Omslag Till En Yxa (25 Bilder): Hur Man Gör Ett Omslag Av Läder Och Presenning Med Egna Händer? Mönster Av Ett Hölster För Ett Bälte Av Plast

Innehållsförteckning:

Video: Omslag Till En Yxa (25 Bilder): Hur Man Gör Ett Omslag Av Läder Och Presenning Med Egna Händer? Mönster Av Ett Hölster För Ett Bälte Av Plast

Video: Omslag Till En Yxa (25 Bilder): Hur Man Gör Ett Omslag Av Läder Och Presenning Med Egna Händer? Mönster Av Ett Hölster För Ett Bälte Av Plast
Video: Avsnitt 19 2024, April
Omslag Till En Yxa (25 Bilder): Hur Man Gör Ett Omslag Av Läder Och Presenning Med Egna Händer? Mönster Av Ett Hölster För Ett Bälte Av Plast
Omslag Till En Yxa (25 Bilder): Hur Man Gör Ett Omslag Av Läder Och Presenning Med Egna Händer? Mönster Av Ett Hölster För Ett Bälte Av Plast
Anonim

För att göra ett så nödvändigt tillbehör som ett yxhölje behöver du inte ha några speciella färdigheter och kunskaper i skräddarsy. Det räcker med att skaffa nödvändigt material och några verktyg, varav de flesta finns hemma. Yxhöljet låter dig bära med dig vapnet och skyddar också mot oavsiktliga nedskärningar med ett skarpt blad.

För en taiga-yxa kan du göra ett gör-det-själv-lock av plast eller presenning . Ett sådant hölster är pålitligt och lämpar sig inte för låga temperaturer.

Bild
Bild

Förberedelse av nödvändiga material

Skapandet av ett fodral kommer att kräva en tät läderbit som kommer att ha en högkvalitativ hud - en del av skinnet, av vilken tillverkningens livslängd för den färdiga produkten beror. Du kan hitta det nödvändiga materialet i alla butiker som specialiserat sig på skoreparation. Idag är de mest lämpliga materialen för tillverkning av ett lock till en yxa de så kallade sadeldukar och "knoppar". Dessa typer av naturläder erhålls genom att klippa från djurets rygg och hals. Det är dessa delar som kännetecknas av höga indikatorer på styrka och tillförlitlighet.

När du väljer önskad storlek på en läderbit är det nödvändigt att ta hänsyn till materialets tjocklek längs hela omkretsen , eftersom eventuell nötning kan leda till att locket inte kommer att hålla länge för ägaren. På grund av att materialet som används är ganska tjockt, kommer vanliga saxar, även de vassaste, troligen inte att klara sig. Därför rekommenderas det att ge företräde åt sax för metall eller en snickarkniv. Materialet skärs uteslutande från fel sida av materialet. Detta beror på att huden där är mer elastisk och lättare att skära.

Mönstret på hudens sömlösa sida kan översättas med en vanlig penna eller markör. Men under inga omständigheter ska du göra detta från framsidan av materialet, eftersom även en enkel penna lämnar ett märke som är svårt att härleda. Om du har slät läder rekommenderas att du använder en skräddarkalk eller en liten tvål.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För att fästa de nödvändiga elementen behöver du ett speciellt lim med hög elasticitet. En sådan komposition kan lätt hittas i en redan bekant butik som specialiserat sig på skoreparation. Observera att etiketten måste nämna att limmet kan binda läder- och gummimaterial.

Det är nödvändigt att välja en skotråd med trådfiber. Detta garanterar en säker anslutning och säkerställer att det vassa klobladet inte skär igenom sömmarna och vaxlagret skyddar produkten från fukt. Vid arbete med lädervaror används ofta så kallade zigenarsnålar. De är mycket enkla att använda. Men i avsaknad av dem kan du använda en vanlig virknål. En syl kommer också att klara uppgiften. Således, för att skapa ett ärende, måste du skaffa följande element:

  • en bit äkta läder av hög kvalitet;
  • trådar behandlade med vax;
  • speciell limkomposition;
  • en snickarkniv eller sax för metall;
  • lås;
  • en slipanordning för bearbetning av materialets kanter (om den saknas kan du göra samma procedur med en vanlig skrivarkniv).
Bild
Bild
Bild
Bild

I sin tur behöver du tjockt papper, en penna eller penna för att göra ett mönster. Efter att ha förberett alla nödvändiga material kan du gå vidare till oberoende skapande av fodralet för yxan.

Skapa ett täckmönster för en yxa

Först måste du skapa en layout av den framtida produkten på tjockt papper eller kartong. Du måste göra en enkel mätning av bredden på slingan på yxans rumpa (med andra ord axens trubbiga sida, som är motsatt bladet). Det är tillåtet att omedelbart fästa yxan på papper eller kartong och sedan cirkla runt rumpans kontur. Således bör det finnas tre element: mönstret på den vänstra sidan av fodralet, bron och höger sida av fodralet med klaffen. Glöm inte sömsmånen. Yxbladet ska vara löst i höljet. Annars kommer huden som kommer i kontakt med det vassa bladet snabbt att slita.

Det rekommenderas att lägga till en eller två centimeter till kvoten över hela mönstret . På platsen för rumpan är det lämpligt att lägga till ytterligare en halv centimeter. Vid skärning av klaffen måste bladets längd beaktas. När det gäller höjden finns det inga strikta rekommendationer här - allt beror på den personliga önskan från ägaren till det framtida fallet. Som regel görs den lika med en sekund av produktens höjd. Det är ingen hemlighet att skräddare ofta använder säkerhetsnålar för att undvika felaktigheter vid översättning av mönster till material. Men i detta fall rekommenderas det att överge denna metod, eftersom nålarna kan lämna små hål som kommer att förstöra hudens utseende och därefter själva fallet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vid glidande papper eller kartongmönster är det lämpligt att trycka på det med något tungt föremål eller använda ett textillim som enkelt kan avlägsnas med varmt vatten.

Märkning, som nämnts tidigare, görs med krita, tvål, penna eller markör . Om du har högkvalitativt och tjockt läder behöver du inte oroa dig för att bläckkonturen kommer att visas på produktens framsida. Skärningen utförs med en avvikelse på 2-3 millimeter från den avsedda konturen. Detta beror på att det täta lädermaterialet som används inte är lätt att skära. Det finns en stor sannolikhet för att en sned snittlinje ser ut. Vid slipning av kanterna får snitten dessutom ett mer presentabelt och snyggt utseende.

Bild
Bild
Bild
Bild

Skapa ett mönster för den utsvängda delen av bladet

Det sista steget i att skapa ett mönster blir att göra en mockup för kilen och själva bladet. De flesta yxfodral på hyllan inkluderar inte denna artikel. Det är dock värt att notera att det är dessa modeller som har en kortare livslängd och inte är så bekväma att använda. Tack vare den förstärkta insatsen får fodralet den densitet och tillförlitlighet som krävs för produkten. Den består av fem element:

  • hörndelen (som har bladets konturer på sidorna och yxans botten);
  • nedre kilen (med konturerna på den nedre delen av bladet) - 2 stycken;
  • distanser (med konturerna på bladets nedre del och hälften av längden på den nedre delen av bladet) - 2 stycken.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det rekommenderas att ta minst 12-15 millimeter för bredden på varje del . (standardaxeln beaktas). Det resulterande bladet monteras och limmas med ett specialdesignat lim. För att göra detta är hörnelementet anslutet till ett av packningselementen, varefter bladets nedre del fixeras med en limkomposition. Proceduren upprepas med andra element i mönstret. Varje utskuret del bearbetas rikligt med lim så att det inte finns några torra områden i hela området. Detta skyddar tätningen från slitage.

För en säker anslutning kan du använda klämmor och lägga åt sidan mönster tills de torkar. Men du måste vara vaksam och förhindra att märken uppträder på huden. Så snart limmet är torrt, klistras bladet fast på fodralets huvudelement.

Bild
Bild

Sy väskan

Det sista steget i att göra ett yxväska själv hemma är att sy öglorna på axelhöljet. Detta görs med nitar. Men enligt många recensioner är denna typ av fästelement inte så tillförlitlig som den kan tyckas vid första anblicken. Detta beror på det faktum att nitarna sliter ut huden och därefter går det sönder under axeltryckets massa. Det rekommenderas inte att göra slingan för smal, annars kommer verktyget att framkalla att remmen dras tillbaka. Fästets längd väljs beroende på vilken typ av rem som locket kommer att fixeras med.

Det är lämpligt att skära den skördade delen med ett ytterligare avstånd på 3-4 centimeter . I det här fallet kommer det att vara möjligt att fixa skidan för vapnet i alla kläder. Redan innan fodret sys måste du först tänka över antalet stygn. Om du vill göra ett fritt lock för yxan är en linje ganska lämplig, som kommer att läggas med ett avstånd av 5 millimeter från produktens kant.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Dubbelsömmar krävs om bladet måste sitta tätt i höljet. För att uppnå en så strikt täthet av produkten rekommenderas det att sätta yxan i det resulterande förberedda mönstret och först sedan mantla den med trådar.

Slutlig samling av ärendet

För att undvika slarviga och sneda sömmar görs hål för dem i förväg. Syväxlar gör detta förfarande enklare. Märkningarna kan dock också göras med köksgafflar. Sedan görs själva hålen med en syl. Det rekommenderas att börja med hörndelarna i det framtida fodralet. Placera en synål eller en liten tapp genom och säkra en del av skidan. Ovanpå det erhållna hålet är det nödvändigt att göra ett så kallat dike för enklare trådning.

Det rekommenderas att sy från de tunnaste områdena av fodralet, försiktigt och långsamt förflytta sig längs de skisserade linjerna . Efter avslutad syning av yxhöljet bearbetas kanterna på den färdiga produkten med en slipmaskin (eller en skrivarkniv). Därefter bearbetas kanterna med en spets eller lädertejp, som limmas med den tidigare använda limlösningen. Det sista steget blir att installera låset.

Rekommenderad: