Sconce (87 Bilder): Vad är Väggljusstakar I Jugendstil, Välj Vita Och Svarta Nyanser Och Modeller För Spegeln

Innehållsförteckning:

Video: Sconce (87 Bilder): Vad är Väggljusstakar I Jugendstil, Välj Vita Och Svarta Nyanser Och Modeller För Spegeln

Video: Sconce (87 Bilder): Vad är Väggljusstakar I Jugendstil, Välj Vita Och Svarta Nyanser Och Modeller För Spegeln
Video: Unique Creative ideas from Cement and Tennis Ball - How to make Pots - Flower pot Design Ideas 2024, Maj
Sconce (87 Bilder): Vad är Väggljusstakar I Jugendstil, Välj Vita Och Svarta Nyanser Och Modeller För Spegeln
Sconce (87 Bilder): Vad är Väggljusstakar I Jugendstil, Välj Vita Och Svarta Nyanser Och Modeller För Spegeln
Anonim

En harmonisk inredning handlar inte bara om väl valda ytor eller möbler. Belysning spelar en viktig roll, vilket hjälper till att skapa accenter eller skapar en atmosfär. Belysningsenheter kan vara väldigt olika, det är inte nödvändigt att bara använda takkronor, fashionabla lampor i modern stil, som ligger på väggen, kan bli en originallösning.

Bild
Bild

Vad det är?

Sconces är vägglampor. De hålls på väggytan med speciella fästelement. En speciell egenskap är att varje enhet har sin egen switch. Moderna lampor kan vara mycket olika i form av nyanser och armaturer, riktning och spridning av ljus och lampor av vilken typ som helst kan installeras i dem, vilket ger designern mycket utrymme för fantasi.

Bild
Bild
Bild
Bild

Visningar

Det finns många varianter av lampor, de skiljer sig inte bara i utförandet, utan också i designfunktioner, storlekar, material, former och andra indikatorer. Som regel är sådana enheter utformade för att skapa inomhusbelysning, detta förenar dem, men de kan se helt annorlunda ut:

  • lampan kan vara med en lampskärm på ett ben - det här är en klassisk version, det finns också mönster med en skärm eller till och med två nyanser, du kan också hitta dubbelsidiga dubbelglas;
  • belysningen är också tänd på olika sätt, det finns justerbara modeller med en dimmer, med en rörelsesensor för en lägenhet, med en kontrollpanel eller de enklaste - elektriska till ett uttag;
  • lampor kan placeras på väggen, och det finns också hörnmodeller;
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • belysningsanordningen kan vara stationär, men det finns också svängbara sconces, glidande, i vilka positionen kan ändras;
  • modellen kan avge en stråle av riktat ljus eller skapa diffus belysning;
  • Armaturkroppen kan vara öppen och stängd, vertikal och horisontell på sin plats.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Dessutom är det möjligt att urskilja olika sätt att använda lampan - som extra belysning, ersätta en takkrona, en dimbar nattlampa.

Dekorativa modeller kan inte bara vara en ljuskälla, utan också en inredning.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Fastsättning

Modeller kan skilja sig åt i installationsmetod:

  • de flesta sconces är monterade på ett fäste som en plafond eller lampskärm är fäst till;
  • vissa modeller är fästa direkt på väggen, det här är tätt pressade nyanser som kan se ganska originella ut och inte tar mycket plats, men de ger inte stark belysning;
Bild
Bild
Bild
Bild
  • infällda armaturer installeras direkt i väggen, sådana kan placeras i gipsskivor eller falska paneler;
  • moderna modeller kallas fläckar, de dök upp för inte så länge sedan. Flera lampor är fixerade på en stav, och du kan ändra riktningen för varje lampa genom att vrida den i valfri riktning och i önskad vinkel.
Bild
Bild
Bild
Bild

Oftast finns det ett fäste med en konsol - det här alternativet kan installeras på nästan vilken yta som helst, och det finns många designalternativ för nyanser eller lampskärmar, så du kan välja en lampa för interiören. Men andra alternativ är inte värre, de hittade också sin tillämpning i utformningen av lokaler.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Brytare

Armaturer kan utrustas med olika typer av omkopplare. Valet av tillbehör beror vanligtvis på modellens design, till exempel är produkter i modern stil utrustade med pekssensorer, och antika sconces har ofta en spets. Det finns flera typer av switchar totalt:

  • nyckel;
  • sladd;
  • sensorisk.

Nyckeln eller knappen kan placeras både på armaturkroppen och separat på tråden. Sladdmodeller fungerar väldigt enkelt - du måste dra i repet som dras från enheten för att släcka lampan. Det räcker med att trycka på peksknappen med fingret, det brukar se ut som en speciell panel med en sensor.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Lampor

Ljuskällan är en lampa. Det finns flera alternativ som kan användas i moderna sconces:

  • glödlampor;
  • självlysande;
  • halogen;
  • LED.

Glödlampor har många nackdelar, även om de är billiga, de förbrukar mer elektricitet än andra ljuskällor, och de blir fortfarande väldigt varma, och om vatten av misstag kommer på en varm lampa kan produkten brista, så det är bättre att inte använda dem i badrummet. Lysrör är ganska ekonomiska, men de tänds långsamt, dessutom använder de kvicksilver, så de kan inte kallas helt säkra. Halogener förbrukar lite energi men värms upp vid användning.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

LED -lampor blir mer och mer populära. De är ekonomiska, har den längsta livslängden jämfört med andra, de använder inte farliga ämnen och de värms inte upp under långt arbete.

Den enda nackdelen är deras ganska höga kostnad.

Bild
Bild
Bild
Bild

Blanketter

Armaturer kan ha mycket olika former. Här är några populära alternativ:

  • geometriska - runda, fyrkantiga, rektangulära, bollar av olika storlekar, halvcirkelformade och halvklot. De kan vara platta och omfattande;
  • i form av olika färger;
  • i form av ljus, lyktor, facklor;
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • med ett strandtema - sjöstjärnor, skal, fisk;
  • ugglor, fjärilar och andra representanter för djurvärlden;
  • alla slags föremål - fartygets ratt, en fotboll, en kopp.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Tillverkare av sådana produkter visar sin fantasi och släpper en mängd olika former, ibland till och med lite konstiga.

Därför blir det lätt att hitta det önskade alternativet, oavsett vilken stil du väljer, när du skapar en inredning.

Dimensioner

Ursprungligen var lampor små lampor, men moderna modeller är olika. Bland dem finns det små och kompakta, liksom stora och höga. Stora lampor är bättre lämpade för ett rymligt rum, där de kommer att se lämpliga ut. Även i ett sådant utrymme kan du använda långa och långsträckta sconces som har element som hänger ner. När det inte finns så mycket ledigt utrymme är det bättre att begränsa dig till miniatyrmodeller.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Material (redigera)

Fästdon av strukturen är som regel gjorda av metall - de kan vara koppar eller mässing. Och här för tillverkning av en platta eller lampskärm används en mängd olika material:

  • bland alternativen i modern stil finns det helt metallprodukter med en kromfinish;
  • lantlig sconces kan vara gjord av wengeträ eller andra sorter, och det finns också rottingrotting;
  • tygskärmar anses klassiska;
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • vissa icke-standardiserade modeller är gjorda av gips;
  • keramiska sconces ser original ut i interiören;
  • glas förlorar inte heller sin popularitet som material.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Plafonds är dessutom dekorerade på olika sätt, det kan vara en speciell beläggning som ger glans eller slöhet, målade mönster och mönster, strass, mosaik och till och med ädelstenar (för elitmodeller).

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Färger

Det är lätt att hitta önskad färg, och för att lamporna ska se harmoniska ut i en modern inredning är det värt att observera några rekommendationer:

vitt eller svart anses vara universellt, sådana lampor kan lätt passa in i inställningen

Bild
Bild
Bild
Bild

om designen kännetecknas av ett överflöd av kalla färger - blått, grönt, blått råder, då kan kontrasterande röd, rosa, orange, vinröd, brun eller gul bli en original accent

Bild
Bild
Bild
Bild
  • med interiören i varma färger kan du göra detsamma och markera accenter med lampor med kalla färger. Ljusgrön, lila, turkos, lila kommer att göra;
  • guld eller silver kan se original ut, vilket ger inredningen en touch av adel.
Bild
Bild
Bild
Bild

Färgade lampor är inte bara en ljuskälla, utan också ett designelement, så du bör noggrant välja nyanser så att de är i harmoni med interiören.

Som regel fungerar belysningsarmaturen antingen som en kontrasterande accent eller matchas med tonen i situationen.

Bild
Bild

Design

Moderna sconces kan tillverkas av olika material, vilket ger designers möjlighet att inte begränsa sin fantasi. Istället för en fast nyans gör de lampor med ett galler eller målat glas, vilket skapar vacker flerfärgad bländning och en mysig atmosfär. Lampskärmar i tyg är inte sämre i skönhet än de ursprungliga panelerna; de kan ha hela tomter eller diskreta mönster med fåglar.

Ofta kompletteras armaturkroppen med dekor med hängen, det ser ovanligt ut och lockar uppmärksamhet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Stilar

Om en viss stil användes för att dekorera en modern inredning, är det inte svårt att välja lampor för det, det räcker med att hitta alternativ med karakteristiska egenskaper:

  • klassiska modeller halvantik har ofta förgyllda eller silverpläterade fästen, fodralet kan vara av kristall. Oftast är formen en lampskärm eller halvcirkelformade koppar. De kan dekoreras med hängen eller vara i form av ljus - den så kallade slottsversionen;
  • modern stil skiljer sig i släta och rundade linjer med böjningar, därför är sconces oftast runda, ovala, ibland i form av långsträckta cylindrar. Formen på fodralet kan likna en blomsterskål eller designen använder blommiga och växtmotiv. Det är möjligt att använda målat glas eller mosaikdekor;
  • havsstil Är en ganska populär destination. Även om det är svårt att kalla det en oberoende stil, är det i själva verket användningen av olika tillbehör relaterade till navigering: rattar, ankare, linor, brigantinska silhuetter - allt detta kan också vara i dekorationen av sconces;
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • asiatisk design ser ovanligt ut. Kinesiska eller japanska sconces liknar traditionella lyktor för dessa länder. Kroppen är gjord av trä och väggarna är gjorda av rispapper, även om moderna modeller kan tillverkas av olika material. Hieroglyfer, blommor eller fåglar målas ofta på väggarna;
  • för stil högteknologisk eller minimalism användningen av enkla metallfodral är karakteristisk, glasalternativ kommer fram. Formerna är vanligtvis geometriska.
Bild
Bild
Bild
Bild

När du skapar en inredning är det viktigt att se till att belysningen passar in i den valda stilen. Om lamporna inte matchar inställningen kan detta förstöra hela upplevelsen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Syfte och tillämpningar

Dessa små armaturer har en omfattande lista över möjliga funktioner och applikationer:

  • oftast används sconces som extra belysning. För spegeln och för toalettbordet - för att göra det lättare att sminka sig, över fåtöljen - för att läsa, i korridoren - för att belysa trappstegen, kökssconces bredvid arbetsplatsen - för att göra det lättare att laga mat;
  • i små rum kan lampor fungera som huvudbelysning om det inte finns något sätt att installera en ljuskrona, till exempel för en loggia kan du välja en sådan lampa eller på en balkong. Ett alternativ är också lämpligt för en toalett om det inte finns tillräckligt med utrymme;
  • med hjälp av belysning utförs zonindelningen av lokalerna. Sconces kan markera ett visst utrymme som ett separat funktionellt område;
  • även med hjälp av ljus kan alla viktiga föremål i inredningen, originaltillbehör som målningar eller ovanliga väggdekorationer, som får ett mer fördelaktigt utseende i ljusstrålarna, sticka ut;
  • ibland är en lampa en dekoration i sig, ett föremål för inredning i det inre, vilket är nödvändigt för att skapa en spektakulär komposition.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ofta används sconces för att dölja eventuella brister i väggarna.

Ytan är inte alltid helt plan, men detta kan göras mindre märkbart med belysning och accenter som distraherar uppmärksamheten.

Modtillverkare och deras modeller

Sconces som är lämpliga i moderna interiörer produceras av olika företag. Några av de mest populära:

  • Tyskt företag Chiaro erbjuder premiummodeller, oftast i klassisk eller modern stil. Sconces kan vara med nyanser eller lampskärmar, och är ofta dekorerade med kristallhängen, som fungerar som ett särdrag hos produkter från denna tillverkare;
  • ett annat företag från Tyskland - Maytoni , använder också kristall i produktionen, men gör inte bara klassiska former. I sortimentet hittar du ganska moderna originalalternativ. Små kristaldetaljer som dekorerar plattan skapar mycket bländning, sådan belysning ser väldigt intressant och ovanlig ut;
  • älskare av högteknologi, minimalism, loftstilar kan uppmärksamma tillverkaren St luce från Italien. Detta företag tillverkar trendiga och moderna glas- och metallglas. Produkterna kännetecknas av nyansernas ursprungliga design.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Många tycker att italienska produkter är de bästa, och även om kvaliteten är riktigt hög, bör du inte rabattera andra tillverkare. Många företag från andra länder har uppnått framgångar och fått ett gott rykte genom att producera originella och hållbara produkter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur väljer man?

Valet av en lampa beror till stor del inte bara på inredningen, utan också på syftet med själva rummet. Olika belysningsanordningar kommer att krävas för badrummet och sovrummet, och det är inte bara i utseende utan också i det faktum att badrummet behöver lampor i ett stängt fodral, skyddat från fukt. Det finns andra nyanser när du väljer lampor för varje rum.

Hallen har oftast inte fönster, så lamporna där fungerar som extra belysning. Dessutom installeras de ofta bredvid spegeln, så att det är bekvämare att montera innan du lämnar huset. därför du måste välja modeller som ger en tillräckligt ljus och direkt ljusstråle . Du kan också välja produkter med en roterbar kropp så att du vid behov kan rikta ljuset till en specifik plats.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vardagsrummet är vanligtvis väl upplyst, men lampor kan markera ytterligare områden, till exempel om ett rum kombinerar funktionerna i en hall och en matsal. Du kan också installera lampor bredvid stolarna för att göra läsning eller göra något annat som stickning bekvämare. Detta kräver stark accentbelysning.

Om lampan fungerar som en extra dekorativ belysning, kan ljuset spridas, till exempel ser modeller med kristallhängen vackra ut och skapar snygg bländning på väggarna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sovrummet är en plats att vila på, så det behövs mjukt och diffust ljus där, vilket inte irriterar ögonen. Detta alternativ fungerar bra för ett nattljus. Men om någon gillar att läsa i sängen, behöver han ett starkt och klart ljus. Lösningen kan vara en armatur med dimbar belysning.

Bild
Bild

I badrummet installeras vanligen lampor för att skapa ytterligare belysning vid spegeln. Välj tillräckligt stark belysning som inte snedvrider färger - detta är viktigt för dem som bär smink i badrummet på morgonen. Dessutom, med hänsyn till rummets särdrag, måste armaturhuset stängas, annars kan hög luftfuktighet negativt påverka enhetens funktion.

Tillverkare släpper ofta ut separata linjer specifikt för sådana förhållanden, så du kan leta efter ett lämpligt alternativ bland dem.

Bild
Bild

I en barnskon kan den fungera som nattlampa. Strukturen måste vara stark så att barnet inte bryter den, utan vassa element som kan skadas av misstag, med en enkel omkopplare.

Bild
Bild
Bild
Bild

I köket kan lampor användas som extra belysning i arbetsområdet. Det starka ljuset hjälper till att förhindra skador när du skär mat. Om köket kombineras med matsalen kan du zonera utrymmet med hjälp av en lampa och markera en separat matplats.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vackra idéer för snygg inredning

Här är vad designerna föreslår att implementera:

  • Klassiska sconces i en modern hall kompensera för bristen på ljus på grund av bristen på fönster och samtidigt fungera som ytterligare belysning för målningar som hängs på väggarna. Samtidigt är själva lamporna väl lämpade för inredningen och passar perfekt in i den valda stilen.
  • I sovrummet lampor ger tillräckligt med ljus för att känna sig bekväma, men inte för ljusa, vilket skapar en mysig romantisk atmosfär som gör att du kan koppla av. Armaturerna ser bra ut på en trävägg, ljuset betonar de mjuka nyanserna av brunt, vilket bidrar till atmosfären av lugn och ro.
  • Sconces kan servera del av kompositionen . I detta interiör belyser de samtidigt bilden, som ligger mellan lamporna, och skapar en komplett serie objekt. Den enkla formen passar bra med den valda stilen för rumsdesign.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Spegeln i denna inredning är snarare ett föremål för inredning, att döma av dess läge och lyxiga ram. Sconces installerade på sidorna understryker dessutom tillbehörets skönhet. Men själva belysningsanordningarna, trots formens enkelhet, ser lämpliga ut i ett inrett rum i jugendtraditionen .

Bild
Bild

Ursprunglig användning av nischer i kombination med belysning ger en intressant effekt. Sconces belyser utrymmet och skapar ett ovanligt ljusspel. Deras funktion här är att skapa icke-standardbelysning, men de lyser också upp rummet och markerar de gula, guld- och sandiga tonerna i denna inredning, vilket gör det väldigt varmt och mysigt.

Bild
Bild
  • Funktionella sconces på köket belysa arbetsområdet. Produkterna själva uppfyller helt minimalismens krav - inget mer. De är svarta och kontrasterar mot den vita nyansen i interiören, som fungerar som en accent, precis som köksskåpets framsida, och motsatt spis.
  • Loftstil föreslår väggar av tegel eller betong, men du kan också matcha dem med lämplig belysning, som i detta sovrum. Dessa sconces på en tegelvägg passar bra med den valda riktningen, och kroppen kan roteras för att rikta ljuset om du vill läsa innan sängen.

Rekommenderad: