Naperniks För Kuddar (14 Foton): Vad är En Napernik, Vilka Tyg Sys Av Och Hur Man Byter Dem, Vilket Material är Bättre Att Välja

Innehållsförteckning:

Video: Naperniks För Kuddar (14 Foton): Vad är En Napernik, Vilka Tyg Sys Av Och Hur Man Byter Dem, Vilket Material är Bättre Att Välja

Video: Naperniks För Kuddar (14 Foton): Vad är En Napernik, Vilka Tyg Sys Av Och Hur Man Byter Dem, Vilket Material är Bättre Att Välja
Video: Pukkins - Lek och lär dig färger med Play Doh - Täcken och kuddar i lera 2024, Maj
Naperniks För Kuddar (14 Foton): Vad är En Napernik, Vilka Tyg Sys Av Och Hur Man Byter Dem, Vilket Material är Bättre Att Välja
Naperniks För Kuddar (14 Foton): Vad är En Napernik, Vilka Tyg Sys Av Och Hur Man Byter Dem, Vilket Material är Bättre Att Välja
Anonim

Kvalitetssängkläder garanterar en sund och sund sömn. Det mest mångsidiga attributet är en kudde som ger stöd för huvud, nacke och ryggrad. Grunden för vilken kudde som helst (oavsett form, storlek och fyllning) är ett tygöverdrag, nämligen en napernik.

Bild
Bild

Särdrag

Naperniki uppfanns för länge sedan. Begreppet "napernik" bildades från ett derivat av ordet "fjäder". Huvudfunktionen för kuddfodralet är att skydda mot att dunna och fjäderfyllningen slås ut utanför. Ju tätare tyget används som omslag, desto mindre sannolikt är det att din favoritkudde blir till ett tunt och hårt föremål som inte är lämpligt att sova.

För att förhindra att detta händer måste tyget som valts för locket inte bara vara tätt utan också innehålla en tillräcklig mängd naturliga fibrer för att säkerställa ett bra luftutbyte.

Bild
Bild

Tyger av tyger

Teak används oftast som tyget för att sy sängdukar. Själva konceptet kommer från det engelska ordet "tick", som kännetecknar ett tätt bomulls- eller linnetyg, kännetecknat av hög hållfasthet.

Material av teak är det bästa alternativet för att sy omslag. Tack vare dess egenskaper ger det maximalt skydd mot gallring av kuddarna. Teak är tillverkad av naturfibrer. Råvaran är oftast bomull, mindre ofta lin. Tack vare speciell teknik sammanflätas naturfibrer med en vanlig eller twillmetod.

För att en teak ska kunna användas som sängfodral måste den ha vissa kvaliteter. Fluffig teak har en densitet på 140-150 g / m². Denna täthet ger bra skydd, men gör samtidigt att locket förblir mjukt.

Bild
Bild

Vissa tillverkare lägger till materialet för att minska kostnaden för teak syntetiska fibrer … En överdriven mängd av dem gör att du kan öka densiteten, men sådant material har som regel en grov konsistens. När den används, ger en sådan kudde prasslande ljud.

För att förbättra kvaliteten på teak använder en bra tillverkare speciell teknik. För att öka densiteten och minska permeabiliteten behandlas tyget med en speciell vaxkomposition, men i allt är det bra att observera måttet. Om tyget är för mättat med denna komposition kan samma problem uppstå som med ett material med ett syntetiskt fyllmedel. Detta är styvhet och prassel av naperl.

Bild
Bild

Andra material kan användas som ett örngott. De är de mest lämpliga alternativen för konstgjorda fyllmedel.

Mycket ofta som kuddfodral kalikå , bestående av bomullsfibrer i vanlig väv. De främsta fördelarna med tyget inkluderar följande indikatorer: hygroskopicitet, luftgenomsläpplighet, motståndskraft mot många tvättar. Grov calico -duk är inte elektrifierad och är prisvärd.

Ibland används ett blandat material som ett kuddfodral - det här är polycotton … Detta material (förutom bomullsfibrer) innehåller syntetiska polyestertrådar. Detta slitstarka, hållbara och lättskötta material är ett bra alternativ till calico.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dyrare tyger (och mindre vanliga som kuddar) inkluderar satin, cambric och percale … De används antingen i kombination med ett extra lock eller för speciella fyllningar (100% dun eller mycket dyra konstgjorda fyllningar).

Bild
Bild
Bild
Bild

Syteknik

För att kudden ska fungera så länge som möjligt är det nödvändigt att uppmärksamma inte bara materialets kvalitet utan också sytekniken. Omslag kan sys på två sätt: med och utan rör. Om produkten sys utan kant, används en speciell stötdämpande söm med 5-6 stygn per 1 cm.

I det här fallet genomgår produktens kanter överlappning, vilket förhindrar att snittet lossnar, och ger också omslaget ett estetiskt utseende från den sömlösa sidan. Denna metod är tillförlitlig och används ofta för att sy sängdukar.

När du använder rör behöver du inte ha en dubbelsöm. Kanten är en extra barriär som inte tillåter dunfjädern att passera genom sömmen. Själva kanterna är gjorda av tätt material. Den sys mellan två produktsnitt - längs hela omkretsen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur återställs med egna händer?

För att få ordning på en kudde fylld med dun- och fjäderfyllmedel måste du förbereda dig för några av de svårigheter som uppstår under denna process.

Du måste göra allt noggrant och utan onödigt krångel ., då kommer inte ens en sådan händelse att medföra några speciella problem.

Först måste du öppna produktens yttre söm och försiktigt ta ut dunfjädern, som måste blötläggas i varmt vatten (med tidigare upplöst tvättpulver). Som regel räcker det med två timmar för blötläggning. Därefter läggs fyllmedlet i en skål med rent vatten och sköljs noggrant. Sedan tvättas den och sköljs igen.

Bild
Bild
Bild
Bild

För vridning läggs fyllmedlet i ett speciellt örngott och skickas till tvättmaskinen och startar programmet med minsta varv. Du kan klara dig utan att en maskin snurrar, men då torkar fyllmedlet lite längre.

Bild
Bild

Torkning bör utföras i ett rum med en ganska bra luftväxling, men skyddad mot överdriven fukt (stängd balkong, loggia). Efter centrifugering måste du försiktigt bryta upp klumparna. Detta bör göras regelbundet - under hela torkningsprocessen (för att förhindra sönderfall). Efter fullständig torkning, rengör och fjäderfyllmedel läggs i ett nytt örngott.

Rekommenderad: