faktiskt en ortopedisk effekt endast under vissa förhållanden. Det spelar ingen roll för vilken säng de köps (enkel eller dubbel), huvudsaken är att deras design består av små dubbla fjädrar och är av en oberoende typ. Detta innebär att nätet ska bestå av mer än 1000 vertikala vridna element. för 1 kvm m, och det är bättre om fjädrarna är dubbla: var och en av dem sätts in i en annan, med mindre diameter ("Multipack" och "Micropack"). Designfunktionen är att varje fjäder är packad i ett andningsbart textilöverdrag . Skydden är sammankopplade för att bibehålla ramens integritet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Med tryck på en matta av denna typ fungerar bara de yttre fjädrarna, och de inre är uteslutande anslutna med ökat tryck på madrassen. På grund av denna funktion är ryggradens position korrekt, och tack vare det styva skiktet med extra stoppning bibehålls den ortopediska effekten. Strukturen hos ett sådant block är följande: kärnan består av ett stort antal fjädrar, de är täckta med kokos eller latex, ett lager av holofiber, struttofiber, spandbond, filt eller polyuretanskum läggs ovanpå. Dessa madrasser är mjukare än fjäderlösa madrasser, så i vissa fall är de lämpliga som ett block på en säng för äldre. När det gäller barn kan sådana modeller inte köpas antingen i en vagga eller i en spjälsäng, även om fjädrarna är mycket små och täckta med ett tjockt lager kokos.

Bild
Bild
Bild
Bild

Grader av hårdhet

Trots att madrasser kallas hårda är deras hårdhetsgrad tvetydig. Totalt finns tre nivåer av madrassfasthet:

  • mjuk;
  • måttligt hårt;
  • tuff.
Bild
Bild

Mjuka varianter hör inte till gruppen hårda block. De kommer på vår- eller fjäderfri basis, men de ger inte tillräckligt stöd för ryggraden, sjunker under vikten av vikten och krullar hållning dag efter dag medan en person sover. Det enda hindret för att skada människors hälsa i sådana block är lamellerna som ligger vid sängens botten. De är gitterbalkar av trä, åtskilda på samma avstånd från varandra.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Madrasser med medelhårdhet skiljer sig från mycket hårda block, de anses vara den gyllene medelvägen, mångsidiga, utformade för en genomsnittlig vikt på en eller två användare, lämpliga för friska och sjuka människor, och är inte begränsade i ålderskategorier. Produkter av hög styvhet väljs av medicinska skäl. Trots den till synes olämpliga sömnen är sådana mönster praktiska och relevanta, särskilt i barndomen. Till exempel hjälper de att forma hållningen hos en nyfödd vars ryggrad ännu inte har de nödvändiga kurvorna . Om vi jämför dem med vanliga vårmadrasser, kommer den andra typen att störa utvecklingen av hållning: barnets rygg kommer inte att kunna slappna av över natten och kommer att böja dag efter dag.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

En av typerna av styva mattor är en design med olika styvhet av kojer. Dessa madrasser är utformade för två partners med olika vikter .… Deras skillnad är den olika metoden för fyllnadssammansättning. Samtidigt förlorar blocket inte sina kvaliteter och livslängd. Som regel finns det i ett sådant block alltid en styv (ortopedisk) bas och det finns ett extra lager av annan tjocklek som är nödvändigt för att stödja ryggraden.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Om vi jämför fjäderns styvhet och fjäderlösa block, så är de mest styva just de senare. Du kan inte bara hämta och köpa en hård madrass utan särskilda rekommendationer, endast baserat på säljarens åsikt. I vissa fall hjälper sådana modeller verkligen hälsan, i andra kan de förvärra problemet. Till exempel, vid osteokondros, är det att föredra att ersätta sådana madrasser med måttligt hårda.

Bild
Bild

Dimensioner

Storleken på hårda madrasser skiljer sig inte från alla befintliga analoger. De är gjorda för vanliga sängstorlekar för barn, en eller två vuxna. Därför kan mattorns parametrar vara små, medelstora eller stora, liksom icke-standardiserade (runda, fyrkantiga).

Det är värt att notera att varje tillverkare sätter sina egna möbelstandarder, så madrassernas storlek kan variera. Vanligtvis anges parametrarna i centimeter, även om vissa företag använder millimetermätningssystemet (till exempel 1200 x 1800, 2000 x 2000 mm). Barnmodeller är 50x60, 100x60, 120x60 cm. De minsta är avsedda för en barnvagn eller vagga. För förskolebarn och ungdomar producerar företag modeller med måtten 140x70, 80x150, 70x160, 80x160 cm.

Bild
Bild

Alternativ för gymnasieelever och vuxna kännetecknas av stora parametrar för längd och bredd. Baserat på antalet sovplatser kan de vara 90x190, 140x190, 75x195, 80x200, 90x200, 200x120, 140x200, 160x200, 180x200. Modeller med en storlek på 190x140 cm och mer är lämpliga för dubbelsängar. Rymliga madrasser för en familj på tre är ännu större: 200x200, 210x200, 210x240 cm.

Urvalstips

Det är omedelbart värt att förstå att valet av en hård madrass är individuellt: för en viss person måste du köpa din egen madrass. Detta är kanske inte det första alternativet du gillar, eftersom varje persons hälsa är annorlunda. Valet görs noggrant med hänsyn till alla nyanser:

  • innan du köper måste du se information om modellerna på tillverkarnas webbplatser, med hänsyn till måtten i enlighet med vikten och antalet kojer.
  • i butiken är det värt att säkerställa kvaliteten på varorna genom att be om ett certifikat och lära sig villkoren för garantin;
  • madrassen av hög kvalitet har ett avtagbart lock med dragkedja, tack vare vilken du kan öppna strukturen, bestämma styvheten och strukturen i blocket;
  • om det finns en mörkbrun kokos inuti kokosmattan, impregnerad med naturharts eller latex, är detta en bra madrass som håller tillräckligt länge;
Bild
Bild
  • en blek nyans av kokos indikerar en omogen fiber, vilket kommer att minska livslängden, vilket påverkar blockets kvalitet;
  • madrassens storlek ska helst passa in i sängens ram (om den är större börjar den böja sig, deformerar ytan på sovplatsen och skadar ryggraden);
  • om du behöver en ortopedisk madrass för att förhindra problem med ryggraden och ryggen, bör du vara uppmärksam på ett fjäderlöst block av latex eller kokos av en kombinerad typ eller en dubbelsidig vintersommarmodell (med ett varmt lager på ena sidan och bomull å andra sidan);
  • vid val av styvhetsgrad bör regeln beaktas: ju mindre vikt, desto mindre täthet av sovplatsen (gäller inte barn och förebyggande av ryggsjukdomar);
Bild
Bild
  • äldre efter 50 år rekommenderas inte konstruktioner av hög styvhet på grund av försvagningen av musklerna som stöder ryggraden;
  • vid smärta i ryggraden måste du konsultera en läkare: vanligtvis rekommenderas inte sådana användare för hårda madrasser (det bästa alternativet för ett block för dem är en latexversion av måttlig hårdhet);
  • med osteokondros, intervertebral bråck, felaktig hållning och problem med den övre ryggraden, bör du vara uppmärksam på styva strukturer på en fjäder eller medelstyvhet på en fjäderlös basis;
  • Undantagsvis fjäderlösa fasta madrasser av kokosfibrer är relevanta för barn: de ger en bekväm position under sömnen.
Bild
Bild

För att en madrass ska hålla länge bör du ta hand om en fuktbeständig madrassöverdel i halkskydd av naturligt ursprung. Det är lämpligt att välja alternativet med antimikrobiell impregnering eller behandling med silverjoner. Eftersom produkten köps under en längre tid spelar färg på omslaget också roll. Trots att avtagbara överdrag kan tas av och tvättas, täckta med sängkläder, är en färgad madrassöverdel med tryck mer praktisk.

Bild
Bild

Hur gör man madrassen hårdare eller mjukare?

I själva verket är det väldigt enkelt, eftersom madrasstillverkare producerar sådana mattor, med hänsyn till användarens intressen. Dessa madrasser kallas vändbara madrasser. De är ett block med varierande grad av styvhet på båda sidor. Den är gjord av en eller två typer av fyllmedel, kompletterad med mjuk vaddering på ena sidan. Om du vill öka styvheten vänder du mattan med den hårda sidan. När det är nödvändigt att mjuka upp blockets yta, vänd det på andra sidan.

Bild
Bild
Bild
Bild

Strukturer med olika styvhet på sidorna är praktiska eftersom de, förutom att variera styvhetsgraden, hindrar mattan från att klämma, exklusive dess hängning och deformation. De köps för barn och vuxna, för ibland kanske en inköpt madrass inte passar. I detta fall kommer en medelhård typ av yta att rädda dagen, eliminera behovet av att lämna tillbaka mattan till säljaren, vilket ofta är problematiskt.

Recensioner

Hårda madrasser är erkända som ett fördelaktigt köp för din hälsa. Detta framgår av de recensioner som finns kvar på forumen för barns hälsa och butiker som säljer sådana mattor. Stela block är mycket efterfrågade. Köpare noterar att det är bekvämt och bekvämt att sova på dem.

Åsikterna är blandade när det gäller att välja madrassernas fasthet. Vissa köpare, som har testat madrassernas densitet på sig själva, noterar att de känner skillnad i tjockleken på skiktet av kokosfibrer, som bör vara mer än 1 cm. Ofta saknar de styvhet. Andra strävar efter att hitta en medelväg så att sömn är användbar och samtidigt bekväm. Därför är de misstänksamma mot monolitiska madrasser.

Bild
Bild

När det gäller styva block köps de oftare för barn, eftersom de köps med hänsyn till rekommendationer från barnläkare och ortopeder . Föräldrar som bryr sig om sina barns hälsa noterar att sömnen hos spädbarn på sådana madrasser först åtföljs av att de vänder sig på jakt efter en bekväm position, och sedan blir det lugnt och långvarigt. Efter att ha fått tillräckligt med sömn vaknar barn ofta på gott humör och beter sig aktivt.

Rekommenderad: