Fönster (70 Bilder): Projekt Av Hus Med Två Burspråk Och Ett Garage, En Plan över Vindstugor Och Andra Hus

Innehållsförteckning:

Video: Fönster (70 Bilder): Projekt Av Hus Med Två Burspråk Och Ett Garage, En Plan över Vindstugor Och Andra Hus

Video: Fönster (70 Bilder): Projekt Av Hus Med Två Burspråk Och Ett Garage, En Plan över Vindstugor Och Andra Hus
Video: Villa Jakobsdal 2024, Maj
Fönster (70 Bilder): Projekt Av Hus Med Två Burspråk Och Ett Garage, En Plan över Vindstugor Och Andra Hus
Fönster (70 Bilder): Projekt Av Hus Med Två Burspråk Och Ett Garage, En Plan över Vindstugor Och Andra Hus
Anonim

Den utskjutande delen på fasaden ger byggnadens tråkiga raka linjer variation. För de boende själva lägger det till extra meter boyta och ökar flödet av naturligt ljus. I artikeln kommer vi att berätta allt om burspråk i hus, vad de är och om det finns någon nytta av dem.

Bild
Bild

Vad det är?

Den del av rummet med inglasning som sticker ut utanför linjen i byggnadens fasad kallas ett burspråk . Dess storlek och form beror på arkitektens eller kundens fantasi. En byggnad kan ha ett, två eller flera burspråk på ett eller flera våningar.

Fasadens utstickande linje stöds av bärande balkar - de utgör grunden för karnappfönstret . Det ska inte förväxlas med projektionen, vars väggar ligger på själva fundamentet.

Våra förfäder uppfann avsatser på fasaderna för att göra det lättare att se upp för fiender och sedan slåss mot dem under överfallet på väggarna. Senare användes denna teknik för att placera ett altare i palatsets inre kyrka. Enligt katolsk lag bör det inte finnas något annat rum ovanför altaret. Senare uppskattade arkitekterna skönheten i burspråkfasaderna och utökade sitt syfte.

I sovjetisk arkitektur finns det många "fönsterfönster" i "stalinka". När det var dags för Chrusjtjoverna fick vi glömma utsprången på byggnaderna i flera decennier. Projekt med höghus var så billiga som möjligt, eftersom uppgiften var att tillhandahålla lägenheter till ett stort antal sovjetiska familjer på kort tid.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hus med burspråk vinner popularitet igen idag, och av goda skäl

  • Lockiga avsatser ändrar byggnaders estetik till det bättre. Monolit av glas eller runda torn ser mycket imponerande ut.
  • Ägarna får extra utrymme.
  • Ventilationen i rummet förbättras.
  • Det naturliga ljuset i rummen ökar.
  • Själva rummet får visuellt volym och verkar mer rymligt.
  • En ovanlig layout kan användas på ett speciellt sätt. I burspråket skapar många människor ett mysigt hörn, vilket avsevärt förbättrar inredningen.
  • Om det finns en vacker utsikt utanför fönstret finns det en möjlighet att glasera burspråket med stora panoramafönster och dagligen beundra det förtjusande landskapet.

Men man bör komma ihåg att karnappfönsterlayouten kan skapa vissa svårigheter:

  • kostnader för ytterligare inglasning och underhåll;
  • ytterligare värmeisolering eller radiatorer kan behövas, eftersom den utskjutande delen av byggnaden är mer mottaglig för vind och frysning;
  • ett projekt med ett burspråk är dyrare, en särskild beräkning av väggar och tak görs.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Typer av burspråk

Under århundradena har arkitekter lärt sig att skapa olika utsprång på husens fasader. De kan villkorligt delas in i flera typer.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Efter plats

Fönster varierar beroende på var karnappfönstret finns

  • Antal våningar . Lockiga avsatser på väggarna kan inte bara vara på första våningen, de kan dekorera en byggnad på alla nivåer. Ofta sätts burspråk upp på flera våningar samtidigt.
  • Fasad … Avsatsen ligger från byggnadens främre, främre del.
  • Sida … En tänkt förlängning pryder husets sidovägg.
  • Vinkel … Den kan placeras på en eller flera våningar. Om karnappfönstret är ordnat i full höjd blir byggnadens hörn avrundat och får ovanliga former.
  • Symmetrisk … Flera absolut identiska utskott är belägna på ett visst avstånd från varandra.
  • Suspension … Ett burspråk är som en mångfacetterad eller halvcirkelformad balkong som kan placeras i vilken höjd som helst.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Efter form

De olika geometriska formerna gör byggnaderna med burspråk unika. Ledens linje, krökt på olika sätt, gör att huset kan förvärva sin egen personlighet. Enligt deras form kan de delas in i flera alternativ.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Runda

Runda burspråk är ofta placerade i hörnen eller i mitten av fasaden . Ibland är hus dekorerade med miniatyr torn. Denna form av avsatser är inneboende i tegel- eller blockbyggnader; det är omöjligt att placera timmerstugor eller hus från en bar. Avsatsens släta linje tillför byggnaden en speciell skönhet, men skapar också vissa svårigheter för bildandet av inredningen.

Utrymmet inuti kan bara fyllas med ett runt bord eller en radie soffa.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Halvcirkelformig

Halvcirkelformade burspråk dekorerar byggnader i venetiansk stil . Till skillnad från runda versioner sticker de inte ut för mycket utanför fasadens linje. Smidiga och mjuka linjer i huset skapar ett oförglömligt intryck på utsidan och insidan.

För inglasning används en flexibel profil och krökt glas.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Rektangulär

Utskotternas rektangulära form används sällan, dess enkelhet gör det inte möjligt att göra fasaden uttrycksfull, som exempelvis är fallet med en halvcirkel eller en trapets . Men för det inre arrangemanget av interiören är raka linjer alltid praktiska - du behöver inte beställa speciella möbler.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Fyrkant

Precis som rektangulära är fyrkantiga burspråk också vanliga. De är lätta att designa och bygga, men de ser ut som balkonger . Men inne i byggnaden förvärvar ägarna en betydande ytterligare yta, som de enkelt kan möblera med möbler.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Trapezformad

Denna form av utsprång är ganska vanlig. Det räcker att avfasa sidlinjerna i ett rektangulärt burspråk, placera dem i en vinkel - och det tappar sitt samband med en balkong, och byggnaden får ett attraktivt utseende.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Mångfasetterad

Ett burspråk med många ansikten är lika vanligt som ett trapetsformat. Det kräver inget speciellt krökt glas, det formas enkelt av alla byggmaterial, inklusive limmade balkar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Triangulär

Sådana utskott på fasader är extremt sällsynta. De sågs på vissa typer av layouter från Chrusjtjovstiden och i exklusiva projekt av privata hus.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Planer

Fönster kan läggas till en befintlig byggnad eller införlivas i ett projekt från grunden under konstruktionen. De kan dekorera vilken byggnad som helst . Det kan vara ett litet (till exempel 7x7 m) hus på trä eller en tegelstuga med 2 våningar med garage.

Även under designprocessen är platsen för karnappfönstren genomtänkt. Som redan nämnts är de fram, sida, hörn. Du bör i förväg överväga antalet utskjutningar på vilka våningar de måste vara.

Om huset har en veranda kan stilen och finishen matcha den arkitektoniska utformningen av karnappfönstren.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vid utformningen av en lockig förlängning beaktas vissa nyanser

  • Ett hus med en avsats är svårare att bygga än ett med en rak fasad. Därför bör du vara beredd på en höjning av uppskattningen - det kommer att medföra allvarliga kostnader.
  • Om karnappfönstret inte är upphängt, men ligger på en våning, krävs ingen grund för det. Under byggandet av en tvåvånings (eller fler) avsats, ökar belastningen, du bör tänka på en starkare bas.
  • För upphängda burspråk behöver du fribärare.
  • Utskotten med en stor inglasning finns på byggnadens norra sida. Då kommer inte den stekande solen att tröttna dig hela dagen, och det kommer att finnas möjlighet att spara på el.
  • Huset och karnappfönstret är byggda av samma material. Under designen bör man inte glömma ytterligare isolering. Detta gäller särskilt för dubbelkonstruktioner eller överhäng med volymetriska glasrutor.
  • I små hus där det finns vindsgolv, men det inte finns någon plats att placera en trappa, kan den byggas mitt i burspråket.
Bild
Bild
Bild
Bild

Två våningsfönster stiger inte bara till andra våningen, de kan också skjuta ut från vinden. Taket på förlängningen är gemensamt med huset eller separat. För det andra alternativet krävs ytterligare dalar, balkar och takmaterial. Lutningsvinkeln beräknas, lederna med taket på huvudhuset förseglas noggrant.

När det gäller fönstren är de i de flesta fall utrustade på varje sida av karnappfönstret.

Men i de södra regionerna, där en stor mängd ljus förknippas med värme, görs sidans väggar fasta utan glas.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Interiörarrangemang

Vägglinjens vackra kurvor och den fantastiska ljusbrytningen från de motsatta fönstren gör den inre atmosfären unik. Men samtidigt blir arrangemanget av interiören mer komplicerat. För att organisera ett burspråk behöver du speciella radiusmöbler eller skräddarsydda strukturer. Inredningsmöjligheterna varierar.

  • Fönster soffor … De följer vanligtvis formen av en depression, det vill säga de är avrundade eller består av sektioner. I grunda utskott kan soffan uppta det helt och anpassa väggens linje med dess främre del.
  • Tabeller … De har en rund eller oval form och placeras i mitten av karnappfönstret. Soffan omfamnar dem i sin halvcirkel. Mindre vanligt är att stolar används istället för en soffa. Ibland är situationen i burspråket ordnad annorlunda. Tabeller med en trasig eller slät linje installeras längs karnappfönstrets väggar.
  • Lagringsplatser . Grunt främre avsatser tilldelas ofta kantstenar eller lådor, vars överdel ser ut som en fönsterbräda eller bänk.
  • Övriga möbler . Två klassiska fåtöljer och ett litet soffbord mellan dem passar enkelt in i det trapetsformade burspråket. Varje möbel har sitt eget avbrott i avsatsen.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det bör noteras att fyllningen av karnappfönstret beror inte bara på dess djup utan också på syftet med rummet där det ligger

  • Vardagsrum … Denna del av rummet är fylld med soffor, fåtöljer, soffbord.
  • Matsal … En matgrupp är installerad i avsatsens nisch.
  • Kök … Arbetsytor placerade mot väggarna kan också gå till burspråket. Bra naturligt ljus gör matlagningen bekvämare.
  • Skåp … Fönstersystemet används för att utrusta ett datorbord, vilket skapar ett bekvämt arbetsområde.
  • Barnrum . Här kan karnappfönstret användas som ett mjukt rekreationsområde, eller så kan du ge det till utbildningsprocessen.
  • Sovrum … I detta rum upptar en vacker avsats en liten ottoman, mjuka fåtöljer eller ett kompakt sminkbord. Ibland installeras runda sängar eller podier med kaj.
  • Bibliotek … Nischerna mellan fönstren är välutrustade med bokhyllor. Mängden ljus från ett överdimensionerat burspråk med panoramafönster kan dämpas av närvaron av hyllor.
  • Vinterträdgård . Rekreationsområdet med levande vegetation är otroligt vackert och mysigt.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vackra exempel

Fönstret är vackert ute och inne. Han gör inte bara rummets linje ovanlig, utan ger också exklusivitet till hela interiören. Designers kan uttrycka sin fantasi fullt ut.

Timmerstuga i bergen med fantastisk naturskön utsikt och tillgång till terrassen. Huset är utrustat med ett andra ljus och en stor burspråk

Bild
Bild

En stenhölje med tre burspråk - två symmetriska och en central

Bild
Bild

Framsida med öppen spis i ett modernt vardagsrum

Bild
Bild

Interiören i en klassisk hall i strikta gröna färger

Bild
Bild

Badrum med burspråk

Bild
Bild
Bild
Bild

Ett vackert hörn för en trevlig konversation över en kopp te

Bild
Bild

Fönstret är höjdpunkten i varje struktur, och ju mer invecklat det är, desto mer sofistikerad blir själva byggnaden.

Rekommenderad: