Stepladders (41 Bilder): Vad är Det Och Hur Man Väljer? Vilka Storlekar är Stegar? Hur Skiljer De Sig Från Trappor?

Innehållsförteckning:

Video: Stepladders (41 Bilder): Vad är Det Och Hur Man Väljer? Vilka Storlekar är Stegar? Hur Skiljer De Sig Från Trappor?

Video: Stepladders (41 Bilder): Vad är Det Och Hur Man Väljer? Vilka Storlekar är Stegar? Hur Skiljer De Sig Från Trappor?
Video: Hantering och förvaring av bildstöd 2024, Maj
Stepladders (41 Bilder): Vad är Det Och Hur Man Väljer? Vilka Storlekar är Stegar? Hur Skiljer De Sig Från Trappor?
Stepladders (41 Bilder): Vad är Det Och Hur Man Väljer? Vilka Storlekar är Stegar? Hur Skiljer De Sig Från Trappor?
Anonim

Stegar och trappstegar är speciella hjälptyper av strukturer som kan ge mänsklig tillgång till höjden med efterföljande utförande av något arbete. Stepladders är särskilt bekväma enheter, de har hittat sin tillämpning inom olika områden.

Bild
Bild

Vad det är?

En trappstege är en hopfällbar stege som kan stå på egen hand utan att behöva stöd. Denna design har ett brett spektrum av applikationer och används för att lösa många problem. Först och främst används det i byggprocessen , för att enkelt nå en viss höjd. Och även trappstegar är oersättliga för elektriker . Människor inom detta verksamhetsområde utför sitt arbete under hot om spänning och elektrisk ström, därför finns det speciella plaststrukturer som är utrustade med gummimattor för varje steg.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Målare använder ofta stegar i sitt arbete. Dessa praktiska tillbehör låter dig hänga din färghink för ett bekvämt målarjobb. Det finns trappstegar med breda steg, tack vare vilka benen inte tröttnar under detta arbete.

Egenskaper

Stegens funktionalitet bestäms funktioner i dess design … Produktens arbetshöjd bestäms utifrån människans höjd och plattformshöjd. Den minsta bredden mellan sidoskenorna på de övre stegeelementen är 11,5 tum eller 29,21 cm. Varje steg måste ha utrustad med en distanshållare av metall med sådana dimensioner och styrka, vilket är tillräckligt för högkvalitativ kvarhållning av sektionerna.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Framställningen av steg utförs uteslutande av halkfritt korrugerat material. I detta fall bör plattformens bredd vara 0,45 meter. Glidmodeller måste ha fixeringsanordningar som förhindrar att stegen spontant fälls ut under drift.

De modeller som har hjul, enligt reglerna, kompletteras med låsspärrar .förhindra rörelse under drift. En sektion trappstegar har ett litet antal steg och följaktligen låg vikt, längd och god rörlighet. Deras höjd når vanligtvis 4 meter. De används som bilagor för enkla jobb.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Två sektions stegar består av två sektioner med steg. Det finns också stegar med tre sektioner, som kännetecknas av mångsidighet och möjlighet till flexibel justering.

Enhet

Oftast består trappstegen av 2 eller 3 sektioner, på vilka 6-8 steg finns. Sektionerna kan dras ut och fästas med varandra med hjälp av krokar och klämmor. Fästning av steg på metallställ görs med hjälp av nitar. Metallsnittet är vanligtvis täckt med plast.

När det gäller själva stegen, deras ytan ska vara korrugerad, ha ränder pressade ut i metallen . Ibland ersätts spåren av en gummibeläggning som förhindrar glidning. Trappstegen är utrustad med ben, tack vare vilken den kan stå säkert på plats. För att förbättra säkerheten bör de ha gummi eller mjuka plastspetsar. För att uppnå maximal möjlig arbetshöjd läggs trappstegen upp i stegen med hjälp av de fästelement som designen föreskriver för att ansluta sektionerna.

Bild
Bild

Till ytterligare delar av produkten ett antal detaljer kan tillskrivas.

  • Upphängda plattformar . Med hjälp av krokar kan detta element fästas med särskild lätthet. Den upphängda plattformen är ett extra stöd för benen och fungerar också som ett bord för inventering. Ytan på denna struktur är täckt med plast eller korrugerat gummi.
  • Ytterligare supportenheter . Dessa element kan användas för att öka bredden på benen, vilket bidrar till ytterligare stabilitet. Stödet fästs med konsoler och skruvklämmor. Dessa enheter har plast- och gummilockor som förhindrar glidning.
  • Förlängningssladdar . Dessa enheter är anslutna för att utföra arbete på ojämna ytor. De fästs med skruvar på stativens bas.
  • Ytterligare tillbehör för benen . Hjulen är fästa för enkel förflyttning av stegen.
  • Räcke . Huvudsyftet med dessa element är förmågan att enkelt klättra upp och ner i strukturen. Räcken kan vara runda eller plana och installeras med fästen.
  • Krokar för last De hängs på trappor, ställningar och låter dig hänga hinkar eller lådor med inventarier.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur skiljer det sig från en stege?

Om du vill utföra reparationer inomhus eller för byggnadsarbete, bör du använda en stege eller trappstege. Utan dessa strukturer är det helt enkelt orealistiskt att ta sig till taket eller taket. För att bestämma vilken typ av konstruktion som är värd att köpa är det nödvändigt att exakt bestämma målen och målen. Invånare i små lägenheter kommer att tycka att det är obekvämt att använda professionella stegar, så i en sådan situation är det värt att ge företräde åt en vanlig stege. Det första alternativet är användbart för hus på landet, större reparationer, fruktskörd.

Bild
Bild

Stepladders kännetecknas av styrka, kompakthet och stabilitet, samt god rörlighet , som inte kan sägas om trappan, som inte är lätta att överföra från plats till plats … Dubbelsidigt alternativ användbart för människor som arbetar i par, trappor har inte sådana möjligheter. Det finns också trappstegar som kan omvandlas till vagnar och användas vid transport av gods.

Bild
Bild
Bild
Bild

Materialet för tillverkning av dessa strukturer kan vara olika, medan aluminium- och stålalternativ är mycket populära.

Till skillnad från trappstegar, trappor tillåter en person att klättra till en höjd som är lika med flera våningar . Samtidigt är stegen möjligheter begränsade till bara några meter. Stegar kan vara enkla och flera sektioner. De kan bara användas genom att hålla sig till en vertikal yta.

I de flesta fall är materialet för tillverkning av trappor aluminium. Dessa redskap kan användas utomhus och kan installeras på ojämna och instabila ytor.

Bild
Bild

Visningar

Idag erbjuds konsumenten ett brett urval av stegar. De kan klassificeras enligt olika kriterier.

  • Genom stegen designen är ensidig och dubbelsidig.
  • Efter form och struktur stegar är indelade i:

    1. klassiker med en installerad arbetsplattform;
    2. A-formad;
    3. L-formade eller vikbara transformatorstegar som används av specialister;
    4. universella med utdragbara sektioner, de kan fällas ut och förlängas på ett teleskopiskt sätt.
Bild
Bild
Bild
Bild

Efter materialtyp produktion.

  1. Gjort av trä . Sådana stegar anses inte tillräckligt praktiska, eftersom de kan utsättas för deformation på grund av påverkan av miljöfaktorer. Dessutom är de tunga och kan inte användas med laster som överstiger 100 kilo.
  2. Tillverkad av metall . Sådana modeller anses vara mer pålitliga än de tidigare på grund av produktionen av stöd från stål såväl som järnrör. Denna typ av konstruktion väger mycket och har tillräckliga övergripande dimensioner även när de är vikta.
  3. Aluminium . De kännetecknas av kompakthet, praktisk, de är lätta, stabila och rörliga.
  4. Kombinerad . Denna typ av stege har steg och ställningar gjorda av olika material.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Med antalet steg . Denna indikator bestämmer produktens höjd. Avståndet mellan stegen är 0,25 meter.

  1. Låga stegar består av 2-3 steg, de är kompakta och utformade för daglig användning i hushållet, de kännetecknas av lätthet och tillförlitlighet.
  2. Höga stegar har fyra eller fler steg i sin design. Det är fördelaktigt att använda dem i rum med högt i tak eller när du utför utomhusarbete.
Bild
Bild

Det finns produkter för sitt avsedda ändamål:

  • trädgård;
  • för konstruktion;
  • för elindustrin;
  • används för målning och reparation.
Bild
Bild

Av användningen av trappstegar finns det:

  • mobil;
  • bärbar;
  • bifogad.
Bild
Bild

Särskilt populära är alternativ med staket, på hjul, dubbelsidigt, förstärkt, för arbete på taket.

Hur väljer man rätt?

Eftersom en trappstege är ett användbart verktyg som är nästan oumbärligt i den inhemska sfären, bör valet tas på allvar. Efter att ha köpt en högkvalitativ enhet som uppfyller alla uppgifter som tilldelats den kan du få en bra hjälpare för ditt dagliga arbete. När du väljer en stege bör följande faktorer inte ignoreras:

  • kvaliteten på infästningen av arbetsplattformen;
  • överensstämmelse med standarderna för tjocklek och kvalitet på tillverkningsmaterialet;
  • närvaron av anordningar för att förhindra att strukturen välter och glider;
  • korrespondens mellan avståndet mellan stegen till 25 centimeter;
  • utrustning med staket och räcken av modeller som har en höjd av mer än 150 centimeter;
  • närvaron av lättnad eller gummerad yta, vilket bidrar till modellens stabilitet och dess jordning;
  • kvaliteten på att fästa stegen, det bästa alternativet är att pressa dem i ställen, det tillåter inte att strukturen bryts och anses också vara den mest pålitliga;
  • inga grader, flisor och sprickor på metallytan.
Bild
Bild

Huvudkriterierna vid val av stege är dess stabilitet, bärbarhet, byggkvalitet, användarsäkerhet samt användarvänlighet … Strukturer gjorda i enlighet med GOST är de mest pålitliga, därför är det bättre att föredra dem vid köp. Innan du köper måste användaren bestämma önskad stegstegshöjd, eftersom att köpa en högre modell kommer att kosta mer. Dessutom kräver stora strukturer mycket lagringsutrymme.

Bild
Bild

Beroende på hur och var strukturen kommer att användas, kan du bli ägare till en professionell och hushållssteg. För hemmabruk det är inte värt att köpa en professionell enhet, eftersom kostnaden är ganska hög. Det kommer att räcka för en hushållsstege, som kännetecknas av rörlighet och är enkelt och enkelt installerat.

För bredare applikationer det är värt att uppmärksamma professionella modeller. Ett anständigt alternativ skulle vara en universell trappstege, till exempel en teleskopisk, som kan användas för att utföra en mängd olika uppgifter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Enligt konsumentrecensioner är det vanligaste alternativet idag transformatorsteg. De är små, praktiska, kompakta, multifunktionella och lätta att använda. Sådana enheter är ganska vanliga i branscher.

Om trappstegen köps för trädgårdsarbete, bör du vara uppmärksam på alternativet med spetsiga ben . Men för hushållsarbeten är det värt att stoppa valet på modeller med gummilock på benen, sådana enheter glider inte. För frekventa rörelser kan du köpa en struktur som är utrustad med hjul. Det är bättre om modellen kompletteras med fasthållningsremmar, den här funktionen förhindrar oväntad vikning av produkten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Driftsregler

Det verkar som att det inte är något svårt att använda en trappstege, men ändå bör du inte bryta mot reglerna för dess drift. Användaren bör komma ihåg följande punkter:

  • överskrid inte den tillåtna belastningen på konstruktionen;
  • rör dig inte för aktivt och undvik också överdriven sidolastning på stegen;
  • klättra inte i de övre trappstegen om modellen inte har en arbetsplattform och räcken;
  • begränsa tillgången till strukturen för barn;
  • använd stegen endast i bekväma skor;
  • föremål som stiger till en höjd bör inte ha mycket vikt;
  • förvaring av stegen ska vara strikt enligt instruktionerna.
Bild
Bild

Användaren bör också komma ihåg att innan stegen används bör den noggrant inspekteras för skador och funktionsstörningar. Drift av en skadad struktur är strängt förbjuden. Installation av stegar ska utföras på plana och stationära ytor. Du kan inte ändra platsen för strukturen medan du är på den, och du behöver bara installera enheten på benen.

Trappstegen kan kallas en universell och nödvändig sak i varje hem: den kommer att vara till nytta inte bara inom trädgårdsarbete, utan också vid reparation, konstruktion och för att lösa många hushållsuppgifter.

Rekommenderad: