Strålkastare (122 Bilder): LED -takfläckar Och Strålkastare För Tak I Gipsskivor

Innehållsförteckning:

Video: Strålkastare (122 Bilder): LED -takfläckar Och Strålkastare För Tak I Gipsskivor

Video: Strålkastare (122 Bilder): LED -takfläckar Och Strålkastare För Tak I Gipsskivor
Video: Retractable Blades Ceiling Fan - Review 2024, Maj
Strålkastare (122 Bilder): LED -takfläckar Och Strålkastare För Tak I Gipsskivor
Strålkastare (122 Bilder): LED -takfläckar Och Strålkastare För Tak I Gipsskivor
Anonim

Kompetent organisation av belysning är nyckeln till framgång i utformningen av nästan alla rum, vare sig det är ett kontor, lägenheter eller lantliga rum. Det finns många sätt att skapa ett ljust utrymme, antalet modeller av lampor som säljs i butiker kan inte kvantifieras, men det viktigaste i denna process är att följa vissa principer. Det viktigaste är en tydlig åtskillnad mellan begreppen primär och sekundär belysning. Ett nästan idealiskt alternativ för det senare är rätt val av strålkastare.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

Det finns faktiskt inget speciellt eller unikt med spotlampor. Det är helt vanliga produkter som ändå kan överraska. Som regel innebär denna teknik användning av lampor som är åtskilda från varandra (valfritt). Avståndet mellan dem varierar vanligtvis. från 20 till 40 cm.

I västerländsk terminologi kallas de också ljuskronor-spot (nedan kommer vi att använda translitteration i form av "spotlampor", "spot -ljuskronor" eller helt enkelt "spots"). Egentligen betyder ordet "fläck" i bokstavlig översättning "plats", "plats", vilket speglar produktens väsen - belysningen av en viss punktzon, som härrör från en given position.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Den närmaste föreningen för sådana belysningsarmaturer är teaterstrålkastare, men detta är inte helt korrekt. Faktum är att vi med soffits menar en speciell metallkonstruktion för att hänga lampor; punktenheter har ett mycket bredare användningsområde , snarare än strålkastare. De kan vara enkla, dubbla eller trippel, vägg och golv, tak och tak - nästan alla. Samtidigt är användningsområdet för olika typer av lampor i sådana lampor inte begränsat av någonting.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

I visuella termer är strålkastare isolerade källor till riktat ljus som kan belysa delar av ett rum eller möbler och skapa en skuggad, "diffus" atmosfär i rummet.

Utformningen av sådana produkter är rik på innovationer och upptäckter. Det finns modeller på ett ben, på ett däck, på en bar, med en rörelsesensor och en fjärrkontroll. Exklusiva designartiklar är ofta utrustade med dekorativa interiörhängen och andra prydnader. Men även de enklaste strålkastarna kan ge ett behagligt, matt ljus.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Utseendet på sådana ljuskällor är också tillräckligt estetiskt … Till salu hittar du modeller gjorda av trä, metall, plast, glas, blank och spegel, samt de som är avsedda för nyans.

Dessa objekt av "ljus inredning" kan användas i många rum: från badrummet till vardagsrummet.

Det är till exempel trevligt och effektivt att använda ett handfat med belysning. Armaturer infällda på nästan vilken yta som helst och riktning av ljus i rätt riktning kan ge interiören en atmosfär av komfort och designkomplettitet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Små enstaka belysningsenheter har både fördelar och nackdelar, så du måste använda dem klokt och de är inte lämpliga för alla interiörer och rum.

Bland de främsta fördelarna:

Kompakthet. Det här är mycket små lampor som passar även i ett mycket litet rum: ett sovrum, ett badrum, etc. Dessutom är det riktigt och enkelt att bädda in dem med egna händer i nästan vilken yta som helst: till exempel i en hylla ovanför ett badrum, ett spånskivor ovanför ett bord eller nattbord

Bild
Bild
Bild
Bild
  • Variabilitet. Formerna på sådana belysningsarmaturer tillåter användning av många typer av lampor i dem: från vanlig glödlampa till halogen, LED och till och med neon. Kraften kan också varieras. Det finns ett mycket rikt utbud av modeller av själva lamporna, som är lämpliga för många inredningsstilar: klassisk, modern (högteknologisk, loft), kolonial, modern.
  • Expansionseffekt av rymden. Användningen av sådana enheter gör rummet visuellt bredare och taket högre. Naturligtvis manifesterar denna effekt sig bara med bra design.
Bild
Bild
Bild
Bild

Riktad belysning. Kompaktarmaturer löser problem som inte kan hanteras med grundbelysning. Med deras hjälp kan du till exempel markera ett separat område, ett föremål för möbler eller till och med välja ett ljust utrymme helt och hållet. Detta gäller i stora rum och studiolägenheter. Med hjälp av ljuspunkter kan du dela upp ett omfattande rum i en matsal, ett sovrum, ett vardagsrum och andra områden

Bild
Bild
  • Tillverkningsförmåga. Sådana produkter är nu på höjdpunkten av mode, så alla framsteg kan hittas i denna märkesektor. Bland dem finns unika mönster med reglering av belysningsnivå, färgtemperatur, samt "smart" teknik som gör det möjligt att spåra en persons naturliga bytryter och anpassa belysningen till specifika behov, med hänsyn till tid på dagen och säsongen.
  • I dimbara (med inbyggd elektronisk dimmer) struktur har konsumenten förmågan att självständigt justera belysningsnivån eller till och med skapa intressanta visuella effekter - gradvis antändning eller utrotning av ljus, färgvibrationer och andra. Dimmaren som apparat blev först utbredd i teatern och "migrerade" först in i hushållssfären.
  • Pris. Om du behöver spara pengar är det mycket bra att köpa en spotlampa. Det är mycket billigare än en dyr ljuskrona eller dess motsvarigheter. Naturligtvis är prisklassen bred, men om det behövs kan du alltid hämta en produkt i ekonomiklass. Den genomsnittliga spotprislappen är lägre än andra lampor.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Samtidigt har punktdesigner ett antal betydande nackdelar. Låt oss nämna de viktigaste:

Begränsad omfattning. I vissa interiörer är sådana lampor inte tillämpliga, till exempel i radikal klassisk stilisering. I för stora rum, vardagsrum med högt i tak, är det också svårt att hitta en lämplig plats för platser. Den enda vägen ut här är att skapa en improviserad "stjärnhimmel", men det är dyrt och inte alltid lämpligt

Bild
Bild
Bild
Bild
  • De används främst som en extra ljuskälla. Som den främsta måste du fortfarande "tända" traditionella lampor och ljuskronor, särskilt i rymliga rum.
  • Svårigheter med elektriska ledningar. I undertak och andra konstruktioner rekommenderas det inte att använda för kraftfulla produkter som har egenskapen att vara mycket heta. Detta begränsar möjligheterna att genomföra idéerna om ljusmättnad och ljusöverföring och komplicerar i allmänhet mekaniken för att organisera elektrisk belysning i ett rum. Ytterligare ledningar kan dyka upp, och i vissa delar av rummet kan ljuset inte ledas alls.

På ett eller annat sätt kräver installationen deltagande av en professionell högkvalificerad elektriker. Detta hjälper till att undvika brandsäkerhetsproblem.

Bild
Bild
Bild
Bild
  • Behovet av ombyggnad. Ofta, för att installera strålkastare, är det nödvändigt att "ta isär i tegelstenar" nästan hela interiören. Dessutom är det möjligt att du till och med måste ändra utformningen av stödelementen och taket helt. Om du senare vill ändra något igen måste du återigen lägga ner mycket tid och ansträngning på installation och demontering.
  • De kan överhettas och som ett resultat förstöra taket och andra inre element. I händelse av ouppmärksamhet på fläckarnas ledningar finns det sätt att orsaka brand och brand.
  • På grund av designfunktionerna är det ofta problematiskt att övervaka renheten i strålkastarnas nyanser.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Och en sak till - strålkastare på marknaden har många konkurrenter - samma golvlampor för sovrummet eller långsträckta lysdioder för badrummet, men de kan inte helt ersätta all rikedom av spotfunktionen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Funktion och design

Huvudkomponenterna i strålkastare är hållaren och karossen, skuggan, samt speciella fästen - vanligtvis är dessa flexibla fästelement, fjädrar. Som regel finns det två klämmor, men fler kan användas för tillförlitlighet. Vanligtvis är patronen och fästen inte synliga, eftersom de ligger i djupet av fodralet, som kan vara tillverkade av olika material: från metall till plast och keramik. Vanligtvis är kroppen solid, och hela strukturen kan på något sätt likna en något förstorad ficklampa.

Bild
Bild
Bild
Bild

En lampa sätts in i uttaget - nästan vilken typ av produkt som helst kan användas, inklusive glödlampor och lysdioder. I sträcktak, spånskiva eller gips bör lampornas kraft övervakas, eftersom överhettning kan leda till obehagliga konsekvenser: från skador på insidan till brand.

Produkten levereras vanligtvis med en kabel - dess längd måste vara tillräcklig och väljas med hänsyn till specifikationerna för elektriska ledningar i rummet.

Du kan också behöva en krona - för att skära ett hål för lampan i materialet - spånskiva eller gips.

Bild
Bild

Genom designfunktioner är alla lysdioder indelade i öppna och stängda. De förra används i de flesta rum, de senare har ett extra skyddshölje (hölje) som skyddar mot fukt och damm. Var uppmärksam på indikatorn när du köper en badrumsprodukt IP (Index of Protection) , särskilt på de två första siffrorna, betecknar damm respektive fuktbeständighet. Ju högre de är, desto bättre. Helst måste du variera dem från 21 till 67, beroende på närheten av platsen till öppet vatten (badkar eller handfat).

Bild
Bild

Ytterligare designelement inkluderar olika inredning. Minimalism går mycket bra med spotlampor, men ofta betonas det av diskreta reliefmönster på kroppens yta. I moderna stilar, loft och högteknologi är detta tillräckligt dock hängen, inläggningar med stenar, skalsten, kristall och glasmålningar används ofta för att dekorera en plats i den klassiska andan.

Inredningen kan dock kvitta det redan svaga ljuset som skapas av produkterna, samt bidra till att bländning ser ut, så du bör experimentera med det noggrant.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Visningar

Det finns ett stort antal klassificeringar av strålkastare. Låt oss stanna vid några:

  • Efter installationstyp. Overheadprodukter har en fästplattform i sin struktur och tillåter inte att kränka väggarnas och takets integritet under infästning. De infällda armaturerna är lämpliga för ramunderlag, vare sig det är sträcktak, nischer i väggarna eller gips. Det finns också hängande ljuskällor som ligger på ett avstånd från ytan.
  • Av rörlighet. De kan vara stationära eller roterande. De senare kan både ändra belysningsvinkeln och i vissa fall flytta ut, men de kräver mer tillförlitlig och högkvalitativ fastsättning.
Bild
Bild
  • På installationsplatsen. Det finns modeller för exteriörer (utomhus, gatubelysning) och interiörer. En separat grupp inkluderar vattentäta modeller för badrummet.
  • Efter vilken typ av armaturer som används. Med glödlampor, lysdioder, neon- eller halogenbelysningsarmaturer.
  • Förresten med strömförsörjning. Antingen är lamporna anslutna till det elektriska nätverket eller körs på batterier eller ackumulatorer.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Utnämning

Strålkastare kan användas för en mängd olika ändamål. Det finns flera huvudkategorier:

  • Klassisk interiör eller exteriör. Lämplig för belysning av vardagsrum, rum, veranda eller innergård angränsande territorium. Dessa fläckar är vanligtvis monterade på väggar eller tak.
  • Möbel. De är inbyggda i olika inredningsartiklar: hyllor, fåtöljer, stolar, sängar, bord, sängbord.
  • För skyltfönster. De används vanligtvis på museer för att belysa utställningar, men de kan också användas för ett liknande ändamål hemma - för att belysa personliga samlingar. Sådana lampor fungerar under glas (om vitrinskåpet är glasat) och är som regel mycket mindre än klassiska belysningsarmaturer. Observera att om du planerar att täcka grafik finns det ett antal tekniska standarder som måste följas, annars kan samlingen försämras.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Lamptyper

I fläckar kan du använda olika typer av lampor, som alla har sina egna fördelar och nackdelar:

  • Självlysande. Det mest effektiva valet, eftersom dessa lampor har en mycket gynnsam ljuseffekt. Stora format används i offentliga byggnader som sjukhus eller skolor; i punktversionen "jämnar" de ut bristen på fläckar när det gäller ljusstyrka.
  • Glödlampor. Det billigaste alternativet, men inte alltid tillämpligt. Inte särskilt väl lämpad för undertak och sträcktak. Sådana produkter blir mycket heta, vilket innebär att brandrisken ökar.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Energibesparande belysningsenheter. De ger mycket mjukt ljus och är inte särskilt heta. De kanske inte är lämpliga för att organisera en plats för läsning eller arbete, men samtidigt låter de dig skapa ytterligare mys och komfort genom effekten av diffust ljus. De installeras ofta med en dimmer.
  • Halogen (i vardagen används ibland formuleringen "halogen") lampor. Faktiskt även glödlampor, men med lägre uppvärmningstemperatur och bättre ljusutbyte. Av nackdelarna - den möjliga förekomsten av ett specifikt "brus", särskilt när man arbetar med en dimmer.
  • Lysdioder (LED). Bra ljuseffektivitet, inga uppvärmningsproblem, plus miljövänlighet. Mycket tekniskt avancerat.

Men samtidigt kännetecknas många lysdioder av den så kallade "flimrande effekten", och priset är ofta mycket högre än för andra produktkategorier.

Bild
Bild
Bild
Bild

Platsalternativ

Armaturer bör installeras i enlighet med strömförsörjningsschemat. I ett rum kan du placera flera samtidigt - två, tre eller fler lampor. Det optimala avståndet mellan dem bör vara cirka 20-40 cm. Designen är populär nu " Stjärnbeströdd himmel "när spotlights installeras med intervall över hela takytan. Detta schema ser bra ut i stora rum med högt i tak, inklusive rum med pelare.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Glöm inte heller att du måste installera taklampor med ett inslag från väggen, helst från 0,5 m, och på en viss höjd från golvet.

Blanketter

Produktens form kan vara väldigt olika. Till salu finns rektangulära, runda, fyrkantiga, platta och konvexa, tunna och förtjockade, smala modeller, tablettlampor. Vissa belysningsarmaturer är gjorda i form av stjärnor, cylindrar eller rosor. Det finns också ganska ovanliga mönster som kombinerar prydnader och korsningar av komplexa geometriska former.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Dimensioner

Fläckar kan vara stora, små och mini. När det gäller runda produkter bestäms storleken av produktens diameter och följaktligen hålet som måste göras i väggen, taket eller på en annan yta vid en inbyggd modellstruktur. Bättre att göra det med en minsta marginal . Skärhålets diameter anges vanligtvis i instruktionerna. Det är viktigt att skilja mellan den yttre "dekorativa" diametern (den är större och når i genomsnitt 90 mm) med hålets diameter för lampan: den är ungefär en tredjedel mindre och sträcker sig vanligtvis från 60 till 75 mm.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Material (redigera)

Olika ämnen används för att göra fläckarnas kropp. Som regel är dessa antingen naturliga element, till exempel trä, eller blandningar och legeringar - från brons till mer komplexa kompositioner. Metallhöljen, brons, av krom är utbredda. Glas används traditionellt i utformningen av själva belysningsarmaturerna. Inredningen kan också vara mångfacetterad, ofta innehållande material som kristall (kristallhängen). Lampor med kristall eller inlagda med ädelstenar (eller deras imitationer) kommer att göra för både klassiska och moderna interiörer . Ett annat populärt material är plast: det är mycket lätt och lätt att använda, lämpligt för målning.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

8 bilder

Färger

Till salu finns modeller av ett mycket brett färgintervall. Ofta är produkterna färgade. Bland de monokroma är svart, vit, röd, grön, blå, ljusblå, beige, orange populär. Sådana lampor är lämpliga för ett badrum eller barnkammare, liksom ett vardagsrum. Färgade och ännu fler flerfärgade lampor passar dock inte alltid in i klassiska interiörer.

Ytterligare mys och harmoni i vardagsrummet och sovrummet kan ges av fläckar av bruna eller lila nyanser, wengefärger eller stiliserat trä.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Stilar

Strålkastare är lämpliga som en extra ljuskälla för nästan alla interiörer, men när du använder dem inom var och en av stilarna finns det ett antal särdrag:

Klassisk . Det är bäst att undvika ljusa kroppsskuggor. Det är önskvärt att göra själva ljuset varmt och mjukt, något diffust. Även om syftet med fläcken är att skapa en separat ljuspunkt i rummet, bör gränserna för den senare suddas ut.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Provence … Ljusa luftiga styliseringar ser bra ut, till exempel i aqua. Spotkroppen kan vara blå, grön, beige, vit. Detta är också ett bra tillfälle att experimentera med intressanta designformer.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Samtida stilar . För ett loft är det bättre att välja något som inte är för komplicerat, för högteknologiskt och alls minimalistiskt. Det är rimligt att använda svängbara lampor - detta kommer att göra ljusutrymmet märkbart mer mättat och dynamiskt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Land . I denna stil används strålkastare sällan, och deras effektivitet kommer först. Helst ska fläckarna här vara osynliga, men användbara. Med deras hjälp kan du skapa ytterligare "hörn", mysiga ljusa utrymmen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Modern … Den vanligaste användningen av fläckar runt takets omkrets, vilket lägger till önskad stilkontrast till huvudljuskällan - vanligtvis en snygg dekorativ ljuskrona. Ett alternativ för stora vardagsrum är "stjärnhimlen".

Bild
Bild
Bild
Bild

Retro … I retrostilar är det effektivt att bädda in fläckar i väggarna, vilket inte bara gör det möjligt att visuellt utöka utrymmet utan också göra det mer harmoniskt och samlat. Om det finns trappor i rummet kan du montera lamporna i golvet, men de ska aldrig vara för ljusa - detta kommer att förstöra atmosfären som är stiliserad som "antiken".

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Skandinaviska . Ytterligare ljuskällor kan användas i lamelltak. Belysningstemperaturen bör inte vara för hög, färgerna är svala, därför är det bättre att välja spot body med ljusa luftiga nyanser. Vitt, beige, blått kommer att göra.

Bild
Bild
Bild
Bild

Topptillverkare

Strålkastare tillverkas av många företag runt om i världen. Alla har både varumärkes- och nationella specifikationer. Låt oss ge en kort översikt av marknaden:

  • Tyska platser är traditionellt mycket hög kvalitet. Deras främsta attribut är användarvänlighet, praktiska och tillförlitliga. Samtidigt saknar många modeller någon inredning och är så enkla som möjligt. Denna hälsosamma minimalism är perfekt för små lägenhetsägare. Bland företagen finns Lysande .
  • Italienare blir tvärtom ofta "gisslan" av formen. Deras produkter är utsökta, ofta eklektiska, men mycket färgrika. De mest kända märkena är Arte Lamp, Lightstar .
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Belgien. Högteknologiska produkter, inklusive vridbara modeller. Stort sortiment: du kan välja färger och former för nästan alla smaker, men många tillverkare fokuserar fortfarande på modeller för modern inredning. Därför är det bättre att uppmärksamma den belgiska sektorn på marknaden för dem som föredrar icke-klassisk design. Företagets produkter är populära i Ryssland Massiv .
  • Ryssland. Företag Arlight, Ambrella och andra. Mer överkomligt prismässigt än europeiska produkter. Samtidigt har de bra kvalitet och bra ljusflöde.
Bild
Bild
Bild
Bild

Bland andra populära tillverkningsländer, vars kvalitet det råder ingen tvekan om, bör Polen, Japan och Holland särskiljas.

Hur väljer man rätt?

När du väljer en specifik spotmodell bör du först och främst bestämma var och på vilket tak den ska användas. För trä i enkelnivå är för ljusa produkter inte lämpliga. Samtidigt kan nästan alla designnyheter byggas in i gipsskivor och taklist.

För sovrummet är det bättre att köpa energibesparande lampor … I korridoren, hallen, vardagsrummet eller korridoren kan du säkert experimentera med mer accentuerad ljus- och färgdesign på höljena. Till badrummet ska du köpa stötsäkra, fukt- och dammtäta produkter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Glöm inte att fläckar kan byggas inte bara i taket, PVC -väggpaneler, utan också i golvet - denna lösning kommer att vara relevant för trappor eller vindar. Golvlampor ska vara så stötsäkra som möjligt, särskilt om husdjur bor i huset eller lägenheten.

Och det sista ögonblicket - när du väljer en lampa dö inte för hårt dess ljuskvaliteter . Spot är en källa till ytterligare belysning och troligtvis kommer den att behöva kombineras med en ljuskrona i alla fall.

Bild
Bild
Bild
Bild

Trendiga exempel på snygg inredning

I ett rymligt badrum kan förutom huvudbelysningen två lysdioder byggas in i hyllan ovanför diskbänken eller på sidorna på ett avstånd av cirka 20-30 cm från varandra. Att slå på dem (utan huvudkällan) ger rummet tillräckligt med ljus och skapar en känsla av mys och intimitet i badrummet.

I ett stort eller medelstort vardagsrum kan du använda fläckar för att skapa en improviserad "stjärnhimmel". Armaturerna ska placeras längs takets radie i flera rader (ojämna) på ett avstånd av minst 30-40 cm från varandra. Upp till två dussin belysningsarmaturer kan behövas. Denna design är lämplig för ett vardagsrum inrett i ljusa färger och inte möblerat med tunga antika möbler.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ett intressant alternativ för ett sovrum är att placera 10-12 lampor (beroende på rummets storlek) ovanför sängen på ett avstånd av 30-40 cm från varandra. Dimbara enheter kan användas. De kommer att skapa formen av en ljus rektangel eller kvadrat. Belysningen bör "tvättas ut", inte för accentuerad, mjuk - för att uppnå denna effekt är det bättre att använda energisparlampor. Med en radikal design är användningen av neonbelysning inte utesluten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Och den sista idén är för köket. I den kan spotlights användas för att markera specifika interiörartiklar: ett handfat, en matplats (bord), ett kylskåp och andra, eller så kan de placeras längs takets omkrets. Inte bara tak, utan också väggmodeller, liksom hängande (över ett stort bord) produkter är relevanta.

I ett litet kök, med hjälp av fläckar, kan du belysa en elektrisk spis (ganska ofta är dock ljuskällor redan inbyggda i dess struktur). En vacker lösning skulle vara att dela upp enskilda delar av köket i ljuszoner: platser för matlagning, för en familjemiddag, för avkoppling. Med sådan zonindelning kan du använda platserna med maximal effektivitet.

Bild
Bild
Bild
Bild

I allmänhet kan spotlampor se spektakulära ut i nästan alla rum samtidigt som de utför viktiga praktiska funktioner. Dessutom är användningen av sådana lampor alltid ett stort fält för designexperiment, en möjlighet att till fullo avslöja din estetiska fantasi.

Rekommenderad: