Trådstång (26 Bilder): Koppartråd Och Aluminium, Rostfritt Stål Och Andra Trådstänger, GOST Och Produktion

Innehållsförteckning:

Video: Trådstång (26 Bilder): Koppartråd Och Aluminium, Rostfritt Stål Och Andra Trådstänger, GOST Och Produktion

Video: Trådstång (26 Bilder): Koppartråd Och Aluminium, Rostfritt Stål Och Andra Trådstänger, GOST Och Produktion
Video: fine(work) live video of wire drawing machine 2024, April
Trådstång (26 Bilder): Koppartråd Och Aluminium, Rostfritt Stål Och Andra Trådstänger, GOST Och Produktion
Trådstång (26 Bilder): Koppartråd Och Aluminium, Rostfritt Stål Och Andra Trådstänger, GOST Och Produktion
Anonim

Trådstång krävs inom många områden inom industri och konstruktion. Efterfrågan förklaras av produktens egenskaper. Det används ofta som en färdig produkt och fungerar också som en råvara för att göra tunnare tråd. Du bör veta vilka typer av trådstänger som är och vad du ska titta efter när du väljer.

Vad det är?

Trådstång är en typ av valsad metall. Detta är en tråd som har ett cirkulärt tvärsnitt. Det säljs i spolar och kan tillverkas av olika kvaliteter av kolstål, nämligen: St0, St1, St2, St3.

Bild
Bild

Och även enligt GOSTs kan den vara baserad på en icke-järnhaltig metall eller dess legering, förutsatt att TU observeras. Beroende på tillverkningsmaterial kan denna produkt ha en annan specifik vikt och diameter.

Ståltråd säljs med en diameter på 5 till 9 mm, och en icke-järnhaltig metallprodukt kan ha ett värde av 1–16 mm . Och även en teknik är möjlig när trådstång tillverkas med en stor diameter, men detta sker uteslutande på beställning och i begränsade mängder.

Bild
Bild

Produktionen av denna typ av valsad metall utförs på specialutrustning genom valsning eller ritning . Kubiska ämnen går till workshops, där de är uppdelade i mindre. Nästa steg i tillverkningen av trådstång är att passera genom flera successivt installerade rader med axlar. Som ett resultat sker en allsidig krympning av materialet och tråden får den form som krävs. Därefter riktas tråden till lindningsmaskinen, där den är insvept i ringar.

Bild
Bild
Bild
Bild

I vissa fall är trådstången galvaniserad, vilket tillför produkten vissa egenskaper . Belagda metaller är korrosionsbeständiga, glänsande och behöver inte målas. Konsumenten kan köpa trådstång i en spole, vars vikt är mer än 160 kg. I den ser tråden ut som en kontinuerlig sektion. Enligt kraven måste produkten ha god svetsbarhet, samt vara fri från sprickor, smuts, fångenskap.

Bild
Bild

Tråden måste vara flexibel och även motstå böjningar upp till 180 ° . Lagring av produkter utförs i spolar i ett specialutrustat lager. Ofta är denna typ av material gjord rund i tvärsnitt, men för dekorativa och tekniska ändamål kan den göras oval, halvcirkelformad, fyrkantig, sexkantig, rektangulär eller annan typ av tvärsnitt.

Tillämpningsområde

Varmvalsad tråd har ett cirkulärt tvärsnitt, så den används ofta i konstruktion för att förstärka armerade betongkonstruktioner. Och även trådstången används för konstnärlig smide.

Bild
Bild
Bild
Bild

Genom att utsätta produkten för olika typer av mekanisk påfrestning kan du göra en genombruten vacker struktur, som i framtiden kommer att dekorera grinden, byggnadens fasad eller bli en del av inredningen i interiören.

Trådstång anses vara en utmärkt grund för förberedelse av en svetskabel, elektroder, rep, telegraftråd . Och även tråd med en mindre diameter produceras av den, utan vilken det är svårt att föreställa sig elförsörjningen och byggprocessen. Kopparvalsade produkter är ganska vanliga inom telekommunikation, fordons- och elindustrin. Ståltråd används för tillverkning av spik, nät, skruvar och fästelement. Aluminiumprodukter är oumbärliga för att skapa elektroder för svetsning och ståldeoxidering.

Bild
Bild

Galvaniserad tråd används på byggarbetsplatser, i industrianläggningar.

Det kan vara av olika typer:

  • för svetsning;
  • förstärkning;
  • vår;
  • linbana;
  • kabel;
  • stickning.

Jämförelse med beslag

På grund av dess unika egenskaper har trådstången högprestandaegenskaper, därför används den inom följande områden:

för jordning av öglan

Bild
Bild

för armering av betongkonstruktioner

Bild
Bild

tillverkning av produkter av armerad betong och metall

Bild
Bild

vid produktion av nät, kablar, fästelement

Bild
Bild

för tillverkning av vissa hushållsapparater, till exempel skophandtag, klädhängare, lådor

Bild
Bild

Utseendet på trådstång och förstärkning av A1 -klassen är praktiskt taget identiskt, så det är svårt för konsumenten att hitta skillnader. Båda typerna av produkter produceras på metallurgiska företag och säljs i vikar. Trots att trådstång och förstärkning A1 har en liknande yttre beskrivning skiljer de sig åt i mekaniska egenskaper, som bestäms av egenskaperna hos valsad metall:

  • teknik och tillverkningsstandard;
  • stål grad;
  • användning eller frånvaro av värmebehandling.

Trådstång för allmänna ändamål tillverkas i enlighet med GOST 30136-95 eller andra specifikationer. Värmebehandling är möjlig under tillverkningen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Till skillnad från trådstången kännetecknas armeringsjärn av en diameter på 6 till 40 mm, vilket är betydligt större än den för den beskrivna produkten.

Produktionen av klass A1-valsad metall regleras av GOST 5781-82, och dess användning är populär vid förstärkning av konstruktioner och element av armerad betong.

Översikt av arter

Det finns flera sorter av metalltråd i spolar

Koppar . Valsad metall av denna typ produceras genom kontinuerlig gjutning av smält koppar, varefter den utsätts för rullning på axlarna på specialmaskiner i enlighet med GOST 546-200. Denna produkt är av tre klasser: A, B, C. Ofta används koppartråd för tillverkning av elektriska kablar och ledningar som tål höga belastningar. Koppartrådsstång är betecknad MM. Koppartråd erhållen genom kontinuerlig gjutning och rullning av raffinerat avfall - Kmor, syrefri koppartråd - KMB.

Bild
Bild

Aluminium trådstång ser ut som en stång som har ett cirkulärt tvärsnitt . Produkten kännetecknas av en diameter på 1–16 mm. Tillverkningen av valsad metall kan ske på flera sätt: från smält metall eller genom billetvalsar. Tillverkningen av aluminiumtråd utförs i enlighet med GOST 13843-78. Enligt experter kommer tillverkning av trådstång av aluminium att kosta minst 3 gånger billigare än av koppar. Denna typ av tråd har funnit sin tillämpning i strömförsörjning, till exempel vid tillverkning av kablar, kraftkablar.

Bild
Bild

Rostfri trådstav säljs oftast med en diameter på 8 mm. Det är nödvändigt för jordningssystem, liksom för blixtskydd.

Bild
Bild

Ståltrådstång är indelad i 2 klasser när det gäller styrka: C - normal och B - ökad . Denna egenskap bestäms av materialen som används, liksom kylalternativet. GOST 380 indikerar att produktens spole ska vridas från fasta kärnor. Och längs hela trådens längd bör det inte finnas några avvikelser i diametern. Den varmvalsade produkten används i stor utsträckning för armering av betongkonstruktioner. Med hjälp av GK bildas monolitiska pelare, dragbalkar, bälten, fundament. Ofta används ståltråd under läggning av bärande väggar eller ett tegel, slaggblock, skumblockvägg.

Bild
Bild

En vanlig typ av trådstång kan kallas galvaniserad . Den har ett rundat tvärsnitt, diameterindikatorn varierar från 5 till 10 mm. Denna typ av produkt är tillverkad av kolstål med hjälp av en varmvalsande dragmekanism. En egenskap hos denna typ av valsad metall är zinkbeläggning.

Bild
Bild

Sådan trådstång uppskattas av konsumenterna på grund av följande punkter:

  • korrosionsbeständighet;
  • styrka och tillförlitlighet;
  • motstånd mot dynamisk, statisk, linjär belastning;
  • det lämpar sig lätt för olika typer av bearbetning, nämligen: skärning, bockning, stansning.

Dessutom har galvaniserade metallprodukter ett mer estetiskt utseende, vilket inte är typiskt för andra alternativ.

Tillverkare

Trådstångstillverkare övervakar strikt kvaliteten på sina produkter, så den produceras i enlighet med GOSTs. För närvarande är ett stort antal märken av denna valsade metall kända.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns många populära trådstångstillverkare:

  • Liepajas Metalurgs - Lettland;
  • TECRUBE - Azerbajdzjan;
  • "Absolut" - Ryssland;
  • Alkor Trading Company - Ryssland;
  • Amurstal - Ryssland;
  • Areal - Ryssland;
  • "Balkom" - Ryssland;
  • Vitryska hälsovårdsministeriet;
  • VISMA - Vitryssland;
  • Danko - Ukraina;
  • Dnepropetrovsk MZ;
  • Dneprospetsstal - Ukraina.

Den här listan över företag som sysslar med produktion och försäljning av trådstång av koppar, stål, aluminium kan inte kallas komplett, det finns mycket mer av dem i Ryssland och OSS -länderna.

Bild
Bild

Urvalstips

Normalt köper fabriker och stora industriföretag trådstav från icke-järnmetaller. För konstruktion eller installation köps en ståltyp av tråd . När du köper måste du veta att produkten ska säljas i nycklar. Hanks innehåller som regel 1 eller 2 trådar. Och det är också värt att veta att med en tvåkärnig nysta bör 2 etiketter finnas på produkten.

Den korrekta märkningen av ståltråd kan kallas följande: "Trådstång V-5, 0 mm St3kp UO1 GOST 30136-94".

Av dessa beteckningar kan man dra slutsatsen att produkten har normal hållfasthet och en diameter på 5 mm . Produkten producerades med hjälp av accelererad kylning. Denna produkt överensstämmer helt med GOST.

Bild
Bild

Förutom att studera information från tillverkaren måste du göra en visuell inspektion av kärnorna. Produkten ska vara fri från skalor, sprickor, grader . En defekt produkt är en som har tomrum, bubblor och brist på kol. Och ignorera inte trådens allmänna färg. Om färgen är enhetlig kan du vara säker på att tråden kommer att vara stark och flexibel längs hela dess längd.

För olika verk där trådstång kan användas ställs specifika krav på dess egenskaper . När du köper en tråd är det viktigt att utvärdera längden och storleken på dess tvärsnitt, kostnaden för trådstång per 1000 kg beror direkt på dessa egenskaper. Och även kostnaden för varorna påverkas av materialet från vilket det är tillverkat.

Bild
Bild

Den dyraste tråden är koppar, 2 gånger billigare är aluminium, den billigaste är stål, vars kostnad inte överstiger 30 rubel. för 1000 g . På begäran kan konsumenten köpa en spole av trådstång, från 160 till 500 kg. Och även i liten detaljhandel kan du hitta nystan med mindre vikt.

Trådstångshakar transporteras och förvaras liggande.

Rekommenderad: