Svetsmasker (48 Bilder): Svetssköldar Och Val Av Glas För En Skyddshjälm, En Mask Med Lufttillförsel Och Andra Modeller. Hur Väljer Man Den Bästa?

Innehållsförteckning:

Video: Svetsmasker (48 Bilder): Svetssköldar Och Val Av Glas För En Skyddshjälm, En Mask Med Lufttillförsel Och Andra Modeller. Hur Väljer Man Den Bästa?

Video: Svetsmasker (48 Bilder): Svetssköldar Och Val Av Glas För En Skyddshjälm, En Mask Med Lufttillförsel Och Andra Modeller. Hur Väljer Man Den Bästa?
Video: A Quick Guide to Welding Helmets - Which Helmet is Right For You? Eastwood 2024, Maj
Svetsmasker (48 Bilder): Svetssköldar Och Val Av Glas För En Skyddshjälm, En Mask Med Lufttillförsel Och Andra Modeller. Hur Väljer Man Den Bästa?
Svetsmasker (48 Bilder): Svetssköldar Och Val Av Glas För En Skyddshjälm, En Mask Med Lufttillförsel Och Andra Modeller. Hur Väljer Man Den Bästa?
Anonim

Varje typ av svetsning anses vara en farlig aktivitet för mästarens hälsa. Vid skärning eller sammanfogning av metallprodukter genereras gnistor, infrarött och värmestrålning som kan skada ögon och hornhinna i ögonen. För maximal säkerhet måste svetsaren använda särskild personlig skyddsutrustning (PPE): masker eller sköldar.

Bild
Bild

Särdrag

En skyddsmask är ett obligatoriskt attribut för svetsarnas utrustning . Det skyddar syn- och andningsorganen samt huden från olika skadliga effekter som uppstår under drift av svetsutrustning. Genom att vägra att använda sådan personlig skyddsutrustning utsätts arbetstagaren för hotet om delvis eller fullständig synförlust.

Alla modifieringar av masker är utrustade med en visningsskärm avsedd för svetsaren att observera arbetet. Vanligtvis är den täckt med tonat polykarbonatglas eller plast. Det finns dyrare och förbättrade modeller som använder filter som reagerar på flödet av ljusenergi.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelarna med masker inkluderar:

  • säkerhet effektivt skydd för ögon och hud från termisk och mekanisk påverkan;
  • lätthet på grund av att produkterna inte har en extra viktbelastning på svetsarens huvud och hals;
  • enkel användning;
  • stort utbud av modeller med olika designfunktioner och funktioner (både enkla budgetmasker och mer komplexa lösningar utrustade med LCD -skärmar finns att köpa);
  • lång livslängd föremål för noggrann hantering.
Bild
Bild
Bild
Bild

Nackdelarna med vissa modeller av svetshjälmar inkluderar begränsade justeringar , på grund av att produkten kanske inte sitter tätt i ansiktet. Enligt svetsare anses en betydande nackdel med professionell personlig skyddsutrustning med ytterligare alternativ från välkända märken vara ett för högt pris.

Bild
Bild

Beskrivning av arter

Svetshjälmar har sin egen klassificering beroende på design. Den enklaste personliga skyddsutrustningen inkluderar glasögon och ansiktsskydd . Det här är budgetlösningar avsedda för engångs- eller kortsiktiga arbeten. Glasögonen är öppna och stängda. De förra har sidoskydd; deras filter är gjorda av polykarbonat eller mineralglas. De stängda har fixering med hjälp av huvudhållare. De har speciella ventilationshål för att förhindra imma.

Bild
Bild
Bild
Bild

Poängfördelar:

  • liten vikt, minimala dimensioner;
  • möjligheten att svetsa i ett trångt utrymme.
Bild
Bild

Nackdelarna är att glasögonen inte kan skydda andningsorganen, ansikts- och halshuden mot skadliga effekter.

Ansiktsskydd ger större säkerhet för svetsaren jämfört med glasögon, eftersom de kan täcka ansiktet helt. Produkter kommer med ett handtag - de måste hållas i ansiktet under arbetet med hjälp av en hållare. Å ena sidan är sköldarna enkla att använda, eftersom de snabbt kan tas bort för att bedöma kvaliteten på suturen. Å andra sidan, när du håller PPE 1, kommer svetsarens hand att vara upptagen, vilket gör det omöjligt för honom att hålla delen under arbetet.

Bild
Bild

Masker klassificeras också i universal, med lyftfilter eller med luftfiltrering . De mest avancerade personliga skyddsutrustningarna anses " Kameleoner ". Alla dessa typer har olika fördelar och nackdelar.

Bild
Bild

Standard

Denna grupp innehåller vanliga masker, tillverkad av plast . De är lätta (högst 0,5 kg) och har ett opålitligt budgetfäste. Mångsidiga modeller ser ut som en hjälm. Sådana produkter behöver inte hållas för hand - de fixeras på huvudet med hjälp av speciella fästelement med möjlighet att justera i storlek. Universella lösningar är enkla att använda - för att bedöma kvaliteten på det utförda arbetet måste befälhavaren vika tillbaka masken.

Bild
Bild

Om det är nödvändigt för att fortsätta processen, återvänder hon till sin plats med en skarp nickning av huvudet.

Fördelarna med sådana modeller:

  • lågt pris;
  • enkel konstruktion;
  • möjligheten att justera i 2 riktningar (horisontellt och vertikalt);
  • skydd av ögon, ansikte och halshud.
Bild
Bild
Bild
Bild

Nackdelarna med universalprodukter inkluderar eventuella brännskador i ögat hornhinnor under regelbunden inspektion av suturens kvalitet - i detta fall kommer en del av strålningen att påverka synorganen negativt. Konsumenterna anser också att nackdelarna är det snabba mekaniska slitage på hjälmen och läderfästen och de ofta förekommande haverierna på fixeringselementen.

Bild
Bild

Beroende på driftens intensitet varierar deras livslängd från 6 till 12 månader.

Med lyftfilter

Sådana masker ger endast upphöjning av ljusfiltret - för att bedöma kvaliteten på arbetet behöver arbetsledaren inte helt ta bort personlig skyddsutrustning från huvudet . När ljusfiltret fälls tillbaka kommer plastskyddet och de klara skyddsglasögonen att fortsätta skydda svetsarens ögon och hud. Sådana modeller, i jämförelse med de tidigare, ger en högre grad av skydd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kameleont

Den bästa designen när det gäller prestanda, alternativ och prestanda. Den är utrustad med kvalitetsbindningar som tål flera sänknings- och lyftcykler . Designen ger ett mjukt skumfoder för att minska svetsarens huvudfriktion. "Kameleoner" kännetecknas av sin ovanliga design, ursprungliga former, de är ofta dekorerade med olika klistermärken.

Bild
Bild

Deras främsta drag är i möjligheten till automatisk ändring av nivån för mörkning av visningsskärmen … Det uppnås tack vare de medföljande ljuskänsliga sensorerna. I viloläge kommer tekniker att se miljön genom visningsfönstret, som genom solglasögon. På grund av detta, för att bedöma kvaliteten på den pålagda sömmen eller annat arbete, behöver befälhavaren inte vika ljusfiltret eller ta bort hjälmen helt.

Bild
Bild

Med den här funktionen kan du öka produktiviteten avsevärt, förhindra olika "missar" och avslag.

Principen för "kameleoner" är enkel -under tändningen av svetsbågen utlöses de känsliga sensorerna automatiskt. Resultat - omedelbart mörkare av visningsskärmen till optimal nivå . Efter avslutat arbete återfår filtren sin ljustransmittans. För att ett sådant system ska fungera ger konstruktionen av "kameleoner" ett fack för batterierna (i vissa modeller fungerar det inbyggda batteriet som en strömkälla). Och det finns också modeller utrustade med solpaneler som tar emot en laddning från energin från den svetsade ljusbågen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Alla "kameleoner" det finns en ventilationsfunktion . Det förhindrar att skärmen imma upp under arbetet, vilket skapar en bekväm miljö för svetsaren. För svetsning under förhållanden med ökad gasförorening har speciella masker med forcerad ventilation, utrustade med ett filtreringssystem, skapats.

Bild
Bild

Fördelar med "kameleoner":

  • fullt skydd av nacke, ansikte, ögon och andningssystem från alla slags negativa påverkan;
  • möjligheten att justera känsligheten, dimningen och fördröjningstiden (inte tillgänglig för alla modeller);
  • förmågan att arbeta i en aggressiv miljö;
  • huvudbandsjustering, tack vare vilken du säkert kan fixa masken på vilken huvudstorlek som helst.
Bild
Bild
Bild
Bild

Vissa modeller har möjlighet att slå på / av, vilket gör att du kan ta bort dimningen helt. På grund av denna funktion används "kameleoner" för slipning och skärning av metalldelar och konstruktioner.

Nackdelarna med "kameleont" -masker inkluderar dem höga kostnader, begränsat drifttemperaturintervall (-10 … +50 grader), dyra reparationer vid fel . Sådan personlig skyddsutrustning måste förvaras borta från solljus vid positiva lufttemperaturer, annars misslyckas de snabbt. En betydande nackdel med modeller med inbyggt uppladdningsbart batteri är omöjligheten att byta ut det.

Bild
Bild

Med luftfiltrering

Dessa inkluderar specialdesignade masker för att skydda huden och ögonen från skadliga effekter, samt för att skydda andningsorganen från penetrering av skadliga ångor . De rekommenderas för användning vid arbete med olika legeringar som innehåller skadliga komponenter. Enheterna kan användas med begränsad tillgång till frisk luft eller med fullständig brist på ventilation i rummet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sådana masker har komplex design . Den innehåller en svetsskärm komplett med ett ljusfilter med en känslig sensor, ett filtreringssystem och tillförsel av ren luft. Maskerna sitter tätt i ansiktet, så att andningsorganen isoleras från penetration av hälsofarliga gaser.

Huvuddragen i produkter med forcerad lufttillförsel - åtdragning … Höljena är gjorda av mjuka, brandsäkra material och det finns justerbara tätningar i nackområdet.

Bild
Bild

För att säkerställa full andning under svetsning tillhandahåller enheterna bärbart filtreringssystem . Luft levereras från turboenheten med en fläkt. Den kan drivas av ett inbyggt batteri eller solpaneler. När strömkällan laddas ur blir luftflödet mindre intensivt - i detta fall kommer svetsaren att få en ljudsignal som meddelar behovet av att byta eller ladda batteriet.

Bild
Bild

Populära modeller

Svetsmasker tillverkas av inhemska och utländska tillverkare. De erbjuder en mängd olika modeller till olika prispunkter. Populära bland hantverkare är budget PPE.

Bild
Bild

Här är TOPPEN över de bästa billiga maskerna

Interskol MS-400 . Produkten rekommenderas för svetsning som MMA, MIG-MAG, TIG och andra. Har en manuell dimningsfunktion. Strömkällan är batterier och ljuskänsliga element. Skärmen på filtren är från 9 till 13 DIN. Nackdelarna med modellen inkluderar den lilla storleken på visningshålet.

Bild
Bild

Foxweld Corundum 5895 . Detta är en PPE med ett automatiskt ljusfilter, utrustat med 2 sensorer. Designad för MMA, TIG -svetsning. Modellen tillhandahåller en extern dimningskontroll, svetsning och skärningslägen. Produkten har en liten vikt - 370 gram, nyansnivå 9-13 DIN.

Bild
Bild

ROSOMZ NN-10 PREMIER Favorit 10 5136 . En av de billigaste ansiktsskydden med tonat glas. Den har lutningsinställning, skuggningsgraden på filtret är 10 DIN.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fubag Optima 4-13 Visir … Kameleontmask lämplig för både amatör och långsiktig professionell svetsning. Den maximala skuggningsgraden är DIN 9-13, visningshålets dimensioner är 100x65 mm. De skiljer sig åt i nästan ögonblicklig mörkare hastighet (0,04 s). Strömkälla - litium- eller solbatteri. Monteringstyp - pannband. Alternativet för självtest av ljusfilter finns.

Bild
Bild

De dyraste modellerna - Professionella masker från tyska, amerikanska och andra märken. I betyget ingår pålitliga och högkvalitativa enheter som har fått högsta konsumentbetyg.

Kedr K-714T . Kameleontmask med en maximal nyans på 13 DIN. Svarshastigheten för den ljuskänsliga sensorn är 33,3 μs. Modellen har funktionen att justera dimning, känslighet, fördröjningstid, "slipning" -läge, ventilationssystem.

Bild
Bild

3M 501805 . Kameleontmask med automatiskt ljusfilter med en maximal skuggnivå på 13 DIN. Produkten är utrustad med ytterligare sidofönster. Modellen stöder följande alternativ: justering av dimningsnivå, känslighet och fördröjningstid. Läget "slipning" tillhandahålls.

Bild
Bild

TECMEN TM 1000 med 4 optiska sensorer . Masken är utrustad med ett system med forcerad luftförsörjning. Den kan drivas av ett inbyggt batteri eller solpaneler. Dämpningsnivån är 4-8 / 9-1 Den stora LCD-skärmen tillhandahålls för bekväm användning.

Bild
Bild

Speedglas 9002NC (Amerikanskt märke, ursprungsland - Sverige). Mask med ett automatiskt ljusfilter med en dimningshastighet på 0,1 m / s. Produkten är resistent mot hög temperatur och mekanisk påfrestning, vilket ökar livslängden. Skärmskuggningsgrad - 3 / 8-12 DIN. Masken är utrustad med 2 optiska sensorer. Intern dimmerjustering tillhandahålls

Bild
Bild

Dessa modeller är lämpliga för alla typer av bågsvetsning.

Hur väljer man?

Innan du köper en svetsmask bör du bestämma intensiteten för dess användning. Beroende på användningsfrekvens väljs personlig eller professionell personlig skyddsutrustning. För sällan användning är budgetansiktsskydd med fast skuggnivå eller skyddsglasögon lämpliga.

Bild
Bild

För att välja rätt skyddsmask finns det flera viktiga parametrar att tänka på

  1. Lätt filter … Valet av filter beror på typen av aktivitet. Vid professionellt arbete rekommenderas att man föredrar lösningar med automatiska ljusfilter - de anpassar sig självständigt till ljusflödets intensitet och ställer in den optimala skuggnivån.
  2. Graden av mörkare glas, mätt i DIN . Värdet på denna indikator för olika modeller varierar från 3 till 15 DIN. Ju större det är, desto mörkare blir filtret.
  3. Visa område . Visningsskärmar finns i olika storlekar - ju viktigare, desto bättre syn. Man bör dock komma ihåg att ljusfilter är rädda för mekanisk påfrestning. Ju bredare de är, desto större är risken för brott.
  4. Möjlighet att installera diopterlinser under masken … Diopter är utformade för att korrigera en arbetares vision.
  5. Svetsningstyp … Masker är markerade. Avkodning av bokstavsbeteckningar: E - produkten är avsedd för elektrisk svetsning, G - för gassvetsning, V - för hjälparbete, C - ljusfilter "kameleont". Du måste vara uppmärksam på märkningen, eftersom elektriska svetsmasker inte är lämpliga för gassvetsning.
  6. Nätaggregat . För långsiktigt arbete är det att föredra att välja PPE med 2 strömkällor, till exempel litium och solbatterier. När en av källorna är helt urladdat kommer den andra att fortsätta att leverera energi till ljusfiltret, så att det inte stängs av vid ett olämpligt ögonblick.
  7. Antal optiska sensorer - ju fler det är, desto snabbare reagerar filtret på förändrade förhållanden.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

När du väljer är det viktigt att uppmärksamma placeringen av justeringssystemet - det är önskvärt att det ligger på utsidan av masken. I det här fallet kan du göra justeringar av PPE -inställningarna utan att avbryta arbetsprocessen.

Om svetsarbete kommer att utföras i en förorenad atmosfär är det bäst att föredra modeller med tvångsventilationssystem. Det ger en optimal nivå av komfort och andningsfrihet.

Rätt passform inkluderar också att prova på masken och kontrollera huvudbandets justering. Personliga skyddsutrustningar bör inte påverka huvudet och nacken betydande.

Bild
Bild

Notera! Ett intyg om överensstämmelse och ett garantikort bör begäras för den köpta produkten.

Hur man använder?

Innan arbetet påbörjas måste du kontrollera hur de automatiska ljusfiltren fungerar. För att göra detta kan du ta med en tändare till skärmen - den efterföljande avstängningen kommer att indikera PPE: s hälsa . Om ljusfiltret inte ändrar färg måste du kontrollera strömförsörjningskällans användbarhet och vid behov byta batteri.

Om manuella justeringar tillhandahålls måste driftsparametrarna justeras korrekt enligt arbetsförhållandena. Innan du använder masken är det nödvändigt att justera den "för dig själv" genom att ändra omkretsen på pannbandet, bältet och andra fästelement. Efter det kan du börja arbeta.

Torka av maskkroppen och skärmen med en mjuk trasa efter varje användning. I detta fall får du inte använda slipande eller kemiskt aggressiva ämnen .… Ljusfilter måste skyddas från kontakt med vätska.

Bild
Bild
Bild
Bild

Möjliga fel

Problemen med de flesta typer av universalmasker är vid fel på ljusfiltret … I grund och botten inträffar störningar på grund av den slarviga inställningen till personlig skyddsutrustning. För att eliminera felet är det nödvändigt att byta ut det skadade skyddsglaset eller ljusfiltret.

Kameleoner har vanliga problem där ljusfiltren är mycket mörka eller inte ändrar nyansen alls. I detta fall rekommenderas det att byta batterier.

Bild
Bild

Om detta inte löser problemet måste du kontakta servicecenteret.

Rekommenderad: