Epoxigolvfärger: Användning Av Emalj För Betong, Typer Av Färger För Betonggolv

Innehållsförteckning:

Video: Epoxigolvfärger: Användning Av Emalj För Betong, Typer Av Färger För Betonggolv

Video: Epoxigolvfärger: Användning Av Emalj För Betong, Typer Av Färger För Betonggolv
Video: How to paint concrete floors - DIY makeover 2024, April
Epoxigolvfärger: Användning Av Emalj För Betong, Typer Av Färger För Betonggolv
Epoxigolvfärger: Användning Av Emalj För Betong, Typer Av Färger För Betonggolv
Anonim

Användningen av epoxigolvfärger har ett antal viktiga funktioner. Det är absolut nödvändigt att ta hänsyn till specifikationerna för den kemiska sammansättningen och proceduren för användning av emalj för betong. En exakt kunskap om typerna av betonggolvfärg gör att du kan lyckas även i ganska svåra situationer.

Bild
Bild

Beskrivning och syfte

Betonggolv kännetecknas av sin tillförlitlighet och mekaniska hållfasthet. På grund av dessa faktorer har de vunnit stor popularitet inom industri- och bostadsbyggande. De används också i sociala och kulturella anläggningar, i hjälpbyggnader och så vidare . Men med alla fördelar är en mycket viktig nackdel karakteristisk för ett betonggolv - det är inte särskilt attraktivt i utseende. Ja, det kan vara ett slags estetik, men överflödet av sådana vyer i ett rum blir tråkigt med tiden.

Och det handlar förresten inte bara om externa fastigheter. Betong utan specialbehandling kännetecknas av en stark porositet hos strukturen . Det kommer att utsättas för intensiv erosion, och materialets förstörda yta kommer att bli en oändlig dammkälla.

Även en enkel kemtvätt räcker för att ett tunt lager pulver ska synas på ytan.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns naturligtvis speciella betongplaceringstekniker och metoder för att hantera det för att minska dammning . Det skulle dock vara mest korrekt att lösa problemet systematiskt genom att eliminera dess källa i knoppen. Dessutom skadas en otäckt betongyta lätt genom kontakt med fukt, med olika aggressiva ämnen. Användning av kakel, laminat, kakel, linoleum och andra material är ofta omöjligt, svårt eller ekonomiskt opraktiskt. Det är mycket lättare att applicera epoxigolvfärg i många fall. Det är en speciell blandning av två vattenbaserade ingredienser.

Du måste späda ut sådan emalj strax före applicering . Proportionerna väljs individuellt. När färgkompositionen sätter sig bildar den en stark film. Underlaget är effektivt skyddat mot yttre påverkan.

Maskering av mindre ytliga kränkningar garanteras; Det är också viktigt att öka kompositionens övergripande dekorativitet.

Bild
Bild

Epoxiföreningen är resistent mot nästan alla yttre påverkan. Det är därför den säkert kan användas i gymmet, på lagret och på produktionsplatsen. De höga hygieniska egenskaperna hos sådana färger gör dem optimala för medicinska, veterinära, barninstitutioner, för laboratorier och mycket rena industrier. Epoxifärgens motståndskraft mot fukt gör dem lämpliga för våtrum eller utomhusbetong. Värt att notera också:

  • låg mottaglighet för reagenser som används i laboratorier, bilreparationsorganisationer, huvudindustrier;
  • inga organiska lösningsmedel i kompositionen (dvs. noll flyktighet);
  • brist på dålig lukt under målningsprocessen;
  • noll toxicitetsnivå;
  • lämplighet för applicering på betong så tidigt som 120 timmar efter bildandet av underlaget;
  • anständig vidhäftning till betongunderlaget;
  • öka substratets hållfasthet;
  • stänga porerna i det mest instabila golvlagret.
Bild
Bild
Bild
Bild

Attraktivt utseende är en annan tveklös fördel med epoxifärg. Vissa människor bildar en strukturerad präglad yta, andra föredrar en blank färg . Med hjälp av speciella tillsatser (så kallade chips) kan små oegentligheter i basen maskeras och dekorativa egenskaper ökas. Det är värt att överväga att moderna epoxifärger (till skillnad från dem som använts tidigare) kan presenteras i många nyanser enligt RAL -skalan, och inte bara i grått.

Den ursprungliga tonen kommer att behållas under lång tid . Det bryts inte ner även när det utsätts för ultraviolett ljus. Det är lätt att rengöra epoxibelagda golv, och det lämpar sig för regelbunden kemtvätt. Det är värt att överväga nackdelarna med sådana färger: du måste arbeta energiskt och snabbt med dem, annars förlorar kompositionen sin tillämplighet.

Dessutom kan de enskilda komponenterna i epoxifärger vara giftiga och påverka miljön negativt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Användningsinstruktioner

Ytförberedelse

Epoxiblandningar kan appliceras på både nyhällt underlag och redan använt betong. Beroende på detta väljs ett eller annat prepareringsalternativ . En ny betongyta målas när den stelnar och tillåter rörelse utan risk. Det är också nödvändigt att utvärdera basens fukthalt - vattenlösliga epoxiblandningar appliceras väl endast på ytor med en viss fuktnivå. Kvaliteten på själva golvet är av stor vikt - alla sprickor, spår och andra avvikelser som kräver reparationsarbete är oacceptabla.

Det första steget är att ta bort den övre delen av "cementlaiten", detta förfarande öppnar betongporerna . Experter rekommenderar att du använder injekteringsmaskinen som i professionella kretsar kallas "helikoptern". Om den inte kan appliceras, använd en stel borste. Ju mer tvivel en viss plats inspirerar, desto mer uppmärksamhet behöver den ägnas. Efter att ha klarat av små skräp och dammsugit ytan kan du redan börja måla.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om underlaget läggs tillräckligt länge (som proffsen säger - "mogen"), ändras tillvägagångssättet dramatiskt . I detta fall kommer en mycket våt lösning att tränga in i beläggningen mycket värre. Vid användning bryts också vidhäftningen. Normalt kan ytfuktinnehållet i beläggningar inte överstiga 4%. Överträdelse av denna norm leder till gradvis avskalning av epoxibeläggningen.

Det är inte nödvändigt att köpa specialiserade enheter för att bestämma ytfuktighet . Du kan lösa detta problem med hjälp av medlen. En 40x50 cm remsa av polyeten limmas längs omkretsen med tejp. Om det efter en dag dyker upp svett ovanpå den eller när du rör vid den, känns uppenbar fukt, så är det fortfarande omöjligt att måla.

Det är nödvändigt att torka golvet ytterligare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Därefter måste du kontrollera alla möjliga svagheter och blockeringar. Var noga med att städa:

  • flagnande områden;
  • färgzoner;
  • fet och annan förorening.

Stora sprickor, slitsar skärs minst 0,5 cm breda. När detta är gjort måste en grundlig rengöring av ytan utföras. Det inkluderar både rengöring från grov smuts och bearbetning med en kraftfull dammsugare. Platser som behöver repareras markeras initialt med en markör eller någon annan lämplig metod. För att stänga defekter används epoxykitt i en speciell serie, och strikt efter att ha använt det första primerfärget, tills det tar tag i och stänger porerna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Primer applicering och målning

Det är möjligt att behandla betong med jord och måla den vid temperaturer från 5 grader. Luften bör värmas upp från 5 till 25 grader med en relativ luftfuktighet på högst 80%. Temperaturen på de efterbehandlingsmaterial som används är normalt 15-25 grader. Epoximålning utförs endast för betong M200 och högre. För att fungera korrekt måste du förbereda:

  • en borr med en omrörare (helst en konstruktionsblandare);
  • en uppsättning spatlar;
  • färgrullar;
  • penslar;
  • individuella skyddsmedel.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Trots frånvaron av främmande lukt och giftiga egenskaper är det absolut nödvändigt att arbeta med färska epoxiblandningar i ett andningsskydd. När de enskilda komponenterna i färgen eller den beredda blandningen kommer på huden, slemhinnorna, är det nödvändigt att torka det drabbade området med en mjuk trasa, tvätta den med en stor mängd rinnande tvålvatten. Att bära följande hjälper till att minimera risken:

  • handskar;
  • arbetsrockar eller kostymer av bomullstyg;
  • skor med lädersulor.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ämnen som rekommenderas av färgtillverkaren används vanligtvis för grundning. Om det inte finns några officiella rekommendationer kan du ta själva färgen som en primer utspädd med rent vatten med 10-20% . I vilket fall som helst är arbetsordningen ungefär densamma. Ämne "A" omrörs noggrant i en standardtank tills fullständig homogenitet uppnås, men i minst 2 minuter. Fortsätt omrörningen, tillsätt gradvis den önskade volymen av komponent "B".

När den tillsätts måste du fortsätta omröra i minst 3 minuter . Experter rekommenderar att variera vridningsriktningen (i en riktning, i den andra och vice versa). Rör om de "döda" områdena mycket noga - botten och väggarnas hörn. Det är nödvändigt att förbereda primern genom att tillsätta rent vatten i samma steg. Dess temperatur bör vara densamma som för huvudkompositionen.

Den helt blandade blandningen lämnas ensam i 3-5 minuter . Detta räcker för att alla luftbubblor ska komma ut. Beredningen av kompositionen utförs med förväntan på full produktion om ½ timme. Erfarna byggare tror att det är nödvändigt att snabbt hälla den förberedda färgen eller jorden i form av en "orm" och först sedan distribuera den. Detta kommer att spara mycket värdefull tid - den genomsnittliga förbrukningen av primer är från 160 till 240 ml per 1 m², och bara på platser med ökad absorption används mer.

Bild
Bild

Slutresultatet är bildandet av en enhetligt färgad yta med en liten matt glans.

Vid behov utförs reparationsarbete vid behov . För närvarande fylls de tidigare rengjorda och skurna områdena med ett epoxibaserat betongkitt. Den är komprimerad och jämn med en spatel. Att applicera en primer över plåstren är av reparatörernas gottfinnande.

Det första färglagret appliceras exakt 24 timmar efter grundning. Först målas hörnen och andra otillgängliga områden med en pensel. Golvets huvudyta är målad med en rulle. Den genomsnittliga förbrukningen av epoxifärg är 300 ml per 1 m².

Längsgående och tvärgående rörelser av rullar, borstar är bättre att alternera.

Bild
Bild

Översikt över arter

Epoxifärger för betong indelas enligt härdningsmetoden (kall eller varm). Skillnaden mellan dem gäller både driftstemperaturer och typen av härdare som används. Professionella använder heta blandningar. Men för personligt bruk är "kalla" kompositioner mycket mer praktiska.

Enligt formen av färgsläpp är de uppdelade:

  • på tvåkomponenter;
  • aerosol;
  • vattendispergerande;
  • pulver.

För betong är tvåkomponentkompositioner bäst lämpade (därför diskuterades de ovan). Ibland använder de blandningar utspädda med vatten. Om kiseldamm används får färgen ökad slitstyrka. UV -skydd förstärks genom införandet av akrylharts.

Och om tillverkaren lägger till fenolhartser, kommer känsligheten för aggressiva ämnen att minska.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Populära märken

Det har en mycket stor efterfrågan Sök efter finska Tikkurila … Dess färger uppskattas för sina utmärkta prestandaegenskaper. Tvåkomponentkompositionen visar sig lika bra på både nya och gamla golv, den kan färgas i valfri ton som anges i RAL-katalogen. Men du kan titta närmare på produkter från andra företag.

Epoxifärg "Epoxy" kan ge ett bra resultat:

  • genomsnittskostnad - 0,25 kg per 1 m²;
  • torkning - 24 timmar;
  • brukstid - 4 timmar.
Bild
Bild
Bild
Bild

" Elakor-ED " bättre lämpad för utomhusarbete. Det ryska företaget levererar fyra typer av färger med förbättrade skyddande egenskaper. Tack vare speciella tillsatser ökar substratets hållfasthet med 80%. Minsta beläggningstjocklek är 2 mm. Det ser alltid lysande ut.

"Epoxipol":

  • varierar i sammansättning (1 eller 2 komponenter);
  • har en torktid på 2/3 timmar;
  • ger en genomsnittlig förbrukning på 0,2 kg per 1 m².

Rekommenderad: