Overaller (103 Bilder): En översikt över Arbetskläder Av Hög Kvalitet, Speciella Jeansdräkter Och Andra Typer, De Bästa Uppsättningarna För Arbete

Innehållsförteckning:

Video: Overaller (103 Bilder): En översikt över Arbetskläder Av Hög Kvalitet, Speciella Jeansdräkter Och Andra Typer, De Bästa Uppsättningarna För Arbete

Video: Overaller (103 Bilder): En översikt över Arbetskläder Av Hög Kvalitet, Speciella Jeansdräkter Och Andra Typer, De Bästa Uppsättningarna För Arbete
Video: Lasso workwear at Blowes Clothing 2024, April
Overaller (103 Bilder): En översikt över Arbetskläder Av Hög Kvalitet, Speciella Jeansdräkter Och Andra Typer, De Bästa Uppsättningarna För Arbete
Overaller (103 Bilder): En översikt över Arbetskläder Av Hög Kvalitet, Speciella Jeansdräkter Och Andra Typer, De Bästa Uppsättningarna För Arbete
Anonim

För närvarande är det svårt att hitta områden inom industri, service, handel, konstruktion, där arbetare, specialister och till och med ingenjörs- och teknisk personal skulle vara på sin arbetsplats i vanliga vardagskläder. Arbetsgivare strävar efter att förse sina anställda med samma kläder, som förresten i industriell produktion och konstruktion är obligatoriska i enlighet med kraven i industrisäkerhet, arbetsskydd och industrisäkerhetsregler. Detta kallas arbetskläder eller arbetskläder. Inom medicin, serviceindustrin och i vissa andra företag kallas arbetskläder för uniformer. Men detta förändrar inte kärnan.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

Specialkläder skapades ursprungligen för de yrken där arbetstagare under arbetets gång utsattes för en hög risk för skador och andra hälsoskador, till och med dödsfall. Dessa yrken omfattade till exempel en brandman, ståltillverkare, gruvarbetare, metallarbetare, kemikalieindustrin.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Senare började alla företag med "heta", "dammiga", gasförorenade butiker och reparationsverkstäder hänvisa till industrier med skadliga och farliga arbetsförhållanden, där arbetare fick overall . I samband med utvecklingen av industriella och agrotekniska komplex med högteknologiska processer och komplex utrustning har antalet yrken som kräver att arbetsgivare ska förse sin personal med specialkläder eller arbetskläder regelbundet ökat varje år.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För närvarande arbetare i nästan alla industriföretag måste förses med specialkläder eller arbetskläder när de söker arbete . I vissa fall - flera typer av det, inklusive separat för årets kalla och varma perioder (uppsättningar vinter- och sommarkläder). I många fall är arbetskläder både en skyddsdräkt och arbetskläder. Ofta används arbetsdräkter i vardagen, till exempel används de av trädgårdsmästare, turister, fiske- och reseälskare.

För varje yrke regleras kraven för arbetskläder separat i TR CU -dokumentet (Technical Regulations of the Customs Union).

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Primära krav

Enligt TR CU nr 019 från 2011 måste specialkläder uppfylla följande grundläggande krav:

  • att ge en person den nödvändiga skyddsnivån från det skadliga eller farliga inflytandet från produktionen;
  • uppfylla hygienstandarder;
  • vara miljövänlig, orsaka inte klåda i huden;
  • ha en lös passform för att inte begränsa arbetstagaren i rörelser, men samtidigt inte beröva honom sin komfort och säkerhet;
  • vara funktionell, ha allt du behöver för att utföra dina arbetsuppgifter normalt (fickor, remmar, karabiner osv.);
  • bör inte bli våt av regn (om det är avsett för utomhusarbete);
  • har en smutsavvisande egenskap och är lätta att rengöra (tvätta bort);
  • vara tillverkad av slitstarkt tyg;
  • ha ett kvalitetscertifikat.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vanliga arbetskläder i allmänhet bör uppfylla samma krav som arbetskläder, förutom några faktorer . Till exempel behöver inomhusarbetare inte en vattentät kostym eller tjockt, hållbart tyg. Tidigare var en arbetsdräkt för många yrken sydd av bomullstyg, som uppfyllde många av kraven ovan. Nu används sådant material i sin rena form sällan för att sy arbetskläder.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vad ingår?

Om vi bara pratar om specialkläder, så är det utformad för att skydda anställda från aggressiva yttre faktorer såsom hög temperatur, låg temperatur, öppen eld, heta metallgnistor, kemiska och giftiga ämnen, oljedampar och giftiga gaser, fukt, smuts, strålning. Och den här listan är långt ifrån definitiv.

Bild
Bild

Beroende på vilket yrke som den eller den arbetsklädseln är avsedd för, kan dess sommarset innehålla följande produkter:

  • byxor, overaller eller halvoveraller gjorda av vattentätt (ibland icke-brännbart material, t.ex. svetsare eller brandmän);
  • en kostym eller sommarjacka av samma material som byxorna;
  • skyddande skor (stövlar, stövlar, stövlar), som kan vara med förstärkta (metallinsatser, som byggare eller gjuteriarbetares) tår som skyddar arbetstagarens tår mot skador om tunga föremål faller;
  • handskar, vantar (svetsare, brandmän och gjuteriarbetare måste ha leggings);
  • skyddsglasögon;
  • badrockar;
  • T-shirt;
  • hattar (hjälmar eller hjälmar).
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För vissa arbeten läggs öronproppar eller hörlurar till satsen om det finns industriellt buller, samt andningsskydd och till och med en gasmask (till exempel målning, VVS -arbete) . När arbete utförs under förhållanden med dålig sikt (till exempel på natten eller i tjock dimma), var noga med att bära signalvästar över vanliga arbetskläder. Vid regnväder kommer ett tillbehör som en regnrock också att vara till nytta.

För vinterperioden läggs förutom uppvärmda alternativ för kostym, skor och handskar, underkläder, en hatt, en vinterjacka och en tröja under dräkten till.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Översikt över arter

När det gäller klassificering av arbetskläder finns det många tecken som du kan gruppera sina modeller med. Men ändå är det värt att uppehålla sig vid de viktigaste. Specialkläder kategoriseras huvudsakligen efter syfte och säsongstyp.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Enligt överenskommelse

Utrustningen för arbetare från olika yrken har ett ganska brett spektrum av skillnader. Det beror på vilka typer av möjliga hot från yttre faktorer vid utförandet av sina uppgifter. Till exempel, uniformen för en svetsare eller brandman måste vara brandbeständig, därför används eldfast material vid tillverkning av ytterkläder för dem . För elektriker skapades en speciell uppsättning utrustning, som utan misslyckande innehåller en antistatisk skyddande T-shirt och en ljusbågsskyddsdräkt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Självklart ovanstående utrustning krävs inte för yrken som bilservicemekaniker eller trädgårdsmästare som tillbringar sin arbetsdag i trädgården . Den senare kommer att behöva en speciell kostym för att desinficera lokalerna för växthus, växthus, fröförvaring och sprutning av buskar och träd.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Potentiella hot är i sin tur indelade i följande underarter:

  • termisk (innebär risker från både höga och låga temperaturer);
  • elektrisk (förknippad med risken för elektriska stötar och högspänning);
  • kemisk och biologisk (arbete vid risk för kemisk förgiftning, brännskador samt biologisk kontaminering);
  • ljud (arbete under högt ljud).
Bild
Bild

Dessutom, inom ramen för klassificering av utrustning efter ändamål, finns det också sorter av personlig skyddsutrustning (PPE), vars fullständighet beror på vilka delar av arbetarens kroppsyta som ska skyddas. Till exempel medför arbetet med en slinger risken för skada på händer, huvud, ben, därför är hjälm, skor förstärkta med metallinsatser och slitstarka handskar obligatoriska element i denna specialistutrustning.

Exakt samma vikt läggs på skyddsglasögonen för snickaren eller vändaren i kläderna när de utför sina uppgifter på arbetsplatsen medan de använder verktygsmaskinerna.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Efter säsong

Specialister vars arbetsplats inte bara är begränsad till kontors- eller industrilokaler, utan också tillhandahåller utomhusaktiviteter (eller till och med hela arbetsdagen utförs på gatan), bör få två uppsättningar arbetskläder: för sommaren och vintern säsonger.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ett modernt sommarpaket bör skapa en känsla av komfort för den anställde när han utför arbete även i varmt väder, men samtidigt ha skyddande egenskaper . Ibland är det vettigt att förse arbetare med stora sommarkläder, så att till exempel vid hög luftfuktighet och täthet skapas god ventilation av luft mellan kroppen och tyget.

Bild
Bild
Bild
Bild

Uppsättningar av vinteroveraller är utformade för att skydda en person från hypotermi vid minusgrader . De ska inte blåsa av vinden, bli blöta av atmosfärisk nederbörd och är utrustade med ett isolerat foder. Vinterarbetskläder är indelade i fem skyddsklasser, varav det mest extrema är klass 5, motsvarande den mest allvarliga klimatzonen i vårt land - Fjärran Nord.

Detta plagg måste klara temperaturer så låga som -50 grader Celsius och kraftiga vindbyar. För denna klass innehåller en uppsättning vinterarbetande ammunition utan misslyckande en varm jacka och fårskinnrock, filtstövlar, termiska underkläder, en hatt, en quiltad jacka och varma byxor.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För vinteruppsättningar är obligatoriska element i ytterkläder en huva med isolering och krage, samt ett vindtätt insats, ett isolerat bälte och muddar på ärmarna och på jackans botten, gjorda av stickade kläder. För klasserna 1 och 2 (de mildaste klimatzonerna) är huven tillverkad utan isolering.

Bild
Bild

Efter färg

Många arbetsgivare strävar nu efter att klä sina anställda med stil. Det är sant att i strävan efter estetik är huvudsyftet med arbetskläder ofta glömt - skyddande . Även på ett företag finns det en viss uppdelning mellan formen av arbetskläder, till exempel ingenjörs- och teknisk personal och vanliga arbetare på olika avdelningar, inklusive efter färg.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

När det gäller färgerna på overaller finns det inga legaliserade lösningar i detta avseende, förutom instruktioner om skyddshjälmar på byggarbetsplatser och industriföretag (ingenjör och teknisk arbetare bör bara ha en vit hjälm och en arbetare ska ha någon annan färg, även rött eller svart). Det är därför det är helt motiverat om företag beställer arbetskläder av flera modeller och färger , så att du visuellt kan skilja en anställd på verkstaden, till exempel klädd i gröna overaller, från en vaktmästare, klädd i en orange kostym.

Särskilt populära är grå och blå overaller med reflekterande ränder på jackan och byxorna.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Material (redigera)

För tillverkning av sommaruppsättningar, som nämnts ovan, användes bomull tidigare. De använder det nu, men ganska sällan i sin rena form. För närvarande används främst blandade tyger, bestående av en del bomull och olika kemiska fibrer . Dessutom är denim ett ganska vanligt material som används för tillverkning av arbetskläder, men också främst med vissa tillsatser, inklusive skyddande egenskaper.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bomullstyg av hög kvalitet (till exempel satin, chintz, flanell, grov calico och andra) används för att sy arbetskläder för medicinska institutioner , mat- och hotellföretag. Skiljer sig i hög hygien, mjukhet och hållbarhet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Används ofta för sömnad och passar tyger från en blandning av lin och bomull . Dessutom utsätts sådant material för särskild bearbetning för att förbättra dess användbarhet.

Impregnering kan förbättra egenskaper som fuktabsorbering, brandmotstånd, smuts och vattenbeständighet.

Bild
Bild

För arbetskläder avsedda för svetsare, byggare, brandmän och installatörer på hög höjd är bomullsmaterial dock endast lämpliga som sommartröjor, som läggs under deras skyddsoveraller för att transportera bort svett från kroppen. Kostymer för dessa specialister brukar sys av presenning med olika skyddande impregneringar: från regn, eld, gnistor, vind.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Kraven på material för arbetskläder är följande:

  • slitstyrka;
  • fullständigt bevarande av skyddande egenskaper och kvalitet även under långtidsförvaring;
  • materialets egenskaper ska inte gå förlorade under rengöring, tvätt och desinfektion;
  • även grova kläder bör inte orsaka skador på människans hud.
Bild
Bild

Populära tillverkare

Vackra arbetskläder tillverkas på syproduktionen "Nika ". Det har funnits sedan 2004 i Nizhny Novgorod och Dzerzhinsk. Här kan du beställa kostymer med företagslogotyp eller eget varumärke. Nu är märkesarbetskläder ett ganska vanligt fenomen, ett slags reklam för produktion eller tjänster.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Företaget "Patriot" syr arbete och specialkläder för arbetare inom alla grenar av den nationella ekonomin . Denna tillverkare har i sin personal endast kvalificerade anställda med specialiserad utbildning som kan skapa högkvalitativa plagg av vilken komplexitet som helst. Det finns kontor i Moskva, Voronezh och Sudzha.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Nyanser av val

När du väljer arbetskläder för ett industriföretag eller ett företag i en annan riktning bör du följa de grundläggande kriterierna och nödvändiga reglerna

  • Varje industri har sina egna tekniska förutsättningar för arbetskläder. Därför bör du leta efter eller beställa sådan utrustning för dina anställda, som kommer att motsvara branschspecifikationerna.
  • Produkterna måste vara tillverkade av högkvalitativt material som håller hela den normaliserade perioden.
  • Om det finns många verkstäder och avdelningar i produktionen är det bättre att beställa eller välja olika färger på overaller - för varje verkstad eller avdelning. Detta gör det enklare att organisera och styra arbetsflödet.
  • För arbetare som betjänar utomhusutrymmen eller vägar är det nödvändigt att välja kostymer med reflekterande ränder. Detta förhindrar många skador och olyckor.
  • Du måste ta hand om klädernas utseende och deras funktionalitet. Att ha ett bra snitt och många fickor är ett tecken på stil och praktik. Och arbetarna själva kommer att vara nöjda med sina fashionabla kläder.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

När du väljer en vinteruppsättning ägnas särskild uppmärksamhet åt tillverkningsmaterialet . - den måste vara tillräckligt plastig och mjuk. Annars blir det ganska svårt att arbeta i det i kylan. Vissa typer av arbete i trånga kläder är mycket problematiska. Sommarkläder ska vara hygroskopiska och andas.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vårdtips

Trots att lagen förpliktar arbetsgivaren att säkerställa förvaring och underhåll av overall, bör det noteras att de anställda själva måste veta var och i vilket skick arbetskläder, skor och personlig personlig skyddsutrustning ska förvaras. Inte bara säkerheten på jobbet beror på detta, utan också hälsan och till och med arbetstagarens liv.

Bild
Bild

Här är några tips

  • Eftersom det är osannolikt att smutsiga kläder och skor skyddar arbetstagaren väl från skadliga produktionsfaktorer och miljö, bör de därför alltid rengöras eller tvättas efter eventuell kontaminering.
  • Arbetsskor måste tvättas inte bara ute utan även inne på helgerna och sedan torkas. Torra skor måste regelbundet behandlas inuti med svampdödande läkemedel för att undvika tillväxt av svamp och infektion i fötterna.
  • Skyddsutrustning bör periodiskt dekontamineras och dekontamineras i de kamrar som tillhandahålls för detta vid företaget.
  • Personliga arbetskläder ska förvaras i omklädningsrummet och tvättas och rengöras i industriell tvätt. Använd aldrig smutsiga overaller hemma.

Rekommenderad: